Connect with us

Prémium cikkek

Bosa egy centet sem bukhat újonc szerződéséből, még sem írt még alá

A legújabb hírek szerint a San Diago Chargers és az 1/3-as Joey Bosa újra beszélnek egymással a játékos újonc szerződéséről. Korábban megírtuk, hogy a vita egy úgynevezett offset language nevű szerződészáradék miatt alakult ki elsősorban, amit a játékos nem akart, illetve Bosa szerette volna a garantált összeget is minél hamarabb megkapni. Jelenleg az 1/3-as védő már úgy van vele, hogy vagy egyiket, vagy másikat hajlandó lenne elengedni. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy ő egy centet sem veszít az újonc szerződéséből még akkor sem, ha mindkét, számára kedvezőtlen feltételt elfogadja.

 

GettyImages-456641098.0

 

A helyzet

 

Az első körös játékosok szerződése fix és többnyire teljesen garantált. Bosa 25 millióra számíthat, abból 17 millió körül van az aláírási pénz. Hogy utóbbit teljes egészében most, vagy csak 2017-ben kapja készhez, számára teljesen mindegy, éhen nem fog halni miatta, bár nyilván sokkal kényelmesebb, ha már az az összeg a bankszámlán van. A másik probléma az offset language, aminek a lényege, hogy a csapat spórolhat valamit azon, ha a negyedik éve előtt elküldi Bosát.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A játékos negyedik évében olyan 4-5 millió dollár fizetésre számíthatna, ami teljesen garantált. Amennyiben nincs offset language a szerződésben, akkor a Chargers akár elcseréli, akár kivágja, kénytelen halott pénzként elkönyvelni az összeget. Amennyiben viszont van offset language, akkor a csapatnak már lehetősége van akár az egész alapfizetést megspórolni, persze erre semmi garancia nincs, viszont Bosa számára nincs kockázat.

 

Amiért nem bukik el Bosa egy centet sem

 

– Ha VAN offset language, akkor CSERE esetén az 5 milliós fizetést az új csapat állja, így a Chargers felszabadította magának ezt az összeget a fizetési sapkában. Ám, ha kivágják Bosát, már nem ilyen egyszerű a dolog.

 

Tom-Telesco

Tom Telesco, a Chargers GM-je

 

Ha egy újoncot (Bosa) kivágnak a harmadik éve után, akkor a negyedik éves szerződésével együtt a waiver listára kerül. A többi 31 csapatnak ekkor egy napja van, hogy benyújtsák az igényüket Bosára. Ha valamelyik csapat igényt tart rá és elviszi a waiverről, akkor a következő a helyzet:

 

– Ha NINCS offset language, akkor az új csapatnak gyakorlatilag ingyen van Bosa, mint ahogy például Brandon Weeden volt a Dallas Cowboysnak, miután a Browns kivágta.  Ilyenkor ugyanis a Chargers nyeli be az 5 millió dolláros veszteséget, ezt kénytelen kifizetni Bosának.

– Ha VAN offset language, akkor viszont ugyanúgy néz ki a dolog, mint trade esetén (csak nyilván nem volt draftcetli- vagy játékoscsere). Bosa 5 milliós fizetését az új csapat állja, a Chargersnek nem kell fizetnie semmit.

 

Ugyanakkor, ha a harmadéves játékos nem kell senkinek waiverről, akkor teljes értékű szabadügynök lesz, azzal ír alá akivel akar, és olyan szerződést kötnek, amilyen csak jól esik. Ebben az esetben számít igazán az offset language:

 

– Ha NINCS offset language, akkor Bosa először is megkapja a Chargerstől az 5 millió dollárját. Ezután, ha például aláír egy 1 éves, 2 millió dolláros szerződést a Brownsszal, akkor arra az évre (a 2019-es lenne) 7 milliót tehetne zsebre. Tehát a Chargers féle ötmilliót és a Brownstól kapott két milliót. Azonban…

– Ha VAN offset language, és Bosa aláír a Brownshoz egy évre kétmillióért, akkor a Brownstól kapott pénzt a Chargersnek már nem kell kifizetnie. Tehát Bosa pont ugyanannyit keresne, mintha a Chargersnél játszana az eredeti rookie szerződésével: három milliót kapna a San Diegótól és kettőt a Brownstól.

– Ha VAN offset language, de Bosa a kutyának sem kell, akkor a Chargers ugyanúgy megszívta, mert ki kell a játékosnak fizetni az 5 millió dollárt.

 

bosa

 

Nyilvánvaló, hogy Bosa nem bukik semmit. Akár elcseréli a Chargers, akár kivágják és waiverről szedi össze valaki, offset language ide vagy oda, minden centet megkap az újonc szerződéséből. Persze jó eséllyel, ha kivágja őt a Chargers, akkor 5 millióért senki sem fogja a waiver listáról elvinni, hanem inkább ajánlanak neki FA-ról egy sokkal kisebb szerződést. Bosa nyilván ezt a plusz 1-2 milliót sajnálja (zöld), amire lehet legyinteni, hogy NFL szinten aprópénz, de azért jó eséllyel más is sajnálná.

 

A túlzott arcoskodás nem jó senkinek

 

A Chargers mindig is igyekezett offset language-dzsel dolgozni, ugyanakkor elgondolkodhatnának azon, miért nem akart Eli Manning hozzájuk menni, miért holdoutolt LaDainian Tomlinson és Philip Rivers is. Persze teljesen érthető az ő álláspontjuk is, hisz 5 millió dollárt senki sem dobna csak úgy ki az ablakon, illetve az aláírási pénzzel is jó okosan gazdálkodni hosszú távon. Ugyanakkor, ha november 15.-ig nem egyeznek meg a felek, akkor Bosa jelentkezhet a jövő évi draftra, ami azért lássuk be, mindenkinek rossz.

 

A Chargers ebben az esetben nyilván elbukott egy nagyon magas első körös draft picket, amit nyugodtan költhetett volna Jalen Ramsey-re, Ronnie Stanley-re vagy DeForest Bucknerre (már ha azok aláírták volna az offset szerződést). Illetve hatalmas presztízsveszteséget is elkönyvelhetnek, amivel csak azt érik el, hogy kevésbé akarjanak a játékosok oda menni.

 

USATSI_9274077_168380823_lowres

 

Bosa sem jár jobban, hisz ezzel elbukik garantált 25 millió dollárt, jövőre pedig biztos nem lesz 1/3-as, de az sem kiárt, hogy a középső körökig csúszik, vagy draftolatlan marad, mint La’el Collins tavaly. Ekkor pedig aztán tényleg évekig pár százezres fizetésért játszhat, messze rosszabb alkupozícióban. Ráadásul a Chargers csapatánál nem nézik ezt jó szemmel, több veterán is hangot adott nemtetszésének.

 

Ha ennyire megromlik a viszony a franchise és a játékos között (a hírek szerint már így is az), akkor szerződéskötés után sem biztos, hogy minden oké lenne. A Chargersnek pedig ebben van már tapasztalata, hisz például Ryan Leaf, minden idők egyik legnagyobb bustja is azzal kezdte profi karrierjét, hogy összebalhézott a veteránokkal, akik ezek után nagy ívben tojtak rá. Persze az merőben más volt, hisz Leaf beárulta a társait egy újoncszívatás után, Bosa akár csapaton belül a tiszteletet is kivívhatja, ha győztesen jön ki a szerződéskötésből. Ezzel akár precedenst is teremtve, aminek a Chargers persze aligha örülne.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!