Connect with us

Hír

A Chargers nem viccel!

A San Diego Chargersnél beindult a nagyüzem és két Donaldtól is megszabadultak. Donald Brown nem meglepetés, de a még 18 millió dollárnyi garantálttal rendelkező Donald Butler elküldése első látásra szinte érthetetlennek tűnhet.

donald-butler

 

Donald Brown elküldése várható volt, hisz a Danny Woodhead és Melvin Gordon mellett létszámfelettivé váló futó 3,5 millió dollárral terhelte a fizetési sapkát és gond nélkül elküldhető volt. De a 27 éves Donald Butlerrel csak két éve kötöttek egy 7 éves, 51,8 millió dolláros szerződést, ami a 6. legnagyobb ILB kontraktusnak számít most is. Ráadásul elméleti szinten 28 millió dollár garantált tartalom is járt a szerződéshez, csakhogy ez nem ilyen egyszerű.

 

Butler igazából soha nem játszott igazán jól és igazán sokat. Ez a statisztikáin is meglátszik. Épp ezért, amikor a Chargers az orra alá dugta azt a gigantikus szerződést, akkor ők is biztosra mentek. A fent írt 28 millió dollárból csak 11,5 millió számít teljesen garantáltnak. Ráadásul Butler első évében mindössze 750 ezer dollárt keresett, a másodikban pedig 3,2 milliót. Ez azt jelenti, hogy az aláírási bónusszal együtt is az első két évében, vagyis 2014-ben és 2015-ben összesen nem keresett 15 millió dollárt. Mármost, hiába van az overthecap oldalán az, hogy Butler elküldése 18 millió dollárba kerül és hiába vette át ezt sok amerikai médium, ez nem így van (az overthecapnél az egységes algoritmus miatt jött ki a szám, a legtöbben csak lusták voltak utána nézni a dolgoknak).

 

Butler szerződés

 

A táblázatomon látható, hogy is nézett ki papíron Butler szerződése. Ami pirossal van jelölve (mező vagy betű), az az aláírási bónusz szépen évekre lebontva, ennyit kapott Butler előre kézhez. 2014-ben és 2015-ben egyértelmű a dolog, de 2016 és 2018 között ott az a 4,6 millió dollár. Abból mindössze 2,2 millió dollár számít teljesen garantáltnak, a maradék csak akkor, ha Butler érvényes szerződéssel rendelkezik az adott évre. Ez igaz 2019-re és 2020-ra is. De mivel már most kivágták, így azokkal nem kell törődni.

 

Butler szerződése az eredeti elképzelés szerint egy három éves kontraktus volt, opciós 4 évvel. De egyedül az aláírási bónusz az, amit ki kell fizetni és el kell könyvelni. Ebből adódóan Butler elküldésével a Chargers 2,6 millió dollárt spórolt, és mindössze 6,6 millió dollárnyi halott pénz maradt utána (2,2+2,2+2,2 a 2016-2018-as évekből). Nem 18, hanem 6,6. Ezért csodálatosak az NFL-es szerződések.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!