Connect with us

Beharangozó

A legjobb sztorik – Super Bowl 50

Minden Super Bowlra vannak remek sztorik, érdekességek a két csapat körül, illetve főleg összehasonlítva egymással, az idei azonban talán kiemelkedik a többi közül, ezekből szedtünk össze néhányat:

 

A történelem során először két 1/1-es irányító lép pályára a Super Bowlon. Peyton Manning 1998-ban, Cam Newton pedig 2011-ben került a ligába és ugyan mindketten rendkívül sikeresek, egyikük sem volt biztos 1/1-es a Draft előtt. Peyton a valaha volt egyik legnagyobb busttal, Ryan Leaffel versengett a legmagasabb pickért, Newton pedig többek között egyetemi zűrös ügyei miatt nem volt tekinthető biztos választásnak, sokan úgy gondolták, hogy a rendkívül jónevű trió – Jake Locker, Christian Ponder, Blaine Gabbert – valamelyik tagja jobb prospect nála. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy mind a Colts, mind a Panthers remekül döntött annó.

 

Felfogható ez az irányító-párharc egy old school vs new school kérdésként is, hiszen nagyon különböző stílust képvisel a két játékos. Peyton a klasszikus zsebirányító, Newton pedig a szaladgálós fajta, aki a lábával is rendkívül veszélyes. Peyton már nincs csúcsformában, így a kettejük összecsapására szerintem egyáltalán nem lehet felhúzni a Super Bowlt, legalábbis egyáltalán nem ez fog dönteni a találkozón, de erről bővebben majd a hétvégi beharangozóinkban.

 

Peyton-Manning-Cam-Newton

 

A történelem során először egy adott Draft 1/1-es és 1/2-es választottja is ott lesz a Super Bowlon. Az utóbbi évek (vagy evör?) legjobb Draftján, 2011-ben a Panthers választotta Cam Newtont, majd egy húzással később a Broncos Von Millert és mindketten alapkövei lettek franchise-uknak. Látható, hogy 5 év alatt hova fejlődött a két csapat az említett úriemberek vezetésével, idén az utolsó két pick jut nekik az első körben.

 

1999-ben John Elway, a Broncos akkori irányítója a Super Bowl megnyerése után vonult vissza, most pedig megtörténhet ugyanez azzal a Peyton Manninggel, akit Elway hozott Denverbe. Persze ehhez előbb nyernie kell a Broncosnak, de az valószínűsíthető, hogy ezt követően szögre akasztja a cipőt minden idők egyik legjobb irányítója. Egy győzelemmel egyébként az egyetlen dolgot is elvehetné öccsétől, amiben ő jobb, ez pedig a gyűrűk száma.

 

A történelem során először néz szembe egymással két olyan főedző a nagydöntőben, aki játékosként is játszott már Super Bowlt. Gary Kubiak John Elway csereirányítója volt és háromszor bukott SB-t, Ron Rivera pedig a Mike Ditka vezette Bearsben nyert linebackerként.

 

FILE - In this Aug. 11, 2012, file photo, Carolina Panthers head coach Ron Rivera, front left, and then-Houston Texans head coach Gary Kubiak, now coach of the Denver Broncos,  speak before an NFL preseason football game in Charlotte, N.C. Even the guys who are, in theory, the best coaches the NFL has to offer have been making some decisions this postseason that made folks jump up from their couches and scream. (AP Photo/Bob Leverone, File)

 

A legjobb védelem találkozik a legjobb támadósorral, erősség az erősség ellen. Persze ez nem egyedi dolog, hiszen például két éve is így volt a Broncos és a Seahawks találkozójakor. Érdekes, hogy akkor a Broncosé volt a legjobb támadósor, most azonban a liga legjobb védelmével rendelkeznek, gyors ez a pálfordulás. A Panthersé pedig a legjobb offense, ami a szerzett pontokat jelenti, ami persze a legfontosabb mutató az NFL-ben támadóoldalon. Ezt úgy érték el, hogy kvázi nincs elkapójuk és a támadófalról is azt hittük év elején, hogy átjáróház lesz.

 

Első kiemelt az első kiemelt ellen. Ez sem egyedi dolog persze, ez lesz a tizenkettedik ilyen alkalom és egyébként az utóbbi két évben is így történt. Nem is véletlen ez, a hazai pálya elég sokat számít, sokan úgy vélik, hogy ha az AFC döntője Foxboróban játszódott volna, akkor a Patriots csapatát láthatnánk Santa Clarában vasárnap.

 

A turnoverek fontosak. A Super Bowlok történetében amelyik csapat megnyerte a turnover-csatát – tehát több labdát szerzett, mint eladott – 36 győzelmet tud felmutatni 4 vereség mellett. Az alapszakaszban a Panthersé volt a legjobb turnover-mutató (+20) és ők szerezték a legtöbb labdát (39) és ehhez a rájátszásban is hozzáadtak kilencet (!). Ezen kívül remekül is vigyáznak a labdára, Newton csak 10 interceptiont dobott idén, míg a túloldalon Manning a passzainak 5,1 százalékában megtette ezt. Habár ez utóbbi irreleváns, mert teljesen más a felfogás most, mint az év elején, a rájátszásra teljesen belement a game manager típusba és nem ő akarja eldönteni a meccseket, inkább hagyja, hogy a csapattársai kisegítsék. A futók fumble-jei sem segítettek abban, hogy a második legtöbb labdát adta el a Broncos idén. Erre mindenképp oda kell figyelniük.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!