Connect with us

Minden ami NFL

Denver Broncos – a nagy Super Bowl-verések csapata

A Denver Broncos az NFL egyik legnagyobb múltú és legsikeresebb csapata. Ellenben a fiatal Panthersszel, a Broncos 1960 óta létezik, 1975 óta mindössze 6 negatív szezonnal rendelkezik és nyolcszor jutott Super Bowlba (a most vasárnapival együtt). Igaz, az eddig lejátszott hét Super Bowljukból ötöt elveszítettek, ami rekordnak számít, ahogy a nyolc részvételük is holtversenyben (Steelers, Cowboys, Patriots) a legtöbb.

Manning-Elway-SuperBowl.400

 

Super Bowl XII: Dallas Cowboys – Denver Broncos 27-10

 

A Denver első Super Bowljáig 1977-ig kell visszamenni. A csapat 12-2-vel végzett az AFC West élén, az első éves edző, Red Miller elnyerte az év edzője címet, az irányító Craig Morton pedig az év visszatérőjének járó kitüntetést. A QB-vel kapcsolatban érdekesség, hogy egyetlen Super Bowlját épp a Dallas Cowboysszal szerezte 1971-ben, igaz, mint csereirányító, ugyanis szezon közben elveszítette a kezdő pozícióját Roger Staubach-al szemben. A dolog szépsége, hogy a Craig Morton vezette Broncos nem csak a Super Bowlon kapott ki a Staubach által irányított Dallastól, hanem a záró fordulóban is. Hiába, a Cowboys irányítója volt karrierje nemesise.

 

A 12. Super Bowlon a Dallas Cowboys volt az esélyesebb. Bár pontokat tekintve a Denver Broncos legendás „Orange Crush” védelme a 3. volt a ligában 10,6 engedett ponttal meccsenként, a Cowboys „Doomsday” becenévre hallgató védelme engedte a legkevesebb total yardot az ellenfeleknek. Ráadásul a támadósorokat figyelembe véve a Dallasé volt a legtöbb yardot és a második legtöbb pontot szerző egység, átlag 5 ponttal termeltek többet, mint a Broncos. Ennek ellenére csak a balszerencsén múlott, hogy nem a denveri alakulat örülhetett.

12

 

A Cowboys offense az első két labdabirtoklás során 3 fumble-t vétett, de a Broncos balszerencséjére egyiket sem sikerült megszerezni. Ezzel szemben Morton kétszer is eladta a labdát az első negyedben, amelyből 10 pontot gyűjtött a Cowboys. A balszerencse tovább folytatódott a második negyedben is, amikor a dallas irányítójának interceptionjét visszafújták a bírók, ami végül egy 43 yardos field goalt eredményezett. Morton nem lazsált, eladta harmadszor is a labdát, majd az elkapó Jack Dolbin fumble-t vétett, majd a változatosság kedvéért a TE Riley Odoms is elhagyta a labdát. Pusztán remek védelmének köszönhette a Denver, illetve a dallasi rúgónak, hogy nem változott a 13-0-s állás. De az irányító Morton nem hagyta annyiban, eladta negyedszerre is a labdát, bár ezt is megúszta a csapata kapott pontok nélkül. Ám ez nyilván nem mehetett így tovább, egy majdnem interception után lecserélték és Norris Weese ált be a helyére.

 

Nem mintha ez sok mindent megváltoztatott volna, az egykori 4. körös játékos mindössze a labdát adogatta a futóknak, aminek 10 pont lett az eredménye, majd egy sack után elhagyta a labdát. Ezek után a Dallas egy trükkös játék után 27-10-re növelte az előnyét: a fullback Robert Newhouse adott egy 29 yardos TD passzt Golden Richardsnak. Craig Mortonnak egész meccsen 4 sikeres átadása volt 15 kísérletből 39 yardért és 4 interceptionért. Norris Weese 4/10 volt 22 yardért. Csúfosan ért hát véget a Broncos első Super Bowlja. Bár szégyenkezni azért fölösleges, hisz ez a Cowboys 3 Hall of Famer játékossal állt ki akkor, köztük az irányító Roger Staubach-al.

 

Super Bowl XXI: Denver Broncos – New York Giants 20-39

Super Bowl XXII: Washington Redskins – Denver Broncos 42-10

Super Bowl XXIV: San Francisco 49ers – Denver Broncos 55-10

 

Majd 10 évet kellett várnia a csapatnak a következő döntőig. A 21. Super Bowllal kezdődött el igazán a John Elway korszak. 1986 és 1989 között a Denver háromszor is Super Bowlba jutott, igaz egyszer sem sikerült nyerniük. Sőt, mondhatni megalázták őket.

 

A 21. Super Bowlon az első nagydöntőt játszó Giantsszel mérkőztek meg Elwayék. A Giants 14-2-vel lett az NFC legjobbja, 49-3-ra verték meg a Joe Montanával felálló San Francisco 49erst a rájátszásban, majd 17-0-ra a Washington Rednskint az NFC döntőben. Ez volt az a Giants, ahol minden idők legjobb védője, a Hall of Famer, első 10 szezonjában 10 Pro Bowl és 10 All Pro jelölést kapó, háromszoros év védője és 1986-os szezon MVP-je, Lawrence Taylor pusztított. A Denver közel sem volt ennyire magabiztos, 22-17-re győzték le a New England Patriotst, majd pedig 23-20-ra a Cleveland Brownst. Igaz, utóbbit a legendás „The Drive” jóvoltából, amikor is 20-13-as hátrányban Elway a saját két yardosáról vezetett 98 yardos egyenlítő támadósorozatot.

 

A Super Bowlt most jól kezdte a Broncos, 10-7-re vezetett is az első negyed végén. Ám a második negyedben jöttek a hibák: először nem sikerült 1 yardról bevinni a labdát 3 kísérletből, majd a rúgó kihagyta 23 yardról a field goalt (minden idők legrövidebb kihagyott field goalja Super Bowlon). Nem sokkal később jött egy Elway safety két pontért, ez újabb kihagyott mezőnygól. A második félidőre a Giants felőrölte a Denvert, remek akciók a Giantstől, 3&outok a Broncostól. Elway még egyszer el is adta a labdát, bár annak már nem igazán volt tétje. 39-13-nál dobta meg Elway az első TD-jét. A mérkőzés végén még Gary Kubiak is szerephez jutott, 4/4 és 48 yarddal zárt.

lawrence-taylor-erik-howard-leonard-marshall-john-elway-george-martin_pg_600

 

A 22. Super Bowl minden idők egyik legnagyobb blamája, a Denver részéről biztosan. A Broncos 10-4-1-es mérleggel, AFC elsőként jutott a rájátszásba, 34-10-re verték a Houston Oilerst, majd megint kitoltak a Cleveland Bronwsszal és 38-33-ra megverték őket az AFC döntőn. Ezzel szembern a Redskins csak 3. kiemelt volt, bár a 11-4-es mérleg közel sem mondható gyengének. A rájátszás első meccsén 21-17-re legyőzték a Bearst, majd 17-10-re a Vikingst.

 

Ha nem is sokkal, de a Broncos volt a mérkőzés esélyese. 2. legjobb offense és 9. legjobb defense vs 3. legjobb offense és 11. legrosszabb defense. Rögtön az első negyedben egy megnyugtató 10-0-s előnyre tettek szert, a Broncos kétszer annyi yardot szerzett, a Redskins kezdő irányítója, Doug Williams megsérült, még soha nem jött vissza csapat 10 pontos hátrányból, minden tökéletes volt. Csakhogy aztán beütött a krach. John Elway benyelt a második negyedben egy 18 yardos sacket, így FG helyett punt jött.

 

A pályán a sérült Doug Williamsszel a Redskins támadott, és rögtön egy 80 yardos TD-t tettek fel. Broncos punt, majd 3&1-re 27 yardos passzolt TD, kihagyott denveri mezőnygólra 58 yardos futott TD a válasz, majd egy 50 yardos passzolt hatpontos kegyelemdöfésként. Még belefért a negyedbe egy 43 yardos Redskins futás és egy újabb passzolt TD Williamstől. 35-10, egy negyed alatt 35 pontot kapott a Broncos. A második negyedben Williams neve mellett ez állt: 9/11, 228 yard és 4 TD. A futó Timmy Smith 22 kísérletből 204 yardot és 2 TD-t futott a Broncos ellen. Eközben John Elway 38 kísérletből csak 14-szer talált célba, 1 TD mellé pedig 3 eladott labda társult. Fatális, megsemmisítő vereség. Nem csoda, hogy megdőlt pár rekord: a Redskins 602 total yardja, 280 futott yardja, 356 yardja, 35 pontja és 5 TD-je egy negyedben mind rekord.

Pedig itt még minden jónak tűnt denveri részről.

Pedig itt még minden jónak tűnt denveri részről.

 

A 24. Super Bowl sem hozott szerencsét a csapatnak. A Broncos 11-5-tel, első kiemeltként jutott be a rájátszásba, míg a San Francisco 49ers 14-2-es mérleggel lett első kiemelt. A Denver egy végig kiélezett mérkőzésen győzte le az 5. kiemelt Pittsburgh Steelerst 24-23-ra, majd nevetséges módon ismét a Cleveland Browns győzte le az AFC döntőben (37-21). A 49ers simán ellépett az első körben a Vikingstól 13-41-re, majd 30-3-ra ütötte ki a Los Angeles Ramst. Majd jött a Super Bowl.

 

Az első negyed még csak-csak elment Broncos szempontból, a 13-3-as hátrány nem volt olyan vészes, csakhogy aztán a második félidőt 14-0-ra elveszítette a csapat, majd 14-7 és 14-0 a második féldibőn. John Elway egyszerűen ismét padlót fogott. Miközben Joe Montana 297 yardot és 5 TD-t passzolt eladott labda nélkül, Elwaynek csak 10 sikeres passza volt 26 kísérletből, 108 yardért és két interceptionért. A legendás Jerry Rice 148 yardot és 3 TD-t tett hozzá a meccshez, ami a végére annyira sima lett, hogy a későbbi Super Bowl győztes Steve Young is beállt passzolni párat.

 

Super Bowl XXXII: Green Bay Packers – Denver Broncos 24-31

 

A Denvernél mondhatni véget ért egy korszak, egészen az 1997-es szezonig nem jutottak Super Bowlba. A csapat kicserélődött, a visszavonulás szélén álló John Elwaynek pedig lassan leáldozott. A Denver Broncos 4. kiemeltként jutott be a rájátszásba, igaz egyedül az első kiemelt Kansas City Chiefs ért el nála jobb mérleget. Az NFC-ből a Brett Favre-val felálló Green Bay a 2. kiemelt volt. Érdekes egyébként, hogy annak idején az NFC Centralban 5 csapat volt, amelyből 4 rájátszásba jutott: a Packers mellett a Tampa Bay Buccaneers, a Detroit Lions és a Minnesota Vikings.

 

A playoffban a Denver 42-17-re legyőzte előbb a Jaguarst, majd 14-10-re a Kansas City Chiefst, a döntőben pedig a Pittsburgh Steelerst. A Green Bay a Tampát verte nagyon simán 21-7-re, majd viszonylag könnyedén gyalogolt át a 49ersen. A döntőben azonban a Broncos felül tudott emelkedni Elway bénázásán és egy szoros meccsen, de győzni tudott.

Davis-Broncos

 

Elway megint borzalmas volt. 12/22, 123 yard és 1 INT az end zone-ban. Egyedül futásokban volt használható, legalábbis sikerült egy TD-t így feltennie. Viszont legalább a futás működött, Terrell Davis, a későbbi Super Bowl MVP 30 kísérletből 157 yardot és 3 TD-t szerzett. A meccs krónikájához tartozik, hogy kevesebb, mint két perccel a meccs vége előtt a Broncos az 1 yardosról jöhetett, 2&Goal, a Packers pedig szándékosan engedte be őket a célterületre, hogy később minél több idejük legyen visszatámadni (Mike Holmgren később elárulta, hogy azt hitte, hogy 1&Goal volt). Favre-éknak nem sikerült az egyenlítés, így John Elway három vesztes mérkőzés után magasba emelhette a Lombardi trófeát, igaz, nem sokat tett hozzá a játékhoz.

 

Super Bowl XXXIII: Denver Broncos – Atlanta Falcons 34-19

 

Elwayéknek annyira bejött ez a Super Bowl győzelem dolog, hogy rögtön dupláztak. A Denver 14-2-vel első kiemelt lett, a Falcons ugyanilyen mérleggel második. A Broncos átment verőemberbe, 38-3-ra kiütötte a Dolphinst és 23-10-re legyőzte a Jetst. A Falconsnak ennél jóval rögösebb útja volt, mindössze két ponttal verték a 49erst és hosszabbításban a Minnesotát.

23

 

A Super Bowlon a Denver végre az erő jó oldalára került, a remek védelemnek, futójátéknak és Elway vállalható játékának hála 31-6-ra is vezetett már a Broncos. A Falconsnak mindössze egy 94 yardos kickoff return TD-vel sikerült szépíteni. Ironikus, hogy legjobb meccsét Elway épp az utolsó Super Bowlján játszotta. Egyébként 5 meccsen van 3 TD-je és 8 interceptionje, kétszer még a 125 passzolt yardot sem érte el, passer ratingje egyszer sem ment 100 fölé, de volt 19,4-es is. Viszont futott 4 TD-t. A Broncos a Super Bowl győzelmeit leginkább a remek futójátékuknak és a védelmüknek köszönhették. Bár Elway az utolsó meccsén 336 yardot is passzolt, nem mondhatjuk, hogy jól jött ki belőle a Denver, ha az irányítóján múlottak a dolgok.

 

Super Bowl XLVIII: Seattle Seahawks – Denver Broncos 43-8

 

Nem is olyan rég volt ez, bizonyára sokan emlékeznek rá. Az élő legenda Peyton Manning 55 TD-t passzolt az alapszakaszban, megdöntött minden valamire való rekordot, a rájátszásban a csapat legyőzte a New England Patriotsot az AFC döntőben. Minden idők egyik legjobb támadósora várta a Super Bowlt. A másik oldalon az ifjú titán Russell Wilson és a Seattle Seahawks, mögötte pedig az utóbbi évek egyik legkeményebb védelme. Mindkét csapat első kiemeltként, 13-3-as mérleggel nyerte meg a konferenciáját.

 

A Super Bowlra mindenki öldöklő csatát várt, pedig rögtön, már az első, safetyt érő snappel vége lett az egésznek. John Fox vezetőedző nem tudta rendbe tenni a megzavarodott fejeket, cserébe teljesen feladta a futójátékot és átkapcsolt a csapat „Manning oldd meg” üzemmódban. Ő meg egyedül, a védelem és a csapattársak segítsége nélkül nem tudta. A Broncos összesen 27 yardot tett meg a földön, Manning pedig a 280 yardja és közel 70%-os passzpontosságával semmire sem ment. 36-0-nál érkezett az első denveri pontszerzés, hűen ápolva a John Elway-i hagyományokat.

Richard-Sherman-Peyton-Manning

 

Pár érdekes adat:

 

Ha Broncos kikap, akkor átlagosan 30 ponttal szokta megtenni: 41-11 az átlag.

Broncos irányító még soha nem adott egynél több TD passzt Super Bowlon.

Broncos irányítók TD/INT aránya Super Bowlokon: 4/12.

Broncos irányítók futott és passzolt touchdownjainak aránya: 4-4

Legendás Broncos irányítók győzelem-vereség aránya az utolsó Super Bowljukon: 1-0. Csak, hogy valami pozitívot is mondjak!

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!