Connect with us

Draft

A 2013-as draft első körének fele kuka

Mindössze 14 játékos számíthat arra, hogy lehívják az 5. éves opcióját. A top12-ből csak két játékos szolgálta meg a belé fektetett bizalmat. Nem csoda, hogy a 2013-as draftot tartják minden idők egyik leggyengébbjének.

hi-res-167511365_crop_north

 

Első körben azért jó draftolni amellett, hogy ott vannak a legtehetségesebb játékosok, mert a csapatoknak van lehetőségük egy úgynevezett 5. éves opcióra. Ezzel még egy évre magukhoz láncolhatnak olyan játékosokat, mint Ziggy Ansah vagy Tyler Eifert. Ha a játékos az első tízben volt kiválasztva, akkor az opció értéke megegyezik a transition tagével, tehát nagyjából a posztján szereplő legjobb 10 játékos átlagfizetésével. A 11-32. hely között kiválasztott játékosok fizetése is emelkedik jócskán, bár nem annyira, mint legjobbaké. Az ötödik opciós pénz csak sérülés esetén garantált, tehát megtehetik a csapatok azt, amit például a Redskins Robert Griffinnel: ha úgy alakul, simán elküldhetik bármelyik játékost veszteség nélkül. Határidő május 2, az opciók értékét pedig az NFLTradeRumorstól vettem.

 

Az esélylatolgatásnál a következő csillagos rendszert fogom használni: * – szinte esélytelen vagy kizárt, ** – erősen kérdéses, de inkább nem, *** – bármi lehet, **** – inkább igen, mint nem, ***** – szinte biztos.

 

1/1 Eric Fisher, OT, Kansas City Chiefs – ***

 

Fisher egyelőre bust. Bár a lehetséges 48 meccsből csak kettőn hiányzott és szinte mindegyiket kezdő volt, nem szolgált rá a magas kiválasztásra. Az opció 11,9 millió dollár, talán meghúzza a Chiefs az 1/1  miatt és legrosszabb esetben jövő tavasszal elküldik. Egészségesen akár lehet végre egy normálisabb éve.

 

CHIEFSBILLS1+SP+112915+DRE

 

1/2 Luke Joeckel, OT, Jacksonville Jaguars – *

 

Joeckel pont ugyanaz, mint Fisher, teljesen jellemző a 2013-as pocsék draft classra. A Jags le is igazolta Kelvin Beachumot, szinte biztos, hogy nem fognak rá majd 12 milliót áldozni.

 

1/3 Dion Jordan, DE, Miami Dolphins – Eltiltott

 

Dion Jordan totális bust, ráadásul fel is trade-elt érte a Dolphins. Az is kérdéses, hogy egyáltalán játszhat-e még valaha, nemhogy akármilyen szerződést kapjon.

 

1/4, Lane Johnson, OT, Philadelphia Eagles – Hosszabbított

 

Az Eaglesnél nem szórakoztak holmi ötödik éves opciókkal, egyből egy 5 éves 56,2 milliós szerződést tettek a right tackle orra elé.

 

1/5, Ezekiel Ansah, Detroit Lions, DE – *****

 

Ansah-t szép fokozatosan építették fel Detroitban, tavaly már Pro Bowlba és második csapatos All Pronak is megválasztották és vezette sackekben az NFC-t (14,5). Ezen kívül volt még 4 kiharcolt fumble-je és 47 tackle-je. Jelen jóslatok szerint 12,7 millióba kerülne az opciója, ami előreláthatóan jóval kevesebb, mint amit átlagban majd kapni fog.

 

DETROIT, MI - NOVEMBER 26: Ezekiel Ansah #94 of the Detroit Lions celebrates a third quarter sack while playing the Philadelphia Eagles at Ford Field on November 26, 2015 in Detroit, Michigan. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images)

 

1/6, Barkevious Mingo, DE, Cleveland Browns – *

 

Mingo pont olyan, mint Weeden vagy szinte bármelyik Browns első körös az utóbbi évekből. 46 meccsen lépet pályára, de összesen csak 16-szor volt kezdő, tavaly csak kétszer. 108 karrier tackle és 7 sack nem sok jót jósol neki, pláne nem közel 12 millió dollárt.

 

1/7, Jonathan Cooper, G, Arizona Cardinals – *

 

Cooper is bust. Teljes rookie sérülését kihagyta, soha nem tudott végigjátszani egy teljes szezont és mindössze 11 kezdőként megvívott meccse van. A Cardinals el is cserélte a Patriotsszal még a Chandler Jones trade során, akik biztos nem hívják le a 11,9 milliós opciót.

 

1/8, Tavon Austin, WR, Los Angeles Rams – **

 

Austinért is trade volt és a Rams lett az áldozat. Egy jó returner, akit lehet használni trükkös játékoknál, de nem több. Sokat elmond róla, hogy három év alatt 1133 yardot és 9 TD-t szerzett elkapásból és 809 yardot 7 TD-vel futás/trükkös játékból. Ez nem 12,2 millió.

 

1/9, Dee Milliner, CB, New York Jets – *

 

Milliner első évében nem volt rossz, aztán eltűnt a süllyesztőben. Az utóbbi két szezonban 8 meccsre nevezték, összesen 7 tackle-t és két leütött passzt jegyzett. 12 milliót ő sem ér meg.

 

1/10, Chance Warmack, G, Tennessee Titans – **

 

Warmack három év alatt 46 meccsen kezdett és bár nem kiemelkedő, de egy átlagos szintet hozott. A Rams trade miatt egy rakás pickje lesz a Titansnek, nyugodtan hozhatnak a támadófalba embereket, tehát nem prioritás Warmack 11+ milliós opcióját lehívni.

 

1/11, DJ Fluker, OT/G, San Diego Chargers – **

 

Fluker a jobbak közé tartozik az amúgy gyenge Chargers támadófalból, de Warmackhoz hasonlóan ő sem kiemelkedő. Jelen állás szerint a San Diegóé lesz Laremy Tunsil, ott van Joe Barksdale, így szinte biztos, hogy egy átlagos guardnak nem fognak 8,8 milliót fizetni.

 

1/12, DJ Hayden, CB, Oakland Raiders – *

 

Hayden is elég nagy csalódás, a tavalyi volt az első éve, amikor végig egészséges tudott maradni. Jelenleg jobb esetben is csak harmadik számú corner Sean Smith és David Amerson mellett, 8 milliót senkinek sem fog megérni.

 

1/13, Sheldon Richardson, DE, New York Jets – Lehívva

 

Egyértelmű, hogy a Jets a Richardson-Williams duóban látja a jövőt. Richardson az év újonc védője volt, liga egyik legjobb 3-4-es defensive endje. 2014-ben Pro Bowlba is választották, 8 millióba kerül, ma reggel hívta le a Jets az opciót.

 

sheldon2

 

1/14, Star Lotulelei, DT, Carolina Panthers – *****

 

A Panthers már jelezte is, hogy a defensive tackle opcióját le fogja hívni. A tavalyi éve nem volt kiemelkedő, pass rushban visszaesett, de még így is alapembere a védelemnek. Illetve csak 6,7 millió dollárba kerülne, ami középkategória.

 

1/15, Kenny Vaccaro, S, New Orleans Saints – Lehívva

 

A 2014-es szezonja nem volt jó, de tavalyi és újonc évében remekelt. Az 5,6 milliós opciója pedig csak a 20. legnagyobb a safety-k között, nem volt kérdés, hogy lehívja a Saints.

 

1/16, EJ Manuel, QB, Buffalo Bills – *

 

Mióta Manuelt leigazolta a Bills, előbb Kyle Orton, majd Tyrod Taylor szorította ki. Nem mondanám rá, hogy bust, mert kvalitásai alapján nem ért első kört, egyszerűen a Bills ostobasága volt őt kihúzni az első kör közepén. Biztos, hogy nem hívják le a 11 milliós opcióját.

 

1/17, Jarvis Jones, LB, Pittsburgh Steelers – *

 

Jones csak a snapek 44,8%-ban lépett pályára az utóbbi két szezonban, nem több, mint egy rotációs linebacker. Az opciója 8,3 millió dollárba kerülne, ki van zárva, hogy bárkitől hasonló összeget kapjon a piacon.

 

1/18, Eric Reid, S, San Francisco 49ers – ***

 

Reid 2013-ban Pro Bowlba került, de azóta erősen inkonzisztens, ráadásul a 49ers inkább elcserélné. Mindössze 5,6 millióba kerülne az 5. éve, a potenciál meglenne benne ehhez a szinthez. Ha nem sikerül elcserélni, akkor a 49ers anyagi helyzetét tekintve érdemes lenne lehívni az opcióját.

 

1/19, Justin Pugh, G, New York Giants – Lehívva

 

Pugh guardban zseniális volt tavaly, ugyanakkor korrekt szintet tud hozni tackle-ként is, talán az egység legjobb játékosa. Nem volt kérdés, hogy megéri a 8,8 milliós opcióját.

 

1/20, Kyle Long, G, Chicago Bears – Lehívva

 

Long ugyanaz, mint Pugh, egy az egyben. Guardban kiváló, tackle-ben vállalható, a támadófal egyik legfontosabb tagja.

 

1/21, Tyler Eifert, TE, Cincinnati Bengals – Lehívva

 

Eifert mindössze 4,7 millióba kerül, ennek jó eséllyel a kétszeresét teszi majd zsebre. 52 elkapásból 615 yardot és 13 TD-t szerzett 13 meccsen, ami Pro Bowlt ért.

 

promoted-media_541223d6491c3

 

1/22, Desmond Trufant, Atlanta Falcons – ****

 

Trufant egy jó kis corner, 3 év alatt egyetlen mérkőzést sem hagyott ki és tavaly Pro Bowlba is választották. Amennyire elszaladtak a cornerek fizetése, a 8 milliós opciója szinte zsebpénz.

 

1/23, Sherrif Floyd, DT Minnesota Vikings – ****

 

Floyd volt az első a három elsőkörös Vikings választásnak 2013-ban és még nem is a legjobb. 6,7 milliós opciója ár/érték arányban rendben, még ha a tavalyi szezonja sérülések miatt kicsit gyengébbre sikerült.

 

1/24, Björn Werner, DE, Indianapolis Colts – Kivágva

 

Wener, amíg játszott, a liga egyik legrosszabb védője volt. 10 meccsen lépett pályára 2015-ban, összesen 13 tacjke-ért. Bust.

 

1/25, Xavier Rhodes, CB, Minnesota Vikings – *****

 

Rhodes a liga egyik legtehetségesebb fiatal cornere, még ha a labdákat nem is szereti elkapdosni (két interception három év alatt). Hasonlóan Trufanthoz, megéri a 8 millióját.

 

1/26, Datone Jones, DE, Green Bay Packers – **

 

Jones egy rotációs falember és ennyi. Soha nem volt többet a pályán egy szezonban, mint a snapek 37,9%-a, 8 millió dollárt egész biztosan nem ér.

 

1/27, DeAndre Hopkins, WR, Houston Texans – Lehívva

 

Pro Bowler, második csapatos All Pro, 0 kihagyott meccs, 111 elkapás, 1521 yard és 11 TD tavaly, pedig Ryan Mallett, Brandon Weeden és Brian Hoyer dobált neki. Egy 13-14 milliós elkapó 7,9 millióért.

 

hopkins.0

 

1/28, Sylvester Williams, DT, Denver Broncos – ***

 

Williams a denveri védelem kezdő nose tackle-je, aki évről évre többet és többet fejlődött. Nem konstans kezdő, de ha így folytatja, egy korrekt első körös pick lehet belőle. De a posztja miatt a 6,7 millió dollár sok lenne a sapka-gondokkal rendelkező Broncosnak.

 

1/29, Cordarrelle Patterson, WR Minnesota Vikings – *

 

Kizárt. 7,9 millió borzasztóan sok egy 3-4 számú elkapónak, akit egyedül returnernek lehet produktívan használni.

 

1/30, Alex Ogletree, LB, Los Angeles Rams – *****

 

Ogletree a csapat legjobb linebackere, főleg futás ellen fejlődött addig, míg el nem tört a lába. 8,3 egy kicsit sok, de nincs messze a realitástól. Állítólag előbb egy hosszú távú szerződést próbál meg a Rams.

 

1/31, Travis Frederick, C, Dallas Cowboys – *****

 

A liga talán legjobb centere, aki új szerződésével 10 millió körül fog keresni. Kétszeres All Pro és Pro Bowler, egyetlen snapet sem hagyott ki. 8,8 millióért nem kérdés.

 

1/32, Matt Elam, S, Baltimore Ravens – *

 

A Ravens állítólag már tudatta is Elammel, hogy köszönik szépen, nem ér meg 5,6 milliót. Ráadásul ott van Eric Weedle a posztra, nem fog hiányozni.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!