Connect with us

Draft

Ne draftolj futót korán!

Ezekiel Elliott az idei draft-class egyik, ha nem a legjobb játékosa. Egyszerűen nem találni hibát a játékában, legfeljebb apróságot néhány playben. Természetesen rendkívül jól fut, azonban ez nem elég ahhoz, hogy valakit a legjobbak közé soroljunk. Elkapásokban és pass protectionben is remek, egy all-around running back, aki hatalmas sztár lehet/lesz az NFL-ben. Írunk majd róla prospect-ismertetőt a későbbiekben, most viszont azt mutatom meg, hogy miért nem érdemes őt, vagy általános esetben bármilyen futót a top10-ben vagy környékén kiválasztani.

 

Jan 1, 2016; Glendale, AZ, USA; Ohio State Buckeyes running back Ezekiel Elliott (15) reacts in the end zone as he celebrates a second half against the Notre Dame Fighting Irish during the 2016 Fiesta Bowl at University of Phoenix Stadium. The Buckeyes defeated the Fighting Irish 44-28. Mandatory Credit: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports ORG XMIT: USATSI-233950 ORIG FILE ID: 20160101_mjr_su5_055.JPG

 

Maradjunk még kicsit Elliottnál és az idei Draftnál, mielőtt általánosítanánk. Idén nagyjából 8-10 úgynevezett blue-chip player van a prospectek között, akik kvázi elit játékosok Pro Bowl és All-Pro potenciállal. Mögöttük van sok jó játékos – akikben persze lehet ilyen potenciál, csak nagyobb a rizikó vagy épp bust-faktor -, de jelentős a szakadék a két csoport között. Elliott benne van ebben a 8-10 blue chip játékosban, nála a rizikó nagyon alacsony, szinte biztosan nem lesz belőle bust. Ilyet persze nem lehet kijelenteni, így inkább úgy fogalmaznék, hogy rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy bust legyen.

 

És akkor nézzük meg általános esetben a problémát. A futók egyszerűen le vannak értékelve az NFL által, az élettartamuk az NFL-ben nagyon rövid. A jelenlegi kezdő(nek prognosztizált) futók között összesen öten vannak 30 éves kor felett (ebből négyen épp 30 évesek), közöttük pedig megtaláljuk Rashad Jenningst és Justin Forsettet, akik 750-nél kevesebb labdacipelést tudnak felmutatni karrierjük során, így sokkal kevesebb ütést szenvedtek el, ezért bírják még most is. A kezdő futók átlagéletkora 25,5 év jelenleg, az idei Draft pedig még fiatalítani is fog ezen, hiszen többen is kezdők lesznek új csapatukban.

 

Azt is vegyük figyelembe, hogy akik az egyetemen nagy sztárnak és top prospectnek számítanak, rengeteget voltak használva. Sok labdacipelés sok ütést eredményez, ami tovább csökkenti az NFL-bel magas szinten eltölthető élettartamukat. Persze ez alól az olyan fizikális futók, mint Adrian Peterson kivételek, ők jobban bírják ezeket.

 

nfl_ad_11

 

Ha vesszük a már említett kezdőnek prognosztizált futókat és megnézzük hol draftolták őket, akkor az átlag (és itt az UDFA játékosokat 8. körnek véve) 3,28, tehát a harmadik kör első harmada. Van nyolc első körösünk, de tizenegy RB, akit a Draft harmadik napján, tehát a negyedik körben és utána húztak, vagy egyszerűen draftolatlanok voltak. A maradék tizenhárom pedig a 2-3. körben érkezett csapatához.

 

Vagy korábbi csapatához, hiszen azt sem mondhatjuk, hogy olyan rengeteg futó maradna az őt draftolt csapatnál karrierje végéig. Jelenleg 16 kezdő futó van még az újonc-szerződésében, a maradék 16-ból – tehát akik már válthattak csapatot – pedig csupán 6 olyat találunk, akik maradtak (Peterson, Charles, Stewart, Martin, Ingram, Anderson).

 

Azt se mondhatjuk, hogy az első körös húzások között nem voltak bustok. Nézzük meg, hogy kit húztak a top20-ban az elmúlt 10 évben: Reggie Bush, Adrian Peterson, Marshawn Lynch, Darren McFadden, Jonathan Stewart, Knowshon Moreno, CJ Spiller, Ryan Mathews, Trent Richardson, Todd Gurley, Melvin Gordon. Nem rossz névsor, de azért itt sem mondhatjuk, hogy a többi posztnál átlagban kisebb a bust-faktor. Bush, McFadden, Moreno, Spiller, Mathews, Richardson (,Gordon), tőlük mind jóval többet vártak, mint ami végül lett belőlük. Ez pozitívan nézve a dolgokat is 50-50, hogy beválik-e valaki, de inkább rosszabb az arány.

 

Nov 15, 2015; St. Louis, MO, USA; St. Louis Rams running back Todd Gurley (30) leaps over Chicago Bears strong safety Antrel Rolle (26) during the first half at the Edward Jones Dome. Mandatory Credit: Billy Hurst-USA TODAY Sports ORG XMIT: USATSI-224720 ORIG FILE ID: 20151115_lbm_hb2_111.JPG

 

 

Egy jó futót sokkal könnyebb találni a későbbi körökben, mint egy irányítót, pass rushert, cornerbacket, ezért érdemes lehet a gyengébb, tehát a Draft első felében húzó csapatoknak inkább ezekre a posztokra befektetni. Ráadásul ezeken a posztokon sokkal hosszabb a magas szinten eltölthető élettartam, a kezdő(nek prognosztizált) irányítók átlagéletkora például 29,4 jelenleg, ami 4 évvel több a futókénál.

 

Visszatérve aktuális példánkra, Ezekiel Elliottra és az idei Draftra: megéri a Cowboysnak vagy az Eaglesnek jelenlegi pozíciójában kihúzni a kiváló futót? Valószínűleg nem, jobban el lehet osztani az erőforrásokat és kiválasztani a Cowboys esetében Myles Jacket (LB), Joey Bosát (DE) vagy ha bent marad Jalen Ramsey-t (CB/S), az Eagles esetében pedig Vernon Hargreavest (CB) vagy Ronnie Stanley-t (OT). Utánuk lesz érdekes a történet, hiszen a Giantsnek (1/10), Bearsnek(1/11), Dolphinsnak (1/13) már valószínűleg nem marad olyan játékos, akit blue-chipnek tartanának és náluk szükség lehet egy ilyen remek futóra. Talán még náluk is korai lenne kiválasztani Elliottot, de én szinte biztos vagyok benne, hogy legkésőbb a Dolphins pickjénél el fog kelni a kiváló futó.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!