Connect with us

Szabadügynök

Az FA időszak eddigi vesztesei

Tegnap a nyertesekről volt szó, most következzenek a vesztesek. A free agency időszakot sokféleképpen el lehet veszteni. Lehet úgy, hogy sok pénzünk van de nem tudunk senkit a csapatunkhoz csábítani, így nem erősödik meg a roster. Lehet úgy, hogy kevés pénzünk van és ezért kulcsjátékosoktól vagyunk kénytelenek megválni. És végül lehet úgy is, hogy sok pénzünk van, de nem hatékonyan költjük azt el, így pénzünk se marad, de nem is kapaszkodunk fel az esélyes csapatok közé. Az idei szabadügynökpiacon eddig mindhárom típusra találhatunk egész könnyedén példát.

 

Denver Broncos

 

Egy Super Bowl győztes csapatnál sosem könnyű egyben tartani a kielégült keretet. A lejáró szerződésű játékosok gyűrűvel a zsebükben egyre inkább a pénz felé fordulnak és akár olyan csapathoz is aláírnak, akiknek a rájátszáshoz sincs közük, nemhogy a nagydöntőhöz. Idén ezt az állapotot még az irányítókérdés is tetőzte, így alakult ki az a helyzet, hogy a Broncos két szék közül a pad alatt találhatja magát. Manning ugyan még időben bejelentette visszavonulását, így legalább az ő 19 millióját osztogathatta a csapat, csak hogy ezzel együtt se volt sok pénzük. Az igazi arcon csapást természetesen az jelentette, hogy Brock Osweiler végül a nagyobb pénzt (megbecsülést?) választotta és a Texansnál folytatja pályafutását, amely lépés azt jelentette, hogy a Broncos keretében mindössze egy hetedik körös másodéves maradt. Aztán persze megérkezett Sanchez és az ő 4,5 milliós cap hitje, ami jóval költséghatékonyabb, mint Osweiler megtartása lett volna, de egyértelműen nem is kezdő kaliber. Persze az ügy még nem zárult le, de a legjobb lehetőségek (Fitzpatrick, Kaepernick?) se tűnnek teljes körű megoldásnak.

 

Seattle Seahawks v San Francisco 49ers

 

Malik Jackson távozását borítékolni lehetett, mivel ő a prototípusa a gyűrű után tömjük tele a zsebünket mentalitásnak. Hiánya persze érezhető lesz, de úgy gondolom őt fogják a legkönnyebben pótolni. Sokkal fájóbb lehet Danny Trevathan távozása, akit a Bears nagyszerű ütemben, „olcsón” szerzett meg. Ennyit egyértelműen megért volna régi csapata számára is. Még a nyitás előtt megtörtént Von Miller tagelése, ami persze örömteli, de az ő esetében is egy hosszútávú szerződés lett volna a legkielégítőbb. Ezen kívül meglepő Vasquez kivágása, aki ugyan nem volt élete formájában, de egyrészt nem bővelkedik (jó) guardokban a csapat, másrészt egy tapasztalt játékos jelenléte mindig jól jön a támadófalban. Ware szerződésstrukturálása végül legalább örömteli volt, meg az is hogy egy tacklet (Stephenson) is szerzett a csapat, az más kérdés, hogy azt sem a legjobb fajtából. Hab lett volna a tortára Anderson szerencsétlen elengedése, de a legfrissebb hírek szerint őt mégis marasztalják. Igaz többe fog kerülni, mint szerették volna. Összefoglalva sűrű és lehangoló időszakon van túl a csapat, de Elway csinált már cifra dolgokat és legtöbbször tudta is hogy hol a vége a számításoknak. Jelenleg ezt még nem látjuk, de ha más nem is, egy irányító fog érkezni valamilyen formában a csapathoz.

 

Philadelphia Eagles

 

A Sasok most már szokás szerint az egyik legaktívabbak voltak a piacon és előtte. Az egész időszakot ők indították egy elég nagy horderejű cserével, amivel kapcsolatban hazudnék ha azt mondanám hogy nem volt meglepő. Sejteni lehetett ugyan, hogy Kelly húzásait megpróbálják valamelyest korrigálni, de talán senki nem számított ilyen gyors tempóra. Először is megváltak a védelem tavaly érkezett két nagy nevétől is, cserébe pedig talán nem kaptak olyan sokat amivel mindent helyre tudnak hozni. Persze Maxwell cap hitjétől mindenképp jó volt megszabadulni, valamint teljesítményével sem vívta ki, hogy sírjanak utána, de egy éves próbát megoldhatott volna, mivel a cornerback sor nélküle sem lett erősebb. Kiko Alonso elvesztése pedig külön fájó lehet, hiszen a szimpatikus és rendkívül fiatal linebackerben még rengeteg potenciál rejtőzhet. Persze a sérülékenységét és a magához képest gyengébb szezont ellene is fel lehet hozni, de a trade nyertese nálam a Dolphins.

 

kiko-alonso

 

A következő cserével viszont már nagyot húztak. DeMarco Murray nem hogy rendkívül gyenge szezont produkált de a folyamatos degradáló nyilatkozatai a hangulatot is rombolták. Fizetésétől egy pick felmozgásért megszabadulni nyeremény volt. Sanchez nem sok vizet zavart a rosteren, ahogy az érte kapott valószínűleg hetedik kör sem fog, de mínusz 4,5 milliót szabadítottak fel a sapka alatt ami nem feltétlenül rossz. Bár egy beugró második számú QB-nak éppen el is mehetett volna jövőre is. Bradford szerződéshosszabbítása ugyan kiderült hogy nem olyan szörnyű mint első hallásra, de egyrészt jól felverte idénre az irányítóárakat, másrészt túl sok a garantált tartalma. Chase Daniel érkezett be mögé, amivel jól keresztbe tett azoknak a gondolatoknak, amik egy esetleges első körös irányítót prognosztizáltak a Sasokhoz. Rajtuk kívül még említést érdemel Cedric Thornton távozása, aki egy megbízható run stopper volt az utóbbi években. Ezek után úgy is gondolhatnánk hogy az Eagles nem akkora vesztese a piacnak, de ha elhagyja a csapatod az elsőszámú RB, az elsőszámú LB és az elsőszámú CB, továbbá nem érkezik senki, akkor az nem a fejlődést vetíti elő. Az Eagles háza táján a tavalyi teljesítmény is csalódást keltett a szurkolók körében és nehezen látni, hogy a jelenlegi keret (+draft) tud-e ezen változtatni.

 

San Francisco 49ers

 

A 49ers egy nagyon egyszerű oknál fogva került fel erre a listára. Mégpedig azért mert ha egy rossz formában lévő csapatot fel akarsz rázni és újra a legjobbak közé bekerülni vele, akkor azért valamit tenned kell. A 49ers számára ráadásul ehhez megfelelő mennyiségű pénz is rendelkezésre állt. Ehhez képest mi történt? Semmi. Az égvilágon semmi nem történt a csapat háza táján. Megtartották Phil Dawsont. Nagyszerű, rúgó már van. A kérdés hogy a kickoffokon kívül lesz-e bármi feladata. Egyelőre irányító van a csapatnál (plusz Thad Lewis érkezett), ami vagy jó, vagy nem, erről a csapat szimpatizánsai majd elvitatkozhatnak. Ellenben szerezhettek volna falembert vagy megtarthatták volna azt, akinek lejárt a szerződése. Alex Boone ugyanis már a Vikings csapatát erősíti és helyére senki nem érkezett. Nézhettek volna elkapót vagy Boldin megtartásán legalább ügyködhetnének. Lehet hogy az idei WR árak nem a legkívánatosabbak, de a semminél, egy a kelleténél kicsit jobban túlfizetett elkapó is jobb. A védelemről már nem is beszélve. Talán minden posztra bepróbálkozhattak volna valakivel, de egyelőre nem sok hír érkezik. Aztán lehet hogy a csapat a végül megmaradt játékosokra utazik a költséghatékonyságot előre véve, de miért, ha van pénz és erősödni kell? Egyelőre talány hogy Kellyéknek mi az elképzelése, de legalább ezúttal nem cserélte el a fél csapatot.

 

Cleveland Browns

 

És végül már hagyományosan itt van Browns. Ők körülbelül azt csinálták, mint a 49ers, azzal a különbséggel, hogy több meghatározó játékosuknak is lejárt a szerződése és nem hogy nem hoztak senkit, de egytől egyig el is engedték őket. Az elmúlt évben ugyan nem volt olyan jó a támadófal, de azért az utóbbi 5 évet figyelembe véve meghatározó játékosokkal volt tele. Alex Mack nem is lett volna szabadügynök, ha nincs benn az előző szerződésében az a kiskapu, amit most előszeretettel ki is használt és lelépett a süllyedő hajóról az első adandó alakalommal. Mitchell Schwartznak könnyebb dolga volt. Ő csak nem hosszabbított a csapattal és máshol küzdhet a rájátszásért.

 

091015_bowe_576

 

Rajtuk kívül a támadóktól még távozott a csapat tavalyi elsőszámú elkapója Travis Benjamin is, így nem hogy elsőszámú, de másodikszámú és harmadikszámú kaliber sincs a WR-ek közt. Persze Bowe még mindig a rosteren. Érthetetlen. Tashaun Gipson már a védelemből távozott és ha nem is akkora név mint az előbb említett egyének, azért jó kiegészítő ember volt ő. Érkezni pedig egy meghatározó, kezdő játékos sem érkezett. Tehát továbbra sincs irányító (bár Kaepernickes hangokat innen is lehetett hallani), elkapó, támadófal és a védelem sem erősödött. Nem egy hálás szerep továbbra sem a Browns edzői munkakör.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!