Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Colin dala

Colin Kaepernick tavaly megjárta a hadak útját. A franchise qb-nak járó kezdő pozícióból könnyen a cserepadon találta magát. Eközben persze a csapatnak sem ment túlságosan jól, mégis leginkább arról lehetett hallani, hogy akkor most Kaep vagy Blaine Gabbert kezd az adott héten. Akármi is történt, összességében nem volt egy túlságosan nagy diadalmenet a 2015-ös szezon a San Francisco 49ers részéről, habár az 5-11-es mérlegükkel túlszárnyalták a szakértők szezon előtti elvárásait, tippjeit. A 49ers is azon csapatok közé tartozhat, akik majd „Make it rain” partyt csaphatnak a szabadügynök piacon, hiszen 52 millió dollárral vannak a fizetési plafon alatt.

 

giphy (2)

 

Ez az összeg arra bőven elég, hogy mindenkit a csapatodnál tarthass úgy, hogy nem kell különösebben megválni senkitől az előző évi keretből, plusz még minőségi érősítés is érkezhet a csapathoz. Azonban itt van Colin Kaepernick, akinek a helyzete rendkívül érdekes. Ő az egyetlen, akinek a kivágásán akár elgondolkodhat a vezetőség, de minden bizonnyal csere útján fogja elhagyni San Franciscot a jobb sorsra hivatott irányító. Ami mindenképp furcsa, hiszen rengeteg szakíró várta azt, hogy Kaep és Chip Kelly egymás nyakába borulva mutatják be az igazi up-tempo no huddle offense-t, hiszen nincs olyan iránytó (a jelenleg elérhetőek közül), aki jobban illene Kelly rendszerébe, mint az öreg Colin. Ha Kellyn múlna, akkor nem is menne sehova, azonban a 49ers vezetősége is látta mi történt tavaly, amikor Kelly rángathatta minden futballszakmai téren a gyeplőt, inkább magánál hagyta a döntés jogait.

 

keap

 

Ha a 49ers elcseréli, vagy kivágja június 1 előtti könyveléssel, akkor további 8,4 millió dollárral nő az elverhető keret. Ha június 1 utáni könyveléssel, akkor ehhez a 8,4 millió többlethez járulhat még nagyjából 5 millió, így összessen 13,4 millió dollárral lenne beljebb a csapat, ráadásul csak 2,4 millió halott pénz terhelné a sapkát az idei évben. A szerződés kialakításánál nagyon okosan gondolkodtak az illetékesek, hiszen hiába a nagynak tűnő szerződés, igazából nagy kockázatot nem vállalt vele a vezetőség és ha esetleg nem jön be (ez egyre valószínűbb), akkor sem vágja haza a hosszú távú elgondolásokat.

 

Lejáró szerződésű szabadügynökeik ugyan nem nagyon vannak, azonban akiknek még sincs szerződése a 2016-os szezonra, mégis fontos tényezők a csapatban és nem ártana maradásra bírni őket, azok támadó oldalon Anquan Boldin és Alex Boone.

 

A 35 éves veterán elkapó már túl van a zeniten, mégis fényt hoz a San Francisco-i éjszakába teljesítményével. 69 elkapásával, 789 elkapott yardjával és 4 TD-jével abszolút vezeti a házi listát mind a három statisztikai mutatóban. Játékára pedig nem volt különösebb hatása annak, hogy most éppen Gabbert vagy Kaepernick dobált neki. Nagy szerződést nem is, de egy rövid távú, veterán minimumot tartalmazó szerződést gond nélkül az orra elé lehetne rakni, vagy esetleg egy Steve Smith-félét.

 

San Francisco 49ers vs St. Louis Rams

 

Boone a közepesnél jobb guardok közé sorolható, ráadásul Staley mellett bőven hoz egy jó átlagot. Összességében a megítélését a futásblokkolás terén nyújtott teljesítménye húzza le, de pass protectionben viszont kiemelkedik a támadófalból. Az ő megtartása is fontos lenne a csapatnak és ugyan – ahogy azt majd később kifejtem – nem ártana a csapatnak egy guard/tackle a piacról, de nem Boone kárára hoznám ide.

 

Védőoldalról egyedül a kezdő nose tackle-nek, Ian Williamsnek jár le a kontraktusa, vele mindenképp hosszabbítani kell. Ahogyan a kicker, Phil Dawson megtartása is fontos lenne, hiszen ha egy ezer sebből vérző kerettel rendelkezel, akkor legalább a biztos pontoknak tűnő helyeket ne barmold szét.

 

091613-Williams-Headr

 

A 49ersnek jelenleg a legnagyobb problémája, hogy nincs olyan poszt, ahova ne férne el az erősítés. Támadóoldalon azzal, hogy sikerült Garrett Celeket 4 évre 14 millió dollárért magukhoz láncolni megoldást nyújthat. Celeknél jobb alternatíva úgysincs a piacon, ráadásul a 49ers többnyire csak blokkolási feladatokat bíz a tight endjeire. Azonban a fal jobb oldalára mindenképpen kell egy tackle, mert Erik Pears finoman szólva sem megoldás, a liga legrosszabb tackle-jei közé tartozik. Illetve elkapóból és futóból sem ártana feltankolni, hiszen a Smith-Boldin kettős feltehetően nem sokáig húzza már, mögöttük meg igazi alternatíva nincsen Quinton Pattonön kívül. Running backből igaz, hogy ott van Carlos Hyde, de mögötte sincs igazán opció, hacsak Gaskinst vagy éppen Hayne-t nem vesszük annak (NEM).

 

Védőoldalon is csemegézni lehet a hiányposztokból, leginkább a secondaryben, hiszen Bethea már öreg (meg szar is), így safety pozícióra várok valami nagyobb durranást akár az FA-ról, akár a draftról. A cornerback poszt rendben van Warddal és Brockkal. Ahova még mindenképpen szükség van valami upgrade-re az a linebacker sor, mert úgy néz ki, egyelőre NaVorro Bowman tartja egyedül a frontot, Wilhoite és Hodges pedig nem nagyon emlékeztetnek NFL szintű linebackerre.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!