Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Elátkozott Szentek

Nagyon érdekes helyzetben van a Saints, mint a saját farkába harapó kigyó. A felelőtlenül kötött szerződéseknek hála, lassú és gyötrelmes évek várnak rájuk, ahol szép lassan nyelik magukat le, halovány kilátásokkal a jövőre nézve. A roster tele van méteres lyukakkal, a védelem történelmi mélységekben, és esélyük sincs ebből kiverekedni magukat, rövid távon biztosan nem.

 

Cap-helyzet

 

Az egyik legrosszabb helyzetben lévő csapat a New Orleans. Ha elfogadjuk a 2016-os 155 milliós fizetési sapkát, akkor lesz nekik 7,4 millió dollár szabad helyük. Ez ugye tavalyról 12 milliós növekedést feltételez, könnyen kiszámolható, hogy pillanatnyilag bőven mínuszban vannak. És mind ezt úgy érték el, hogy Jahri Evanst február elején elküldték (5,1 dead money, 3,1 millió spórolás). Ami ennél is sokkal nagyobb baj, hogy az alul teljesítő játékosok kivágásával se tudnak sokkal többet összekaparni, olyan szerencsétlenül kötötték meg a szerződéseket.

 

Drew Brees

 

A legnagyobb terhet jelenleg Drew Brees, a csapat franchise irányítója jelenti, aki idén kereken 30 millió dollárba fog kerülni a csapatnak. Ez kis híján 20%-a a teljes sapkának, egyetlen játékosért borzalmasan sok, akkor is ha egy korszakos zseniről beszélünk. Megtehetik akár azt is, hogy kivágják a francba szerződésének lejárta előtt egy évvel, ezzel spórolnának 9,15 milliót, de 20,85 milliós halott pénz keletkezne utána, ami egyszerűen vállalhatatlan. Ráadásul akkor ugyan ott lennének, mint a Texans, de még jó védelmük se lenne egy irányító nélküli csapathoz és törvényszerűen mehetnének az 1/1-ért.

 

Lehet ez is egy forgatókönyv, ezzel kvázi elébe mennének az elkerülhetetlen őrségváltásnak. Brees már betöltötte a 37-et, maximum 2-3 év játék van még benne, de ez tényleg a nagyon maximum. Megtehetik, hogy a Colts mintájára bevállalnak egy betli szezont és újra építik a franchise-t, a helyzet adja magát, mert egyszerűen annyi sebből vérzik a csapat, hogy ha kutyából lennének nem focicsapatból, egy jobb állatorvos már elaltatná őket. A cut ellen szól viszont, hogy február 10-én a rosteren volt még, a szerződése értelmében így a majd 19,75 milliós alapfizetéséből 10,85 millió garantált tartalommá vált.

 

A másik variáció szerint elcserélik Breest. Ezzel se járnak sokkal jobban, a már kifizetett tételek ugyanis ugyanúgy halott pénz címen jelennek meg a könyvelésben, tehát gyakorlatilag ugyanott vannak.

 

Így nem maradt más, mint előre. Le kell ülni a klasszis irányítóval, és meg kell győzni, hogy nem kell neki az a 30 millió jövőre. Át kell strukturálni a szerződését, kicsit elnyújtani, hogy még a benne lévő 2-3 évet a Saints csapatában töltse ki, ezzel további súlyos milliókat tudnának felszabadítani. Hogy tehetik ezt meg? Az alapfizetésének legnagyobb részét átkonvertálják az új szerződésében aláírási pénzzé, ezzel – amolyan Dallasos módon – kvázi görgetnék maguk előtt a szart. Sajnos sok választásuk nincs, sanszosan ez fog bekövetkezni. Valamit muszáj lépniük, mert a jelenlegi helyzetük arra elég, hogy kifizessék a draftolt játékosokat, majd meghívják a csapatot fagyizni.

 

browner

 

Brandon Browner kivágása is adja magát. Tavaly összesen 964 elkapott yardot engedélyezett egymaga, ami a második legtöbb az egész ligában. Ezzel csak az a baj, hogy nem sokra mennek vele, mindössze 950 ezer dollárt spórolnának vele, 5,35 milliós halott pénz mellett. A nagy búcsút már csak gyakorlatilag a hivatalos megerősítésre vár. Marques Colston kivágása már kicsit többet hozna konyhára, a 10. szezonját befejező veterán játékos mindössze ötször volt kezdő, 45 elkapásból 503 yardot és 4 TD-t ért el. Ehhez képest keresne jövőre majd 6 millió dollárt, kivágásával 3,2 millió dollárt szabadíthatna fel a csapat. Várhatóan ez nagyon hamar be fog következni.

 

CJ Spiller fizetése is indokolatlan, 13 mérkőzésen lépett pályára (kétszer kezdőként) és összesen 351 scrimmage yardot ért el. Mindezért fizet idén a Saints 4,5 millió dollárt. Yardonként 12 820 dollár nem egy okos befektetés. De vele is az a baj, még három év van a szerződéséből, így csupán 750 ezer dollárt nyernének egy esetleges cuttal, 3,75 milló halott pénz mellett.

 

Thomas Morstead kivágásával ugyanakkor jól járnának. Sőt ez szinte kötelező lenne, egy punterre nem költünk 4,45 millió dollárt egy szezonban normál esetben sem, nem hogy akkor, mikor ennyire gány a csapat pénzügyi helyzete. Nem engedhetik meg maguknak, hogy liga szinten a második legjobban fizetett punterük legyen. Ráadásul a statisztikái sem indokolják az ilyen mértékű túlfizetést. Kivágásával 3,25 millió dollárt szabadítanának fel.

 

Mint látható a fenti példákból, kínkeservesen tudnak csak összekaparni további milliókat, és ezt is csak úgy, ha nagyon súlyos milliókat nyelnek le halott pénz formájában. Apropó, ha már újjá építés, itt lenne az ideje Mickey Loomis elküldésének is, mert ilyen politikával nem fognak visszatalálni a top csapatok közé. A legnagyobb bajuk az, hogy időarányosan közel 57 millió dollár aláírási bónusz terheli a sapkájukat, ami akárhonnan nézem a teljes sapka harmadánál is több. Összehasonlításképpen a második legtöbb ilyen kötelezettség a ligában 45 millió dollár. És ez 100%-ban fix kötelezettség, tehát ezzel nem tudnak játszani, ha megfeszülnek se lesz kevesebb.

 

loomis

 

Ám hosszabb távon nem ilyen kilátástalan a helyzet, idén ugyan liga szinten a legtöbb kötelezettségük van, 2017-et követően csak az 5. legkevesebb lesz. Kifut majd többek között Brees, Unger, Colston és Hawthorne szerződésének fix tartalma, tehát a rövid távú problémájuk lényegesen nagyobb, mint a hosszútávú. Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Ebben a szezonban meg kell húzni a nadrág szíjat, el kell kerülni a felelőtlenül megkötött nagy szerződéseket és benyelni a betli évet. Így hosszabb távon nem esnek el a tehetségektől sem.

 

És itt jön képbe megint Brees és a gigaszerződése. Bár a józan ész nem ezt diktálja, amit fentebb írtam, de lassan el kell engedni a klasszis irányító kezét. Be kell nyelni a back-to-back 30+ milliós halott pénzes évet és nem szabad a terheket maguk előtt görgetni. Ha Loomis megembereli magát és nem ír alá mindent amit elé raknak, akkor egy újonc irányítóval a fedélzeten 2018-tól nagyon előnyös cap-helyzetben lesznek és lehet szépen felépíteni egy új, sikeres korszak alapjait.

 

Bár az én jóslatom szerint ez nem fog bekövetkezni és a Saints drukkerek még hosszú évekig szenvedni fognak a csapat miatt. Alapozom ezt arra, hogy a ennek a csapatnak a front office-a szolgál az egyik legrégebben a ligában, Loomis 15 éve GM a csapatnál, és egyszerűen nem tud haladni a korral. Ennyi idő alatt megváltoztak a szerződések összeállításának alapjai, más részletek kerültek előtérbe, fejlődött az egész rendszer. A régi bevett szokások mára érvényüket vesztették és látszólag Loomis ezzel nem tud lépést tartani.

 

Szabadügynökök

 

Ha nem lenne elég bajuk a sapkával, bőven több mint 10 lejáró szerződésű játékosuk van. Értelemszerűen akárhogy ügyeskednek, mindet nem fogják tudni megtartani, és nem is kell. A legfontosabb FA játékosuk Ben Watson, az ő megtartása szinte kötelező. Jimmy Graham távozását követően előlépett a veterán tight end, 74 elkapásból 825 yardot és 6 TD-t szerzett. Kora miatt ráadásul olcsón megtartható opció.

 

benwatson

 

Rafael Bush megtartása is indokolt lenne, annak ellenére, hogy a szezon nagy részét IR listán töltötte az olcsón megtartható safety, aki segítségére lehet a szenvedő secondarynek. Tim Hightower annyira keveset keres, hogy nem oszt nem szoroz ha elküldik, vagy megtartják. Harmadik számú RB-ként nem is számíthat több pénzre. Michael Hoomanawanui millió feletti fizetése se indokolt, nem ad hozzá annyit a csapathoz, hogy megérje a hosszabbítást.

 

A többiek mind bőven millió alatt kaptak előző évben, Sean Payton majd kiválogatja a resztliből, kit akar megtartani és kit nem. Ilyen szűkös anyagi helyzetben amúgysem nagyon tudnak hova ugrálni.

 

Hiányposztok

 

A védelembe gyakorlatilag minden posztra elkél az erősítés, egyedül talán a safety az, ahol elfogadhatóan teljesítenek a játékosok. A védőfalba mindenképp, DT és DE is nagy erősítés lenne. Akár Sheldon Rankins (Louisville), Noha Spence (Easter Kentucky) vagy DeForest Buckner (Oregon). A passz elleni védekezésre is érdemes lenne első körben egy jó CB formájában áldozni. Egy jó passzsietettőre is szükségük lenne, valamint az OL-be mindig elkél az erősítés, hogy akár Brees áll oda, akár más, kapjon levegőt a fal mögött.

 

Nagyon nehéz évek várnak a Saints csapatára, hatalmas terhek nehezednek a vezetés vállára. Dönteni kell, hogy bevállalnak-e egy nagyon kemény évet, vagy elhúzzák az elkerülhetetlen megújulást több évre, mindig csak egy kicsit enyhítve a jelenlegi helyzeten. Loomis politikáját látva ez utóbbi a sanszosabb, de szerintem a rosszabbik megoldás.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!