Connect with us

Beharangozó

Super Bowl 50 – Posztonkénti összehasonlítás: Védelmek

Már rengetegszer hallottátok tőlünk, hogy egy 4-3-as és egy 3-4-es védelem között mekkora a különbség és ezért milyen nehéz összehasonlítani őket. Nem lehet egyértelműen sorrendet tenni ezért a két csapat játékosai között se, de most mégis megpróbálom. Azt rögtön le kell tisztázni ,hogy a két csapatnak egyaránt bivalyerős a védelme, mindketten a liga top csapatai között vannak a védelmi mutatókban, de véleményen szerint mégis óriási a különbség. Míg a Panthers védelmében minden egységben van egy óriási húzónév, aki jelenlétével feljavítja az egységet, addig a Broncosnál senkit nem lehet tisztán kiemelni, mindenki konzisztensen jól teljesít. Nem szeretném, ha valaki hazabeszélésről beszélne, ezért igyekszem minél részletesebben megvizsgálni az adott helyzeteket.

 

Védőfalak

 

A védőfalak megítélése talán a legnehezebb. A Panthers két defensive tackle-je egyértelműen nagyon jó, Short pedig egyenesen elit, amit jelez az is, hogy futás ellen a Panthers egysége a negyedik legjobb volt 88,4 engedett yarddal meccsenként a regular seasonben (Short pedig szinte a legjobb run defense statisztikákat tudhatja magáénak), de a Broncos egységét nem tudják felülmúlni. Malik Jackson és Derek Wolfe, kiegészülve általában Williamsszel, nem csak futás ellen  (83,6 engedett yard meccsenként) elit, de nyomást is tudnak generálni. Igaz dolguk a két elit rusher mellett talán könnyebb, de ettől függetlenül nem véletlen, hogy mennyi siettetést és menekülést erőszakolnak ők ki a fal közepén. Láthattuk, hogy Bradyre is sokszor nem kívülről, hanem belülről zúdult a fal és ezért nem tudott passzolni. A játékukat továbbá sok leütött labda is jellemzi. A másik Panthers kezdő Lotulelei ugyan futás ellen erős versenytársa a Broncos duójának, de semmi nyomást nem képes az ellenfél irányítójára generálni. A verseny tehát itt szoros volt, de a sokoldalúság a Broncos felé billenti a mérleg nyelvét.

 

Pass rusherek

 

A legnagyobb különbség talán itt van a két csapat között. A Broncos egysége részlehajlás nélkül talán a liga legjobb, de mindenképpen minőségileg legmélyebb egysége. Miller és Ware a két kezdő poszton, top10-es szintet képvisel (mármint egyenként is), de a két elsősszámú csere Barrett és Ray is elsőrangú játékos.

 

BroncosBrownsSN

 

A másik oldalon pedig Jared Allen a legnagyobb név, de ő kisebb sérüléssel bajlódik, így pedig Charles Johnson a legerősebb passzsiettető, de ő is inkább futás ellen mondható jobbnak. A másik oldalról Addison vagy Kony Ealy próbálkozhat, de egyikőjükről sem lehet elmondani, hogy félelmetes játékerőt képviselne. Védelmükre legyen szólva, hogy a 4-3-as fal széléről valamivel nehezebb esélyük van jó számokat produkálni, de ezt a versenyt utcahosszal nyerte a Broncos egysége.

 

Linebackerek

 

Ez az a poszt ahol nagyon fáj a szívem. Marshall és Trevathan prémium minőségű játékosok posztjukon. Nincs igazán gyenge pontjuk és remekül egészítik ki egymást. Trevathan talán coverage-ben jobb, míg Marshall futás ellen. A szezon folyamán azonban mindketten nagyon kiegyensúlyozottan játszottak mindkét játékelemet tekintve és év végére nehéz azt mondani, hogy neki ez az erőssége, neki meg az. Nehéz belekötni a játékukba és ha kell, még blitzelni is mennek. Nagyon nehezen mondom, hogy nem ők alkotják a jobb egységet, de ez egy dolog miatt történik meg. Vagyis egy ember miatt. Ez pedig Luke Kuechly. Ő egyszerűen A Védő idén. Ahogy heti podcastünkben beszéltünk róla, ő már szinte csalás. Fogja a belső futást, odaér a pálya szélére külső futáshoz. Odaér a check down passzra és mellette a legjobb coverage játékos a ligában. Nem csak a linebackereket tekintve, hanem minden játékost figyelembe véve. Linebackerként nyilván könnyebb dolga van, mert kevesebb coverage feladatot kap, így nehezen romlik a mutató, de ha mégis ezt kell hoznia, akkor azt hibátlanul teszi.

 

kuecl

 

Thomas Davis mellette szintén kiváló idényt fut, ő is elsősorban coverage-ben elsőrangú, de blitzelni is tud és futás ellen is hasznára van a csapatnak. A harmadik ember pedig az újonc Shaq Thompson, aki még tapasztalatlanabb mint társai, de rendkívül kiegyensúlyozottan teszi a dolgát. Már első idényében nehéz fogást találni rajta, nincs sok gyenge pont az ő játékában se. Ezt az összecsapást így a Panthers nyeri, de csak hajszálnyi különbséggel.

 

Cornerbackek

 

Ahogy a Carolina többi egységét, úgy ezt is az jellemzi, hogy van egy elit, liga top5 játékos és gyengébb segítői. Norman idén elképesztő volt és talán a liga legjobb cornere is lehetne egész éves teljesítményét látva. Nem kérdés, hogy az irányítók jobban teszik, ha elkerülik és nem is néznek az irányába. Ez azonban kevés az üdvösséghez. A másik kezdő pedig akárki is legyen, nem visel hasonló erőt. Jelenleg McClain a másik külső corner és Finnegan látja el többnyire a nickel feladatát. A túloldalon már nem ekkora a különbség. Harris szintén besorolható a liga top5 cornere közé, de utána se nagy a szakadék. Talib és Roby is ligaelit formában játszik. Nem meglepő, hogy a Broncos alapszakaszbeli felállásai 65%-ban három cornerrrel voltak. Roby és Harris egyaránt képes nickel és külső cornerbacket is játszani, ez pedig variálásokra is lehetőséget nyújt. Még ha egy dolgot kellene felhozni, amiben mindenképp jobb a Broncos egysége, az a futás ellen való besegítés. Lehet hogy egy cornernek nem ez az elsődleges, de fontos lehet, hogy tudjon segíteni a többiknek. Roby még rutintalan, de a két kezdő szélső corner, Harris és Talib idén ebben az aspektusban is megállja a helyét. A másik oldalon pedig még a kiváló formában lévő Norman is csak egy átlagos vagy annál rosszabb szintet képes felmutatni. Ezt a csatát így a Broncos nyerte.

 

Safetyk

 

Talán ez az a poszt, ahol a két csapat egyikében sincs az a kimondott sztárjátékos. Wardról ugyan el lehet mondani, hogy a liga legjobbjai között szerepel már hosszú évek óta, de ő se kimondottan az a playmaker fajta. Futás ellen mindig is klasszis volt, de ebben az évben fejlődött még egy dologban. Ez főleg Wade Phillips munkásságáénak köszönhető, Ward ugyanis ebben az évben kiválóan blitzel.

 

hi-res-57c93df55e9d2d82f5412572aad15cd5_crop_north

 

Stewart már szerényebb képességű játékos, én nem is gondoltam, hogy jó döntés az ő szerződtetése, de kitűnően felvette a ritmust és egyáltalán nem lefele lóg ki az egységből. A Panthers safety sora pedig talán a védelem leggyengébb pontja, mivel itt egy kimondottan húzójátékos sem szerepel. Coleman, Harper és Tre Boston van a legtöbbet a pályán, de egyikőjük sem top15 safety. Futás a többi elit egység miatt ritkán jut el hozzájuk, így megállítaniuk sem kell, ha mégis ez történik, akkor Coleman nem jön zavarba, Harper azonban gyenge pont lehet. A Panthers kezdője is megbízható alakulat, de a pontot ezúttal is a Denver kapja.

 

 Összegzés

 

A védelem posztonként összehasonlításából tehát többnyire a Broncos jött ki jól, de ez nem azt jelenti, hogy egészben a Panthers rosszul nézne ki. Sőt, az a 2-3 elit védő annyira feljavítja a többiek munkáját is, hogy nem a védelmen fog múlni mi lesz a Super Bowl eredménye. Még egy utolsó statisztika, hogy bizonyítást nyerjen, hogy a Broncos egysége inkább egészében jó és nincs nagyon gyenge pontja, addig a Pantherst inkább minden területen egy szupersztár húzza fel. A PFF értékelései szerint a Broncos leggyengébb kezdő játékosa a védelemben az Aqib Talib 80,6-os osztályzattal. Ez ugyan nem elit szint, de a így is a jobb játékosok közé tartozik. A legerősebb osztályzattal pedig Von Miller rendelkezik 93,3-as grade-el. Ezzel szemben a Panthersnél 42,0-ás kezdő is van a csapatban, de Kuechly egy egészen hihetetlen 99,1-es értéken áll, ami azt jelenti, hogy egész évben szinte hiba nélkül játszik és a Broncos legjobb játékosánál is 6 értékkel erősebb. Persze a számok szép dolgok és sokszor nem hazudnak, de ettől még a Super Bowl egy más történet. Ott egy mérkőzés van, ahol ki lehet fogni rosszabb és jobb formát is. Ez a kis összehasonlítás érdekesség gyanánt jó, valamint, hogy lássuk hogy két ilyen különböző összetételű védelem fog most egymásnak feszülni.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!