Connect with us

Draft

Draft-értékelő: Kelly kezdő tizenegye

A Chip Kelly-éra a 2016-os drafttal kezdetét vette San Franciscoban! Az vezetőségnek nem kellett lehetetlen feladattal szembesülnie, hiszen a több sebből vérző 49ershez nehezen lehetett volna olyan posztra draftolni, ami nem jelent érdemi erősítést. A feltrade-eket követően a 49ers draftjának izgalomfaktora is sokat csökkent, hiszen biztossá vált, hogy franchise irányító idén nem kerül a csapathoz (minek is, ha ott van Gabbert), így Kellyék inkább a mennyiségre fordították a figyelmüket, és ügyes trade-ekkel végül a következő 11 játékost szerezték meg Chicagoban:

 

1/7. DeForest Buckner, DE, Oregon – A

 

Néha a legnagyobb problémák képesek maguktól megoldódni: a QB-piacon nyitott szemmel záró 49ers a két feltrade után nyelt egy nagyot, elrakta a fiókba a „franchise QB 2016” mappát, majd nyugodt szívvel választotta ki a draft egyik legjobb védőjátékosát. Kelly tehát az első körben leginkább azzal húzott váratlant, hogy nem húzott váratlant, az oregoni játékosokért amúgy is rajongó edző bátran állíthatja be kezdőjébe a Pac-12 tavalyi legjobb védőjátékosát, aki biztosan sokat fog segíteni a 49ers romokban lévő futás elleni védekezésén. Bucknerről részletesebben is olvashattok prospect ismertetőnkben, amit ezen a linken érhettek el.

 A San Francisco 49-es 2016-os választottjai:

 1/7. DeForest Buckner, DE, Oregon

 1/28. Joshua Garnett, G, Stanford

 3/68. Will Redmond, CB, Mississippi State

 4/133. Rashard Robinson, CB, LSU

 5/142. Ronald Blair, DE, Appalachian State

 5/145. John Theus, OT, Georgia

 5/174. Fahn Cooper, OT, Ole Miss

 6/207. Jeff Driskel, QB, Louisiana Tech

 6/211. Kelvin Taylor, RB, Florida

 6/213. Aaron Burbridge, WR, Michigan State

 7/249. Prince Charles Iworah, CB,  Western Kentucky

1/28. Joshua Garnett, G, Stanford – B-

 

A 9ers egy viszonylag olcsó cserével (haszonélvező: Chiefs) 9 helyet ugrott előre a következő választásával, így az első körben húzhatták ki azt a Joshua Garnettet, aki pontosan ugyanazon a poszton játszik, mint a FA-ként nagy pénzért leigazolt Zane Beadles. Mivel Beadles világéletében csak LG-ként játszott, így jó eséllyel Garnett fog a fal valamely másik pozíciójába költözni, ami talán nem is olyan nagy probléma, mivel az eltérő blokkolási koncepciók miatt amúgy is bőven lesz mit tanulnia az offseasonben. Garnett egyébként futásblokkolásban volt igazán kiemelkedő az egyetemen, ami egy olyan képesség, amire új csapatának égető szüksége van, de az új poszt és séma kockázata korántsem teszi ideálissá a picket.

 

3/68. Will Redmond, CB, Mississippi State – C

 

giphy

 

A 2. napon aztán egy olyan pickkel nyitott a 49ers, amit én nehezen tudok értelmezni: az amúgy is eléggé zsúfolt secondarybe sikerült leigazolni egy olyan játékost, aki a PFF alapján az 56. legjobb coverage teljesítményt nyújtotta az előző szezonban – nyújtotta volna, ha októberben nem szenvedett volna ACL-sérülést. Bármennyire is látta benne potenciált az edzői stáb, egyelőre arra a kérdésre kell válaszolni, hogy fog-e egyáltalán idén játszani Redmond, és ha igen, akkor pontosan milyen poszton. Ezen a téren egyelőre az az elgondolás, hogy a 2014-es 1. körös Jimmie Ward a safety posztra váltana, ezzel felszabadítva a Redmondnak szánt nickel CB pozíciót – meglátjuk, mi sül ki ebből.

 

4/133. Rashard Robinson, CB, LSU – D

 

 

Ha azt hittük, hogy a fura CB pick kategóriát már kilőttük a 49ersnél, akkor csalódnunk kéne: a 4. körben ugyanis újabb cornerback érkezett. Robinson képességei igencsak lenyűgözhették az edzői stábot, mivel a pályán olyan sokat nem láthattak a srácból, aki leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2014-ben eltanácsolták csapatától elégtelen tanulmányi eredményei és drogtesztjei miatt, hogy aztán 2015-ben betörés miatt le is tartóztassák. A lecke fel van adva mind Robinson, mind a csapat szakemberei számára, de halkan megsúgom, hogy én nem számítok sok jóra.

 

5/142. Ronald Blair, DE, Appalachian State – A

 

Ki az? Futás ellen kiválóan védekezik, eredményes szezont zárt 2015-ben, defensive end poszton játszik, és a 49ers draftolta: Nem, most nem DeForest Bucknerre gondolunk, hanem az 5. körös Blairre, aki az NCAA szintjén rendkívül hasznos játékos volt a védőfalban, de várhatóan az NFL kihívásaira nincs olyan szinten felkészülve, mint kollégája, így inkább rotációs opcióként tűnhet fel majd a pályán.

 

5/145. John Theus, OT, Georgia – B+

 

 

A 2 métert és a 130 kilót is felülről súroló Theus érdemi erősítést hozhat a 49ers kérdőjelekkel teli támadófalába. A Bulldogsnál tavaly left tackleként kezdő játékosnak vannak tapasztalatai a támadófal másik oldaláról is, így kompatibilis lehet a Kelly által vezetett legózással, amelynek eredményeként még azt sem tartom kizártnak, hogy a guard posztra csúszik át. Okosat egyelőre már csak azért sem tudok mondani, mert…

 

5/176. Fahn Cooper, OT, Mississippi – C

 

… még rögtön az 5. körben még egy offensive tackle-t választott ki a 49ers, így 1998 óta az első olyan draftot láthattuk, amelyben 3 támadó falembert választ a Frisco. Az előzetes esélylatolgatást egyelőre azonban Theus vezeti, aki nem csak 20 centis magasságbeli előnnyel számolhat, de az is az ő javára szólhat, hogy Cooper utolsó két egyetemi évében nem tudott pozitív blokkolási grade-eket összehozni a PFF-nél.

 

6/207. Jeff Driskel, QB, Louisiana Tech – B-

 

A mock draftok – teljesen logikus módon – nagyon szerettek volna összeboronálni a 49erst egy potenciális franchsie QB-val, de a feltrade-eket követően ezek a hangok elcsendesedtek, és inkább egy 3-4. körös irányító tehetséget (pl. Connor Cookot) várták volna Kellyhez, aki végül egészen a 6. körig kivárt Driskelért. Gabbert és Kaepernick valószínűleg váltott egy „ezt megúsztuk” sms-t egymássla, hiszen Driskel egyelőre távol áll még az NFL szintjétől, kiemelkedő gyorsasága (mindössze három századdal maradt el Kaep combine idejétől) mellé a tanulópályán (a practice squadban) kell majd megpróbálnia csodát tenni az újoncnak.

 

6/211. Kelvin Taylor, RB, Florida – B+

 

A 2015-ös szezonban szinte a gondnok is játszott már futóposzton, így nem meglepő, hogy RB-t is keresett magának a 49ers (lehet, hogy kicsit későn is). A Florida futója utolsó évében nem ment olyan óriásit (bár az 1035 yard / 13 TD azért gond nélkül elfogadható teljesítmény), de a családi pedigré (Fred Taylor, a Jaguars 10 évet játszó futója az apuka) és a sérülésmentés pályafutás elég garanciát jelent arra, hogy Taylor beférjen valahová Carlos Hyde mögé és Shaun Draughn mellé.

 

6/213. Aaron Burbridge, WR, Michigan State – B

A 6. körös (kissé megkésett) skill pozíciós újraépítés utolsó elemeként a Michigan State elkapója, Aaron Burbridge érkezett, aki Anquan Boldin távozásával könnyen lehet, hogy egyből a kezdő szerepkör környékére futhat be. A tavalyi 1258 yard / 7 TD teljesítmény jó ajánlólevél, de az a kérdés még megválaszolásra vár, hogy ez mennyire köszönhető Conor Cook érdemeinek, ugyanis Burbridge sem sebességében, sem labdabiztosságában nem tekinthető különösebben kiemelkedőnek.

 

7/249. Prince Charles Iworah, CB, Western Kentucky – B

 

Slusszpoénként pedig nem is érkezhetett más a csapatba, mint egy cornerback. A kiváló nevű Károly Herceg mind a tavalyi teljesítményével (42 tackles, 4 interception), mind lenyűgöző atletikusságával (4,32 mp 40 yardon) rászolgált a draftcetlire, de 175 cm-s magasságával és nem túl acélos egyetemi tapasztalatával egy igazi long-shot projektként ugrik be az NFL-be.

 

Összességében:

 

Hosszú, és eredményesnek tekinthető három napon van túl a 49ers: a 11 játékos beszerzése az újjáépítés első lépéseként pozitívan értékelhető, de ennek a projektnek igazából csak akkor lesz értelme, ha a QB-problémát is sikerül kezelni (mondjuk a 2017-es drafton, hiszen kiemelkedő mérleget ettől a 49erstől egyelőre nem várok). A védelem egy szupersztárral, annak kevésbé tökéletes klónjával, valamint három, változatosan használhatatlan cornerbackkel bővült, a támadóoldalon inkább a falra és a futásblokkolásra koncentráltak Kellyék, a skill szekciót inkább csak tessék-lássék módon bővítette a 49ers. Bizonyos hiányposztok (QB, TE, WR) egyelőre megoldatlanok maradtak, a CB-halmozást pedig nehezen tudom értelmezni, de összességében értékelem a módszeres építkezés szándékát, és egy baráti B-vel értékelem ezt a draftot.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!