Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Top5+1 irányító

Az irányító piac szinte soha nem érdekes. Ha van egy jó QB-d, akkor azt igyekszel megtartani. Legyen az akár egy Ryan Fitzpatrick vagy Tony Romo.  Így hát nincs mese, abból kell főzni, ami van.

RGIIII

 

Mivel a cikk megszületése előtt történt egy s más a ligában, ezért gyorsan foglaljuk össze a dolgokat. Az idei piac legjobbjának tartott irányítója, Kirk Cousins megkapta a franchise taget a Washington Redskinstől. Ez majdnem 20 millió dollárt jelent neki, ami abszolút rendben van. Szerintem nem fog hosszú távú szerződést kapni, hanem kap még egy évet bizonyításra. Ha villant, akkor kaphat egy 18-20 millió dolláros szerződést éves szinten. Illetve immáron biztos, ha egyáltalán kérdés volt eddig, hogy Robert Griffinnek befellegzett a fővárosban. De a piac második legjobbjának tartott irányítója, Sam Bradford sem lesz már elérhető március 9-én. Az Eagles ugyanis magához kötötte a játékost egy két éves, 36 millió dolláros szerződéssel, amiből 26 millió dollár garantált, katonadani pedig leírta, hogy ez miért is jó.

 

Cousinst és Bradfordot leszámítva több mint 20 irányítónak járt le a szerződése idén. Olyanokkal, mint Luke McCown, Matt Schaub, Colt McCoy, Matt Moore nem fogok foglalkozni. Valószínűleg, ha kapnak is egy csereirányító szerződést, akkor is maximum 2-3 évest, átlag 2-4 milliós fizetéssel, mint például Chad Henne (2 év, 8 millió dollár). De van 5+1 irányító még, akik reménykedhetnek a jóban, vagy egyszerűen a nevük miatt érdemes legalább egy bekezdést szentelni rájuk.

 

1. Brock Osweiler, Denver Broncos

 

Bradford szerződését látva nem lehetnek nyugodtak a Denvernél. Von Miller tagelése miatt Malik Jackson szinte biztosan távozik (már most -5 millióval állnak), Osweilerhez pedig nagyon kellene Manning visszavonulása. Hét mérkőzésen volt kezdő, az elit védelem támogatásával jól elmenedzselte a csapatot (9 TD és 5 INT kezdőként) és öt győzelmet szerzett. Ez bőven vállalható, a kérdés csak annyi, kinek mennyit ér? John Elway szerint Brock tudja, mennyit kaphat Denverben, a dolog csak rajta áll. Ha marad Denverben, akkor rájátszás esélyes csapatot vezethet, ha nem, akkor a Rams – Texans duó lehet a legjobb opció. Éves szinten csapattól függően 10-14 millió dollárban reménykedhet.

Brock-Osweiler-Peyton-Manning-

 

2. Ryan Fitzpatrick, New York Jets

 

Fitzpatrick karrierje legjobb évét zárta a Jetsben, de 10-6-os mérleggel sem sikerült elérni a rájátszást. Mindenki szeretné a csapatnál, ha maradna, vélhetően fog is. 31 TD mellett 15 interception, 3905 passzolt yard és 88-as passer rating volt a termése. Ennek ellenére Bradford szerződéséig meglepett volna, ha átlag 8 millió dollárnál többet kapott volna. Egyrészt a Jets nem áll jól cap space terén (csak 6 millió), másrészt Fitzpatricknek van már egy komoly múltja és franchise irányítóként eddig nem nagyon vált be. De most már akár egy 3 éves (2+1), 30 millió dolláros szerződést is el tudok képzelni, viszonylag alacsony (10-12 millió) garantált tartalommal.

 

3. Robert Griffin III, Washington Redskins

 

RGIII még nincs hivatalosan kivágva, de már kipakolta a szekrényét. A 2012-es szezon legjobb újonc támadója 2015-ben egyáltalán nem játszott, 2014-ben is csak hétszer volt kezdő, nehéz elképzelni, hová és mennyié pénzért férne be. Gyakran összeboronálták a Dallas Cowboysszal, de mint általában, szóba jött a Los Angeles Rams és a Houston Texans is. Közülük a Ramsnek van a legtöbb pénze, ironikus lenne, ha pont annál a csapatnál kötne ki, amelyik kvázi eladta őt három első körös pickért. Éves szinten 6-8 millió lehet nála a határ, minimális garantált tartalommal. Ha tippelnem kellene, valamilyen módon a Cowboyst mondanám.

 

4. Matt Hasselbeck, Indianapolis Colts

 

A 40 éves játékos még játszani szeretne, de a Colts inkább Josh Freemannek szavazott bizalmat. Ez elég nehezen magyarázható, mert bár Freeman fiatalabb, a veterán Hasselbeck cserének sokkal megbízhatóbb. Kezdőként 5-3-as mérleget hozott össze, és tekintve, hogy a Coltsnak összesen 8 győzelme volt, aligha rajta múltak a dolgok. Persze nem volt több egy game maneger irányítónál, de egy cserének ennél többet nem is kell mutatni. Egy fiatal irányító mögé mindenképp megérne leszerződtetni két évre, egy 2-3 milliós szerződéssel.

hasselbeck-2 (1)

 

5. Case Keenum, Los Angeles Rams

 

Nick Folesszal a Rams optimistán kötött egy két éves 24,5 milliós szerződést. Ezzel szemben Keenum a szezon végére kijátszotta a kezdőből. Nem volt csodálatos, de egy minimum szintet megütött. Valahová cserének biztos elviszik. Egy racionális világban Jerry Jonesnak kellene megszereznie (2 millió/év), mert ha Keenum nem is tud sokat, legalább a labdát felbírja dobálni a sztárelkapóknak.

 

+1 Brandon Weeden, Houston Texans – mert Brandon Weeden örök

 

A 32 éves Brandon Weedennek gyakorlatilag még csak most járt le újonc szerződése, de már három csapatban is megfordult. 2015-ben nem is volt rossz, 5-2 TD-INT arány, 1043 yard és 96,8-as passer rating 6 meccsen, és végtére rájátszásba juttatta a Houston Texanst. Igazság szerint semmi keresnivalója nem lenne a ligában, de biztos lesz csapat, aki leigazolja.

Aug 15, 2013; Cleveland, OH, USA; Cleveland Browns quarterback Brandon Weeden (3) stretches before a game against the Detroit Lions at FirstEnergy Field. Mandatory Credit: Ron Schwane-USA TODAY Sports

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!