Connect with us

Beharangozó

2016 FK! Premium Selection #2

Nem is kívánhattunk volna jobb szezonkezdést, mint amit az első forduló hozott. Volt itt hatalmas fordítás, tökös edzői húzás és kimaradt, meccset eldöntő field goal is. Utólag nyugtázhatjuk azt is, hogy nagyszerűen választottunk mérkőzést a Kandallóba, hiszen a Raiders és a Saints csatája talán a legizgalmasabb volt az összes közül. Most ezt a fontos döntést rátok bíztuk, így a két televízió által közvetített meccs mellé, megszavaztátok a kiegészítő heti menüt, amit eredeti nyelven Gamepassról nézhettek meg. Úgy gondolom nem hoztatok rossz döntést, de ha igen akkor a Kandalló Kézműves Pub kiváló kézműves söreivel öblíthetitek le bánatotokat. Az FK! Klub tehát ismét kinyitja kapuit, ahol sok szeretettel várunk titeket, a heti Premium Selection keretein belül pedig megtudhatjátok, mire számítsatok vasárnap este.

 

premium-selection-szeles

 

Cincinnati Bengals @ Pittsburgh Steelers

 

A hétvége minden bizonnyal legindulatosabb találkozója az AFC North rangadója lesz a Bengals és a Steelers között. Ugyan a két csapat közös múltját a Kohászok uralják, 56 győzelmük ellen csak 35-öt tud a Bengals felmutatni; az utóbbi időben egyre kiegyensúlyozottabb a mérleg. A tavalyi szezonban például oda-vissza verték egymást a felek, hogy aztán a playoffban egy örökre emlékezetes találkozón a Steelers örülhessen.

 

Andy Dalton az elmúlt 4 találkozóját megnyerte a divízión belül és mindegyiken legalább 100-as passer ratinget produkált. Összesen már 29 találkozója van ilyen statisztikával, ebből a Bengals 26-ot meg tudott nyerni. Legnagyobb fegyvere A.J. Green, aki a múlt héten is megtalálta vele az összhangot, már zsinórban négy meccsnél jár mikor TD-t szerzett a Pittsburgh ellen. A túloldalon Big Ben már több mint 6000 passzolt yardnál jár a Bengals ellen, ez több mint bármelyik másik ellenféllel szemben. Az ő kapcsolata is különleges egyik elkapójával, Antonio Brown az elmúlt öt Bengals elleni mérkőzésen 36 elkapásnál, 498 yardnál és 3 total touchdownnál jár. 2013 óta vezeti az NFL-t 383 elkapással és 5157 yarddal.

 

bengals

 

A jelenlegi találkozó is vélhetően egy puskapárbaj lesz a két nagyszerű QB-WR kombó között, ami valószínűleg nem az ő képességeiken, hanem a velük szemben álló secondaryk felkészültségén fog múlni. A Steelers általában mindig egy jól kitalált gameplannel érkezik, hogy Brown ellen ne nagyon legyen fegyvere az ellenfeleknek, így az ő semlegesítésére megint csak egy szabálytalan durvaság lehet a válasz kollektív válasz kell a Bengals secondary részéről, mivel az bebizonyosodni látszik, hogy egy az egyben nem nagyon lehet tartani. Ráadásul Big Ben nagyszerűen használja kevésbé „neves” elkapóit is. Eli Rogers például múlt héten megszerezte első elkapott TD-jét, de Brown mögött a passzjáték mindenképp többszemélyes, még elkapó tight end nélkül is. Én a Bengals helyében akkor is Brown teljes semlegesítésére törekednék, nem zónáznék, mivel ezt általában a Steelers könnyedén oldja meg. A legjobb cornert emberfogásban használnám ellene és egy safety folyton figyelne a besegítésre. Persze kintről könnyebbnek tűnik, meg nem lehet végig így se semlegesíteni, de talán kevesebb “kárt” okozna mint zónánál.

 

Természetesen nem csak a passzjátékról, de a futókról is legyen szó, ugyanis megérdemlik. DeAngelo Williams Bell hiányát teljesen elfeledteti. Múlt héten több mint 160 scrimmage yardot és 2 TD-t hozott össze. A két hatpontos egyébként tavaly a Bengals ellen is megvolt számára. A túloldalon továbbra is kettőn áll a vásár. Jeremy Hillnek amúgy is elszámolni valója van a Steelersszel szemben, ugyanis tavaly az ő fumble-je okozta a csapat végzetét. Giovanni Bernard pedig földön és levegőben is veszélyes, eddigi pályafutása során 2-2 TD-t szerzett futásból és elkapásból is a jelenlegi ellenfél ellen. A csata megint szorosnak ígérkezik és nem gondolom hogy a védelmek különlegesen dominálni tudnak majd. Én úgy gondolom, hogy a Steelers offense-ben több a nagyobb játékra képes játékos, így behúzzák a találkozót, de a Bengals otthon revánsot vehet majd.

 

cinpit

 

Miami Dolphins @ New England Patriots

 

A másik hét órás mérkőzés a ti szavazataitok alapján Jimmy Garoppolo első hazai tétmérkőzése lesz a csoport rivális Dolphins ellen (bár szoros verseny volt a Saints @ Giants mérkőzéssel). A rövidtávú memóriám azt mondatja velem, hogy ez a párharc nagyon lefutott és unni fogom, ahogy a Patriots elpáholja a Dolphinst, mint mindig. Aztán ránéztem a statisztikákra és az utolsó öt meccsből kettőt is megnyert a Dolphins. Nem mintha ez sok lenne, de én speciel egyikre sem emlékszem. A két csapat örökmérlege is elég szoros, mindössze 52-46 a Patriots javára. Adam Gase bemutatkozik főedzőként a Patriots ellen, Belichick viszont már 20-14-re áll a Dolphins elleni összecsapásokat tekintve.

 

Tom Brady továbbra sincs, de Jimmy Garoppolo megnyerte első éles mérkőzését, ráadásul 106.1-es passer ratinggel és biztató játékkal tette mindezt. Persze ehhez volt segítsége is. Julian Edelmant előszeretettel kereste és ez így is maradhat. Edelman ugyanis 33 elkapásból 403 yardot és 4 TD-t szerzett a legutóbbi 4 Miami elleni meccs alatt, tehát több mint 100 elkapott yardtot és 1 TD-t átlagolt. Mellé talán visszatérhet Rob Gronkowski is, aki kisebb sérüléséből lábadozik és valószínűleg game time decesion lesz. Bár Martellus Bennettől sokan azt várták, hogy majd kiválóan helyettesíti, de ezt csak egyelőre blokkolásban tette meg, ám ez több mint hasznos. A Patriots O-line kibírta a Cards pass rush próbáját, így jöhet a következő fokozat, ez pedig a Dophins irányítósiettetése. A Hawks elleni meccsen a játékok egy harmadában nyomás alá helyezték az ellenfél QB-ját és ha ezt megint meg tudják tenni, akkor könnyen baj lehet Garoppolóéknál, mert nyomás alatt már nem olyan biztos kezű Jimmy mint tiszta zsebben.

 

miami

 

Persze ez fordítva is igaz. Tannehill ugyan 996 yardnál jár az elmúlt három Patriots elleni összecsapáson, de ha nyomás alá tudják helyezni, akkor ő is összezuhan. Márpedig  a New England bizonyította, hogy képes még megtépázott DE sorral is odaérni, ha kell. A veterán Chris Long például 2 sacket, egy siettetést és egy futásmegállítást jegyzet az első mérkőzésen. Hozzá a linebacker sorból is jön a segítség, Jamie Collins az egész mezőny egyik legjobb LB-je volt, 1 sacket, 1 leütött passzt és 1 futásmegállítást ő is magáénak tudhatott rengeteg tackle-je mellett. A Patriots védelme lehet megint a kulcs, sokkal erősebb ez az alakulat, mint azt a nevek alapján gondolnánk. Elsősorban a Foster vezette futójátékot fogják szerintem megpróbálni limitálni, az meg látszott már a Hawks elleni meccsen is, hogy Tannehill egy ilyen kaliberű csapatot passzal nem tud megverni. Pláne úgy, hogy a Patriots secondary is tovább fejlődik. Justin Coleman például az egyetlen cornerback volt a ligában, aki felé 3 vagy több labdát dobtak és nem engedélyezett elkapást. Náluk a kulcs a csapategység. Mindenki tudja jól a dolgát, tudja hova segítsen be, a Miaminak pedig nincs olyan elkapója, aki egy az egybe simán verje emberét. Jelenleg semmi nem mondatja velem hogy a Dolphinsnak esélye lehet ezen a mérkőzésen, így egy aránylag sima New England sikert várok.

 

miane

 

Seattle Seahawks @ Los Angeles Rams

 

A későbbi idősávban aztán egy igazán különleges mérkőzésre kerül sor. Már ami a körítést illeti, ugyanis a találkozó nem biztos, hogy nézőcsalogató lesz. A Rams 1994 után újra alapszakaszbeli tétmérkőzést rendez Los Angelesben és ki lehetne alkalmasabb ellenfél erre, mint a Seahawks. Azt tudjuk, hogy a Seattle valódi mumusa a Rams, ezt jól mutatja, hogy az elmúlt négy találkozóból hármat is a Kosok nyertek meg. Jeff Fisher azonban összességében 5-9-cel áll a Seahawks ellen és az előjelek se számára biztatóak.

 

Russell Wilson a Rams ellen 120-as vagy jobb passer ratinggel zárt az elmúlt nyolc találkozóból hatszor és a 18. mérkőzését üldözi, ahol zsinórban passzol touchdownt. Legjobb elkapója Doug Baldwin pedig a 2015-ös szezonkezdet óta 15 hatpontost szerzett már, amivel vezeti a ligát. Ráadásul a Rams ellen zsinórban négy mérkőzésnél jár, amikor legalább hét elkapása volt, az utolsó meccsen például nyolc elkapásból 118 yardot és TD-t szerzett. A futójáték ugyan talán nem olyan meghatározó, amióta Lynch visszavonult, de Christine Michael és Thomas Rawls jól megosztják a munkát egymás közt. Mindkettőjük jó formája kell most, ugyanis a Rams defensive line-ja bivalyerős, még ha erre az első fordulóban nem is mutattak bizonyítékot. William Hayes ennek ellenére már 38 tackle-nél jár zsinórban, anélkül, hogy lett volna hibázott szerelési kísérlete.

 

rams

 

A legmeghatározóbb front a két DL és a két OL közt fog zajlani. Mindkét offensive line a liga legrosszabb öt egysége közé sorolható, ha egyenesen nem ez a kettő a legrosszabb. Russell Wilson két éve már a liga öt legrosszabbul passz- és futásblokkoló line-ja közül az egyik mögött játszik és a zsenialitása sem fogja mindig megvédeni a sok ütéstől. Az első fordulóban például a passz szituációk 33,3%-ában nyomás alatt volt. A Rams háza táján azért rosszabb a helyzet, mert ők még egy közepes QB-et sem tudnak felmutatni, nem hogy egy Russell Wilsont, ez pedig ellehetetleníti az egész támadósort. Gurley futásaira kell hogy építsenek, de a Seahawks nagyon fog ügyelni erre, a Rams O-line nem fog tudni megfelelő rést nyitni, a Hawks linebackerek meg különösen jól robbannak be a lyukakba. A másodéves futó ha ismét 50 yard alatt marad, akkor nem gondolom, hogy a Rams akár csak egy félidőig is versenyben marad a győzelemért. Persze a védelem turnoverekkel egyenlítheti ki a két csapat közti minőségbeli különbséget, ami ha fontos momentumokban történik, akkor ismét meglepheti a Rams ellenfelét. Sok futójátékkal tarkított, védelmi csatára van kilátás, ahol már az említett turnoverek mennyisége és időzítése fog számítani.  Mivel azonban ez inkább szerencse kérdése én a Seahawks mellé teszem a voksom.

 

seala

 

Indianapolis Colts @ Denver Broncos

 

A szavazataitok alapján a másik, későbbi idősávban kezdődő találkozó a Colts vendégjátéka lesz a bajnoknál. A két csapat összesített mérlegét a Broncos vezeti 12-10 arányban, de meglepetésre az utóbbi hét találkozóból hatot is a Csikók nyertek meg. Gary Kubiak vezetőedzői mérlege a Colts ellen amúgy is borzalmas, a 17 megnyerhető találkozóból, mindössze 4-et sikerült behúznia.

 

Tovább böngészve a statisztikákat még több bizonyítékot találunk az elmúlt évek tendenciáira. Andrew Luck elmúlt négy kezdőként megvívott találkozójából a Broncos ellen hármat is megnyert, ezeken a mérkőzéseken pedig összesen 11 touchdownnal rendelkezik. Múlt héten átlépte a 15.000 passzolt yardos határt és tette mindezt 56 mérkőzés alatt, ami holtversenyben a második leggyorsabb. Frank Gore is magáénak tudhat egy csúcsot, kisebb meglepetésre talán az aktív játékosok közt 2004 óta ő futotta a legtöbb yardot, szám szerint 12 099 egységgel. A sor azonban nem zárul be és még mindig a Colts játékosai, TY Hilton 16,2 yardot átlagol elkapásonként, ami a legjobb a minimum 150 elkapást bemutató játékosok között.

 

colts

 

Rátérve kicsit a Denverre is, az ő irányítójuk messze nem mutathat fel ilyen számokat, de karrierje első győztes mérkőzésén túl van Siemian is. Demaryius Thomas 2012 óta második 5835 yardjával és ő az egyetlen játékos akinek legalább 5500 elkapott yardja, 40 TD-je van szintén 2012 óta. Von Miller pedig második 61 sackjével 2011 óta. Túloldali párja, DeMarcus Ware pedig 136 sackjével első az aktív játékosok között. Van egy statisztika ami mindkét csapatot értint. Ez pedig az , hogy az NFL jelenlegi legdrágább támadó (Luck) és legdrágább védőjátékosa (Miller) csap össze egymással. Egy ilyen párharc kimenetele akár meccsdöntő is lehet.

 

A mérkőzést kulcsa az lesz, hogy a Broncos O-line-ja, kiegészülve a két tight endel és az újonc fullback Andy Janovich-csal tud-e olyan eredményesen játszani, mint tette azt a Panthers ellen. Amennyiben igen akkor a múlt héten nagyot játszó CJ Anderson ismét remek lehet, pláne hogy a Colts futás ellen igencsak gyenge. Múlt héten nagyon mükődött a Zone-blocking, Anderson pedig főleg outside zone futásokkal operált. A Colts linebackerek nem túl acélosak, nehezen érnek ki a szélekre, ezt használhatja ki a fürge RB. Nem is várhatunk más gameplant Kubiaktól, mint hogy futtassa a labdát, Siemian pedig annyit tegyen bele, mint a Panthers ellen. Persze a labdaeladásikat igyekezni fognak jobban leszorítani, mert az döntő lehet.

 

A Coltsnál ellenben a passzjáték fog dominálni és igazi harc fog kialakulni a No Fly Zone és a Csikók elkapói közt. Hilton fentebb említett statisztikái nem véletlenek. A Colts szeret hosszú játékokat hívni, melyeket Luck kitűnően is hajt végre. Azon labdák esetében amik több mint 20 yardot szállnak, a liga legjobbja volt a múlt héten, 11 passzából 5 volt jó, 167 yardért és 1 TD-ért.  Ráadásul  Chris Harrisék a mély labdák ellen gyengébben is védekeznek, mint rövidebb, gyors passzokat bemutató csapatok ellen. A Broncos pass rush, főleg a fal belsejében nem volt olyan hatékony mint tavaly, így a secondary tagjaira még nagyobb felelősség hárul. A Broncos védelme ellen ha sikerül feltennie Luckéknak 25 vagy több pontot, akkor győzhetnek. Ellenkező esetben szűk Broncos siker születhet, mint az elmúlt kilenc találkozójukból hétszer is. Én inkább ez utóbbi forgatókönyv felé hajlok, még akkor is ha Colts nem feltétlenül kedvező ellenfél a Broncos számára.

 

indden

 

Green Bay Packers @ Minnesota Vikings

 

A Sunday Night Football hasonló izgalmakat tartogat, mint az egy hete lejátszódó, ugyanis az NFC North trónjáért küzdő két csapat néz farkasszemet vasárnap éjjel. A két csapat örökmérlege 58-49-2 a Packers javára és az utolsó négy meccsből is háromszor ők jöttek le győztesen. Ezen a helyszínen azonban még 0-0-ra állnak ugyanis tétmérkőzésen most mutatkozik be a U.S. Bank Stadium, a Vikings új otthona.

 

Ha a legfontosabb posztra tekintünk, akkor nem is lehet kérdés, hogy a mérkőzés ki felé fog eldőlni. Aaron Rodgers az elmúlt 13 Vikings elleni mérkőzéséből 11-szer is legalább két touchdownt szerzett és ez lehet a 14. mérkőzése, ahol legalább egy TD passzt osztott ki a Vikingek ellen. Mivel ő is csak ember, ezért essen szó kicsit a negatív statisztikáiról is. Az elmúlt 5 primetime mérkőzésén 1-4-re áll, 6 TD mellett 4 INT van a neve mellett és 76-os passer ratinget dobált össze. Persze sokat segít Rodgers dolgán, hogy olyan emberek védik, mint David Bakhtiari, aki 453 passzblokkolási snap óta nem engedélyezett sacket. Ez a legtöbb a left tackle-ök között. A túloldalon ellenben most mutatkozhat be Bradford, aki akkor sem említhető egy lapon vele, ha megemlékezünk arról hogy tavaly karrier csúcsot jelentő 3 725 yardot passzolt. Bridgewater sajnálatos sérülése miatt érkező QB-nak nem sok ideje volt megszoknia a Vikings légkörét és tanulmányozni a playbookot, így az első mérkőzésen nem is kezdett. Shaun Hill végülis hozta a minimum elvártat és nyert a csapat. Hill egyébként egyetlen Packers elleni meccsén 331 yardig és 2 TD-ig jutott, ami azért nem tekinthető rossznak.

 

2015-nfl-week-17-vikings-packers-prediction

 

A két offense mellet talán kevesebb szó esik a két csapat defense-éről, pedig mindkét egységnek nagy napja lehet. A Packers a múlt héten hihetetlenül jól fogta a futást, kevesebb mint 70 yardon tartották a Jaguarst. Erre most is szükségük lehet, ugyanis nem más mint Adrian Peterson áll velük majd szemben. Őt meg a Titans fogta meg múlt héten, így a recept adott a Packers számára. Csak passzjátékkal ugyanis a Vikings nem fog tudni győzni, a védelem meg erősebb és konzisztensebb támadósor ellen nem garantálhatja ismét a két hatpontos akciót. A Packers számára tehát adott a recept. Peterson előtt a D-line zárja össze a lyukakat, a linebackerek figyeljenek arra, hogy ne tudjon üres térbe kivágni, próbálja meg őket a Vikings a levegőben megverni. A túloldalon már jóval nehezebb a feladat. Rodgers passzjátékát még ha bizonyos mértékig tudják is fogni, akkor is ott a lehetőség hogy lábon megveri őket. Egy védőjátékos nem árt ha spy-ként figyel Rodgersre is, mert ha nincs szabad célpont akkor képes first downt szerezni maga is. Véleményem szerint ez a többdimenziós támadójáték lehet a mérkőzés kulcsa, így egy szoros meccsen, de Packers győzelmet jósolók.

 

gbmin

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!