Connect with us

Magyar foci

Elképesztő hajrá után bajnok a Miskolc Steelers

Parádés negyedik negyedet és a végletekig kiélezett mérkőzést láthatott a BVSC stadion közönsége vasárnap késő délután a Miskolc Steelers és a Budapest Cowbells párosításában a XI. Cellect Hungarian Bowl keretei között. Természetesen mi sem hagyhattuk ki Magyarország idei két legjobb csapatának találkozóját, a helyszínen követtük az eseményeket és láthattuk, ahogy a Miskolc Steelers első vidéki csapatként behúzza a HFL trófeáját.

 

13509027_1259940944035491_6459799471367067371_n

 

A találkozót ráadásul a DigiSport is élőben közvetítette 9 kamerával, a Facebook hozzászólások alapján színvonalas volt az adás, én csak a pontösszefoglalót láttam, ez alapján egyet is értek a kommentelőkkel. A helyszíni kommentátorokról olvastam nézői véleményeket, hogy részrehajlóak voltak a Cowbells oldalára, nekem ez egyáltalán nem tűnt fel, szerintem korrektül lehozták a találkozó közvetítését ők is.

 

Mielőtt rátérnénk a találkozóra, meg kell említenünk a körítést is, ugyanis két remek cheerleader produkciót láthattunk felvezetésképp, majd a csapatok bevonulása is nagyon hangulatosra sikeredett, a pénzfeldobás előtt pedig Wolf Kati énekelte el gyönyörűen a magyar himnuszt. Kicsit előreszaladva, a félidőben a miskolciak (Steelleaders) is cheerleader show-val készültek, ami ugyan szép volt, de színvonalban kissé elmaradt a Wolves Cheerleaders és a Diamond Cheer Dance csoportok meccset megelőző produkcióitól. A szünetben még a Drumsters dobos produkciója szórakoztatta a közönséget, itt bevallom kevésbé figyeltünk, de a beszélgetésünkhöz remek alapot szolgáltattak a srácok. A lelátókon egyébként körülbelül 2800-an voltak, többségében persze Cowbells szurkolók, de olyan 200-an biztosan érkeztek Miskolcról is.

 

c-4

 

A találkozó kicsit döcögősen indult, a Steelers volt fölényben az egész első félidőben, mind támadó, mind védőoldalon jobbak voltak ellenfelüknél, azonban csak egy touchdownt sikerült felpakolniuk az eredményjelzőre a két játékrész alatt. Ez egy gyönyörű AJ Benson elkapás volt az endzone sarkában, Vasyl Jordan nem először próbálta feldobni neki oda a labdát, most pontosan célzott és a nagydarab elkapó testi erejét kihasználva meg tudta szerezni a vezetést a vidékieknek Agyeman mellett. Meg kell említeni Nagy Donátot, aki ebben a drive-ban kapott el egy kulcsfontosságú negyedik kísérletes passzt. A miskolciak talán az egész első félidőben két futókísérletet mutattak be, egyértelműen a passzjátékon volt a hangsúly a Steelersnél – ahogy azt várni is lehetett.

 

Meglepő volt azonban, hogy a Cowbells védőfala nem nagyon tudta kamatoztatni várt fölényét az első félidőben és a támadósor sem tudott mit kezdeni a Steelers gyengébb védelmével. A futások sem mentek igazán és a passzjáték sem, becsléseim szerint 60-70 yard körül maradt az egész Cowbells offense a nagyszünetig. Persze ebben közrejátszott a több holding büntetés is, ami miatt például egy nagyon hosszú Cseperkáló futást fújtak vissza a sporik, pedig ezzel az 5 yardos környékéig masírozhatott volna a Bells. A félidő egy interceptionnel zárult, Váry Tamás nem saját emberét, hanem a szemtelenül fiatal, 97-es születésű Szabó Martint találta meg a labdával a redzone-ban.

 

A második félidőre felébredt a budapesti egyesület is és ők játszottak fölényben. A momentumot gyorsan a saját oldalukra fordították, ugyanis az első drive-ban negyedik kísérletre egy fake puntot húztak és be is jött, Magyar Csanád egy kicsit rossz snap után nyargalt vagy 20-25 yardot, majd a drive-ot Cseperkáló Péter fejezte be, 20 yardról nem lehetett megállítani a kiváló running backet és ezzel 7-7-re módosult az állás. A harmadik negyed krónikájához tartozik még egy szerzett interception a miskolciak részéről, az ugyancsak szemtelenül fiatal, még csak 17 (!) éves cornerback, Jónás Máté húzta le Váry passzát, ezzel idénybeli ötödik INT-jét gyűjtötte be.

 

c-19

 

A negyedik negyed aztán valami egészen elképesztőre sikeredett. Megkockáztatom, hogy a legjobb és legizgalmasabb negyedet láthattuk az idei HFL szezonban, az utolsó másodpercig kiélezett volt a találkozó és többször is megfordult az állás. Az utolsó negyedre egyre több szerepet kapó és Cseperkálót felváltó, ugyancsak válogatott Roják Richárd futott több szép hosszút is, az egyikből meg is született a vezetés.

 

Az extra pont azonban nem a megszokottan alakult, ugyanis blokkolták azt és a HFL szabályainak értelmében ezt vissza lehet hordani TD-re, amit meg is kísérelt a Steelers, nagy szerencsétlenségükre Czirók Márton (akiről a héten írtunk hosszabban) volt a holder a pestieknél, aki hatalmas sprintet levágva a félpályán túl utol tudta érni a visszahordót és megakadályozta a gyors miskolci fordítást. Mondhatjuk, hogy ennek a drive-nak a szezon támadó MVP-je, Czirók volt a hőse, hiszen Roják TD-je előtt egy trükkös játékot követően ő passzolt egy hosszabbat. Ezt a játékot már az elődöntőben is láthattuk a csapattól, Czirók irányító-tehetségét kamatoztatják elkapó pozícióból is.

 

A Steelers sem szokványos támadássorozatba kezdett négy perccel a találkozó vége előtt 6 pontos hátrányban. Harmadik kísérletre bőven a saját térfelükön ők is trükköztek, Vasyl Jordan adta át a Steelers legjobbjának, Troy Rice-nak a labdát, aki furcsa dobómozdulattal megindított egy bombát Leon Milosevic felé, azonban ő kiejtette a kezéből a legalább 40-50 yardos passzt. A negyedik kísérlet azonban így is sikerült, épp Milosevic kapta el a lasztit, folytathatta a támadást a Steelers és életben tartották győzelmi reményeiket. Ezután Jordan eresztett meg egy bombát Rice felé, aki bravúrosan húzta le az oldalvonalnál azt, egyik lábát épp a pályán tartva.

 

c-20

 

Kicsivel több, mint két perc volt hátra a meccsből és a Cowbells védelmében valami elszakadt. A Németh testvérek (Bence és Marci) összeszedtek két unsportsmanlike büntetést, feltételezem, hogy a bíróknak dumálhattak. Teljesen felesleges és nagyon buta dolog volt ez tőlük, így a Steelers a két perces figyelmeztetésnél 5 yard környékéről jöhetett, ahonnan az első félidőben védőként sacket szerző Demetrius Eaton Lamarr futott be a célterületre. Az extra ponttal átvette volna a vezetést a Steelers, azonban Alex Tibbles, a szezon legjobb védője blokkolta azt. Elképesztő izgalmak továbbra is, 13-13-nál jöhetett egy 2-minute-drive a Cowbellstől.

 

Persze a fordulatoknak itt még nem volt vége, ugyanis nagyon buta fumble-t vétett a budapesti egyesület, megvolt az elkapás és Czirók Márton próbálta visszalökni elkapótársának a labdát – kicsit ehhez a Brandon Marshall fumble-höz lehetne hasonlítani az esetet -, ez azonban nem sikerült, jöhetett a Steelers. Nem sokáig azonban, hiszen Troy Rice próbált cikázni a védők között, ám kiejtette a kezéből a labdát, így újra a budapestieknél volt a labda.

 

c-21

 

Most sikerült egy normális drive-ot összerakni és okosan, kétszer spike-ot is használva eljutottak Váryék mezőnygól-távolságba, Szentirmai Zoltán 27 yardról próbálkozhatott, ami magyar viszonylatban nem számít egyszerűnek és visszanézve a DigiSport közvetítését sem tudnám megmondani, hogy a sárga pózna meghosszabbításán belül vagy kívül haladt át a labda, de a bírók jónak ítélték azt, így 10 másodperccel a vége előtt azt hihettük, eldőlt.

 

Én fel is vettem a field goalt a nézőtéren a telefonommal, már meg is írtam a facebook posztot a Cowbells bajnoki címéről, csak a közzétételre kellett volna rányomnom. Aztán olyan dolog történt, amit kevesen hittek el. Karim Trabelsi, a Cowbells főedzője érthetetlen módon úgy döntött, hogy a miskolciak reklamálása miatt félpályáról elvégzendő kickoffot odarúgja a HFL legjobb visszahordójának, Troy Rice-nak. Rice nem tökölt vele, átszáguldott a blokkolók hadán és vissza is vitte a célterületre, az óra lepörgött, vége, a Miskolc Steelers lett a magyar bajnok, Troy Rice pedig az MVP!

 

c-25

 

A Cowbells oldalán teljesen összetörtek és borzasztóan viselték a vereséget. Egyrészt az edző, Trabelsi még odament reklamálni a bíróknak és a segédezőnek kellett visszafogni őt. A játékosok sem kezelték jobban a dolgot, a sírás persze ilyenkor benne van, de volt aki elhajította az ezüstérmét, volt aki ki se akart menni átvenni azt. Véleményem szerint ez rendkívül sportszerűtlen viselkedés és nem méltó a pályán mutatott teljesítményükhöz és úgy összességében a magyar amerikai focihoz sem.

 

Abban viszont talán egyetérthet mindenki, hogy remek színvonalú mérkőzést láthattunk, ami izgalmakban bőven gazdálkodott és összességében is egy nagyon jó HFL-szezon van a hátunk mögött. Mindegyik csapatnak szeretnénk gratulálni, de természetesen legfőképpen a Miskolc Steelers gárdájának!

 

A mérkőzés pontjairól az összefoglalót a Digi Sport jóvoltából EZEN a linken tudjátok megnézni. A képekért köszönet Koncz Dezsőnek és Radó Norbertnek a Photo:in-visible-től.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!