Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Egyben marad a Bengals védelme?

A Bengalsnak az overthecap.com számításai szerint több, mint $38 millió helye lesz a sapka alatt, azonban több fontos játékosuk is szabaddá válik március idusán, amikor kinyit a szabadügynök-piac. A 14 lehetséges unrestricted free agentből 8 is kezdő volt vagy sok snapet kapott a 12-4-es szezon során, így nincs könnyű dolga a front office-nak.

 

hi-res-153840127_crop_north

 

Támadók

 

Nézzük először a támadósort, ez az egyszerűbb, hiszen kevesebb játékosról kell szót ejteni és kevésbé fontosakról is. Két jobb oldali tackle is távozhat a csapattól, illetve három elkapó. Eric Winston már kilencedik évét húzta le a támadófalban és cserének tökéletes lehet továbbra is, rövid távon alacsony összegért maradhat a csapatnál. Egyébként ő a játékosok szövetségének (NFLPA) az elnöke. Andre Smith jobb képességű játékos, két mérkőzést kivéve végig kezdő volt (akkor agyrázkódás miatt maradt távol) és régóta megbízható tagja a csapatnak, azonban feltehetőleg távozik, mivel a helyettesét már megtalálta a csapat a tavalyi drafton Ogbuehi és Fisher személyében az első és második választási jogukkal.

 

Az elkapók közül Marvin Jones a legnagyobb név és annyira gyenge idén a piac WR-ekből, hogy feltehetőleg (ha Alshon Jefferyt megtartja a Bears) ő lesz a legjobb elkapó a piacon. Ez azt jelentheti, hogy sokkal nagyobb összeget fog majd kapni (évi $7 millió körül), mint amennyit ér és mint amennyit a Bengals megadna érte. Ne csodálkozzunk, ha a Hue Jackson vezette Browns csap majd le rá márciusban. Ez azt jelentheti, hogy inkább Mohamad Sanut tartja meg a csapat, aki trükkös passz- és wildcat játékokkal is a csapata segítségére lehet. Brandon Tate távozhat Cincinnatiből, sokat nem tett hozzá a játékhoz.

 

usa-today-8918827.0

 

Védők

 

És akkor át is térhetünk a védelemre, ahol hat embernek is lejárt a szerződése, akik legalább a snapek 58%-át pályán töltötték 2015-ben, plusz rajtuk kívül még három kiegészítő játékosnak. Kezdjük elölről, ketten a védőfal közepéről tűnhetnek el (Pat Sims és Brandon Thompson), egyikőjükkel biztos hosszabbít majd a csapat kevés pénzért, de egyikük sem játszott olyan sokat, nem hatalmas veszteség elengedésük. A védőfal széléről Wallace Gilberry kerülhet a piacra, nem létszükség a megtartása, az utóbbi két évben visszaesett a teljesítménye, összesen 3 sacket szerzett és nem tudta kamatoztatni egykori sokoldalúságát. Akár maradhat is egyébként, de én inkább valaki fiatalt szereznék a posztjára, hátha bejön a váltás. A linebacker sorból is két emberrel kell foglalkozni, Vincent Rey és Emmanuel Lamur vár új szerződésre. Reyért teperni fog a Bengals állítólag, évi $5 milliós szerződésre számíthat, nagyon szeretnék megtartani, míg Lamur nem lesz prioritás, de rövid távra olcsón ő is maradhat, a Bengals egyébként is inkább házon belül hosszabbítgat, mintsem kívülről szerezzen játékosokat.

 

A secondary a legérdekesebb a Bengalsnál, hiszen négy kezdő játékost is elveszíthet a csapat (amennyiben a slot corner szerepet kezdőnek számoljuk). Leon Hall a 2007-es Draft első körében került kiválasztásra és fénykorában a legjobb cornerbackek között emlegettük, mostanra azonban leáldozóban van csillaga, nagy valószínűséggel nem tartja meg a csapat. A pénzt ezen a poszton inkább Adam “Pacman” Jonesba lehetne ölni, de kora miatt már nem hosszútávra. Neki pályán kívül mindig is voltak ügyei, azon belül azonban most hozta talán legjobb évét, azonban a rájátszásban a Steelers ellen sikerült elvesztenie a fejét, ez valószínűleg sok dollárjába fog kerülni nem csak a büntetés miatt, hanem következő szerződését is tekintve. Azt mondja, hogy gondoskodnia kell a családjáról és tesztelni fogja a piacot, de szeretne maradni. Szerintem meg is tartja a csapat végül.

 

adam-pacman-jones

 

A Bengals safety-párosa top5 (volt) a ligában, azonban most mindkettejüknek új szerződést kell adni. George Iloka és Reggie Nelson közül feltehetőleg csak az egyiket tartja meg a csapat és lehet érdemesebb lenne a legjobb éveibe lépő Iloka elé tenni a nagyobb szerződést, azonban vele év elején megszakadtak a tárgyalások, érdekes lesz figyelni, hogy tudnak-e közeledni a felek. Nelson tavaly vezette a ligát interceptionökben, de már 32 éves és általában nem okos dolog öregedő safetykbe hosszú távon pénzt fektetni. Szerintem a csapat vezetésének Ilokára kellene első sorban fókuszálnia és ha vele nem lehet dűlőre jutni, akkor forduljanak Nelson felé. Mindkettejüket nagy valószínűséggel nem tartják meg, mert ott toporog a kapu előtt Shawn Williams.

 

Lehetséges áldozatok és hiányposztok

 

Ezekkel az újraigazolásokkal bele kell tudniuk férni a fizetési sapkába, azonban ha szeretnének még kicsit emelni a mozgásterükön és új játékosok után nézni, akkor például Domata Peko vagy az észt harcos Margus Hunt elküldésével spórolhatnak kicsit, előbbi majd’ $4 milliót, utóbbi kicsit több, mint $1 milliót szabadítana fel, de Huntnál faktor, hogy Gilberry marad-e. Rey Maualuga is beáldozható akár $4 millióért és okosan alakítanak szerződéseket Cincinnatiben, mert egyikőjük után sem lenne halott pénz a sapkában, illetve Hunt után minimális $200 ezres csak.

 

A Bengals ritkán költ nagyon a szabadügynök-piacon, de azért nézzük meg mik a hiányposztjaik is, hiszen egy Draft is előttünk áll, illetve meg is lephetnek minket márciusban. A defensive tackle pozíció mindenképp erősítésre szorul, illetve Marvin Jones elengedésével az elkapó poszt is, itt erősíthetnek elsősorban a Drafton majd április végén. Ezen felül lehetne fejlődni defensive end és center poszton is, plusz a secondaryt mélyíteni kellene a távozók miatt.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!