Connect with us

Játékos Portré

A legkecsesebb 150 kilós ember

Az első játékosunk a “Visszavonult hetek” keretein belül rögtön egy kakukktojás, ugyanis hivatalosan csak a 2016-os szezont hagyja ki, viszont nincs arra garancia, hogy később is láthatjuk őt újra a pályán. Elsőként tehát a Packers nose tackle-je, B.J. Raji kapja meg a hozzá méltó búcsúztatást.

 

hi-res-fa96d754a12a41b82ec8cee5bb50e35a_crop_north

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Nagy testben nagy tehetség

 

A már középiskolában is áramvonalas testű Raji New Jersey-ben végezte el tanulmányait, gimnáziumi csapatában mind a védő, mind a támadó oldalon is játszott tackle poszton. Számos állami elismerésben részesült, mégis csak két csillagra értékelte a Rivals.com, így nem a top defensive tackle-ök közé sorolták őt. Három egyetem versengett a kegyeiért, végül a Boston College lett a befutó a Rutgersszel és a Wisconsinnal szemben.

 

Freshman szezonját rotációs játékosként kezdte az Eaglesnél, de évről évre egyre jobban játszott. Ugyan a 2007-es szezont tanulmányi okok miatt kihagyta, 2008-ra visszatért, elsöpörve mindent és mindenkit. 99 total tackle, 23 TFL, 9 sack egy All-ACC első csapatos tagságot jelentett számára, valamint harmadik csapatos All-American címet. Valahogy így kell időzíteni egy draftra készülő játékosnak.

 

A 2009-es drafton végül az 1/9-es cetli birtokosaként elvitte őt a Packers, hiszen Dom Capers védőkoordinátor vele képzelte el a 3-4-es védelemre való átállást. Rookie szezonjában 14 meccsen lépett pályára, egyszer kezdőként, hozzátéve, hogy egész szezonban bokasérülés hátráltatta a 100%-os teljesítményének nyújtását.

 

wearing-cheese-head

Legyen tánc

 

A következő szezonban kiheverte a bokaproblémáit, így teljes erőbedobással kezdhette meg a 2010-es idényt. Az alapszakasz mindegyik találkozóján kezdett, 39 total tackle-lel és 6,5 sackkel meghálálva a bizalmat. Brutális méreteit kihasználva fullbackként is igénybe vették szolgálatait, amiért megkapta “A fagyasztószekrény” becenevet, hiszen “A hűtőszekrény” a Bears legenda William Perry beceneve volt, aki Rajihoz hasonló fizimiskával bírt. Aztán jött A tánc.

 

Történt ugyanis, hogy a Packers bejutott az NFC döntőjébe, ahol a nagy rivális Chicago Bears várt rájuk, ráadásul a Soldier Fielden. A január 23-án rendezett találkozón 14-7-es állásnál a Bears 3&5-re támadhatott a saját 15 yardos vonaluknál. Caleb Hanie, a macik akkori irányítója észrevette, hogy slotban tökéletes célpontot nyújtott Matt Forté, ám azzal nem számolt, hogy egy 150 kilós vércse készül lecsapni a felé dobott labdára. Raji köszönte szépen az alkalmat, és megszerezte karrierje első interceptionjét. Majd touchdownját, hiszen 18 yardon át vitte vissza a labdát elképesztő sebességgel, hogy utána az endzone-ban eljárjon egy hula táncot. Ezzel a fent már említett William Perry rekordját adta át a múltnak: B.J. Raji lett a legnehezebb játékos, aki rájátszás találkozón TD-t szerzett. Ámuljatok!

 

1801028_o

 

(Ja, amúgy megnyerte a meccset a Packers, meg később a Steelerst legyőzve a Super Bowlt is.)

 

Egy fagyasztószekrény sem működik örökké

 

A következő szezonban sikerült az alapszakaszban is hatpontost szereznie, méghozzá futásból! A 11. játékhéten a Lambeau Fieldre látogató Buccaneers ellen jött össze ez a bravúr, mindössze a 4. védőfalemberként az NFL történelmében. A szezont végül egy Pro Bowl elismeréssel zárta, noha a Packers a 15-1-es alapszakaszt követően a Giantsszel szemben alulmaradt a Divisional Roundban.

 

Raji teljesítménye innentől már nem volt olyan jó, többek között folyamatosan küszködött apró sérülésekkel, ráadásul 2013-ban átrakták DE pozícióba is, ami szemmel láthatóan nem az ő terepe volt. A rookie szerződése végéhez közeledve aggódó hangok jelentek meg a folytatását tekintve, amin az sem segített, hogy 2014-ben bicepszszakadást szenvedett a Raiders elleni preseason találkozón, amiért a teljes szezont kénytelen volt kihagyni. Végül kapott egy $3,5 milliós “prove it” szerződést a 2015-ös idényre, de a teljesítménye így sem érte el a vártat. Mindössze fél sacket és 22 total tackle-t tudott felmutatni, ami ismét csak a távozását segítették elő.

 

Ot314aM

 

Mégis váratlan fordulatot vett az ő és a Packers további jövője: március 14-én hivatalos közleményt adott ki, miszerint 2016-ban nem fog pályára lépni. A Packers által kiadott közlemény szerint ebben a döntésben nagy szerepet játszott édesanyja és nagynénje egészségi állapota. Maga Raji sem zárta ki a visszatérését, de egyelőre biztosra sem állítanám, hogy majd visszatér, nem hogy a Packershöz, de a focihoz sem. A teljesítménye ugyan megkopott, de mindig jó volt látni a “nagyembert” a pályán, így csak remélni tudom, hogy nem ez a szezon volt az utolsó számára.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!