Connect with us

Minden ami NFL

Preseason – futócsaták AFC

Az irányítók után következzen a másik premier poszt, a futóké. Mivel itt jóval több csapatnál akadnak kérdőjelek a depth chartot illetően, ezért két részre bontva vizsgálom a ligát, természetesen AFC és NFC szerint. Először következzen az AFC running back helyzete csapatonként.

 

New England Patriots

 

A Patriotsnál már évek óta elhanyagolható a futójáték és ez idén sem lesz valószínűleg másképp. Az más kérdés, hogy véleményem szerint tavaly Dion Lewis személyében végre találtak egy igazán okos, jó kezű RB-t, aki talán több évig is a csapat elsőszámú futója lehet. Ő azonban alkalmatlan erőfutónak, így ezt a szerepet továbbra is LeGarrette Blount látja majd el. Amennyiben persze egészséges tud maradni. A nyár folyamán ugyanis kisebb sérülést szedett össze, amelyből egyelőre nem teljesen épült fel. Mögöttük Brandon Bolden és James White várja a lehetőségeket, de mindketten inkább elkapni tudó futók, mint all-around backek.

 

Buffalo Bills

 

A Bills helyzete nem egyszerű. Egyfelől jó, mert tele vannak tehetséges, remek futókkal. A baj csak az, hogy ebben a telített mezőnyben senki nem tudja megmutatni, hogy igazán mit is tud. Az elsőszámú helyet ráadásul egy tapasztalt játékos foglalja el LeSean McCoy személyében, aki egy igazi 3 down player, így feltétlenül arra sem lenne szükség, hogy a többiek pályát lássanak. Persze ez valószínűleg nem így fog történni. A második helyen a depth charton Karlos Williams állna, ha nem tiltatta volna el magát 4 mérkőzésre, így a frissen igazol Reggie Bush lehet a beugró a szezon elején.

 

karlos will

 

Bush szebb éveket is látott már, mint az elmúlt szezonjai, de egy backupnak elmegy McCoy esetleges sérülésének esetére. Mögöttük még viszonylag sok szerepet kaphat az újonc Jonathan Williams is, aki legalább olyan tehetséges, mint Karlos.

 

New York Jets

 

A Jetsnél merőben változtak a viszonyok a tavalyi évhez képest. Távozott az előző idényt első helyen kezdő Ivory, de helyére egy igazi nagyágyú, Matt Forte érkezett. Érdekes lesz, hogy a Jets, aki a futóit előszeretettel rotálja, most hogy kapott egy igazi playmakert, aki végig fent hagyható, mihez kezd az új idényben. Forte mögött ugyanis ott van a tavalyi idényt már-már elsőszámú futóként befejező Bilal Powell, akit lehet futtatni is a labdával, de ott van Khiry Robinson is, aki főleg elkapni tudó futóként nevelkedett Brees mellett.

 

Miami Dolphins

 

Miller távozásával megüresedett a kezdő poszt a Delfineknél, erre a lehetőségre elsőre Jay Ajayi csapott le, aki tavaly már mutatott kezdő kaliberű futóhoz illő jeleket, de teljesen egyedül nem biztos, hogy végigtudna egy idényt konzisztens teljesítménnyel hozni. Erre nem is lesz szükség, ugyanis végül Arian Foster itt kötött ki. Foster az egyik legkiválóbb RB a ligában, ha éppen egészséges. Sajnos arra, hogy egy egész idényt lehúz egészségesen egyre kisebb az esély, így valószínűleg limitált snapszámban lesz része az év folyamán. A depth chart harmadik helyéért Damien Williams és az újonc Kenyan Drake fog nagyot küzdeni. Drake nagy reménységnek számít, a class top5 futójaként kezelik, de Williams is biztató volt, amikor épp lehetőséget kapott.

 

Baltimore Ravens

 

A szezont alighanem Justin Forsett kezdi meg a Hollóknál, de nem tennék rá sok pénzt, hogy ez nem fog igen gyorsan megváltozni. Forsett 2014-es éve nagyon jól sikerült, de egyelőre úgy tűnik az inkább egy kiugró teljesítmény volt, mint egy virágzó korszak kezdete. Mögötte ráadásul több futó is várja, hogy bizonyíthasson, kezdve a tavaly nagyon jól beszálló Javorius Allennel vagy a szebb reményekkel érkező, ám most mégis befutónak tűnő Terrance Westtel. A kezdő pozíció hosszútávú megkaparintására azonban mégsem nekik van jó esélyük, hanem az újonc Kenneth Dixonnak.

 

Cincinnatti Bengals

 

Az AFC-ben talán a legtisztább helyzet a Bengalsnál van, ahol két futó osztozik a snapek 99%-án. Jeremy Hill úgy tűnik átvette a kezdő posztot tavaly Giovani Bernardtól, de a negyedéves játékos így is jelentős snapeket kap minden mérkőzésen. Testfelépítésükből adódóan Hill inkább erőfutó szerepet tölt be és övé minden goal line szituáció, míg Bernardnak a passzjátékoknál van szerepe.

 

Pittsburgh Steelers

 

A Steelers helyzete se túl bonyolult. Ám lehetne ennél sokkal egyszerűbb is, ha a liga legjobb futója, Le’Veon Bell nem tiltatja el magát 4 mérkőzésre. Így a tavalyihoz hasonlóan megint DeAngelo Williams kezdheti a szezont kezdőként. Sérülése esetén pedig Fitzgerald Toussaint lehet a beugró.

 

Cleveland Browns

 

A Brownsnál a többi poszthoz hasonlóan az RB-k helyzete se egyértelmű. Az tiszta sor, hogy a legtehetségesebb játékos a rosteren a másodéves Duke Johnson, de ő nem igazán alkalmas erőfutásokra, így továbbra is jelentős szerepet kaphat Isaiah Crowell.

 

Cleveland Browns running back Duke Johnson (29) stiff-arms Oakland Raiders middle linebacker Curtis Lofton (50) after a catch during the second half of an NFL football game, Sunday, Sept. 27, 2015, in Cleveland. (AP Photo/Aaron Josefczyk)

 

Ő azonban nem futott valami klasszis szezont tavaly, így a kezdő poszt véleményem szerint Johnsoné, de elég nagy rotálás várható a csapatnál.

 

Houston Texans

 

A Texansnál megunták Foster folyamatos sérülésit és akármilyen klasszis futóról is beszélünk, megváltak tőle. Így azonban szükség volt egy új elsőszámú RB-re, akit Lamar Miller személyében találtak meg. Miller ha nem is olyan zseniális játékos, mint Foster, de egy stabil elsőszámú futónak tekinthető, akit be lehet vonni a passzjátékba is, mint elődjét. Mögötte Alfred Blue lehet az elsőszámú csere, aki tavaly több rossz mérkőzés közé elrejtett néhány vállalhatót is. A futószekció telítettségét mi sem mutatja jobban, hogy az újonc Tyler Ervinnek, a tavalyi rookie Kenny Hilliarddal és Jonathan Grimesszal is meg kell küzdenie a harmadik helyért. Ervin elsősorban a visszahordások alkalmával kaphat több szerepet, ugyanis egyetemi évei alatt ebben is jeleskedett.

 

Indianapolis Colts

 

A Colts futójáéka egy ideje már haldoklik és van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem idén lesz a feltámadás. A kezdő role Frank Gore kezében van, de a veterán futó többet ígért és várt, mint amit tavaly mutatott. Ha idén se villant egy-két megmozdulást leszámítva a tudásából, akkor nem sokáig marad övé a kezdő poszt. Még akkor sem, ha mögötte nincs igazán nagy, kihagyhatatlan tehetség. Robert Turbinnek voltak nagy napjai, de konzisztensen nem tudott még lejátszani egy szezont, Jordan Todman meg egyelőre csak epizódszerepeket tud felmutatni karrierjéből. Érdemes még megemlíteni Josh Fergusont is, aki a training campek kezdetekor a legtöbb biztató jelet mutatta.

 

Jacksonville Jaguars

 

A Jaguars helyzete szintén sokat változott az elmúlt szezon során. A másodéves T.J. Yeldon kifejezetten jó évet tudhat maga mögött, főleg az idény második felét tekintve.

 

AUG 28 2015: Jacksonville Jaguars running back T.J. Yeldon (24) during the preseason game between the Jacksonville Jaguars and the Detroit Lions at Everbank Field in Jacksonville, Fl.

 

Sérüléséig magabiztosan vitte a Jaguars futójátékát és a passzjátékokba is be lehetett vonni. A kezdő poszt mégis inkább Chris Ivorynak néz ki, de az ő sérülékenysége nem sok jót ígér. Denard Robinson ugyan jól helyettesítette Yeldont, de koránt sem akkora tehetség mint társa, így ha csak nem következik be sérülés, a harmadik marad a depth charton.

 

Tennessee Titans

 

A Titans tavalyi egész szezonja arra ment rá, hogy kereste a kezdő futóját. Nos ez mindössze arra volt jó, hogy rájöjjenek, hogy a keresett ember még nem tartózkodik a csapatnál. Orvoslás gyanánt rögtön két megoldással is előálltak. Először elhozták DeMarco Murray-t, aki élete egyik legjobb szezonja után az egyik legrosszabbat is megfutotta. A kezdő szerepkör az övé, de nem betonbiztos. A csapat ugyanis draftolta Derrick Henryt, akitől sokan nagy évet várnak. Henry nem egy sokoldalú játékos, de erőfutásoknál lehet rá számítani és egy valóságos szörnyeteg rookie létére. Mögöttük olyan csillagok várják a lehetőséget, mint Antonio Andrews vagy Bishop Sankey, de már mindketten csődöt mondtak, mikor lehetőségük volt igazán bizonyítani.

 

Denver Broncos

 

A bajnok rosterén sem egyértelmű a helyzet. C.J. Anderson tűnik a kezdő futónak, de a tavalyi éve gyengébbre sikerült, mint azt sokan várták. Ettől függetlenül még mindig megbízhatóbb mint Ronnie Hillman aki rengeteg fumble-el mutatkozott és a yard/carry mutatóiban is hagyott kívánnivalót maga után. Mögéjük vagy melléjük érkezett az újonc Devontae Booker, aki ha lehetőséget kap a kezdő posztot is megcélozhatja. Lehetőséghez juthat továbbá Juwan Thompson is, aki a goal line szituációknál lehet hasznos.

 

Oakland Raiders

 

A Raiders helyzete nem túl rózsás ha a csapat futóiról van szó. Latavius Murray ugyan nagy tehetség, de egyelőre nem konzisztens a teljesítménye.

 

murray

 

Mögötte/mellette pedig nem nagy a felhozatal. Taiwan Jones vagy a két újonc DeAndre Washington és Jalen Richard kaphat lehetőséget, de míg Jonesnak nem túl nagy az upsideja, addig a két rookie még elég kiforratlan és mérsékelt snapszámokra számíthatnak.

 

Kansas City Chiefs

 

Az egyik legjobb helyzetben a Chiefs áll a futók ügyével. A roster elején a liga egyik legjobb, legsokoldalúbb futója helyezkedik el, Jamaal Charles személyében, igaz ő egy hosszú, súlyos sérülés után tér vissza. Charles a passzjáték során is legalább olyan hasznos mint szimpla futójátékoknál, éveken keresztül ő jelentette a Chiefs futójátékát. A sérülése után azonban talán tehermentesíteni kéne kicsit, így nagy szerencse hogy két feltörekvő fiatal is van már mögötte. Charcandrick West és Spencer Ware közül egyelőre nem látni, hogy ki lesz a biztos második befutó, de mindketten bizonyították  tavaly hogy nem kell félni a bevetésükkel. Talán nem olyan biztos kezűek, mint Charles, de futni tudnak. Knile Davis a megjelenésükkel elvesztette helyét és leginkább a special teamben várhatja a lehetőségeket.

 

San Diego Chargers

 

Amilyen jó a Chiefs helyzete annyira nem a Chargersé. A tavalyi elsőkörösük Melvin Gordon egyelőre elég nagy csalódás. A fiatal játékos folyamatos fumble gondokkal közd, ráadásul a passzjátékba se lehet olyan jól bevonni. Mögötte Danny Woodheadet már annál inkább. Sőt Woodhead főleg itt jeleskedik igazán. Sérülésük esetén főleg Brandon Oliverre számíthat a vezetőség, de ő sem tartozik a legtehetségesebb futók közé.

 

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!