Connect with us

Fantasy

Fantasy 2016 – Top 14 QB

Minden fantasy-csapat lelke egy kiválóan teljesítő quarterback. A ligában manapság elitnek titulált irányítókból nem találunk sokat, de akik a játék (fantasy) terén, tehát pontszámokban nagyot tudnak alakítani, mindjárt többen vannak. Listánkon összeszedtük azon irányítók sokaságát, akiktől azt várjuk, hogy a szezon végére a legjobbak között végezzenek, és az egymás közötti pontkülönbségük csak igen minimális legyen.

 

14. Derek Carr

Az első harmadéves irányító a listán, aki egyáltalán nem érdemtelenül került be a legjobb 14-be. Carr sokkal érettebb, kiforrottabb irányító képét mutatja, mint “junior” társai, csupán a támadószisztéma más, melynek köszönhetően kevesebbet passzoltatják az oaklandi 4-est. Neki is megvan a két elithez közelítő elkapója (Cooper, Crabtree) és ott van még kiegészítőként Seth Roberts is, valamint a fiatal TE, Clive Walford is breakout season elé néz. És csakúgy, mint Romo esetében, Carr előtt is kíváló fal húzódik, akiknek köszönhetően bőven lehet nagyobb passzjátékokat várni idén is. A futás egyelőre még nem az igazi Oaklandben, és nem is gondolnám, hogy a labdacipelések esetleges növekedése érzékenyen érintené Carr fantasy-értékét, megéri őt a top14 quarterback között kiválasztani, hiszen egyre jobb és szebb játékot mutat a tehetséges fiatal.

 

carr

 

13. Tony Romo

Ha Romo egészséges, akkor mindenki tudja, mire képes, ezt sikerült is bebizonyítania 2014-ben, amikor a Cowboys egy igen jó szezont tudhatott a magáénak. Ahogy számos más „öregedő” quarterback, úgy Romo is a pályafutása végére érett be igazán, és jó szereplését tovább erősíti az a tény, hogy a liga legjobb támadófala mögött dolgozhat, top5 elkapója van, és ¼-en húztak mellé egy elkapni is jól tudó futót, ha Morris nem tudná (de meg tudja!) oldani a feladatot. A kiszolgáló-személyzetet alkotja még az öreg Tony legjobb barátja, Witten, valamint T-Will, Butler és Beasley is. Egyetlen bökkenő lehet vele csak, az időmenedzselés, hiszen a Dallas sokat fogja futtatni a labdát, mely értékes pontokat vehet el Romotól, de ettől függetlenül még bérelt helye van a legjobbak között.

 

12. Ryan Tannehill

Ez talán a legnagyobb bold pick a listán, hiszen Tannehill mellett az egész csapat csak küszködött a 2015-ös szezon során. Ugyan passzolt yardok tekintetében egészen jól muzsikált a Miami irányítója, de 24 passzolt TD nem túl veretes statisztika, főleg úgy nem, hogy minden második hatpontosra jutott egy interception is. Ha valakitől lehet remélni ennek a jó irányba történő elmozdítását, az Adam Gase. Az új HC pozitív hatással lesz Tannehill játékára, és a passzjáték dübörögni fog a Landry-Parker-Stills-Cameron kvartettel. És azt se szabad elfelejteni, hogy két igen jó kezű running back fogja támogatni a munkáját, illetve ő is tud lábon veszélyes lenni.

 

11. Tom Brady

Ha nem lenne Brady eltiltása, akkor mindenképpen top5-ös helyet érdemelne, így azonban kénytelen vagyok más ponthalmozókat elé helyezni. Tavaly Newton mögött ő volt a második legjobb irányító fantasyban, és ismerjük őt, hogy nem nagyon híres a formahanyatlásról. Viszont az a négy meccs, ahol nem fog szóhoz jutni, kellő mennyiségű pontmennyiségtől fogja megfosztani, melyet nehéz lesz majd behoznia, hiába lesz Gronk, Edelman vagy Amendola. Sőt, tovább nehezedett a helyzete, miutána Lewis térdét újra kellett műteni, Vollmer minden bizonnyal IR-en tölti az egész szezont, és még Shaq Mason is eltörte a kezét, azaz minimum 6 hetet kihagyni kényszerül. Minden nehézség ellenére, szentségtörés lenne őt kihagyni a listáról.

 

10. Philip Rivers

Akármilyen gyatra évet fut a Chargers, Rivers szinte mindig képes az átlagon felüli számokat és ez által pontokat szállítani. Egy egészséges Allen óriási ajándék lesz a játékának, sőt még jobb statisztikákat hozhat össze Travis Benjamin érkezésével. Szokásos „biztosíték” megmaradt Gates személyében, aki mellett további kiegészítésként fog szóhoz jutni Inman és Jones is akár. Még ha fel is javul Gordon és a futójáték, nem gondolnám, hogy ez annyira a passzjáték rovására menjen, hogy Rivers 4500 yard és 30+ TD alatt teljesítsen. Sőt, ha megfelelő lesz a clock management és a play-calling, akkor interceptionjei számát is kordában tudják tartani, ezzel kevesebb ponttól elesve.

 

philriv

 

9. Blake Bortles

A szintén harmadéves Jaguars-irányító statisztikái már a tavalyi évben is kiugróak voltak, majdnem 4500 yardot passzolt, 35 TD mellett. Ez igazán impozáns teljesítmény egy zöldfülűtől, de ez részben nem az ő érdeme. Robinson és Hurns tavaly elképesztő munkát végeztek, mindketten top15-ben zártak fantasy-pontok terén a receivereknél, és ezt a formájukat át fogják tudni menteni a 2016-os évadra is. Ha Julius Thomas is beindul, valamint Yeldont és Ivoryt is meg lehet kínálni passzokkal, akkor Bortles még szebb évet zárhat idén. Persze ez csak akkor igaz, ha vissza tudja szorítani azoknak a passzoknak a számát, melyeket a védők szednek vagy szedhetnek le.

 

8. Eli Manning

Elinál a yard- és TD-halomozás sosem volt probléma, az eladott labdák azonban sok fantasy-tulajt el szoktak riasztani, meg amúgy is, elég csak a Manning arckifejezéseire gondolni, és máris komolytalannak tűnik az egész. Nos, ezeket a sztereotípiákat kukába is dobhatjuk, Elisha felsőkategóriás fantasy-irányító. Elég csak Odell Beckhamre gondolni, aki önmagában nagyobb komfortérzetet adhat Manning draftolásánál, és akkor még nem beszéltünk a visszatérni látszó Cruzról vagy az igazán pöpecnek kinéző újoncról, Sterling Shepardról, valamint a tight endekről (Tye, Donnell). Vereen és Jennings pedig a screeneknél fogja tudni támogatni Elit, akiről nehezen tudom elképzelni, hogy rosszabb szezont fusson, mint a tavalyi volt (4400+ yard, 35 TD), hacsak nem történik katasztrofális összeomlás a falban előtte.

 

manningface

 

7. Ben Roethlisberger

BigBen az utóbbi években igen stabilan teljesít (fantasy foci terén is), vitathatatlanul elit kategóriába nőtte magát, és gyakorlatilag az egyik leghatékonyabb offense-ben dolgozhat együtt csapattársaival. Olyan játszótársai vannak, mint AB84, Wheaton, Bell, D-Will és az egyelőre kétséges állapotban lévő Ladarius Green. Ez a névsor garancia a sikerre, csupán a bolond Martavis Bryant hiányzik közülük, melynek köszönhetően Ben értéke is némileg megcsappant a ’16-os szezon kezdetére. Ha sérülésektől mentes évadja lesz, akkor a tavalyi számait messze túl fogja szárnyalni. Mindenesetre, a közel 330 passzolt yard/meccs statisztikája nem kevés bizakodásra ad okot a jövő szempontjából.

 

6. Drew Brees

Sokan lesajnálják már Breest, hogy öreg, nem olyan a dobó mechanikája, elmentek mellőle a sztárok, de még így is tud majd’ 5000 yardot és 30+ TD-t passzolni egy évben. Azt gondolom, ez önmagában nagyon beszédes, és ameddig Sean Payton kezei alatt fog dolgozni, nem is nagyon fog ez negatív irányba elmozdulni. Úgy meg főleg nem, hogy ott van a csapatban Cooks, jött a zseninek tűnő Michael Thomas a draftról, és sikerült a jól mozgó, ám olykor botkezű Fleenert is megszerezni. Nagyon úgy néz ki, hogy az offense-ben kezd minden újra összeállni a Saintsnél, nem lenne meglepő egy újabb rekordszezon Breestől.

 

5. Carson Palmer

Palmer a tavalyi berobbanása óta prémium prospectnek számít fantasy terén, és ez a 2016-os szezonra vonatkozóan sem lesz másképp. A Cardinlas offense az egyik, ha nem a legjobb a ligában, az elkapó szekció tömve van nagyobbnál nagyobb tehetségekkel, az egyik legértékesebb fantasy-futó (aki baromi jól tud elkapni) is náluk termeli a yardokat és maga a séma is úgy van kialakítva, hogy Palmerék a maximumon tudjanak pörögni a levegőben. Idén is simán kinéz neki egy 4500+ yardos és 30-35 touchdownos szezon, és ezzel még nem is raktuk olyan iszonytatóan magasra a lécet számára.

 

Carson Palmer

 

4. Andrew Luck

Gunslinger Luck top5-be emelése egy merész gondolat lehet, de ha elvonatkoztatunk a tavalyi szezonjától, akkor semmiképpen sem ördögtől való az ötlet. Azzal lehet vitatkozni, hogy Luck a pályán mennyire elit vagy nem elit, de fantasyban mindenképp óriási ponthalmozónak számít. A Coltsnál hagyományosan gyenge a futójáték, ezért kénytelenek lesznek sokat passzolni, ami egyrészt jó, mert sok pontot hozhat a tulajoknak, de óvakodni is kell tőle, nehogy sok interception szülessen belőle. Összességében nem vakmerő húzás Luck 4. helye a listán, az elkapói jók és ő is képes mindenre a disznóbőrrel. Comeback évre számíthatunk tőle.

 

3. Russell Wilson

Wilson minden fantasy idényében jó eséllyel pályázik egy előkelő helyre, ez most sem lesz másképp. Körülötte sem változott negatív irányba a személyzet, és minden bizonnyal a katasztrofálisan gyenge támadófal felnő az elvárt szinthez, és segíti a fiatal irányító dolgát. Kelleni fog mind Wilsontól, mind pedig a faltól a jobb szereplés, hogy passzjátékoknál ne legyen sok sack vagy mínusz yardos futás. Továbbá, a tavaly egy(!) futott hatpontos meg fogja sokszorozni, ezzel növelve az értékét.

 

2. Aaron Rodgers

Habár jobb irányító Rodgers, mint Newton, ezen a listán csak kullog mögötte. Hiába fog tudni levegőben több pontot termelni, földön mindenképp SuperCam a jobb, és ez az, ami miatt ő „csak” második lehet. Az nem kérdés, hogy a tavalyi, ramatyabb teljesítményét felül fogja múlni, hiszen 2015-ben még a top5-be se fért be a quarterbackek között. Szerencséjére, Nelson visszatér, és ez nem kis pozitív nyomot fog hagyni A-Rod számaiban, amellett, hogy Cobb király marad, és a Rodgers-Cook duó sem fogja hátráltatni egy lehetséges MVP-szezonban.

 

1. Cam Newton

Nem volt nehéz Newtont az első helyre rakni, már tavaly is hengerelt már a szedett-vetett elkapókkal maga körül, most pedig visszatér az elsőszámú célpont Benjamin személyében, Funchess is egyre jobban beépül a rendszerbe, és ne feledkezzünk meg Olsenről sem. Ez az offense gyakorlatilag nem lett gyengébb, ezért nem is vehetjük el a legjobb fantasy irányító címet Camtől. Minden bizonnyal a 4000+ yard és a 30+ TD az elkövetkezendő szezonban meglesz neki a levegőben, és kétlem, hogy 500 yard és 8 TD alatt maradna földön. No brainer, hogy ő a #1, még a mezéről is ez ordít.

 

daaaaab

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!