Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Top10 támadófalember

Idén támadófalemberekből van a legjobb kínálat a szabadügynökpiacon, megnézzük most a top10-et. Ha érdekelnek a legjobb elérhető irányítók, elkapók vagy futók, akkor rájuk megtaláljátok őket a posztjukra kattintva.

 

1. Kelechi Osemele

 

Osemele az első a listánkon, mégpedig azért, mert egy elit guardról van szó, aki ráadásul átlag feletti tackle-nek is. Ezt mind bizonyította a Ravens csapatában, akik még próbálják megtartani, természetesen ha sikerül, akkor mindenki egyel feljebb ugrik a listán, de persze egy minden alábbi játékos újraszerződtetése esetén így lesz. Osemele 27 éves csak, tehát rookie szerződése járt le, bal oldali guardként 2014-ben mutatta meg főleg, hogy mennyire elit, majd tavaly Eugene Monroe sérülésével kikerült a hollók támadófalának bal szélére és ott is remek munkát végzett. Évi $9-10 milliós szerződésre számíthat valakitől.

 

hi-res-36a9f544910adaa6a49fccd8fe4a04cc_crop_north

 

2. Alex Mack

Mack szerdán döntött úgy, hogy kilép szerződéséből, amit azért tehetett meg, mert tavaly transition tagelte őt  Browns, majd a Jaguars egy ilyen záradékot tartalmazó ajánlattal látta el, amit a Browns matchelt, így benne volt a szerződésében. Okosan megvárta a franchise tagek kiosztásának napját és kilépett a piacra. Nem zárta ki a Brownsba való visszatérés lehetőségét sem, de szerintem azt a helyet választja majd, ahol a legjobban fizetett centerré teszik őt. Még csak 30 éves, így egyből a második helyen találta magát a listánkon.

 

3. Cordy Glenn

 

A Bills is szeretné még megtartani bal oldali tackle-jét, hiszen a liga 10 legjobbja közé is talán befér Glenn, ilyen játékosok pedig ritkán kerülnek ki a piacra, most ez is megtörténhet akár, hiszen Buffalóban jelenleg nem dúskálnak a szabadon elkölthető pénzmennyiségben. Glenn szintén csak 26 éves, neki is az újonc szerződése járt le és miután a második körben draftolta a Bills, folyamatosan fejlődött az egyik legjobb pass protectorrá a ligában. – Megkapta a franchis taget a Billstől, így marad!

 

3. Mitchell Schwartz

 

Ugyan ő “csak” jobb oldali tackle, múlt heti cikkünkből kiderült, hogy nem szabadna kevésbé magasan értékelnünk őket, mint bal oldali társukat. 27 éves, négy éve van a ligában és mind az összes 4 427 Browns támadósnapet végigjátszotta. Beválasztották második csapatos All Pronak is és vaskos fizetésemelést fog kapni valamelyik csapattól, ha a Clevelandnek nem sikerül megtartania.

 

4. Donald Penn

 

Ugyan már 33 éves, Penn még így is egy remek tackle, a Raiders nem véletlenül dolgozik a megtartásán. Karrierje elején főleg futásblokkolásban tűnt ki, az utóbbi években azonban az irányító megvédésében is sokat fejlődött, ezért kerülhetett ilyen magasra a listánkon.

 

6_4212625

 

5. Kelvin Beachum

 

A Steelers bal oldali tackle-je azért van “csak” az ötödik helyen, mert szezon közben elszakadt a térdszalagja. Azért van viszont ilyen magasan ennek ellenére is, mert a korábbi hetedik körös pick még csak 27 éves és remekül védte Big Ben oldalát az utóbbi években. Sérülése miatt nagyon szakíthat vele a csapat, aki megszerzi, hiszen olcsóbban kaphat egy remek LT-t, de persze nagyobb vele a rizikófaktor is.

 

6. Jeff Allen

 

A Chiefstől távozó Allen szintén fiatal, csak 26 éves, ezért kerülhetett később taglalt, idősebb kollégái elé. Hiszen sokkal jobban jársz egy hosszú távon megbízható játékossal, mint egy veteránnal, akiben már lehet, hogy csak 1-2-3 jó év van. Feltehetőleg rosszabb képességekkel rendelkezik, mint a soron következő két játékos, én mégis szívesebben igazolnám le őt és bíznám rá magam a jövőben.

 

7. Richie Incognito

 

A 33 éves guard visszatért balhéja után és remekül tette mindezt, azonban egyesek szemében továbbra is rizikós lenne a leigazolása, illetve a zónablokkolást használó csapatoknál sem lenne valószínűleg sikeres. Ez annak tudható be, hogy inkább az erejére épít, mintsem limitált atletikusságára. Rövid távon jó megoldás lehet, de kora és személyisége miatt nem kerülhetett feljebb. A Bills Glennel és Incognitóval a támadófalának 40%-át elvesztheti, így nagy erőkkel fognak dolgozni a nyitásig, hogy legalább egyiküket megtartsák.

 

richie-incognito

 

8. Evan Mathis

 

Az immáron Super Bowl győztes guard Incognitoval ellentétben zónablokkolási sémában képzelhető el, hiszen ő rendkívül atletikus, még 34 évesen is. A futásblokkolási képességeiből semmit sem vesztett az évek során, de az irányító megvédése még problémásabb, láthattuk ezt a Denver menetelése során is. Rövid távú megoldás ő is, akár contender csapatban, vagy akár valahol nagyobb pénzért találhat otthonra, ahol sokat futnak és ZBS-t (zone blocking scheme) alkalmas a támadófaledző.

9. Russell Okung

 

Mozgékonysága miatt ő is ZBS-be illene valahol a ligában, ahol szeretik mozgatni a falembereket. A sok sérülése miatt nem kerülhetett magasabbra, de még csak 27 éves és van benne potenciál, de sokat elmond, hogy az ultragyenge támadófallal rendelkező Seahawks nem marasztalta.

 

10. Ryan Schreader (RFA)

 

Schreadert a harmadik-negyedik helyre szántam, aztán rá kellett jöjjek, hogy ő csak RFA, tehát korlátozott szabadügynök, ami azt jelenti, hogy ha kap is egy ajánlatot Schreader, a Falconsnak, mint jelenlegi munkaadónak joga van öt napig “matchelni” az ajánlatot, tehát megadni ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat és így maradhat a csapatnál. Schreaderről szerintem viszonylag kevesen hallottatok, ellenben remek jobb oldali tackle-lé nőtte ki magát Atlantában szép csendben.

 

11. Ramon Foster

 

Foster feltehetőleg az utolsó nagy szerződésére hajt 30 évesen és a Steelers guardja minden rendszerben bevethető. Pass protectionről híres, azonban sokat fejlődött futásblokkolásban karrierjének korai szakaszához képest, nagyot foghat vele valaki, hiszen talán olcsóbban megszerezhető pár vetélytársánál, de jó kis játékosról van szó.

 

 

A listán követik őket: Brandon Brooks (G-Texans), Geoff Schwartz (G-Giants), Alex Boone (G-49ers), Stefan Wisniewski (C-Jaguars),  Joe Barksdale (T-Chargers)

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!