Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Leonard Floyd

Az utóbbi években egyre elterjedtebb, hogy védőjátékosokat több poszton is használnak védőkoordinátoraik. Az Eric Berry, Tyrann Mathieu féle több poszton is bevethető játékosok kezdik megvetni a lábukat az NFL-ben. Most is egy olyan játékosról lesz szó, aki adott esetben több védőposzton is használható, ám az ő esete érdekes. Ugyanis elsősorban egy pass rusherről beszélünk, aki 3-4-es felállásban OLB lehet, de egyetemi karrierje során ILB-ként is kapott snappeket, sőt egy két játék erejéig nickel corner feladatai is voltak. Ő Leonard Floyd, a Georgia egyetem játékosa.

 

Már első ránézésre lehet érezni, hogy nem a tipikus edge rusher. Rendkívül vékony testalkatú, nyurga, atletikus játékosról van szó. 193 centiméteres magasságához 104 kg társul és rendkívül hosszú kezek. Nem meglepő hogy nem csak atletikusnak néz ki, de borzasztó módon az is.  A linebackerek között a Combine során harmadik lett távolugrásban, második magasugrásban, 40 yardon ötödik és a pro day-én még a 3 cone drillben is remekelt. Meglepő módon magasságához képest a sebessége is igen jó, ráadásul ez igaz rövid távon is és a gyors irányváltoztatás sem esik annyira nehezére, mint azt egy 193 cm magas embertől várnák.

 

Linebacker Leonard Floyd (84) (Photo by Sean Taylor)

Linebacker Leonard Floyd (84)
(Photo by Sean Taylor)

 

Először a pass rush képességeit vizsgálva jutunk el az első hatalmas pozitívumhoz a játékában. Első lépése hihetetlen gyors, dinamikus, kirobban a kezdőpozícióból és már lendületben is van. Ehhez jön hozzá,hogy lábhosszának köszönhetően a lépései igen nagyok és az első lépést követő pár mozdulatot is képes úgy meghúzni, hogy már félig az embere mellett legyen. Az offensive tackle-öket így arra kényszeríti, hogy korrigáljanak beállásukon és ne a saját tervük szerint alakuljon a játék. Ráadásul ha a támadófalember mellé ér, akkor könnyen vált befele is, kellően jól hajlanak a térdei és a bokája, így rögtön az irányító felé vetheti magát.

 

floyd gyors

 

floyd reperotár

 

Szabad, nyílt területen nagyon gyors, coverage-ben is tudja tartani a tempót az ellenfelével. Futójátékok során a futó gyorsaságát könnyedén veszi fel és és követi a „nyílt terepen” is. Az egyetem alatt 61%-ban volt csak OLB felállásban, atletikusságának köszönhetően 29%-ban ILB szerepkörbe „kényszerült” és 10%-ban slotba. A futásokat nem csak a line of scrimmage-en túl, de még azelőtt képes megállítani, mielőtt a futó elhagyná a backfieldet, hosszú karjainak köszönhetően messziről meg tudja ragadni a futót.

 

flosd ILB

 

Pass rush repertoárja egész széles skálát mutat. Főleg a gyorsaságot és hajlékonyságot igénylő mozdulatsorokat használja kitűnően. Főleg akkor eredményes, ha úgy tudja átverni ellenfelét, hogy érintetlenül érjen a backfieldre, sok spin move-ot használ. Könnyen átrágja magát az A gapen, első lépését nehezen reagálják le a tackle-ök.

 

Floyd a gap

 

Az előbbi bemutatásból, azért gyorsan ki is lehet találni, hogy mi a veszély vele kapcsolatban. Nagyon magas és hosszú végtagokkal rendelkezik, de a súlya ehhez nem feltétlenül van meg. Elég nyurga, sőt vékony benyomást kelt, főleg egy edge defenderhez képest. Ha az embere felveszi vele a kontaktot, akkor nehezen szabadul a szorításból és futásoknál is nehezen válik le a blokkokból. Tiszta erőből nem is tudja megverni az emberét, bull rush-a szinte hatástalan. Karjai ugyan hosszúak, hogy ő kezdeményezze az első fogást, de aztán nem képes kinyújtva tartani végig a mozdulatot és eltartani az embert. Futókat sokszor nem sikerül egyből földre terítenie, főleg ha az RB jól tapos és lerázza magáról. Ütközésnél magasságából adódóan nem tud elég alacsonyan maradni, félő, hogy sokat kényszerítik seggre ülni.

 

floyd neativ

 

Ugyan egy OLB-hez épest ügyes coverage-ben de messze nem hibátlan. Hajlamos beülni a hintába, könnyű mozdulatokkal is meg lehet téveszteni. ILB-ként és nickelként a tight endek és az elkapók ellen is fel kellett vennie a harcot, de ellenük nem túl széles a védekezési repertoárja.

 

Floyd egy nagyon érdekes játékos mert rengeteg pozitívum van a játékával kapcsolatban, de az egyetlen nagy gyengeség, a testalkata edge rusherként nem engedné valószínűleg teljes munkakörbe első évében. Rengeteget kell még erősödnie és felszednie pár kilót, hogy hatékony lehessen a profik között is. Ezek ellenére se várom, hogy kicsúszik az első körből, egy 3-4-es rendszert futtató csapat le fog csapni rá.

 

(Képekért és gifekért köszönet a sbnation.com és a ninersnation.com oldalaknak)

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!