Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Tovább kell építkeznie a Falconsnak

Az Atlanta Falcons 5-0-val kezdte a tavalyi szezont, sőt, 6-1-gyel, aztán 8-8 lett belőle. Igaz, ők vették el a Panthers veretlenségét, de vélhetően egy rájátszásnak jobban örültek volna. A potenciál megvan, de a következő lépéshez komoly erősítések kellenek.

 

Matt-Ryan

 

Sapka és szabadügynökök

 

A Falcons számára 33 millió dollár költőpénz áll rendelkezésére, hogy még jobban gatyába rázzák a keretet. Ebben az összegben már benne van az elkapó Roddy White (2,3 millió), a safety William Moore (3,1 millió), az OLB Justin Durant (2,3 millió) és a defensive tackle Paul Soliai (2,6 millió) elküldése miatt felszabaduló összegek. Akiknek még lehet félnivalója, az Devin Hester és Jonathan Babineaux. Hester hosszú ideig a liga legveszélyesebb returnere volt, de 33 évesen már nem akkora tényező, ráadásul 2015-ben csak öt meccsen játszott, miközben 3,8 millió dollárt keres, és 3 millióért elküldhető. A 34 éves Babineaux 15 meccsen lépett pályára, bár csak négyszer volt kezdő. Ahhoz képest nem volt rossz (30 tackle, 1,5 sack, 1 INT és 1 fumble), de amennyiben szükség van pénzre, az ő 2 milliójához bármikor lehet nyúlni.

 

Szabadügynökök terén nem áll jól a Falcons, pontosabban rengeteg olyan játékos van, akit jó lenne megtartani. Kezdjük mindjárt a legfontosabbal, Ryan Schraederrel, aki a liga egyik legjobb jobboldali tackle-jévé nőtte ki magát. Az ő megtartása kulcsfontosságú, korlátozott szabadügynök, tehát viszonylag olcsón megtartható. Meglepődnék, ha a draftolatlan újonc nem kapna minimum egy második körös tendert. A második körös tender 2-3 millió között van és ugyanaz a helyzet, mint a nem exkluzív franchise tag esetében, annyi különbséggel, hogy ezt csak RFA, azaz korlátozott szabadügynököknek lehet adni. Ebben az esetben a játékos egyezkedhet más csapatokkal, de az aláírt szerződést a Falcons tarthatja. Ha nem teszi, akkor kap egy második körös picket a játékosért.

 

082314 Atlanta: Falcons tackle Ryan Schraeder during the second half against the Titans in their NFL exhibition game on Saturday, August 23, 2014, in Atlanta. CURTIS COMPTON / CCOMPTON@AJC.COM

 

Paul Worrilow szintén RFA, legfeljebb a legkisebb tendert kaphatja meg (1 millió), de egy 3-4 millió dollár körüli éves szerződéssel is már tartható lenne. Első két szezonjában 127 és 142 tackle-je volt és 2-2 sackje, idén 15 meccsen csak 95 tackle és 0 sack jött össze, de volt két interceptionje. A potenciál megvan benne, és a Falcons amúgy is rosszul áll linebackerekből. Ricardo Allen ERFA, tehát minimum fizetéssel egy évre újraigazolható, amit meg is tesz a Falcons, hisz 15 meccsen kezdett és 3 interceptiont is szerzett a fiatal defensive back. Chris Chestert is jó volna megtartani, 3-4 millió körül maradhatna a főleg futásblokkolásban kiváló guard. Adrian Clayborn (DE) és O’Brien Schifield (OLB) helyzete már érdekesebb. Clayborn csak minden második évében egészséges, így most egy sérülésekkel tarkított szezon következik, Schofield pedig leginkább szituációs pass rusherként működhet. Ráadásul egyikük sem teljesített a jól, de olyan vékony a Falcons pass rusher poszton (egész szezonban 19 sack csapatszinten, ami a legkevesebb), hogy akár még maradhatnak is. Illetve itt van már 31 éves és rendkívül tehetséges, de borzalmasan sérülékeny OT, Jake Long is. Vele szinte biztos, hogy nem hosszabbít a Falcons.

 

Hiányposztok

 

Amennyiben Ryan Schraederrel és Chris Chesterrel hosszabbít a csapat, a legégetőbb az elkapó, defensive end, linebacker és center posztok lesznek. Roddy White nincs, Leonard Hankerson már a Billsnek sem kell, így biztos, hogy a Falcons szétnéz a piacon. Marvin Jones vagy Rueben Randle lenne a legideálisabb, valószínű, hogy behúzzák az egyik top nevet FA-ról, akkora need a poszt. Pass rusherből elég jó a kínálat, akár a Pantherstől kivágott Charles Johnson, akár Robert Ayers is jó lehetne, de szerintem vagy a 32 éves veterán, Tamba Hali, vagy Mario Williams lesz a befutó.

 

Tamba+Hali+Kansas+City+Chiefs+v+Seattle+Seahawks+AdNr673dnQpl

 

Linebackerből is beakadhat egy nagyobb név, Derrick Johnson a Chiefsből, esetleg Demario Davis vagy Daryl Smith és a draft első körében is van esély egy LB-re. Center jó eséllyel nem fog érkezni a piacról, Alex Mack túlságosan drága, rajta kívül pedig csak Stefen Wisniewski tartozik a jók közé. A secondaryt kell továbbá még mélyíteni, illetve egy jó elkapó tight endet vadászni a hátsó körökben.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!