Connect with us

Szabadügynök

FA-értékelő – Támadófal újratöltve

tomcable_hawks

Közepesen mozgalmas szabadügynök piacot zárt a Hawks, de igazán váratlan dolog nem történt a csapat háza táján, összességében azonban mindenképpen gyengült kicsit a roster.

 

Akik érkeztek:

 

Sealver Siliga, DT – 1 év, 1 millió

Marcus Webb, RG/OT – 2 év, 5,75 millió

Bradley Sowell, OT – 1 év, 1 millió

Chris Clemons, DE

 

 

Akik maradtak:

 

Jeremy Lane, CB – 4 év, 23 millió

Ahtyuba Rubin, DT – 3 év, 12 millió

Jermaine Kearse, WR – 3 év, 13,5 millió

Jon Ryan, P – 4 év, 10 millió

 

 

Akik távoztak:

 

Bruce Irvin, LB – Raiders

J. R. Sweezy, OL – Buccaneers

Brandon Mebane, DT – Chargers

Russel Okung, OT – Broncos

Alvin Bailey, C – Browns

 

A Seattle egy elég egyértelmű tervre húzta fel a márciusi tevékenységét: a számukra fontos emberekkel szépen sorban meg kell állapodni, akit pedig nem akarnak/nem tudnak megtartani, az mehet világgá. Ezen elv mentén Rubin, Lane, Kearse és Ryan is új szerződést kapott, amelyekben közös, hogy első pillantásra drágának tűnhetnek, de a számok mögött a csapat számára is előnyös szerződéseket találunk. Lane szerződése például valójában 2 éves és 11 milliós, Kearse csak alapfizetést (3*4,5 millió) kap, ergo bármikor ki lehet tenni, vagy át lehet strukturálni a szerződést, Rubin és Ryan pedig ér ennyit. A sorban a következő várhatóan a csere irányító Tarvaris Jackson lesz, de erre még lehet várni kell kicsit. Ugyanis Marshawn Lynch hivatalosan még mindig nem vonult vissza, így továbbra sem szabadult fel a nyugdíjba vonulásával az a 6,5 millió, amire a csapatnak igazából égető szüksége lenne; jelenleg 7 millió dollárjuk van a sapka alatt, ami majdnem pontosan lefedi a frissen draftolandók bérét. A Seahawksra az utóbbi időben eleve jellemző, hogy a költségvetés ki van feszítve, mert már tavaly is csak nagyjából 230 ezerrel maradtak a kereteken belül, és úgy tűnik idén sem lesz ez másként.

jeremy_lane

A kifeszített gazdálkodásnak köszönhetően Irvinre, Mebane-re és Okungra sem maradt már keret, de ők nem is akartak maradni. Közölük még Okungért a legnagyobb kár, mert ő még legalább képes volt közepesen tenni a dolgát a támadófalban a többiekkel ellentétben. Sweezyt például biztosan nem marasztalták egy szóval sem, ellenben Carrollék biztos jót röhögtek amikor meghallották mit fizet neki a Tampa. További előnye ennek az utóbbi dealnek, hogy a Seattle kap majd érte egy 5. körös kompenzációs picket. Irvin távozása is várható volt, pótlása megoldott, a tavalyi draftolt Frank Clark a hírek szerint már-már Eddie Lacyvel összemérhető fogyást produkált, így úgy tűnik ezen a poszton nem lesz gond. Irvinért is kap a csapat majd egy jobb 4. körös kompenzációs picket 2017-ben. A futás elleni védekezésen üthet kisebb lyukat Mebane hiánya, de várhatóan mégsem fog, ugyanis a Patriotstól megszerzett Siliga pontosan ugyanazt – futás ellen jó, passz ellen nemjó – tudja várhatóan hozni, mint ő.

marcuswebb

Siligával pedig el is érkeztünk a további érkezőkhöz, és itt hirtelen tákolás nyomait fedezhetjük fel. Még csak nem is barkácsolásét, mert abban a szóban bőven több a pozitív töltet, mint a tákolásban. Kezdjük a végéről. Visszatér a csapathoz Chris Clemons 34 évesen. Az utóbbi 2 évét Gus Bradley-nél a Jaguarsnál töltötte, ahol két év alatt 11 sacket gyűjtött, a megelőző Seahawksos éveiben ennyit évente átlagolt. Cserének jött az egyértelmű, de minek? Schneideréknek nem volt jobb ötletük, vagy nem bíztak benne, hogy képesek lesznek egy olyan fiatalt draftolni, aki majd beválik? Nem is értem. A tákolás viszont a támadófalnál ér a csúcsra. Webb eddig mindenhol megbukott, legutóbb a Raidersben, ehhez képest 3 millió évente egészen sok pénz. Sowell pedig a Cardinalstól érkezett, mondanám, hogy csoportriválist gyengíteni mindig öröm, de ez már-már magyar politikusi csúsztatás lenne, ugyanis Sowell értelmezhető mennyiségű időt utoljára 2013-ban töltött a pályán. Persze van némi esélye, hogy beválnak, de most vagy az van, hogy Carroll és Schneider nem ért a támadófalhoz és így sikerül, vagy nem értenek hozzá, és leosztják a feladatot Tom Cable-nek a támadófal edzőnek, és valójában ő nem tudja felmérni, hogy kivel érdemes foglalkozni és kivel nem. Egyik verzió sem kecsegtet jó fallal Wilson előtt.

Értékelés: Közepes alá, C-

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!