Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Veterántangó a Coltsban

Az AFC-s csapatok közül utoljára maradt sokak kedvence, az Indianapolis Colts. Hosszú évek óta az egyik leginkább csalódást keltő szezon van a Colts mögött. Ennél még a suck-for-luck év is vállalhatóbb volt a rajongók részéről, mert ott legalább tudták mire megy ki a játék. Hatalmas várakozással mentek neki a tavalyi megmérettetésnek, több veterán játékossal erősítve, de hatalmas égés lett a dologból, a teljes ligában az egyik legnagyobb csalódás volt a Colts szezonja. Van dolguk bőven.

 

Cap-helyzet

 

Azt gondolná az ember, hogy a tavalyi bevásárlás után idén szorosabbra kell húzni majd a nadrágszíjat, de hála az okosan megkötött szerződéseknek azért nem vészes a helyzet. Jelenleg 24,9 millió dollár szabad helyük van, ám két dolog is árnyalja ezt a képet. Egyrészt az, hogy Luck várható gigaszerződésének valahogy helyet kell csinálni, másrészt a draftról érkező játékosok is elvisznek 6-7 milliót. Így már egyből nem olyan fényes a helyzet. Ha hinni lehet a tulajdonos Jim Irsay szavainak, akkor a liga legjobban fizetett játékosa lehet Luck, így simán 20+ millióról beszélhetünk évente. Ha ránézünk ezekre a számokra, akkor rögtön világos, hogy ez a 24,9 millió nem sokra elég. Ezért takarítani kell a rosteren, hogy további pénzeket szabadítson fel az együttes.

luck

Az első áldozat Jonathan Newsome, a harmadéves linebacker volt. Bár itt nem feltétlen anyagi megfontolás állt a cut mögött, ugyanis ezzel alig több, mint 550,000 dollárt spóroltak, hanem a játékos sorozatos balhéi. A tavaly érkezett Andre Johnson jövője sem beton biztos. A veterán elkapó a Texanstól érkezett Indianapolisba és ahhoz képest, hogy minden mérkőzésen pályára lépett, mindössze 41 elkapást és 503 yardot tud felmutatni 4 TD társaságában. Gyakorlatilag hosszú és eredményes pályafutása legrosszabb szezonját zárta. Na most ebben a szezonban ez 7,5 millió dollárjába kerülne a csapatnak, amire nyugodtan kijelenthetjük hogy nem épp ideális ár-érték arány. Esetleges cutolásával kerek 5 millió dollár szabadulna fel, 2,5 millió dead money mellett. Sanyarú vége lenne egy kiemelkedő karriernek…

 

Érdekes helyzetben van még D’Qwell Jackson és Jerrell Freeman is. Az előbbinek még érvényes szerződése van, ellenben utóbbi szabadügynök lesz. A 10. szezonjába lépő Jackson olyan, mint anno Hawk volt a Packersben, tipikus esete annak, hogy a magas tackle-szám nem feltétlen egyenlő a jó játékkal. Két év van még a szerződéséből hátra, jövőre 5,75 millióba kerülne a csapatnak, de mindössze fél millió dollár lenyelése mellett ki lehetne rakni, tehát 5,25 milliót spórolna vele a csapat. Statisztikák alapján szinte teljesen egyforma szezont futottak, egyikük sem fiatal, de Freeman jóval olcsóbb opció lehet 2016-ra, nem mellesleg sokkal megbízhatóbban és magasabban szinten játszik veterán társánál.

 

A tavaly teljesen láthatatlan Bjoern Werner rookie szerződésének utolsó évébe lép 2016-ban, kivágását észre se venné a védelem, és 1,48 millió további helyet szabadítana fel. Robert Mathis, a 35 éves veterán védő 2013-ban élete szezonját futotta, ám miután 2014-ben Achilles szakadás miatt kihagyta a teljes szezont, nagyot zuhant a játéka. A sors furcsa fintora, hogy az elért 7 sackkel így is holtversenyben a legjobb volt a csapatban. Szerződésének utolsó évébe lép, kerek 5 millió dollárt foglalna a sapkából és halott pénz nélkül elküldhető lenne. Mivel az egész karrierjét a Coltsban töltötte, ez rettentő igazságtalan lenne, egy visszavonulás sokkal méltóbb. Bár nem tudom mit várjunk attól a csapattól, akik Manninget is simán lapátra tették.

mathis

Rengeteg veterán játékos van most a Coltsban, az idei szezon megmutatta, hogy nem feltétlen a helyes út az, ha főleg ilyen játékosokkal töltik fel a keretet. Ha változtatni akarnak, akkor a lista elég hosszú olyan játékosokból, akik több mint 10 évet húztak le a ligában. Biztos lesz köztük olyan, akinek a tavalyi szezon volt az utolsó.

 

Szabadügynökök

 

Greg Toler játéka tavaly 5,83 millió dollárba került a Coltsnak, ennyi pénzért 5 mérkőzésen is 100-nál több elkapott yardot engedett, az egész ligában mindössze 4 olyan cornerback van, aki még ezt is felül tudta múlni. Csoda lenne, ha jövőre is szerződést kapna a csapattól.

 

A lassan nagypapa korba lépő Adam Vinatieri elnyűhetetlen, 40 éves már régen elmúlt de még mindig 90% felett rúgja a mezőnygólokat, egyszerűen nem látom okát, miért ne hosszabbítanának vele. Mellette Dwight Lowery is biztonságban érezheti magát, tavaly az Atlantától érkezett hiányposztra, de meglepetésre élete szezonját futotta. Minden mérkőzésen pályára lépett, 4 interceptiont szerzett az alapszakaszban, ebből egyet TD-re vitt vissza. És mindezért egy millió dollárba se került a csapatnak. A jó szezon után bőven kijárna neki egy kicsit vastagabb fizetési csekk.

Adam-Vinatieri

Matt Hasselbeck már 40 éves, nála a visszavonulás is bőven beleférne. Igaz, hogy 5-3-as mérleget ért el vele a csapat Luck sérülése alatt, de a nyolc mérkőzésen dobott 9 TD nem egy fényes eredmény. Ideje lesz Luck mögé egy új arcot hozni. Coby Fleener a 2012-es draft második körében került a csapathoz, rookie szerződése utolsó évét taposta tavaly. Ilyenkor egy jól megnyomott szezon plusz dollármilliókat jelenthet a játékosnak, nos Fleenernek ez nem jött össze. 54 elkapásból 491 yardot jegyzett, amivel a 10 yardos átlagot se érte el, rövidke karrierje legeredménytelenebb szezonját zárta. Ehhez persze hozzá kell számolni, hogy nem Andrew Luck dobált neki a szezon nagyobbik részében, ez viszont több kérdést is felvet. Kérdéses mennyire bíznak benne, vagy esetleg a szintén 2012-es drafton szerzett Dwayne Allen kap bizalmat. Egyikük biztos menni fog.

 

Hiányposztok

 

A legfontosabb dolog egy vállalható falat rittyenteni Luck elé. Megvan a csapat franchise irányítója, aki még hosszú évekig képes lesz elit szinten teljesíteni, de ennek az alapja az, hogy ne verjék össze minden mérkőzésen. Az elmúlt négy szezonban 115-ször sackelték a fiatal irányítót, ez semmi esetre sem jelent jót. Csak tavaly 118 alkalommal engedte a fal, hogy megüssék a mögöttük helyet foglaló irányítót, ez a második legrosszabb a ligában. Gyakorlatilag a fal bármelyik posztjára ráférne az erősítés: guard, tackle és center is kéne a csapatnak.

 

1/18-on fog húzni először a Colts, itt lehet tackle-t húzni, feltehetőleg lesz egész jó játékos a posztra. Ellenben nem csak arra van szükségük. Nem ártana a jövőre gondolva egy futó sem, mert Bradshaw szabadügynök és nem valószínű a hosszabbítás, Gore meg nem lesz fiatalabb. Ezenkívül OLB, CB és Safety is bőven elférne a védelemben.

 

Van gond a Cotlsnál, ellenben annyi pénzük nincs, hogy minden lyukat befoltozzanak. Tele vannak veterán játékosokkal, és a 2015-ös szezon bebizonyította, hogy nem feltétlen a helyes úton járnak. Nagy jövés-menésre számítok náluk.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!