Connect with us

Minden ami NFL

Tom Brady vs Peyton Manning

 

17. alkalommal csap össze egymással a két gigász és nagy rá az esély, hogy most utoljára. Tom Brady és Peyton Manning generációjuk legjobbjai és vitathatatlanul ott vannak minden idők legnagyobbjai között is. Bár a két játékos egymással barátságot ápol, a médiában rendre rivalizálásról szól a fáma, ami szerintem egyik félt sem érdekli különösebben. Aztán ott van az örök kérdés, a körte vagy alma, avagy melyik játékos a jobb? Össze lehet-e hasonlítani a gyűrűk számát a rekordokkal? Aligha, szóval mi nem is foglalunk különösebben állást a kérdésben. Helyette megnézzük, hogy jutott el idáig a két legenda és felelevenítjük az egymás elleni párharcok érdekesebb statisztikáit, valamint örülünk, hogy láthattuk a két zsenit játszani.

 

New England Patriots quarterback Tom Brady (12) shakes hands with Denver Broncos quarterback Peyton Manning (18) before the NFL regular season game on Sunday, Nov. 29, 2015 in Denver. (Ric Tapia via AP)

 

1/1 vs 6/199

 

Bár hihetetlen lehet és sokan szeretnek is róla megfeledkezni, de Tom Brady nem atyaúrístenként érkezett a ligába, hanem egy sokadrangúra tartott prospectként. De ekkor sem volt már szívbajos, oda is mondta Robert Kraft tulajdonosnak, hogy élete legjobb döntését hozta. Szépen fel is küzdötte magát negyedik számú irányítóról a csere QB posztra, majd egy év padozás után a kezdőbe került Drew Bledsoe sérülése után, a világ pedig csodát látott. Persze nem a 18 touchdown passztól ájult el mindenki, pláne, hogy 12 interception is társult hozzá. Hanem, hogy a másodéves, nulla tapasztalattal rendelkező irányító nemcsak, hogy Super Bowlba menedzselte a csapatot, ott helyenként megvillanva még a győzelmet is megszerezte. Ezek után kirobbanthatatlan volt, és bár harmadik idénye nem hozott még csak rájátszást sem, a következő két esztendőben dinasztia született és a New England Patriots négy éven belül három Super Bowl címet is szerzett. Tavaly meglett a negyedik gyűrű is, Tom Brady pedig jelenleg 11-szeres Pro Bowler, háromszoros Super Bowl és kétszeres alapszakasz MVP, összesen 6 döntőn lépett pályára és ő tartja minden idők legtöbb rájátszás győzelmét játékosként.

 

tom-brady-hug-mom

 

Peyton Manning teljesen más tészta. Ő 1/1-esként érkezett a ligába az Indianapolis Coltshoz, mindenki csodát várt tőle és azon ritka játékosok egyike, aki meg tudott felelni a felé támasztott irracionális nyomásnak. 18 éve van a ligában, ebből 16-ot végigjátszott sérülés nélkül. Legrosszabb teljes idényében is 26 TD-t passzolt, 14-szeres Pro Bowler, ötször választották meg a liga legértékesebb játékosának (abszolút rekord), a teljesség igénye nélkül ő rendelkezik minden idők legtöbb passzolt yardjával, TD-jével, az egy szezonon belül passzolt legtöbb TD-vel és yarddal. Mindezt úgy, hogy brutális, karrierjét és életét is veszélyeztető sérülésekkel is meg kellett küzdenie, ráadásul nem csak egy, hanem két csapatban is képes volt maradandót alkotni. Háromszor jutott Super Bowlba, egy gyűrűvel és egy Super Bowl MVP címmel lett gazdagabb. Az idei szezonja sérülései miatt nem sikerült jól (enyhe kifejezés), de lebecsülni – ahogy Bill Belichick mondja – nem lehet, még most, lassan 40 évesen sem, soha semmilyen körülmények között.

 

Denver Broncos quarterback Peyton Manning (18) celebrates his 509th career touchdown pass with teammates during the first half of an NFL football game against the San Francisco 49ers, Sunday, Oct. 19, 2014, in Denver. (AP Photo/Jack Dempsey)

 

Legendák számokban

 

Peyton Manning és Tom Brady most találkoznak majd 4. alkalommal az AFC döntőben, ami 1970 óta a legtöbb két irányító esetében. Az örök mérleg egyértelmű Brady fölényt mutat, 11-6 az állás, de ne feledjük, ez a rájátszásban 3-2 Manningnek és mindig a hazai pályán játszó győzött. Ha már győzelem, akkor Tom Brady rendelkezik az aktív irányítók közül a legnagyobb győzelmi mutatóval (legalább 90 meccs) a rájátszást is beleszámolba, a mérkőzései 77,2%-át megnyeri. Manning a negyedik a listán a maga 68,5%-val. (frissített adatok)

 

Meccsekre lebontva Peyton áll jobban, bár nem sokkal: 301 yard/meccs és 33 TD került a neve mellé, míg Brady 251 yardos átlaggal és 31 hatpontossal követi. A vasárnapi meccsen ők ketten együtt lesznek a legöregebb irányító páros egy rájátszás mérkőzésen a maguk kombinált 28 603 napjukkal. A második a listán egyébként 27 704 nappal egy bizonyos John Elway-Dan Marino duó.

 

És a végére egy igazán érdekes adalék. A két játékos összesen 108 játékosnak adott TD-passzt karrierje során, de furcsa mód nem nagyon szerettek egymás pajtásaival együtt játszani. Emlékezhetünk, hogy Manning egyik legkedvesebb célpontja, Reggie Wayne hogy befürdött New Englandben. Így máig az egyetlen elkapó, aki elmondhatja, hogy komoly éveket húzott le mindkét irányítóval, ráadásul mindkét játékostól elkapott TD-je is van, az nem más, mint Wes Welker.

 

Wes Welker

 

Hogy ki a jobb?

 

Mindig is szívesen megnéztem volna Peytont egy Bill Belichick féle edző kezei alatt. Szerintem a gyűrűk számát képes lett volna befolyásolni (bár azóta meg lett neki a második). Az én véleményem az, hogy ha egy pocsék csapatból kell gyorsan, kvázi a semmiből playoff csapatot verbuválni, arra Manning a jobb választás, viszont Tom Bradyvel és az ő mindig győzni akaró mentalitásával eredményesebb (gyűrűkben megmutatkozó) csapatot lehet építeni.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!