Connect with us

Minden ami NFL

Ma 10 éve választották az NFL élére Roger Goodellt

2006. augusztus 8-án nevezték ki Roger Goodellt az NFL-tulajdonosok a liga élére, hogy szeptember elsején el is foglalja pozícióját. Az ötvenhét éves egykori NFL-gyakornok megosztó személyiség, eddigi karrierjét pedig nem kerülték el az NFL-t övező botrányok.

 

Egy republikánus szenátor fiaként született 1959-ben, gimnáziumában élsportoló volt, majd 1981-ben szerzett közgazdaságtanból diplomát Roger Goodell. 1982-ben gyakornokként kezdett dolgozni az akkori commissioner, Pete Rozelle alatt. Agresszív, karrierista emberként ismerték, ennek hatására csupán 5 év után már az AFL elnökének asszisztense lehetett, majd 2001-ben a liga alelnökévé nevezték ki. A nevéhez fűződik a 2011-es kollektív szerződési feltételek megtárgyalása és az NFL Network, a liga köré szerveződő professzionális multimédiás hálózat elindítása.

 

ad916vducjuwoisueige[1]

 

Goodell feladata saját elmondása szerint “megvédeni a címert”, vagyis a liga integritását és kiállását megőrizni. Ennek ellenére a nevéhez fűződik az agyrázkódásokkal szembeni szervezeti tehetetlenség, a 2012-es csere-játékvezetőket övező botrányok és a Deflategate körüli szenvedés. Komoly kritikákat kapott, hogy sokáig nem lépett fel megfelelően a kapcsolati és családi erőszakot elkövető játékosokkal szemben. Egy 2013-as kérdőív alapján az aktív játékosok 61 százaléka szerint rossz munkát végez Goodell a liga élén, és többen felrótták neki, hogy a büntetések terén teljesen rendszertelen.

 

Minden bizonnyal a karrierjére fog égni a Spygate, Bountygate és Deflategate, melyek során pletykákból és eljárási kérdésekből nőtt ki három botrány, melyből a Deflategate még az igazságszolgáltatási rendszerbe is eljutott. Szörnyű kapcsolatot ápol a szakszervezettel, és ezen keresztül a játékosokkal is.

 

roger-goodell[1]

 

Ennek ellenére számtalan dolog fűződik a nevéhez, mellyel átvezette a digitális korszakba az NFL-t, és a ma is ismert márkát megalkotta. Komoly előrelépés volt a 2011-es rookie szerződési keretrendszer letárgyalása a játékosok szakszervezetével, mellyel kiszámíthatóbb és átláthatóbb, egységes rendszert hoztak létre. A liga (és kifejezetten a Super Bowl) bevételeit többszörösére emelte, menedzseri hozzáállásának hála pedig az NFL olyan lobbistákkal rendelkezik Washingtonban, mint bármely nagyobb iparág. Az előző mentalitás vezetett a nemzetközi nyitáshoz is (londoni és kínai mérkőzések), illetve a holtszezonbeli események felpörgetése, hogy az amerikai futball körüli őrület egész évben kitartson. A játék oldalán pedig a játékszabályok egyre komolyabban védik az irányítót, és egyre erősebben büntetik a fejjel való kontaktot.

 

Kisebb könyvet lehetne írni Goodell eddigi NFL-vezetői karrierjéről. Kevés játékos vállalkozna rá, hogy fülszövegben írjon ajánlót hozzá, viszont nagyon sokan a Goodell-érában meghozott változtatásoknak köszönhetnék, hogy egyáltalán képesek visszamondani a felkérést.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!