Connect with us

Beharangozó

Hajrá Panthers! – Super Bowl 50

Tegnap elolvashattátok Leonidasz007 írását kedvenc csapatáról és arról, hogyan és miért fognak nyerni az ötvenedik Super Bowlon. Most az NFC bajnoka van terítéken, lássuk hogyan fog ma diadalmaskodni a Panthers. Szerintem azt kijelenthetjük, hogy a Panthers nem fog sok pontot kapni a Manning vezette támadósortól, így inkább az fog dönteni, hogy mit kezdenek SuperCamék a Broncos elit védelmével. Azért nézzük meg azt is, mi fog történni, ha Kuechlyék vannak a pályán.

 

A Broncosnak futtatnia kell a labdát, hiszen idén ha eljutottak 105 yardig a földön, akkor kilencből kilenc meccset behúztak. Ez azonban nem fog menni, ugyanis a tackle-ök között Lotulelei és Short várja – mit várja? támadja – az érkező running backet, de még ha rajtuk át is mennek, akkor jön Kuechly és Davis (amennyiben teljesen egészséges, ez azért kétséges a kartörés után). Akik nem mellesleg az egyik legjobb linebacker-páros az oldalirányú, tackle-ökön kívüli futások megállításában is, szóval ott se lesz sok esélye a Hillman – Anderson párosnak. A futóknál fontos megemlíteni, hogy borzalmasak pass protectionben, így sok blitzet láthatunk majd szerintem a Pantherstől, hogy jó matchup alakuljon ki a futókkal szemben.

 

PI-NFL-Panthers-Luke-Kuechly-4242014.vadapt.980.high.20

 

Ahol meg lehetne verni a Carolina védelmét, az a sérülésekkel tűzdelt secondary. Josh Norman persze elit, de a többiek sebezhetőek azért, hosszú passzokkal lehetne menni ellenük valamire, azonban Manning erre nem igazán képes már. Tehát nem lesz egyszerű dolga a Broncosnak előre jutni és még ha el is jutnak a Panthers 20 yardosáig, akkor sincs sok esélyük, hiszen a 27. helyet foglalják el a ligában red zone hatékonyságban, tehát kevésszer szereznek TD-t 20 yardon belülről.

 

A legnagyobb kérdés az a meccsen, hogy mit kezdenek Newtonék a Broncos ligaelit védelmével. Ha Newtont a zsebben tudják tartani és a futást megállítani Wolfe-ék, akkor lehet keresnivalója a vadlovaknak. Azonban ez nem fog sikerülni, mégpedig a Panthers remek futásbokkoló támadófala miatt. Az elsődleges cél, hogy sokat fusson a Carolina. A Broncos front7-je ugyan egy elit egység, azonban inkább atletikussággal nyernek, mintsem erővel. Ezt fogja kihasználni a Panthers és a nagy támadófalemberek el fogják tudni nyomni a védőket, utat nyitva Jonathan Stewartnak. Na meg persze Cam Newtonnak, akire rendkívül sok futójátékot hegyeznek ki Mike Shuláék. Sok az option futás, legyen akár egyszerű zone read vagy bonyolultabb triple-option játékok screenekkel megfűszerezve. A Wade Phillips edzette védelem pedig nem találkozott még idén ilyen dual-threat irányítóval, ráadásul Newton nem is csak az a sima dual-threat játékos, neki a sebességén kívül az erejére és felépítésére is lehet támaszkodni, nem fogják tudni összetörni őt.

 

 

December eleje óta Newton 18 TD-t passzolt 2 INT mellett, blitz esetén is 110,4 a passer ratingje, ami a harmadik legjobb a ligában, rengeteget fejlődött passzolás terén és már nem mondhatjuk róla, hogy ez gyenge pontja a játékának, ráadásul a kevés interception rendkívül fontos aspektusa a játékának. Most is vigyázni kell a labdára nyilvánvalóan és meg kell nyerni a turnover-csatát. Ahogy korábbi felvezető cikkünkben írtam:

 

A Super Bowlok történetében amelyik csapat megnyerte a turnover-csatát – tehát több labdát szerzett, mint eladott – 36 győzelmet tud felmutatni 4 vereség mellett. Az alapszakaszban a Panthersé volt a legjobb turnover-mutató (+20) és ők szerezték a legtöbb labdát (39) és ehhez a rájátszásban is hozzáadtak kilencet (!). Ezen kívül remekül is vigyáznak a labdára, Newton csak 10 interceptiont dobott idén, míg a túloldalon Manning a passzainak 5,1 százalékában megtette ezt. Habár ez utóbbi irreleváns, mert teljesen más a felfogás most, mint az év elején, a rájátszásra teljesen belement a game manager típusba és nem ő akarja eldönteni a meccseket, inkább hagyja, hogy a csapattársai kisegítsék. A futók fumble-jei sem segítettek abban, hogy a második legtöbb labdát adta el a Broncos idén.

 

635826211485386999-1602905379_Carolina%20Panther%20Team%20Shot.imgopt1000x70

 

A Panthers támadósora átrobogott a liga második és ötödik legjobb védelmén (Seahawks és Cardinals) a rájátszásban, most jöhet a legjobb, az eddigi adatok alapján pedig a Broncos sem fogja meggátolni őket abban, hogy övék legyen az ötvenedik Super Bowl. Persze, nagy sztori lenne Manning győzelme, de ez nem Hollywood. Amikor pedig lefújják a mérkőzést, akkor többek között a következő dolgok fognak valóra válni: Cam Newton lesz az első játékos, aki megnyeri a Nemzeti Bajnokságot, a Heisman trófeát és a Super Bowlt is (és feltehetőleg a Super Bowl MVP címet is). Ő lesz a harmadik afroamerikai irányító, aki SB-t nyer (Doug Williams, Russell Wilson). Ron Rivera lesz a negyedik ember, aki játékosként és edzőként is megnyeri a nagydöntőt (Mike Ditka, Tom Flores, Tony Dungy). Mike Shula, a támadókoordinátor elkezd lépkedni édesapja nyomdokain, Don Shula ugyanis a legtöbb győzelemmel rendelkező edző és két gyűrűje is van. A Panthers pedig a harmadik csapat lesz a történelemben, aki összehozott 18 győzelmet egy szezonban.

 

sbtippek

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!