Connect with us

Hír

Új szabályok 2016-ban

A liga Versenybizottsága (Competition Committee) megtárgyalta a saját maguk és a csapatok által felterjesztett 19 szabálymódosítási javaslatot és végül a következő szabályok bevezetése mellett döntött a 2016-os idénytől kezdve:

 

 

1. Az extra pont helye végérvényesen marad a 15 yardos vonalon, a védelem pedig adott esetben visszahordhatja a labdát. Ez tehát a tavaly “kipróbált” gyakorlat megerősítését jelenti, amibe igazából nehezen tudunk belekötni, összességében érdekesebbé tette a játékot.

 

2. A chop block innentől szabálytalan.  Vagyis minden olyan megmozdulás szabálytalan, amikor  két játékos egyszerre blokkol meg egy védőt derék alatt és derék felett.

 

 

3. Delay of game (5 yard) szabálytalanság, ha egy csapat akkor próbál meg időt kérni, amikor az nem engedélyezettTeljesen ésszerű módosítás, eddig a nem megfelelően kikért időkérés is meg tudta valamennyire akasztani a játékot, így ezzel mostantól nem “trükközhetnek” az edzők.

 

4. Mostantól horse collar büntetés az is, amikor egy játékos mezét a név fölött ragadják meg és annál fogva húzzák le a földre. Elvileg a hátrahúzásos szerelésekkel járó sérülésveszélyt hivatott ez a lépés megakadályozni, más kérdés, hogy ez alapján a hosszú hajon végzett hátrarántás elvileg továbbra is szabályos.

 

5Mind a pálya szélén, mind a lelátói állásokban tartózkodó edzők használhatják az edző-játékos kommunikációs rendszert. Eddig a boxokból megfigyelő edzők nem érték el közvetlenül a játékosokat, és a főedzőknek kellett közvetíteniük a gondolataikat, a döntés tisztázza ezt a helyzetet, és egyszerűbbé teszi a kommunikációt.

 

6. Ha egy jogosult elkapó kilép a pályáról, de mégis elkapja a labdát, a játék érvénytelen lesz, és a támadó csapat elveszít egy downt.  Az eddigi szabály esetén, ha egy elkapó elhagyta a pályát, majd visszatért és elsőnek ért a labdához, az egy 5 yardos büntetést eredményezett – nem gyakori eset, de talán valóban nem olyan súlyosságú szabálytalanság, ami yardbüntetést érdemelne, hiszen inkább egy elcseszett játékról lehet szó, ami hogyhogy nem, pont egy elvesztett downnak felel meg.

 

7. Ha egy labdabirtoklás-váltással járó játékban mindkét csapat szabálytalankodik (értelemszerűen a labdaszerzést követően), akkor a büntetések kijelölésénél ugyanazt a pontot használják a játékvezetők mindkét csapatnál. 

 

 

Ez a lista egyben az is jelenti, hogy sem a Peyton Manning-szabály (a magát a földre vető QB már nem passzolhat újra), sem a Harbaugh-szabály (az eligible falemberek extra megkülönböztetése szükséges), sem a dupla personal foul utáni kiállítás szabály nem ment át a bizottságon (ez utóbbi John Mara szerint még nem halott ügy). A további sikertelen kezdeményezések korábbi cikkünkben érhetőek el.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!