Connect with us

Minden ami NFL

Mondd meg a nevedet, megmondom, ki vagy! – 1. rész

Vajon mennyi igaz a legendából, hogy a Bengals egy közönségkedvenc bengáli tigris után kapta a nevét? Miért lett Bears George Halas együttese? A Saintsnek mennyi köze van az orléans-i szűzhöz? Az alábbi kétrészes cikkben az egyes csapatok elnevezéseinek nyomába eredtem.

 

Arizona Cardinals

Talán sokan nem tudjátok, de az NFL világának legősibb franchise-a a Cardinals, történetük az 1900-as évek előttre nyúlik vissza. Chicagóból indultak majd egy St. Louis-i kitérő után az 1988-as szezontól tanyáznak a sivatagban. Nevük eredete az egyetemi futballban gyökerezik, ugyanis a csapat akkori tulajdonosa, Chris O’Brien az University of Chicago használt mezeit vásárolta meg kis csapata számára. Ezek az eredetileg gesztenyebarna mezek már erősen leharcolt állapotban voltak, megfakultak, mikor a csapat vezetése először meglátta őket, egyikük megjegyezte, hogy ez halvány piros, O’Brien szerint viszont inkább “Cardinal Red”, innen ered a kifejezés. Megszületett a Racine Street Cardinals, a Chicago Cardinals elődje, a mai Arizona Cardinals őse.

 

falcons

 

Atlanta Falcons

1965-ben, mikor a Rankin Smith tulajdonában lévő franchise a két rivális bajnokság közül az NFL mellett tette le a voksát, megszületett az Atlanta Falcons. A nevet egy helyi rádióban szervezett játék keretében a lakosok szavazhatták meg. Körülbelül 13 ezer ember küldte be az ötletét, végül több mint 500 lehetséges név merült fel, köztük a Thrashers, Lancers, Knights, Bombers, Firebirds vagy az egészen megmosolyogtató Peaches. A rengeteg lehetőség közül, végül egy középiskolai tanárnő ötlete lett a befutó, így hivatalosan is Julia Elliott nevéhez köthető a franchise elnevezése. Nyereménye egyébként egy három szezonra szóló bérlet és egy a csapat játékosai által aláírt labda lett.

 

Baltimore Ravens

Miután 1984 elején Jim Irsay, a Colts tulajdonosa a költözés mellett döntött, mert Baltimore városa nem volt hajlandó a leharcolt stadionjuk helyett újat építeni (vagy a régit felújítani), a maryland-i város hosszú évekre csapat nélkül maradt. Végül Art Modell, a Browns tulajdonosa szerette volna a nevet megtartva Baltimore-ba költöztetni csapatát, 1995-ben. Egy évvel később az NFL vezetése a név továbbvitelét elutasította, ezért nulláról kellett a franchise-t felépíteni. Itt is egy szavazás eredménye hozott végül sikert, a Baltimore Sun által lefolytatott telefonos szavazásra több mint 33 ezer voks közül 21 ezer az Edgar Allen Poe híres költeményére utaló Ravensre érkezett. A másik sok szavazatot kapott Marauders név, egy a Lockheed Martin elődje által a második világháborúban gyártott B-26-os bombázóra utalt, ennek a cégnek Baltimore-ban volt a székhelye

 

bills

 

Buffalo Bills

Ez a gárda is közönség szavazás útján találta meg a megfelelő nevet, ám itt a történet egy kicsit mélyebbre nyúlik vissza. 1946-ban alakult a város első profi futball csapata, akkor még Buffalo Bisons néven, egy évvel később a szurkolók szavazták meg a Billsre való váltást. Ám ez a gárda nem köthető szorosan a mostani Billshez, ugyanis ők még az AAFC-ben vitézkedtek és 1949-ben jogutód nélkül megszűntek. 10 évvel később Ralph Wilson alapított AFL csapatot, melynek székhelyéül először Miamit nézte ki, de a város nem kért a gárdából, ezért kötöttek ki Buffalóban. Az egykori előd tiszteletére kapta a Bills nevet újra a városi csapat. A név eredete egyébként William „Buffalo Bill” Codyra vezethető vissza, aki az 1800-as évek végén showműsorairól volt híres. A legenda szerint 1,5 év alatt közel 5000 bölényt lőtt ki, innen ered a Buffalo Bill beceneve.

 

Carolina Panthers

Az Észak-Karolinai bázisú csapat az NFL egyik legfiatalabb alakulata. A csapat tulajdonosa, Jerry Richardson 1993 végén kapta meg az engedélyt a csapat alapításához, két évvel később az NFL 29. csapataként el is indulhattak a bajnokságban. Richardson semmit sem bízott a véletlenre, mindent előre gondosan megtervezett, többek közt a logót és a nevet is. Itt szó sem volt közönségszavazásról, a tulajdonosi családnak nagyon határozott elképzelése volt a leendő alakulatról, végül Jerry fia, Mark Richardson ötlete nyomán lett Panthers az újonc csapat. Mark szerint a Párduc mint olyan, tökéletesen megtestesíti azt, amit a családja gondol egy profi futball csapatról. Velük kapcsolatban érdekesség, hogy anno még egy bizottság is összeült annak megvitatásának érdekében, hogy a választani kívánt fekete-ezüst színkombináció nem lesz-e túlzottan népszerű az utcai bandák körében, ezzel is rossz fényt vetve a ligára. Az összegyűltek végül úgy döntöttek jóváhagyják az eredeti színösszetételt.

 

nfl_halas_01a

 

Chicago Bears

A Bears az egyik legnagyobb múltra visszatekintő franchise a profi futballban. 1919-ben Decatur Staleys néven alakult gárda 1921-ben költözött Chicagóba, majd egy éven át itt is megőrizték eredeti nevüket. Az eredeti név a csapatot szponzoráló Staley Starch Company után született, ám amikor az akkor is futballsztárnak számító Geroge Halas egy évvel később megvásárolta a csapatot, új nevet kellett kitalálni. Halas nem nagyon erőltette meg a fantáziáját, a szintén városban tevékenykedő baseball csapat, a Chicago Cubs (bocsok) után szabadon, egyszerűen megmaradt ennél a medvés vonalnál, így megszületett a Chicago Bears. A történet szerint eleinte annyira nem szakadt bele a névadásba, hogy simán Chicago Cubsnak akarta a futballcsapatot is, mondván ebből mindkét alakulat profitálhat. Később rövid mérlegelés után belátta, hogy ez nem feltétlen járható út, ezért egy nagyon egyszerű logikát követve, miszerint ha a baseball játékosok kisebb termetűek mint a focit játszó társaik, és ők a bocsok, akkor a focisták a medvék, megszületett a végleges elnevezés. A kezdeti években egyébként a Cubs stadionját használták a hazai pályás mérkőzéseikhez, szóval a fizikai kapcsolat is megvolt a két csapat között.

 

Cincinnati Bengals

Az 1967-ben alakult csapat a legenda szerint a Cincinnati városi Állat- és Botanikus kertben lakó, hatalmas népszerűségnek örvendő, közönségkedvenc bengáli tigris után kapta a nevét, ám ez csak részben igaz. Ugyanis “csupán” a sisakot díszítő csíkok köthetők a híres nagymacskához, magának az elnevezésnek sokkal prózaibb oka van. Paul Brown, a Cleveland Browns vezetőedzője hét év szolgálat után vált meg Art Modell csapatától, miután a két karizmatikus ember többször összekülönbözött egymással. Ohio állam kormányzója pont új csapat és stadion mellett kampányolt, aminek Brown lelkes támogatója lett, ezért új franchise alapítása előtt minden kapu nyitva állt. A név pedig nem másra, mint a szintén Cincinnatiben 1937 és 42 között működő futballcsapatra utal, tisztelgés a múlt előtt. Igen, ezt a csapatot is Bengalsnak hívták, és ekkor még a fent említett híres tigrisnek nyoma sem volt a földön.

 

brown-paul_630

 

Cleveland Browns

Betűrendben haladva a Cleveland Browns jön, ám időben most kicsit a Bengals előtt járunk, de ugyanaz a Paul Brown a főszereplő itt is, mint az előző bekezdésben. 1946-ban, miután az üzletember Arthur B. McBride megkapta a hivatalos indulási jogot, az Ohio egyetem egykori vezetőedzőjét kérte fel az újonc csapat vezetésére, ő pedig nem más, mint a már többször említett Paul Brown.  A nevet itt is a közönség szavazta meg, de első nekifutásra sikerült egy már védett márkanevet választani. Történt ugyanis, hogy a szavazást a Panthers név nyerte, de egy helyi üzletember jelezte, hogy ez a név az ő tulajdona (1926-ban egy szezont megélt a Cleveland Panthers). Nem sokkal később új szavazást írtak ki és a főedző iránti tiszteletből kapta a Browns nevet a csapat végül. A másik elképzelés szerint a szavazáson a Browns elnevezés Joe Louis profi ökölvívóra utal, akinek a beceneve Brown Bomber volt. Bár a 40-es évek amerikájában nehéz elképzelni, hogy egy színes bőrű sportoló után nevezzenek el franchise-t, ezért ezt tekintse mindenki amolyan urban legendnek.

 

Dallas Cowboys

Amerika csapatának megalakulása elég viharosra sikeredett, még el se indult a csapat, de a Washington Redskinsszel többször is összekülönböztek. 1958-ban Clint Murchison egyszerűen úgy döntött, megvásárolja a Redskinst és átköltözteti Dallasba, de végül nem sikerült egyezségre jutni, így jött az új csapat indításának ötlete. Ehhez viszont minden tulajdonosnak bele kellett egyeznie, érthető módon a sértődött Redskins tulajdonos, George Preston Marshall simán megvétózta a dolgot. Murchison résen volt, szemfüles módon 2500 dollárért megvásárolta a Redskins induló (Hail to the Redskins) jogait, ezzel tudta végül kizsarolni Marshalltól a beleegyező nyilatkozatot. Az új franchise elindulhatott, ám előbb nevet is kellett neki találni. Két társtulajdonos, Murchison és Bedford Wynne is más nevet szeretett volna. Az első elképzelés a Steer volt, ami gyakorlatilag kasztrált szarvasmarhát jelent. Ezt azonban a csapat első GM-e, Texas E. Schramm megvétózta, mondván nevetség tárgyát képezné egy ilyen névvel a csapat. Ezt követően a Rangers merült fel, de Dallasban már volt egy Rangers, a Texans Rangers baseball csapat, és nem szerették volna, ha ez bármilyen ellentétet szülne. Volt rá példa egyébként, amikor a helyi lapok a “Rangers Hire Tom Landry” főcímekkel jelentek meg. Így jött a harmadik variáció, nem sokkal a szezon rajtja előtt, a Cowboys és Amerika csapata a viharos kezdetek után végre pályára léphetett 1960-ban.

 

635871924037267127-AP-8312071221

 

Denver Broncos

1959 nyarán a Denver Bears (Minor Baseball League) tulajdonosa, Bob Howsam meglehetősen furcsa helyzetben találta magát. Még száradt a vakolat a 34 ezresre bővített stadion falán, mikor megtudta, hogy az újonnan indítani kívánt Continental League névre keresztelt profi baseball liga terveiből nem sok fog megvalósulni. Howsam pedig hoppon maradt egy hatalmas stadionnal a nyakán, amit javarészt hitelekből finanszírozott, a stadionhoz pedig nem volt más, mint egy másodosztályú baseball csapata, ami egészen biztosan nem tudja kitermelni az adósságok visszafizetésére elég pénzt. Howsam mentőötlete az volt, hogy egy profi futballcsapat számára is bőven alkalmas stadiont az NFL világában fogja pénzre váltani, ám az új csapat indítását az NFL tulajdonosok, George Halas vezetésével megfúrták. Az egyetlen alternatíva az 1960-ban indult konkurens bajnokság az AFL jelentette Howsam számára, amiben végül a Denver Broncos, mint az egyik alapító vállalt szerepet. A név ebben az esetben is egy nyilvános pályázaton dőlt el, amire 162 pályamű érkezett, Ward M. Vining 25 szavas novellája győzte meg a tulajdonost a Broncosról. A sors furcsa fintora, hogy az 1920-as években működött egy ilyen nevű kis baseball csapat a városban, így Howsam csapata a nevet is abból a sportból örökölte, ami miatt bajba került.

 

Detroit Lions

Az eredetileg Portsmouth Spartans néven szereplő csapat a nagy gazdasági világválság idején került anyagi gondokba. A mentő övet végül George Richards médiamágnás nyújtotta a bajba jutott együttesnek 1934-ben, 7952 dollárért megvásárolta a klubot és Detroitba költöztette, ahol saját rádióállomását is üzemeltette. A névválasztáskor nagy benyomást tett rá a Detroit Tigers baseball csapat, akik abban az évben nem kevesebb mint 101 mérkőzést nyertek meg. Ahogy George Halas megmaradt a Cubs mentén a medvéknél, Richards is a nagymacskák vonalán keresett nevet, így lett Lions a frissen költözött csapatból. Saját szavaival élve: “Az oroszlán a dzsungel uralkodója, reméljük mi a liga uralkodója leszünk”. A tulajdonos rádiós kapcsolatai nagyban hozzájárultak nem csak a csapat, de az egész sport népszerűsítéséhez. Első szezonjukban mint Lions, a Hálaadás napi Bears – Lions mérkőzést országosan közvetítette a rádió élőben, ez a hagyomány a mai napig fennmaradt Detroitban.

 

150416-lambeau-950

 

Green Bay Packers

A csapat alapítója Earl Lambeau az Indian Packing Companynál dolgozott, mint raktári segédmunkás. Pár munkatársával 1919-ben a Green Bay Press-Gazette egykori szerkesztőségében megalapították a Green Bay Packerst. A cég 500 dollárral szponzorálta a fiatalok terveit, amiből mezeket és labdákat vásároltak, a segítségért cserébe kapta a csapat a Packers nevet. Miután a kezdeti években többször is anyagi nehézsége sodródott az együttes, a biztonságos működés érdekében az Éhes Ötös néven híressé vált üzletemberek 1923-ban megalapították a Green Bay Football Corporationt, és a Packers az egyetlen csapat a ligában a mai napig, akik részvénytársaságként működnek. A vállalat, ahonnan a klub indult, több névváltoztatás után végül megszűnt, de a név örökre megmaradt.

 

Houston Texans

1999-ben a tulajdonosok 29-0 arányban engedélyezték az új franchise indítását Bob McNair számára, aki nagyon agresszív politikát folytatva elnyomta a tervezett Los Angeles-i projektet. Houston városában nem volt ismeretlen a futball világa, ugyanis ezt megelőzően alig két évvel hagyta el a várost a Houston Oilers (későbbi Tennessee Titans). McNair egy impozáns új stadionnal, a csalódott helyi szurkolókkal és nem utolsó sorban cirka 700 millió dolláros beugróval könnyen meggyőzte a tulajdonosokat. Az új franchise nevéről ebben az esetben is a szurkolókat kérdezték meg – a liga története során először – online lehetett voksolni. A lehetséges neveket (Apollos, Bobcats, Challengers, Colt 45’s, Energy, Hurricanes, Roughnecks, Roughriders, Roustabouts, Stallions, Stormcats, Texans, Texians, Toros, Wildcats, Wildcatters és Wranglers) végül öt finalistára szűkítették, amit a Texans elnevezés sikere zárt. Ezzel a Houston lett a hatodik olyan franchise, akik a Texans nevet viselték ilyen-olyan profi futball ligákban a történelem folyamán. A dologban volt még egy picike csavar, ugyanis a Dallas Texans költözését követően Lamar Hunt kezében volt még a Texans elnevezés, így McNairnek még el kellett intéznie pár telefont, mire megkapta az engedélyt a névhasználatra.

luck

Indianapolis Colts

A Colts gyökerei ezer felé nyúlnak vissza, ezzel most nem is untatnék senkit, annyi bizonyos, hogy 1953-ban Baltimore Colts néven rajtolt el a franchise ma is ismert formája. A név eredete viszont pár évvel korábbra nyúlik vissza, ugyanis 1947 és 1951 között már működött ugyanilyen névvel egy futball csapat Baltimore-ban. Eleinte az AAFC ligában vitézkedő csapat tagja volt azoknak az együtteseknek, akik 1950-ben beolvadtak az NFL-be. Ám ez kicsit nagy falatnak bizonyult a kis csapat számára, és zsinórban két 1-11-es szezon után megszűntek létezni. A szurkolói bázis végtelenül hű volt, így mikor új franchise költözött a városba kérdés sem lehetett milyen néven induljanak. Maga a Colts elnevezés – mint oly sok esetben – itt is szurkolói szavazás eredménye volt még az előd csapat alakulásánál. Egy bizonyos Charles Evans ötlete nyomán a térség nagy múltra visszatekintő lótenyésztésére utalva lett a Colts a befutó.

 

Jacksonville Jaguars

A Carolina Panthers mellett a Jaguars csapata kapta még meg az indulási jogot az 1995-ös bővítés kapcsán. Maga a projekt 4 évvel korábban, 1991-ben indult „Touchdown Jacksonville!” munkacímen, szintén ebben az évben döntöttek a franchise lehetséges nevéről is. A már megszokott módon a helyiek segítségét kérték az ügy eldöntéséhez, a szurkolók pedig örömmel vettek részt a névválasztásban. A négy legtöbb szavazatot kapott jelölt a Sharks, Stingrays, Panthers és a végül diadalmaskodó Jaguars volt. Florida államban a jaguár mint olyan nem őshonos faj, több ezer km-t kell utazni a Dél- és Közép-Amerika őserdőkig, hogy szabadon élő példányba fusson az ember. Joggal merül fel a kérdés, akkor miért pont ez volt a legnépszerűbb a szavazáson. A válasz itt is prózai, a helyi állatkert ugyanis messzeföldön híres a nagymacska mentéséről, és abban az időben az egész kontinens legidősebb példánya is ebben az állatkertben lakott. Manapság hat ilyen nagymacska él a világ egyik legjobban felszerelt és legnagyobb jaguár kifutójában a városi állatkertben. Az egyik közülük, a jelenlegi Jaguars tulajdonos után a Khan nevet kapta, miután a bébi jaguár Shahid Khan születésnapján látta meg a napvilágot. A másik elmélet szerint egy szerencsés szurkoló választhatott a négy finalista elnevezés közül. A Ray Potts névre hallgató fiatalember egyszerűen véletlenszerűen rábökött az egyikre, így lett a csapat Jaguars.

 

chiefs

 

Kansas City Chiefs

A Chiefs története még Dallasban kezdődött. Lamar Hunt 1959-ben szeretett volna saját NFL csapatot, a Chicago Cardinals felvásárlása nem jött össze, új franchise indítását nem engedélyezték neki, ezért létre hozott egy konkurens ligát, az AFL-t és megalapította benne saját csapatát, a Dallas Texanst. A problémát az jelentette, hogy ezzel párhuzamosan az NFL-ben vitézkedő Dallas Cowboys is elrajtolt, a két liga népszerűsége pedig ég és föld volt. A város egyszerűen nem tudott két profi csapatot eltartani, ezért Hunt a költözés mellett döntött 1963-ban. A lehetséges helyszínek között volt Miami (Florida), Atlanta (Georgia), Seattle (Washington) valamint New Orleans (Louisiana) is. Végül – mint ahogy a név alapján sejteni lehet – egy teljesen más város lett a befutó, H. Roe Bartle Kansas City akkori polgármestere csábította Hunt csapatát a városba. Az új városhoz pedig új név is dukált, habár Hunt szerette volna megtartani a Texans elnevezést eleinte. A rajongói szavazás azonban a Chiefs nevet hozta ki győztesnek éppen hogy megelőzve a Mules, Royals és Stars elnevezéseket. A dolog pikantériája, hogy Roe Bartle beceneve is The Chief volt, miután sokat tett a helyi őslakosokért.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!