Connect with us

Hír

Szokjuk meg: Los Angeles Rams

A tulajdonosok houstoni gyűlésén sikerült végre dűlőre jutni a költözés kapcsán és 21 év után ismét lesz csapata az ország egyik legnagyobb piacaként aposztrofált Los Angelesnek. Három csapat adott be költözési kérelmet, a Raiders, a Chargers és a Rams. Az előző kettő adott be közös pályázatot, a Rams pedig sajátot, azonban végül kompromisszumos megoldásra került sor.

 

CYkYMXXWAAAjhFJ

 

Két fontos előzménye van a dolognak, egyrészt, hogy a csapatok jelenlegi városainak be kellett mutatni (Dec. 30-ig) egy-egy pályázatot a csapatuk megtartására, másrészt pedig a csapatoknak egy-egy pályázatot a költözéssel kapcsolatban (január 4.). A városok Roger Goodell szerint elfogadhatatlan beadványokat tártak elé, de talán ez a kevésbé fontos most. A csapatok is beadták pályázatukat, a három csapat két projekttel készült.

 

Egyrészt a Rams tulajdonosa, Stan Kroenke az Inglewood projektet, másrészt a Chargers és a Raiders közösen a Carson projektet dolgozta ki. Az Inglewood tűnt már a kezdetektől jobb beruházásnak, 1,86 milliárd dollár, 70 000 férőhely, külön stúdió az NFL Networknek, illetve lehetne itt tartani Super Bowlt, Pro Bowlt vagy a Scouting Combine-t is, hogy csak NFL-vonatkozású dolgokat említsünk. Természetesen minden ultramodern, behúzható üvegtetővel, amit csak akarsz. A Carson projekt 1,7 milliárd dollárból épült volna 65 000 férőhellyel (SB-re 75 000-ra bővíthető), természetesen ez is impozáns, hasonlított volna a Los Angeles Memorial Coliseumra, de kevésbé volt meggyőző, mint Kroenke terve. A helyszínekről, lehetőségekről és forgatókönyvekről még márciusban ITT írtunk.

 

la-sp-sn-labor-group-inglewood-stadium-20150312

 

A probléma ott volt az egészben, hogy egyik projektnek sem jött volna össze a szükséges 24 szavazata a 32-ből, ez már hétfő este is jól látszott. Kedden kezdődött a meeting, voltak prezentációk, majd a 6 fős bizottság a Carson projektet ajánlotta a tulajdonosoknak 5-1 arányban. A eredeti Inglewood projektet ezzel már a szavazás előtt kihúzták a listáról, így úgy tűnt, hogy a Rams egyedül nem költözik. A Carson projekt azonban továbbra se tudhatott magának 24 voksot, így egy új irányba kellett nézelődni, itt jött a képbe Jerry Jones ötlete, hogy a Rams és még valaki más (első sorban Chargers) költözzön az Inglewoodban megépülő stadionba. Jerry Jonesnak egyébként gazdasági érdeke is volt ebben az ajánlatban, hiszen az Inglewood projekt marketingjéért egy általa 30%-ban birtokolt cég felel majd. Még korábbi információk alapján Kroenke nem zárkózott el ettől, ő már korábban is kimutatta, hogy nincs problémája a tervének megosztásával, azonban a Spanos család, a Chargers tulajdonosai nem voltak oda az ötletért, mivel ők a Raidersszel voltak partneri kapcsolatban és egyébként sem ápolnak túl jó viszonyt Kroenkével.

 

Magyar idő szerint kedd késő este volt az első szavazás, ahol a Raiders + Chargers Carsonban vagy a Rams + valaki Inglewoodban, utóbbi volt fölényben, de egyikre se jött 24 szavazat (20-12). Ezután jött egy újabb egyeztetés, ment a seftelés feltehetőleg rendesen, a Raiders visszavonta a költözési kérelmét, majd a második szavazásra sikerült dűlőre jutni 30-2 arányban.

 

CYkNC3bUkAAz4eF

 

A végső döntés pedig így néz ki: a Rams költözik Los Angelesbe a 2016-os szezontól, a Chargersnek opciós joga van kerek egy évig (a 2016. március 20-23 közötti league meetingig pedig azt kell eldönteni, hogy már 2016-ban költöznének-e), ha nem élnek vele, akkor a Raiders kapja meg az opciós jogot újabb kerek egy évre. Bármelyik csapat költözhet majd részesedéssel illetve bérlőként Inglewoodba, ezt majd Kroenkével kell megbeszélni pontosan, ő felajánlotta mindkét lehetőséget. Amennyiben maradnak a helyükön, akkor plusz pénzt kapnak egy-egy új stadionra, méghozzá $100 millió összegben. A Rams biztosan az LA Coliseumban fog pályára lépni a következő három évben (ez már előtte is valószínűsíthető volt), azonban bejelentették azt is, hogy a Coliseum vállal két csapatot is, ha ez megtörténne, így nem kell új stadion után nézni.

 

Ez így összességében győzelem a Ramsnek, vereség a Raidersnek, a Chargers eredménye még kérdéses. Dean Spanos, a Chargers tulajdonosa elmondta, hogy újra számításba vesznek minden opciót, leülnek San Diego városával is, illetve egyeztetnek Stan Kroenkével is egy közös terv összeállításáról Inglewoodban. Azzal, hogy a Rams már biztosan költözik, helyzeti előnyben vannak ezen tárgyalásokkor. San Diego városa pedig ezzel kapott még időt, hogy jobb ötlettel álljon elő a Chargers számára, mint az eddigiek. San Diegóban a nyáron lesz egy népszavazás egy stadiontervről, szóval az lehet logikus, hogy a Chargers idén nem költözik, megvárják a népszavazás eredményét és annak függvényében lehívják a 2017-es opciót vagy átadják a lehetőséget a Raidersnek. A Raidersnél nagyon csalódott Mark Davis és mivel lejárt a szerződése az oaklandi stadionban (O.co Coliseum), így fogalma sincs, hol fog játszani a csapat 2016-ban (feltehetőleg azért maradnak a Coliseumban).  Érthető módon St. Louis városa is nagyon csalódott és a helyi szurkolók sem örülhetnek ennek.

 

rams-2

 

A Rams napra pontosan 70 éve kapott költözési engedélyt Clevelandből Los Angelesbe, érdekes hogy pont most történt meg újra. A Ramsnek költözési díjat is kell fizetni, vagy most egyben $550 milliót, vagy tíz év alatt egyenlő részletekben $640 milliót.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!