Connect with us

Magyar foci

HFL a város másik oldalán

 

Épp egy órával azután, hogy a katonadani által már megénekelt Wolves – Heroes összecsapás elkezdődött, a magyar elitliga következő meccsén is megtörtént a pénzfeldobás: a vendég Győr Sharks a visszahordást választotta a hazai pályán játszó Budapest Cowbells ellen. Körülbelül 250-300 néző látogatott ki a kiváló futballidőben Népligetben megbúvó Építők-pályára, ahol ugyan a pályától kicsit távolabb, de a tekintélyes lelátónak köszönhetően kiváló perspektívából élvezhették a kilátogatók a pálya teljes 120 yardját. Nem meglepő módon elsősorban a hazaiak képviseltették magukat a pálya szélén, és bizony a védő playek jó részénél erőteljesen zúgtak a tehénkolompok (cowbellek), de egy-egy győri akciónál a pályához közel helyezkedő vendégszurkolók is hallatták a hangjukat.

 

 

A hangulat tehát adott volt, és magyar szinthez képest a körítés is teljesen rendben volt, a speaker igyekezett folyamatosan kiszolgálni a közönséget (ha kellett, akkor a szurkolóktól iránymutatást kérve a rosteren rossz számmal szereplő játékos nevéről), a bíróknál alkalmazott kihangosítás pedig az esetek kb. felében lehetővé tette, hogy a nézőtéren is halljuk, hogy pontosan miért repültek a sárga zászlók, már csak talán az időmérésre lehetne kitalálni valami nézőbarátabb megoldást, mint azt, hogy a bírók néha-néha bemondják azt a mikrofonba.

 

Na, de beszéljünk a lényegről is: mi történt szombat délután a futball pályán? Bár mindkét csapat több éve a HFL oszlopos tagja, a korábbi erőviszonyokból kiindulva azt várhattuk, hogy inkább a Cowbells fog dominálni – a kezdés pontosan ezt az eredményt hozta, és az első negyed végén máris 16 ponttal húzott el a hazai gárda. Ez a villámstart nem is feltétlenül a Bells támadójátékának, hanem inkább a győri támadók bizonytalanságának a számlájára írható: a vendégek kétszer is fumble-t hoztak össze futónak tartó screen passból, amit mindkétszer a red zone környékén szedtek össze a Cowbells védői. A Sharksnak ráadásul a special teams játéka sem volt kellően összeszedett, rögtön első puntkísérletükből safetyt sikerült elérniük, de azt legalább rendkívül látványosan: a rontott snap után az endzone-ban pattogó labdát a győri punter gyönyörű rúgómozdulattal helyezte a pályát színesítő gurulós kapuba – bár safetyt sosem jó szerezni, stratégiailag valóban az öngól volt az igazán jó megoldás.

 

A második negyedben aztán elkezdtek ébredeznie a vendégek, és a jelentős külföldi tapasztalatokkal rendelkező, és egyben játékos-edzőként is leigazolt győri irányító, Brian Gessel egészen tetszetős passzokkal, 4th downos QB futásokkal (és több, a nézőközönség szerint véleményes büntetés segítségével) 23:13-ra hozta fel a csapatát a félidőre.

A verőfényes napsütésben a játékosok az oldalvonalnál regenerálódtak, és újult erővel vágtak bele a mérkőzésbe, ahol ezután is inkább a védelmek domináltak, és mind Gessel, mind a hazaiak QB-contestjének győztese, Váry Tamás sikertelenül próbálkoztak (mindkettejük completion rate-je 50% alatt maradt a mérkőzésen), így egy negyeden keresztül pont nélkül maradtak a csapatok.

 

Az utolsó negyedre aztán végképp eldőlt, aminek el kellett dőlnie, a korábban hatékonyan dolgozó győri front seven fáradásával egyre nagyobb tere nyílt a Cowbells sokat rotált futóinak, és a már az első negyedben is eredményes válogatott kerettag Cseperkáló Péter második futott TD-jével bebiztosította a hazaiak győzelmét. A végeredményt még egy-egy látványos futott TD egészítette ki mindkét oldalon, így végül 37-19-es állással zárult le a mérkőzés, ami jól tükrözte az erőviszonyokat: a Sharks nincs annyira távol a két budapesti csapat szintjétől, de egyelőre még a rájátszásba jutás jelentheti majd az igazi célkitűzést.

 

Összességében tehát kitűnően érezhette a magát a Népligetbe kilátogató közönség, és okkal bízhat abban, hogy a folytatásban is hasonló élményekre számíthat: ugyan a HFL-keret legközelebb csak májusban lép pályára hazai környezetben, de a Cowbells 2. csapata a Div1-ben már a jövő héten, április 9-én fogadja a Tatabánya Mustangst a Népligetben.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!