Connect with us

Prémium cikkek

A Bosa-ügy – szerkesztői vélemények

Már többször is írtunk róla, hogy mi a helyzet éppen a Chargers-Bosa ügy kapcsán, miért nem ír alá, mi a probléma. Tegnap új szintre emelkedett a harc a felek között, ugyanis először a Chargers adott ki közleményt, majd erre reagálva a Bosát képviselő ügynökség is megtette ezt. Tehát most már a nyilvánosság előtt folyik a vita.

 

APphoto_APTOPIX_NFL_Draft_Football_r900x493

 

A Chargers kiadott közleményében az áll, hogy az ajánlatukban az utóbbi két év legmagasabb aláírási bónuszát ajánlották Bosának, az idei draftoltak közül Wentzen kívül ő kapná meg a legtöbb pénzt ebben a naptári évben és 2011 óta a Chargers draftoltjai közül ő kapja meg a legtöbbet az aláírási bónuszából az első naptári évben. Mivel Bosa ezt viszont nem fogadta el és nem vett részt az edzőtáborban, így visszavonják az ajánlatot és rosszabb konstrukciót tudnak csak ezentúl ajánlani, hiszen játékosuk nem fog tudni minden meccsen pályára lépni a szezonban.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Bosát képviselő ügynökség arról írt, hogy sajnálják, hogy a Chargers a nyilvánosság előtt manipulálja a tényeket és ezzel nem segít a két fél kapcsolatán. Ők úgy döntöttek, hogy nem fognak a nyilvánosság szeme láttára számokat és feltételeket kitárgyalni. Irónikusnak tartják, hogy a Chargers az edzőtábor első 14 napján néma maradt és így kéri számon Bosa meg nem jelenését, mikor Bosáék a az edzőtábor kezdetének estéjén adtak egy ajánlatot, amire nem kaptak választ. Ők tovább fognak harcolni egy fair és a draft pozíciójával konzisztens szerződés kiharcolásában az ügyfelük számára.

 

Ezek voltak tehát a hivatalos közlemények, de igazából az a probléma, hogy a Chargers nem akar precedenst teremteni, ugyanis ők mindig ilyen szerződést ajánlottak játékosaiknak, míg Bosa sem akar precedenst teremteni, ugyanis az ilyen magasan húzott játékosok szerződése nem így néz ki. A teljes összegben eddig nem volt vita, ugyanis az szinte teljesen szabályozva van, azonban a keretek szabta határokon belül lehetőség van mozgásra.

 

A vita arról szól, hogy a garantált tartalomban lesz-e offset language és hogy az aláírási pénz egy része el lesz-e tolva 2017 márciusáig. Kisebb vita folyik még az edzőtábori bónuszokon, amik bevett szokások olyan szerződésekben top10 draftoltaknál, akiknél offset language-et tartalmaz a kontraktus.

 

És akkor térjünk rá a szerkesztők véleményére, szép sorjában:

 

katonadani

 

Én Bosa oldalán állok főleg. A Chargers hivatalos közleményében lévő pontok eléggé félrevezetőek. Természetesen többet kell kapjon Bosa, mint bárki más Wentzen kívül (Goff kivétel, neki nincs offset language a szerződésében), hiszen magasabban is húzták őt. Emellett nyilván neki kellene a legmagasabb pénzt kapnia 2011 óta a csapattól, hiszen azóta a Chargers nem választott ilyen magasan. Bosa egyébként felajánlotta azt, hogy áttoljanak nagyobb észt 2017-re, ha nem lesz offset language a kontraktusban.

 

hi-res-ffb92fd39119faa4327356a2604f7628_crop_north

 

Egyetlen top5 választott sem írt még alá ilyen szerződést az új CBA alatt. Nincs eltolás ÉS offset language egyik top5 pick szerződésében sem, legfeljebb az egyik. Akkor miért éppen Bosa tenné meg ezt a Chargers kedvéért? A Chargers egyébként is “híres” arról, hogy holdoutokat generál magasan választott játékosai között, így nehezen tudom megérteni a problémájukat, hiszen már korábban is előfordult ez náluk, nem is egyszer:

 

CqpXptdUsAInlx8

 

De vizsgáljuk meg kicsit a Chargers oldaláról, mint munkáltató és nézzünk egy focitól elvonatkoztatott esetet. Elmész egy állásbörzére, ahol 300+ munkavállaló van és te választhatsz közülük. Neked nem kell igazgató és szerencsédre akik a furcsa állásbörze szabályai szerint előtted választhattak csak igazgatót szerződtettek. Szóval ott állsz, hogy melyik az a nem-igazgató, aki szerinted a legjobb és szeretnéd, hogy neked dolgozzon. Kiválasztasz valakit, aztán pedig olyan szerződést akarsz neki adni, amit az ilyen állásbörzéken eddig senki sem írt alá ebben a helyzetben. Persze, a te cégednél sincs senki ilyen szerződéssel, de eddig sosem választhattad ki a legjobb, neked legjobban tetsző munkavállalót.

 

Bosa oldaláról ugyanilyen hasonlattal élve elmentél egy állásbörzére, ahol bárki leszerződtethet kvázi akaratod ellenére is. Valószínűleg nem épp a Chargers vállalathoz szerettél volna szerződni, mert vannak nála nagyobb presztízsű, jobb cégek is, de hát ez jutott neked. Viszont tudod, hogy mennyit érsz, hogy te vagy a legjobb abban amit csinálsz, a munkavállaló pedig téged akart, szóval ő is ilyen magasra tart téged. Akkor te aláírnál egy olyan kontraktust, ami rosszabb, mint történelmileg bármely veled egyenrangú választotté? Ráadásul megkönnyítenéd a munkaadód dolgát, hogy elcseréljen bármi probléma nélkül például a Browns vagy 49ers nevű céghez, ahol neked ugyanúgy kötelező lenne játszanod?

 

Vagy ha saját példát nézünk, akkor gondolom egyik szerkesztő-kolléga sem örülne, ha elküldhetném őt kényem kedve szerint egy konkurens oldalhoz úgy, hogy semmi beleszólása és nekem abból semmi negatívum sem származik. Mert ha nincs offset language, akkor nekem sokkal nehezebb elküldenem őket, hiszen akkor engem terhel a fizetésének egy része. És ezen kívül még nem is kapnák meg az aláírási bónuszuk egy részét most, csak majd jövőre.

 

És végezetül szerintem nehezebb a milliárdos csapatot sajnálni ilyen “kis apró részletek” miatt. Én a játékossal – aki soha életében nem keresett még pénzt a focival – sokkal inkább tudok szimpatizálni ilyen helyzetben, ahol egyébként mindkét félnek van valamilyen szinten a saját oldaláról jogos követelése, igénye.

 

Renningan

 

Én azon az állásponton vagyok, hogy egy újonc, aki még semmit nem mutatott az NFL-ben, csak egy bizonyos szintig feszítse a húrt. Teljes mértékben megértem Bosa álláspontját, miszerint nem akar magának relatíve előnytelen szerződést kötni. Azért relatíve, mert ő az újonc szerződéséből semmit nem fog elveszíteni, egyetlen árva petákot sem, csak pár hónap késéssel kapja azt meg. Persze, lehet erre azt mondani, hogy annyi idő alatt inflálódik a pénz valamilyen szinten, meg hogy addig is be lehetne tenni a bankba fialtatni (már amennyire az amerikai bankok fialtatnak), de ez szerintem csak szőrszálhasogatás.

 

A Chargerst birtokló Spanos család is megszólalt az ügyben és elmondásuk szerint a legutóbbi, elutasított szerződésajánlatuk szerint Bosa a következő négy hónapban 14,5 millió dollárt kereshetett volna! Mivel az első körös újoncok első éves alapfizetése olyan 450-500 ezer körül van, ez azt jelenti, hogy Bosa még 2016-ban megkapta volna az aláírási bónuszának a 85%-át. Mindössze 3 millió dollárt csoportosítottak volna át jövő márciusig és lássuk be, ez azért NFL szinten nem olyan nagy összeg. Pláne, hogy például a tavalyi 1/3-as Dante Fowler 15 millió dollárt kapott aláírási bónuszként, Bosa pedig ezt az összeget majdnem hogy egy az egyben megkapta volna már most, plusz ugye az aprók jövőre. Tehát nem állja meg teljesen az az érvelés, hogy hozzá hasonló helyzetben lévők nem írtak alá hasonló szerződéseket. Persze igen, ha szó szerint vesszük, akkor tényleg nem történt ilyen, viszont gyakorlatilag, pénzmozgásokat figyelembe véve semmi különös nincs ebben.

 

Persze ettől még Bosa érezheti károsultnak magát, de a Chargers legutolsó ajánlata pénzügyi szempontból teljesen fair. Egyrészt Bosa baromi sok pénzt kap, ráadásul mind NFL szinten, mind pedig a csapattársak és a csapat részéről is kivívhatja magának a tisztelet, hisz ellenállt és jobb feltételeket harcolt ki magának. Másrészt pedig a Chargers megmutatja a San Diegói lakosoknak, hogy ők igenis megfontoltan bánnak a pénzzel. Ami nem mindegy, hisz a lakosoktól nagyban függ az, hogy például kap-e adófizetői pénzből a csapat új stadiont. Tehát szerintem a legutóbbi ajánlat, már ha a Chargers illetékesei igazat mondanak, egy teljesen korrekt szerződés, ahol a Chargers nem csinált precedenst, Bosa pedig kicsikart magának engedményeket.

 

usa-today-9274077.0

 

Szerintem a fentiek miatt nem is a pénzen megy itt a vita, hanem az offset language-en. Amit én szintén nem értek, hisz Bosa ezzel nem bukik semmit. Igaz, a csapat könnyebben el tudja trade-elni, de ne legyenek már illúzióink. Ha a Chargers offset language nélkül cseréli el Bosát, akkor négy, maximum ötmillió dollárt kénytelen elkönyvelni veszteségként, ami azért nem egy olyan nagy összeg, amit ne nyelne be a csapat, ha nagyon megszeretne szabadulni Bosától. Persze igen, kényelmesebb lenne a csapatnak, de Bosa helyzetét ez nem sokban befolyásolja. Igaz, onnan is nézhetjük a dolgokat, hogy miért akar egy több százmilliós költségvetésű cég hárommilliót spórolni, meg minek csinál magának negatív reklámot?

 

Az én véleményem szerint Bosának az lenne a legfontosabb, hogy a csapattársai tiszteljék és minél több időt töltsön a pályán. Ha november 14.-ig nem hajlandó játszani és csak november 15.-én ír alá valamit, azzal minden létező szempontból kitol magával. Másrészt, ha annyira megutálja a szervezetet, hogy kiül, akkor is ő veszíti a nagyobbat, hisz biztos nem fog még egyszer első körben elkelni, amivel legalább 20 milliót bukik. A végeredmény úgy is az lesz, hogy kénytelen lesz engedni még akkor is, ha alapvetően neki lenne, vagy neki van inkább igaza. De minél tovább húzza, annál jobban keresztbe tehet magának. Szerintem a részéről most lett volna okos elfogadni egy szerződést, hisz még lett volna ideje megszerezni a kezdő pozíciót, jó benyomást tenni a szurkolókra és a csapattársakra, miközben a csapattal szemben is megnyert egy csatát (ha a háborút nem is).

 

rowi

 

Az utolsó ajánlat csak ahhoz képest tűnik korrektnek és elfogadhatónak, mint amiket eddig a Chargers ajánlott. Valójában egy 1/3-as picknál példátlan. Nem számít, hogy mennyit kereshetett volna, hanem hogy mennyi jár. A “teljesen fair” és a “baromira sok pénzt kap” egyáltalán nem ugyanaz, és megint csúsztatás. Valójában ez elég magyaros hozzáállás, hogy de hát Miért nem elég neki annyi? Nem arról van szó, hogy mi elég, vagy nem elég, hanem, hogy mi jár. Én a magam részéről mondjuk már elfogadtam volna ezt, de meg tudom érteni, hogy Bosa (és az ügynökei) miért nem tették, itt valójában már rég nem a pénzről van szó szerintem, hanem elvekről. Most viszont úgy áll a helyzet, mintha a felek két autóban ülve száguldanának egymás felé az autópályán, és bíznak abban, hogy majd a másik rántja félre előbb a kormányt előbb, tudván, hogy ő fog nagyobbat veszíteni. A tegnapi napig ebben a témában elég semleges voltam, de a Chargers erősen manipulatív, csúsztatásokkal tarkított, a számokat a nyílvánosság elé kiteregető közleménye Bosa oldalára tolt. A legvalószínűbb eredmény viszont egy lose-lose helyzet lesz…

 

Leonidasz007

 

Végtelenül unalmas és elkeserítő ez az egész húzavona, ami Bosa és a Chargers között zajlik. Nyilvánvalóan mindkét félnek részben igaza van, de részben engednie is kéne. Én nem kívánok ebbe az ügybe apró részletességgel belelátni, de amit így is ki lehet venni az egészből az mégis a Chargers oldalára állít. Egyrészt mert ahogy renningan kiemelte, Bosa egy fiatal, tejfelesszájú itt a profik között, ezért számomra elfogadhatatlan a viselkedése. Értem én hogy nem akar előnytelenebb szerződést, mint amit mások kaptak, de őt a Chargers választotta ki így az ő feltételeikkel kellene mozognia. Dani indoklásában az állásos részt abszolút nem lehet ráhúzni erre a storyra, mert ott előbb tudod meg a pontos feltételeket és írsz vagy nem írsz alá annak tudatában, itt pedig csak a kereteket tudod, de azon belül a csapat mozoghat. Hát a Chargers mozog is és ezeket a végső feltételeket gondolta ki Bosa számára, akár tetszik akár nem. Ráadásul nem először alkalmazzák ezt a történelem folyamán, ez a csapatukhoz hozzátartozik, még ha az újoncok számára nem is túl kedvező. Ettől még ők választották ki legyen hozzájuk lojális vagy pedig ne írjon alá aztán talál másik csapatot. Már jelenleg is túl sokáig húzodott ez a story, így az edzések és a csapatösszeszokás rovására ment az egész és ennél csak sokkal többet veszthet mindkét fél, ha tovább folytatják.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!