Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Hogyan lehet elkölteni 70 milliót?

Az NFL-ben van egy olyan szabály, hogy 2013 és 2016 között a csapatoknak el kell költeni készpénzben a fizetési sapka minimum 89%-át. Ez körülbelül (ha az idei cap 155 millió lesz) 494 millió dollár. Amennyiben valamelyik csapat ezt nem teszi meg, akkor büntetésre számíthat, a hiányzó összeget pedig szét kell osztania a játékosok között. Az Oakland Raidersnek – hogy megfeleljen a szabályoknak – 70 millió dollár körüli összeget kell idén elköltenie. Véletlenül van pont 70 millió dollár helyük a sapka alatt, viszont ez nem jelenti azt, hogy idén feltétlenül rászabadulnak a piacra.

Aldon Smith

 

Ez egy kicsit bonyolult. A 70 millió dollárnak valós pénzmozgásnak kell lennie. Tehát, ha például leigazolnák Von Millert (csak mondtam egy nevet) 6 évre, 120 milliós fizetéssel, amiből 60 millió aláírási bónusz, akkor már csak 10 milliót kellene költeniük. Hogy miért? Mert az aláírási bónuszt most azonnal kifizeted a játékosnak, tehát azonnali pénzmozgás. Tehát Von Miller már idén kézhez kapná a maga 60 millióját, ami valós pénzmozgásnak felel meg, viszont a fizetési sapkában ez elosztható maximum 5 évre,tehát Von Miller idén foglalna 8-10 milliót, a következő években pedig 20 millió fölött a sapkában. Ez persze a későbbiekben gondokat okozhatna, de elméletileg 1-2 évre a Raiders összerakhatna egy nagyon komoly Dream Teamet. De a realitások talaján maradva ez annyit tesz, hogy közel sem olyan biztos, hogy az Oakland Raiders eszeveszett költekezésbe kezd. De megtehetné.

 

Cap space és szabadügynökök

 

Az Oakland Raidersnek nem kell elküldenie senkit. 74 millió dollárnyi helyük van a fizetési sapka alatt. Persze el lehetne küldeni az olyan játékosokat némi aprót felszabadítva, mint Curtis Lofton (2 millió), de minek. Ráadásul minden a 2016-os költségvetésből kieső nem garantált tartalommal többet kell költeniük. Tehát távozó játékosokról talán fölösleges beszélni, a szabadügynökök sokkal izgalmasabbak.

 

Justin Tuck (DE) és Charles Woodson (S) visszavonulnak. Rajtuk kívül van még 14 olyan  lejáró szerződésű játékos, akiknek csak a legelvakultabb Raiders szurkolók ismerik, pályára pedig leggyakrabban fűnyíráskor léptek. Ugyanakkor Aldon Smith (OLB), Donald Penn (OT) és Marquette King (P) érdekes.

 

Aldon Smitht jó eséllyel senkinek sem kell bemutatni. A San Francisco 49ers draftolta a 2011-es draft első körének 7. választásával. Zseniális pass rusher, karrierje első 43 mérkőzésén 42 sacket szerzett. Csakhogy emellett egy címeres ökör, aki viccből bombával fenyegetőzik a repülőtéren, részegen autókázik, miegymás. Ennek apropóján az utóbbi két szezonban különböző eltiltások miatt csak 16 meccsen léphetett pályára. Kell a csapatnak egy hozzá hasonló pass rusher Khalil Mack mellé (6-8 millió/év), aki előélete miatt még viszonylag olcsón is megtartható, csakhogy ott van az a nagyon magas rizikófaktor, hogy bármelyik offseason alatt eltiltathatja magát.

bigman

 

Donald Penn (fenti videón) az utóbbi évek egyik legjobb Raiders igazolása volt. 2 évre szerződött Oaklandbe 9,4 millióért és remek munkát végzett Derek Carr megvédésében. Hamarosan 33 éves lesz, egy két éves, átlag 5-6 milliós szerződést aligha utasítana vissza és korrekt minőséget vinne a támadófalba. Marquette King pedig egy punter, de hát a punterek is emberek. Ő ráadásul top5 a ligában, ennyi költőpénzzel pazarlás lenne elengedni.

 

Hiányposztok

 

Hiányposztból van bőven. Woodson utolsó évében is a legjobbak közé tartozott safety poszton, az újraigazolt Nate Allen nagyon kevés. Egy, de inkább két jó safety nagyon elférne, például a volt Charger Eric Weedle. A linebacker poszt is régóta probléma, az ellenfelek TE-jei csak úgy lubickolnak középen. A piacon viszont nincsenek olyan komoly nevek, a 33 éves Derrick Johnson és mondjuk Danny Trevathan jelenthetne komoly előrelépést, ha nem maradnak jelenlegi csapataiknál.

 

A front7-re is ráférne az erősítés, ha Aldon Smith-t újra is igazolják. Én a broncosos Malik Jacksont vizionálom a Raidershez, aki ráadásul egy igen komoly 12-13 milliós szerződést kaphat. A cornerback poszton is el lehetne gondolkozni, például Casey Haywardot el tudnám képzelni Oaklandben, a csapat amúgy is szeret Packers játékosokkal dolgozni. Szezon közben meghosszabbították Michael Crabtree szerződését, így elkapó igazolása nem prioritás. A védelemre, és elsősorban a secondaryre kell sokat költeni, nagyon érdekes lesz látni, hogy milyen stratégia szerint igazolnak.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!