Connect with us

Minden ami NFL

Mi a baja Von Millernek?

A Broncos és Von Miller közötti hercehurca továbbra is tart. Miller lenyilatkozta, hogy amennyiben nem kap hosszú távú szerződést, akkor kizárt, hogy pályára lépjen a franchise tag alatt, miközben John Elwayék szeretnék racionális keretek között megoldani a hosszabbítást. Utóbbiak elképzeléseit nem segíti Fletcher Cox új szerződése (hamarosan arról is írunk majd), aki hatalmas garantáltat kapott új kontraktusában. És itt a bökkenő Miller esetében: a garantált tartalom.

 

miller elway

 

A legfrissebb hírek szerint a szerződés hosszával és a teljes pénzösszeggel nincsen gond. Von Miller elfogadta a Broncos hat éves, 114,5 millió dolláros szerződésajánlatát, amivel ő lenne a legjobban fizetett védő a ligában, 125 ezer dollárral kapna többet, mint Ndamukong Suh. Ugyanakkor, míg Suh egy rahedli teljesen garantált pénzt kapott (majd’ 60 millió), addig a Broncos ezt nem szeretné Millernek megadni. És az a poén, hogy jogosan.

 

Suh hiába az egyik legaljasabb játékos a ligában, alapvetően egy szentlélek, aki miatt nem nagyon kell aggódni. Soha nem volt sérült, nem voltak drogproblémái, nem verte az asszonyt, nem vezetett részegen és még az aljasságait is sunyin csinálja, nehogy eltiltsák (fázott a lába, és nem érezte, hogy Aaron Rodgersen lépked, ha emlékszünk rá). Ellenben Miller volt már eltiltva drogozásért, illetve ACL szakadása is volt. Igaz, mindez két éve történt, azóta pedig egyetlen meccset sem hagyott ki, de azért még mindig ott van a félsz a Broncos vezetőségében. Emiatt ódzkodnak neki megadni a kért hatalmas (70 milliós) garantált tartalmat.

 

A Broncos Millernek három évre 58 millió dollár garantáltat ajánlott. Ebből 38,5 millió dollár teljesen garantált az első két évre, azonban a maradék majd 20 millió csak sérülés esetén járna a játékosnak. Ha nem sérült és a Broncos a 2017-es szezon után (tehát 2018 márciusa előtt) kivágja, Miller nem kap semmit. Ez pedig nagyon bosszantja a pass rushert, aki egyrészt szeretne 70 millió garantáltat, másrészt pedig azt akarja, hogy a sérülés esetén fennálló összeg már jövő márciusban teljesen garantálttá váljon.

 

miller injury

 

A sérülés esetén járó garantált tartalomról azt kell tudni, hogy csak sérülés esetén garantált – ezzel védve a játékost. Ugyanakkor, ahogy fentebb is írtam, ha Von Miller nem sérült és a Broncos elküldi, akkor abból a pénzből nem lát semmit. Ezért ő azt szeretné, ha már a 2016-os szezon után, azaz 2017 márciusában garantálttá válna a sérülés esetén neki járó összeg. Ezt azért szeretné nyilván, mert 2017-ben úgy sem rúgnák ki, mert akkor 19-22 millió dollár halott pénz úgy is bent maradna, ergo gyakorlatilag fixen megkapná a 70 millióját, bármi is történjen. A Broncos pedig ezt nyilván nem szeretné, itt akadtak el a tárgyalások.

 

Von Miller esélyeit növeli, hogy az eaglesös Fletcher Cox 63 milliójából 55 már jövőre garantálttá válik. Miller pedig az 5 év alatti 60 sackjével, Super Bowl MVP címével, 4 Pro Bowl és 4 All Pro jelölésével egyértelműen jobb és értékesebb játékos, mint Cox még akkor is, ha nem azonos poszton játszanak. Abszolút érthető, miért akar Von Miller magas garantált tartalmat, mondhatni jogosan.

 

A Broncos oldaláról szemlélve a dolgokat, szintén érthető, miért nem akarnak ekkora pénzeket garantáltan Millernek adni. Vagyis annyira nem. Ha Von Miller drog problémái előjönnek, akkor a Broncosnak nem kellene kifizetnie a garantált tartalmakat és még az aláírási bónusz egy részét is visszaigényelhetnék. Egy Albert Haynesworth esettől sem kell tartani, Von Miller nem az a mentalitású játékos (nem lusta és nem hisztizik), ráadásul a számára tökéletes közegben és rendszerben maradhat. Valószínűleg az egyetlen dolog, amitől Elway fél, az egy esetleg sérülés miatti, vagy spontán formahanyatlás (lásd Demaryius Thomas) és szeretné fenntartani magának a lehetőséget arra, hogy két esetleg gyengébb év után kivágja Millert. Mert a felől ne legyen kétsége senkinek, hogy a tavalyi Von Millernek lazán kiperkálná ezt a pénzt bármikor.

 

A megoldás vélhetően valahol félúton lesz. Szerintem Von Miller két évre fog kapni 45-50 millió körüli összeget és 20-25 milliót sérülés esetére, de úgy, hogy csak két év után váljon garantálttá. Így Elway opciója is megmarad, Miller pedig elég készpénzt kap ahhoz, hogy nyugodt lehessen.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!