Connect with us

Beharangozó

2016 FK! Premium Selection #3

premium-selection-szeles

 

Eltelt két hét és már csak hét csapat hibátlan. Nagyon kiegyensúlyozott az NFL mezőnye, a második fordulóban is sok volt a szoros, csak utolsó negyedben eldőlt mérkőzés. Ugyan az első forduló izgalmait a teljes mezőny nem tudta megismételni, de így sem lehetett panasz a csapatokra. Az előző fordulóhoz hasonlóan most is négy mérkőzést tekinthettek meg velünk a Kandallóban az FK! Klub keretein belül. A két televíziós mérkőzés mellett két nagy rangadót hozunk el nektek, melyet eredeti kommentárral tekinthettek meg a Kandalló emeletén, kiváló sörök és hamburgerek társaságában.

 

Minnesota Vikings @ Carolina Panthers

 

Az első Gamepassos mérkőzés rögtön egy hatalmas védelmi csatának ígérkezik. A 2-0-val kezdő Vikings látogat az eddig kicsit hektikus, de így is erősnek tűnő Panthers otthonába. Sam Bradford múlt héten bemutatkozott és jól odadörgölt 286 yardot, 2 touchdownt és egy 121-es passer ratinget a kétkedők orra alá. Ebben nagy segítségére volt Stefon Diggs, aki 186 yarddal és 1 TD-vel vette ki a részét a Packers elleni győzelemből.  Ezzel már 285 yardja van, ami 1969 óta legtöbb egy Vikings játékostól az első két meccsen. A két csapat történelme viszonylag rövid. Mindössze 12 mérkőzést vívtak egymással, ebből hetet a Vikings nyert meg, mellyel vezeti a párharcot. Ezt főleg annak köszönheti hogy a legutóbbi hat találkozásból négyet is ők nyertek meg.  A haza pálya azonban a Panthers mellett szól, akik 14 mérkőzéses győzelmi szériába vannak otthon.

 

A mérkőzés krónikáját jelentősen meg fogja változtatni két kezdő futó hiánya. Így a két run-heavy csapat kénytelen lesz többet passzolni, mint megszokhattuk tőlük. Ugyan Stewart helyét Fozzy Whitaker úgy vette át, hogy rögtön 100 yardig jutott, mégse beszélhetünk úgy róla, mint biztos helyettes. Ráadásul jelentős snapeket fog Cameron Artis-Payne is kapni, ha nem többet mint Whitaker. A túloldalon Peterson még érzékenyebb veszteség lehet. Ugyan az idény első két mérkőzésén nem teljesített megfelelően, de az ő tapasztalata és tehetsége meccseket dönthet el.

 

vikes

 

A futójáték erőltetéséről, amúgy is le kell részben mondania a Vikingsnak, ugyanis a túloldalon ligaelit run defense jön szembe és Peterson mellett a kezdő tackle Kalil is kiesett. Persze feladni nem kell teljesen, de egyértelműen a tavalyhoz képest gyenge secondaryt fogja támadni Bradford vezetésével a Vikings. A fentebb említett Stefon Diggs mellett a többi elkapónak is nagy napja lehet, ellentétben Kyle Rudolphal, akit a coverage-ben nagyon jó linebackerek fognak őrizni. Szintén a Vikings kezére játszhat, hogy McKinnon, Petersonnal ellentétben képes elkapásokra is, a Panthers cornerek pedig ha coverage-ben nem jók, cserébe futás ellen se, így McKinnonnak is lehet pár nagy játéka. Matt Asiata pedig elsősorban goal line szituációknál kerülhet elő.

 

A másik oldalon sem kell tartani Stewart elvesztésétől, mivel Newton múlt héten 4 touchdownt passzolt, ebből kettőt Kelvin Benjaminnak, így kezd bebizonyosodni, hogy a tavaly sérüléssel bajlódó játékos bizony nagyon fontos láncszem. Legalább annyira, mint a megint 100 yard fölé jutó Greg Olsen. Ő egyébként legutóbbi nyolc hazai mérkőzéséből hatszor TD-t szerzett. A Vikingsnak fel kell kötnie a gatyát, mert a ligaelit védelmük most lesz igazán teszt elé állítva, ugyanis Newton lábon is veszedelmes, így a két kiváló defensive end nem árt, ha figyel arra, hogy Newton netán megtartja a labdát. Összességében egy szoros, de a vártnál több pontot hozó mérkőzésre számítok, ahol a két secondary lesz igazán teszt elé állítva. Végül pedig hazai sikert várok, ugyanis az eddigi ligamásodik turnover mutatóval büszkélkedő Vikings most mégis többet hibázik és ezt megbünteti a Panthers.

 

mincar

 

Detroit Lions @ Green Bay Packers

 

Nem teljesen értem miért ezt a találkozót szemelte ki a SportTv (talán a sok Packers szurkoló miatt, illetve nem teljesen az ő döntésük), de egy csoportrangadó mindig érdekes, ezért végső soron még igazuk is lehet. A két csapat közös múltját a Packers uralja 96-68-7 arányban, de kisebb meglepetésre az elmúlt öt találkozóból többet nyert a Lions. Ráadásul ez lehetne jobb is, ha az utolsó emlékezetes találkozón nincs az a mérkőzés végi hail mary. Rodgers a Lions ellen egyébként igencsak jó mérleget tudhat magáénak 11-3 győzelem-vereség mutatója mellé 26 TD és csupán 6 INT társul, 105,9-es passer ratingel. Ellenben az elmúlt 14 mérkőzésén 100 alatti passer ratinget produkált amivel „vezeti” a ligát, a következő Alex Smith hat ilyen találkozóval zsinórban, valamint amikor play action játék során passzol, akkor már második éve neki a legrosszabb a yard/passz mutatója. Jordy Nelson több mint 100 yardot és TD-t átlagol már három mérkőzés óta a Detroit ellen. A Lionsnál nincsenek ilyen jó mérlegek a Packers ellen, csupán Stafford büszkélkedhet 2 TD-s sorozattal négy meccs óta. Anquan Boldin viszont múlt héten TD elkapásával  (ami első Lions mezben szerzett hatpontosa volt) a második játékos lett a történelemben, akinek legalább 1000 elkapása van és 4 különböző csapat mezében is szerzett touchdownt.

 

lions

 

A Lions támadójátékának ütemét múlt héten renningan szerint megtörték a bírók Abdullah kiesése akasztotta meg, pedig előtte egész szépen építkezett az offense. A másodéves futót Theo Riddick fogja pótolni, illetve Dwayne Washington kaphat még szerepet. A fal bár nem túl acélos, a fiatal társaság Stafford előtt idén megbízhatóan teljesít és egyenesen a liga harmadik legjobb alakulata pass protectionben, ugyanis a passzjátékok 23%-ában van csak Stafford nyomás alatt. Ennek megfelelően az irányító jól is teljesít, magasabb mint 105-ös passer ratinget dobál össze (nyomás alatt ez 70 alá esik vissza). Nincs kimondott WR1 a Lionsnál, de ez lehet hogy jól sült el az Oroszlánok számára. A Packerst mindenesetre úgy lehet megverni, ha a védelem dominál, a támadóknak egy kötelezőt kell feltenni. Rodgerst minél többször kéne nyomás alá helyezni, ez pedig eddig a most sérüléssel bajlódó Ansah helyett Kerry Hydernek sikerülhet, aki ligamásodik három szerzett sackjével. Illetve Devin Taylornak, akinek 2 sackje és egy kierőszakolt fumble-je is volt az utolsó mérkőzésen a Packers ellen, valamint másfél sackje múlt héten. Az alapanyag tehát adott, de a túloldalon a támadófal nem rossz. Nagy csata várható tehát e két egység között, mely a találkozót is eldöntheti. Én Rodgers zsenije miatt még mindig úgy vagyok, hogy otthon ezt a találkozót illene behúznia a Sajtfejeknek és ezt meg is fogják tenni.

 

detgb

 

Pittsburgh Steelers @ Philadelphia Eagles

 

Az esti idősávban a jövő egyik nagy tehetségét és a múlt/jelen egyik legnagyobb csillagát láthatjuk egymás ellen pennsylvaniai rangadón. Carson Wentz rengeteg rookie rekordot döntött meg az elmúlt két hétben és magabiztosabban játszott, mint azt bárki várta volna. Sokan az ifjú Roethlisbergert látják benne. Big Ben azonban csak egy van, ő csak hozta a szokásost. 6 passzolt TD-jével vezeti a ligát ebben évben. Összességében pedig 31-13-ra áll NFC-s ellenfelek ellen és közel 100-as passer ratinget átlagol. Természetesen nem két irányítóból áll a két csapat, így essen szó összességében is a csapatokról. A közös múlt már 77 találkozóra tekint vissza, melyet az Eagles vezet 48-28-3 arányban. Mike Tomlin egy győzelem mellett egyszer kapott ki az Eagles ellen vezetőedzőként, Doug Pedersonnak természetesen ez lesz az első mérkőzése a Steelers ellen főedzőként.

 

eagles

 

DeAngelo Williams vezeti a ligát futott yardokban és a legidősebb játékos, aki csapata első két mérkőzésén 200 yard felé jutott. Az Eagles egyébként az a csapat, aki ellen a legtöbb elkapott yardja volt életében egy mérkőzésen, igaz ez majdnem 10 éve történt. Mi több, ha lesz 63 yardja, akkor ő lesz a legidősebb játékos, aki az első három héten legalább 300 yardot fut. Ennek ellenére valószínű ez az utolsó kezdő meccse idén, ugyanis Bell a negyedik héten visszatér és akármilyen jól is teljesít, azért Bellt nem lehet kihagyni ebből az offense-ből. Az Eagles ellen azonban nem lesz könnyű dolga, ugyanis a Sasok a futás ellen igencsak jók, mindössze 92 yardot átlagolnak ellenük, ezzel a tizedikek a ligában. Mégis itt lehet keresnivalójuk, ugyanis passz ellen egyenesen top5 idén az Eagles védelme, 194 engedett egységgel. Igaz Antonio Brown kaliberű elkapóval még nem találkoztak hírből sem. Alshon Jeffery, aki a legközelebb áll egy ilyen jelzőhöz, 94 yardot termelt ellenük, melyet két nagyobb játékból hozott össze. Antonio Brownhoz még annyi adalék, hogy az elmúlt három szezon során annyi elkapása volt (375), hogy azzal az Eagles örökranglistáján a negyedik helyen tanyázna. Lehet azzal jönni, hogy nem a két legkomolyabb ellenféllel találkoztak, de el kell ismerni, hogy a védelem azért képes nagy játékokra. Az évek óta jó turnover mutatójukat idén is fenntartják, +4-gyel liga harmadikok ebben.

 

A Bengals múlt héten Brownt kivette a játékból és ezzel nagyrészt meg is ölte a Steelers ellenállhatatlan menetelését. Az más kérdés, hogy a defense ugyanezt megtette a másik oldalon is. Az Eaglesnek akkor lehet esélye, ha a turnover mutatót ezúttal is a saját oldalukra állítják, illetve Brownon hatékonyan védekeznek. Wentztől most sem kérnék többet mint hogy managelje a játékot és ne adja el a labdát, talán az eddiginél is konzervatívabb játékra van kilátás tőle. Darren Sproles múlt héten már több snapet kapott, mint Mathews, ezzel a sérülékeny futót próbálják okosan tehermentesíteni. A Steelers secondary első hallásra nem tűnik erősnek, de azért két viszonylag jobb elkapósort limitált az első két héten. Szerintem egy igen szoros mérkőzés van kilátásban és nem lepne meg a Philadelphia sikere sem, de a tapasztalat Steelers győzelmét vetíti előre.

 

pitphi

 

New York Jets @ Kansas City Chiefs

 

Talán nem a két leglátványosabban játszó csapat találkozik a harmadik fordulóban a Chiefs otthonában, de mindenképpen két AFC playoff esélyes fog összecsapni. A playoff harc mellett pontot tehetnek a két csapat közti múltbéli versenyfutás végére is, ugyanis teljesen azonos mérleggel állnak. 17 győzelem mindkét oldalon és így 17 vereség is, e mellé egy döntetlen is becsúszott. Mindkét vezetőedző hibátlan főedzőként a másik csapat ellen, csak hogy amíg Andy Reid ezt négy találkozóból hozta össze, addig Todd Bowles a második összecsapásra készül csak.

 

Ryan Fitzpatrick igen jó emlékekkel készülhet a Chiefs ellen, ugyanis utolsó találkozásukkor 4 touchdown passz mellett egyszer sem adta el a labdát és 133-as passer ratinget produkált. Igaz azt még egy másik csapat színeiben tette. Ő egyébként is jó formában van, a Bills ellen 374 yardig és 116,5-ös ratingig jutott, úgy hogy nyolc sikeres passzkísérlete volt 20 yardnál hosszabb labdáknál. Az ellenfél QB-ja is jó előjelekkel várja a találkozót, bár ilyen számokat nem tudhat magáénak. Alex Smith 2-0-val áll a Jets ellen, utolsó hét meccsét hazai pályán pedig egyaránt megnyerte és ezeken a találkozókon közel 100-as passer ratinget hozott össze.

 

New York Jets v Kansas City Chiefs

 

A két futó párharca is érdekes lehet, már ha Jamaal Charles tudja vállalni a játékot. Ő karrier 7220 yardjával, 1320 próbálkozásból csúcstartó, ugyanis 5.47-es átlagot senki nem tudhat maga mögött, aki minimum 1000-szer indult meg a földön. Persze ha nem lesz, akkor is ott van Spencer Ware, aki ha múlt héten szenvedett is, azért nem rossz időszakban van. Utolsó 11 mérkőzésén például 7 TD-t hozott össze. A túloldalon pedig egy igazi másod/harmad virágzást látunk csak új csapatban. Matt Forté múlt héten karriercsúcs 3 TD-t futott és 100 yardot szedett össze. Ez így együtt 2000 óta egy Jets futónak sem sikerült. 2008 óta pedig övé a legtöbb scrimmage yard is ami szám szerint 12873.

 

A csatát azonban nem ennek a négy úriembernek a teljesítménye fogja eldönteni, hanem azoké akik őket limitálhatják. A két védelem kétségtelenül ligaelit, de ezt idén egyelőre csak futás ellen teszik meg. A Jets passz elleni védekezése egyelőre nem áll össze és ebben vastagon benne van Revis is, aki lassan lerombolja a sziget mítoszát. Szerencsére a Chiefs elkapók közül senkit nem lehet kiemelni, még Maclint se, így okos defense playhívásokkal limitálni lehet a Kansas Cityt. A boxot fel kell tölteni, akár a strong safety a játékok 80%-ban fel is léphet, aztán próbálkozzon csak Alex Smith. A túloldalon már bonyolultabb a helyzet. A Jets ugyanis levegőben legalább ilyen veszélyes. A Decker-Marshall duó mellé fellépett Quincy Enunwa is, így három elkapót kéne kivenni a játékból (kivéve ha Marshall nem tudja vállalni a játékot). Marcus Peters egyelőre jó jelöltnek tűnik az egyikük eltüntetésére, ugyanis a szokásos interceptiönjeit hozza, de a túloldal elég vékony. Számomra ez a tény mondatja azt, hogy szoros mérkőzésen Jets siker fog születni.

 

nyjkc

 

Chicago Bears @ Dallas Cowboys

 

A Sunday Night Futball két csereirányítóval felálló csapat találkozása lesz, már ha Dak Prescottot még ebbe a kategóriába soroljuk. A két csapat örökmérlegét most egyenlítheti ki a Bears és erre az elmúlt 4 egymás elleni meccs alapján esély is lenne. Csakhogy a jelek nem ezt mutatják. Az még hagyján, hogy John Fox vezetőedzőként 1-6-tal áll a ‘Boys ellen de a csapat sem a legacélosabb egyelőre. Ráadásul Cutler a szokásos sérülését beszedte, így Hoyer vezetheti ki a gyepre a Macikat. Ez érzékeny veszteség lehet, ugyanis a Dallas ellen Jay egészen kiváló 118,8-as passer ratinget tudhat magáénak és 7 TD mellett egyszer adta el csak a labdát. A túloldalon Prescott nyilván a múltból nem tud felmutatni ilyen számokat, de a jelen egyelőre az övé. 75 passzkísérlete volt és nem adta el a labdát, ami a legtöbb, amit egy irányító az első két karrier mérkőzésén fel tud mutatni. Múlt héten ráadásul első touchdownját is megszerezte az NFL-ben. Mikor play actionből passzol akkor egyenesen 81%-os a pontossága, igaz ez 55%-ra esik vissza, amikor más a hívás.

 

dallas

 

A Bears védelme bár jobb, mint az elmúlt években, de még így is könnyen sebezhető, múlt héten egy másik újonc Carson Wentz is jobb mérkőzést hozott le ellenük. Freeman és Trevathan, különösen előbbi jól illeszkedett be és mind futás, mind passz ellen egészen kiváló, a secondary egyelőre kevésnek tűnik. Trevathan pedig sérülés miatt ki is hagyja a találkozót. Ráadásul az egészen jó nevekből álló pass rush inkább átlagos teljesítményt nyújt, négy sackjükkel a liga közepén helyezkednek el. A gond mégis inkább a támadóknál van, akik amellett, hogy nem hoznak elég pontot, továbbra is sok labdát ajándékoznak el. A -3-as turnover mutató nem igazán néz ki jól és akár két labdabirtoklás alatt el tudják veszíteni a mérkőzéseket. A Dallas ezzel szemben ha nem is ellenállhatatlanul, de okosan, nem sokat kockáztatva játszik. Elliott ugyan múlt héten két labdát is elhagyott, de nem gondolom hogy veszélyben lenne a kezdő helye, még annak ellenére sem, hogy Morris jól mozog mikor épp labdát kap. Egy kicsit több rotációt várok a két futótól, Elliott fölénnyel. Prescott pedig múlt héten már megtalálta Bryanttel az összhangot, a Bears secondary kiváló fejlődési lehetőség lesz kettőjük kapcsolatában. Nem várok egy látványos mérkőzést, ahogy a két csapat eddigi négy találkozója sem volt az. Egyszerű Cowboys győzelmet várok, mivel a hazai pálya, Hoyer és a Bears inkonzisztens játéka is ezt indokolja.

 

chidal

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!