Connect with us

Szabadügynök

Legjobb még elérhető szabadügynökök

NFL_FA_Article

 

Az alábbiakban posztonként végigmegyünk azokon a még elérhető szabadügynökökön, akik a korábbi listáinkról a második a harmadik napra sem találtak maguknak új csapatot.

 

Irányítók:

 

Osweiler elpártolt a Texanshoz, Hasselbeck visszavonult, így gyakorlatilag Fitzpatrick és Griffin maradt.

 

1. Ryan Fitzpatrick, New York Jets

 

Fitzpatrick karrierje legjobb évét zárta a Jetsben, de 10-6-os mérleggel sem sikerült elérni a rájátszást. Mindenki szeretné a csapatnál, ha maradna, vélhetően fog is. 31 TD mellett 15 interception, 3905 passzolt yard és 88-as passer rating volt a termése. Ennek ellenére Bradford szerződéséig meglepett volna, ha átlag 8 millió dollárnál többet kapott volna. Egyrészt a Jets nem áll jól cap space terén (csak 6 millió), másrészt Fitzpatricknek van már egy komoly múltja és franchise irányítóként eddig nem nagyon vált be. De most már akár egy 3 éves (2+1), 30 millió dolláros szerződést is el tudok képzelni, viszonylag alacsony (10-12 millió) garantált tartalommal.

 

2. Robert Griffin III, Washington Redskins

 

RGIII még nincs hivatalosan kivágva, de már kipakolta a szekrényét. A 2012-es szezon legjobb újonc támadója 2015-ben egyáltalán nem játszott, 2014-ben is csak hétszer volt kezdő, nehéz elképzelni, hová és mennyié pénzért férne be. Gyakran összeboronálták a Dallas Cowboysszal, de mint általában, szóba jött a Los Angeles Rams és a Houston Texans is. Közülük a Ramsnek van a legtöbb pénze, ironikus lenne, ha pont annál a csapatnál kötne ki, amelyik kvázi eladta őt három első körös pickért. Éves szinten 6-8 millió lehet nála a határ, minimális garantált tartalommal. Ha tippelnem kellene, valamilyen módon a Cowboyst mondanám.

 

(Keenumot is kihúztuk innen, első körös RFA tenderrel nem megy sehova.)

 

Futók:

 

A korábbi lista első négy helyezettje már elkelt, így már csak a resztli maradt:

 

1. Arian Foster

A Texanstól tegnapelőtt kivágott futó gyorsan felkerült a listára. Az utóbbi három évben 23 mérkőzés kihagyására kényszerült, nagy problémái vannak a sérülésekkel. Amikor azonban egészséges, különleges dolgokra képes, így akár kezdőként is láthatjuk jövőre, de persze rá is nehéz bízni egy teljes évet, így kell mellé/mögé valaki kompetens az őt leigazoló csapatnál.

 

2. Alfred Morris

 

Matt Jones kiszorította Morrist, így viheti, aki akarja. A 2012-es pazar éve óta folyamatosan romlik a teljesítménye és mindenki azt az évet várja tőle vissza, de akkor a futómágus Mike Shanahan és a zónablokkolási rendszere sokat segített neki. 27 évesen még láthat benne potenciált néhány csapat, de vele kezdve én már nem nagyon bíznám a kezdő RB posztot senkire, vagy legalábbis nem fektetnék bele egyik játékosba sem igazán.

 

3. Chris Johnson

 

Ez alól egy gyors kivétel következik Chris Johnson személyében, akibe még egy évre beruháznék, de ennyi. Azt hittük vége a karrierjének a Jetses kitérőt követően, erre a Cardinalsban feléledt, a következő szezon kezdetén viszont már 31 éves lesz az egykor 2000 yardos szezont magáénak tudó futó.

 

4. LaGarrette Blount

 

Blount sem lesz workhorse RB, de valaki mellé őt is el lehet vinni. Ő Powell ellentéte szinte, korai kísérleteknél lehet jobban használni, erőből fut és lepattannak róla a védők, yardjainak több, mint felét az első contact után szerezte. A pályán kívüli ügyei miatt sok pénzre és kérőre azért nem számíthat.

 

12/28/14 Foxborough, MA: Patriots running back LeGarrette Blount gives Bills safety Da'Norris Searcy stiff arm to the face on his way to a 34 yard run in the third quarter. The New England Patriots hosted the Buffalo Bills in a regular season NFL game at Gillette Stadium. (Globe Staff Photo/Jim Davis) section:sports topic:Patriots(1)

 

5. Ronnie Hillman

 

Még csak 24 éves Hillman, így valaki potenciált láthat benne, de a rájátszásban pocsék volt, mérföldekkel jobb volt Anderson, még ha az alapszakaszban talán Hillman tűnt is jobbnak. Kis kockázat, viszonylag magas lehetőségek, de egy alacsony összegű szerződést fog csak kapni Hillman.

 

6. James Starks

 

Lacy mögött/mellett/helyett idén volt ideje kibontakozni a gyorslábú futónak és ez lehet, hogy most Green Bayen kívül ér egy cserefutó pozíciót Starksnak. Többet szerintem nem, igazi kezdő futó nem lesz belőle sose, mert nem elég erős és fumble-gondokkal is küzd.

 

 

Elkapók:

 

Nem volt nagy kapkodás, csak Jones és Benjamin kelt el eddig hivatalosan.

 

1. Rueben Randle, New York Giants

 

Randle egy nagyon érdekes kérdés. Odell Beckham mögött az utóbbi két évben 1700 yard fölött teljesített, emellett tavaly 8 TD elkapása is volt. Néha elkapja a gépszíj, akkor hasít, de képes meccsekre eltűnni. Az inkonzisztencia miatt egy fokkal az előbbi két játékos mögött van, de mivel mindkettőjüknél fiatalabb (még csak 24 éves), talán benne van a legnagyobb potenciál ahhoz, hogy elsőszámú elkapó lehessen.

 

2. Anquan Boldin, San Francisco 49ers

 

Boldin karrierje során 1009 elkapást, 13 195 yardot és 74 TD-t szerzett, az utóbbi évek egyik meghatározó elkapója. Még 35 évesen is képes volt 789 yardra és 4 TD-re a gyengécske 49ersben, de nem lesz már fiatalabb. Lehet benne még 1-2 jó év, akár a Lionsben is el tudnám képzelni, amennyiben Calvin Johnson visszavonul, de jó eséllyel San Franciscóból vonul vissza. 2-3 milliós szerződés lehet nála a maximum.

Super Bowl XLVII - Baltimore Ravens v San Francisco 49ers

 

3. Roddy White, Atlanta Falcons

 

Az idei szezont bár végigjátszotta, 506 yardja és 1 TD-je a legkevesebb volt a mezőnyben olyan elkapótól, aki 16 mérkőzésen is kezdett. 808 elkapást, 10 863 yardot és 63 TD-t halmozott fel 11 éve alatt, ezzel a legeredményesebb elkapója lett az Atlanta Falconsnak, de ahogy a 9. Marques Colston esetében, úgy fölötte is eljárt az idő. Kiegészítő embernek még jó lehet valahol, de lassan ő is befejezi.

 

4. Marques Colston, New Orleaans Saints

 

711 elkapása, 9 759 yardja és 72 touchdownja franchise rekord, pénzügyi okok miatt mégis elküldték a gyengébben teljesítő Colstont. Nem tudom elképzelni, hol látnák szívesen az utóbbi két évben szenvedő veteránt. Esetleg a Titans vagy Jaguars, és ott is elsősorban a tapasztalata, és nem a kvalitásai révén.

marques.colston.oprd-5604-mid

 

5. Brandon LaFell, New England Patriots

 

LaFell idén kisebb sérülésekkel bajlódott és amennyire várta őt mindenki vissza, akkora csalódás lett. A szezon vége felé már a 4. számú elkapó pozíciójában találta magát, ha dobtak is felé valamit, azt leginkább elejtette. TD nélkül zárta az idei évet, egyedül a 29 éves kora predesztinálja a listára. Kivágott Patriots elkapó nem nagyon szokott hasítani a ligában, nem fognak verekedni érte.

 

Tight endek:

 

Már majdnem mindenki talált csapatot magának, mindössze ketten maradtak a boardon, de értük már nem fognak kapkodni.

 

 

1. Jared Cook

 

A frissen kivágott Cooktól sok mindent nem lehet várni. Egy nagy fizikális tight end, aki egy-két kiugró meccs után hetekre képes eltűnni. Valószínűleg egy utolsó esélyt kaphat egy kétségbeesett csapattól.

 

2. Scott Chandler

 

Chandler nagyon ígéretesen kezdte Patriotsos éveit, hogy a kezdeti sikerek után év végére teljesen eltűnjön. Nem tudom hogy csak Brady mellett volt képes arra, hogy elkapásokat is bemutasson vagy ez menni fog más csapatban is neki, mindenesetre túl nagy, hosszútávú szerződésre sehol sem számíthat.

 

Scott Chandler

 

 

Támadófal:

 

Nem meglepő módon itt volt a legnagyobb mozgás, de azért egy-két jobb képességű ember még elérhető.

 

1. Donald Penn

 

Ugyan már 33 éves, Penn még így is egy remek tackle, a Raiders nem véletlenül dolgozik a megtartásán. Karrierje elején főleg futásblokkolásban tűnt ki, az utóbbi években azonban az irányító megvédésében is sokat fejlődött, ezért kerülhetett ilyen magasra a listánkon.

 

6_4212625

 

2. Kelvin Beachum

 

A Steelers bal oldali tackle-je azért van “csak” az ötödik helyen, mert szezon közben elszakadt a térdszalagja. Azért van viszont ilyen magasan ennek ellenére is, mert a korábbi hetedik körös pick még csak 27 éves és remekül védte Big Ben oldalát az utóbbi években. Sérülése miatt nagyon szakíthat vele a csapat, aki megszerzi, hiszen olcsóbban kaphat egy remek LT-t, de persze nagyobb vele a rizikófaktor is.

 

 

3. Evan Mathis

 

Az immáron Super Bowl győztes guard Incognitoval ellentétben zónablokkolási sémában képzelhető el, hiszen ő rendkívül atletikus, még 34 évesen is. A futásblokkolási képességeiből semmit sem vesztett az évek során, de az irányító megvédése még problémásabb, láthattuk ezt a Denver menetelése során is. Rövid távú megoldás ő is, akár contender csapatban, vagy akár valahol nagyobb pénzért találhat otthonra, ahol sokat futnak és ZBS-t (zone blocking scheme) alkalmas a támadófaledző.

4. Russell Okung

 

Mozgékonysága miatt ő is ZBS-be illene valahol a ligában, ahol szeretik mozgatni a falembereket. A sok sérülése miatt nem kerülhetett magasabbra, de még csak 27 éves és van benne potenciál, de sokat elmond, hogy az ultragyenge támadófallal rendelkező Seahawks nem marasztalta.

 

5. Ryan Schreader (RFA)

 

Schreadert a harmadik-negyedik helyre szántam, aztán rá kellett jöjjek, hogy ő csak RFA, tehát korlátozott szabadügynök, ami azt jelenti, hogy ha kap is egy ajánlatot Schreader, a Falconsnak, mint jelenlegi munkaadónak joga van öt napig “matchelni” az ajánlatot, tehát megadni ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat és így maradhat a csapatnál. Schreaderről szerintem viszonylag kevesen hallottatok, ellenben remek jobb oldali tackle-lé nőtte ki magát Atlantában szép csendben.

 

Védőfal:

 

A top védőfal emberek is új otthonra leltek, így itt már a zavarosban kell halászni.

 

1. Nick Fairley, DT, Los Angeles Rams

 

Fairley az a fajta játékos, akinek adni kell 8 milliót, de azt csak egy évenként. Amikor „most mutasd meg” szezonja van, akkor hasít, az amúgy jó Rams védőfalból is kitűnt, de hosszú távon már nagyon rizikós. Detroitban voltak súlyproblémái, karakter gondjai, egy hosszú távú szerződést legfeljebb minimális garantálttal lenne érdemes neki adni, rengeteg ösztönzővel.

 

2. Greg Hardy, DE, Dallas Cowboys

 

Hardy nem kell a Dallasnak, így fogalmam sincs, ki vállalná be a közutálatot a játékos leigazolásával. Az, hogy karakterproblémás, enyhe kifejezés, ráadásul a pályán sem mutat szinte semmit, a 2013-ban még All Pronak és Pro Bowlba választott védő. 10 millióról, magas garantált tartalomról vagy hosszú távú szerződésről nem is álmodhat. Ha kap is szerződést, azt is kemény ösztönzőkkel.

 

hardy állat

 

3. Terrance Knighton, NT, Washington Redskins

 

Knighton remekelt a Denver Broncosban, mindenki 10 milliós szerződést jósolt neki. Erre sikerült nagyon aláásni magát, a nagy igényekből és súlyproblémákból az lett, hogy mindössze 4 millióért és egy évre írt alá a Redskinsben. Ők pedig köszönték szépen, már közölték is a játékossal, hogy mehet, amerre lát. 3-4 milliónál nem fog máshol sem többet kapni, 30 éves kora miatt pedig a 2 év tűnik a maximumnak.

 

Linebackerek:

 

Itt is rövid lett a lista, és nem meglepő módon nem az elit maradt.

 

1. Aldon Smith

 

Smith az egyik legnagyobb kérdés. Tehetsége és pályán mutatott játéka alapján egymást taposnák a csapatok érte, azonban a pályán kívüli balhéi mindent felülírnak. Tavaly, amikor a Raidersben pályára lépett nem játszott rosszul sőt, kifejezetten jól nézett ki az Oakland front7-je. Még jobban árnyalja a képet, hogy a tavaly novemberi eltiltását követően 1 évig nem edzhet aktuális csapatával, így erősen kérdéses, hogy mennyire tudja magát formában tartani. Ha kap szerződést, akkor is csak egy egy éves megállapodás kerülhet szóba, valami csokipénzért. Aztán majd megdolgozhat a nagy dealért, hogyha pályára engedik.

 

yahoo_aldonsmithsackdance

 

2. Daryl Smith

 

A Ravensnek muszáj volt emberáldozatokat adnia, hogy kulcsembereit megtarthassa. Ennek volt áldozata Smith is, aki borzalmas évet zárt – a teljes Baltimore-hoz hasonlóan. Jövője viszont mindenképp van, hiszen megfelelő társakkal igazán eredményes játékkal tud hozzájárulni csapata előremeneteléhez, jó iparosként gyűjtögeti a tackle-eket. Esetetében nem kizárt, hogy akár a Ravens újraigazolja egy optimálisabb szerződéssel, de ő semmiképpen sem long term project játékos a maga 33 évével, így 2-3 évnél és évi 2-3 milliónál nem igazán remélhet többet.

 

Defensive backek:

 

 

1. Reggie Nelson

 

Nelson egy igazi coverage safety, aki akkor érzi igazán jól magát, ha mélyen hátulról indulhat és követheti az akciót. Nem egy olyan megmozdulására lehet emlékezni, amikor már egy biztosnak tűnő elkapásra ért ki a szélre az utolsó pillanatban és hiúsította meg a kapcsolatot. Ő sem tartozik feltétlenül a fiatalabb korosztályhoz, de pár jó év még benne van. Elsősorban free safetyt kereső csapatok célkeresztjébe kerülhet.

 

2. Walter Thurmond

 

Thurmond esete érdekes. Alapvetően egy cornerbackről van szó, aki az utolsó szezonját safetyként töltötte. Méghozzá nem is rosszul tette mindezt. Ő azért lehet érdekes, mert safety teendői mellett nickel cornerként is elképzelhető és miért lenne kizárva, hogy valaki esetleg eredeti posztjára mozgassa vissza.

 

thurmond

 

3. Husain Abdullah

 

Abdullah lehet a nagy vesztese Eric Berry remeklésének és franchise tagjének. Egy remek játékos, aki képes fellépni a boxba és ott hatékonyan dolgozni. Elmúlt két évét nagyszerűen zárta, ezért magas garantált tartalmú szerződést szeretne, pechjére csapata nagyon jól áll safetykből, ezért valószínűleg máshol találja meg számításait.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!