Connect with us

Minden ami NFL

A tökéletes passzsiettető

Gondolom sokan eljátszottak már a gondolattal, hogy milyen lehet egy tökéletes NFL játékos a saját posztján. Vannak egészen kivételes játékosok, akiknél nehezebb elképzelni jobb teljesítményt, mint például Watt a védőfalban vagy Antonio Brown az elkapók között. Azonban képzeljük el például J.J. Wattot olyan gyors és dinamikus spin move-al, mint amit Von Miller tud. Vagy Antonio Brownt olyan fizikai felépítéssel, mint amit Dez Bryant tudhat magáénak. Az nfl.com összeszedte milyen lenne egy tökéletes játékos a saját posztján, mi pedig most ezt tárjuk elétek, néhány saját véleménnyel és kiegészítéssel.

 

1920Watt

 

Első posztunkban érkezzen hát a tökéletes pass rusher. Nem meglepő módon a tökéletes játékost olyan játékosok képességei alkotják akik egyenként is a liga elitjébe tartoznak.

 

A tökéletes játékos reakcióideje és indulási képessége (“kilövése”) olyan lenne mint Von Milleré. A Broncos játékos leginkább a hátunk hagyott utolsó két Broncos meccsen mutatta meg, hogy miért is ő az, akinek az indulási potenciálja szóba jöhet egy ilyen elemzés kapcsán. Kivételes ütemben kapja el a snap pillanatát, így nem ritka, hogy mire az embere felnéz, már mellette is van. Ezen kívül érdemes megemlíteni, egészen dinamikus spin move-ját is, amit olyan könnyedséggel hajt végre, ahogy kevesen a ligában.

 

vin miller spin

 

A tökéletes pass rusher első lépése Khalil Mack lábmunkája lenne. Bár az indulási sebesség és az első lépés gyorsasága nagyon közeli tulajdonság és sokszor egymásból is következhet, nem keverhető össze egymással. Mack lassabban lövell ki a kiinduló állásból, de az utána megtett első (és második) lépése sokkal gyorsabb és dinamikusabb, mint a többi pass rushernek. Az első lépés sebessége legalább olyan fontos, mint a kilövés. Ugyanis az első lépéseddel teremted meg az előnyt a védővel szemben, ha ő ugyanolyan jól kapta is el snapet, mint te. A jó lábmunka egy pass rushernek az első lépés tökéletesítésével kezdődik, ebben pedig Mack fiatal kora ellenére is ligaelső.

 

A küzdeni tudása olyan lenne, mint Tamba Halié. Justin Houston mellett néha hajlamosak vagyunk elfeledkezni a Chiefs védelmének másik ékkövéről, Haliról, aki legalább annyit segít az irányítók terrorizálásában, mint párja. Hali nem rendelkezik talán olyan jó képességekkel, mint a többi említett játékos, de hogy küzdeni a végsőkig tud, az biztos. Egy puss rusher akkor sem adhatja fel a harcot, ha az ellenfelének sikerült leutánoznia a mozgását és már látszólag kontrollálja is a párharcot. Folyamatosan néznie kell az irányítót és a mozgását követve újabb és újabb lehetőségeket teremteni a sackelésre.

 

hali sack

 

Egy tökéletes játékos nem csak oda ér az irányítóhoz, de ha ott van, akkor meg is csinálja a playt (vagy futás esetében a futót viszi le). Ez a tulajdonság (sok másik skill mellett) J.J. Watt nevéhez főződik. Wattot szerintem senkinek nem kell bemutatni, napjaink legjobb védőjátékosa, ha egyszer közel kerül az irányítóhoz, akkor nem is menekül előle senki. Hatalmas testi ereje van, ami szintén egy tökéletes rusheré lehetne, de ehhez képest a legmobilabb irányítók se tudják könnyen összezavarni.

 

Volt már szó egy Chiefs játékosról, most következzen egy másik. Houston a gyorsaságot erővé úgy alakítja, mint senki más a ligában. Egy támadófal játékosnak rendkívül nehéz az olyan helyzeteket kezelni, mikor a védője először lendületből próbálja megkerülni vagy megverni, majd mikor a támadó feladja a kitámasztását, hogy lekövesse a mozgást, akkor hihetetlen erővel dönti rá a QB-ra. Houston ennek köszönheti utóbbi évek sikereit. Ehhez a tulajdonsághoz elengedhetetlen az erő mellett hogy dinamikus és gyors is legyen az adott játékos, ami kevés rusherben van meg ilyen szinten.

 

Egy tökéletes rusher természetesen nem csak kívülről, de belülről is bomlasztja a falat. Ki más képessége is kerülhetne itt egy tökéletes játékosba, mint Aaron Donaldé. Donald hatalmas őserővel rendelkezik, ezért nincs szüksége olyan nagy végsebességre, mint egy szélső rushernek. Jó ösztönökkel rendelkezik és kiválóan érzi a lyukakat, ahol be lehet törni középről az irányítóra.

 

rams-steelers-618-3rd

 

Végül pedig egy tökéletes rushernek tudnia kell úgy mozgatnia a testét, hogy amikor megverte emberét rögtön az irányítóra tudjon fordulni. Elvis Dumervil csípő- és térdkoordinációja közel tökéletes egy pass rushernek. A harmadik lépés után általában a passzsiettetőknek el kell érnie arra a pontra, hogy a blokkolóját lerázta. Ez után pedig nem maradt más, mint hogy a gyors irányváltással bevágjon a zsebbe és lerombolja amit ott talál.

 

Így néz ki hát egy tökéletes pass rusheraz nfl.com szerint. Nehéz nem egyetérteni a választott emberekkel és a képességeikkel is. Nálatok hogy néz ki egy tökéletes passzsiettető?

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!