Connect with us

Minden ami NFL

Mennyit is ér Garoppolo?

Jimmy Garoppolo nagyszerű játékának is hála a Patriots 2-0-val kezdte az idei szezont. Azonban a fiatal QB megsérült a Dolphins elleni mérkőzésen, így egy újonc, Jacoby Brissett vezette a hazafiakat kiütéses győzelemre a Houston Texans ellen. Ez pedig felvet pár kérdést, hisz Matt Cassellel is remek volt a Patriots.

 

josh-mcdaniels-8042c28649cfa58f

 

Az örök vita: mennyire rendszerirányító Tom Brady?

 

Brissett első mérkőzése után egyből ezt kezdték boncolgatni az amerikaiak, olyannyira, hogy Devin McCourty (S) már ki is jelentette, hogy ez baromság, elég csak megnézni Brady játékát. Az én szubjektív véleményem szintén az, hogy Tom Brady nem egy rendszerirányító, viszont a rendszer tette őt ennyire sikeressé.

 

Napokig lehet azon vitatkozni, hogy Tom Brady jobb irányító-e mint Ben Roethlisberger, Drew Brees, Aaron Rodgers vagy Peyton Manning. Mind a négy korszakos irányító mellett lehetne érvelni. Vagy ott például Dan Marino, akit minden idők egyik legnagyszerűbb irányítójának tartanak, mégsem sikerült soha Super Bowlt nyernie. Az én véleményem az, hogy Tom Brady saját kvalitásai alapján nem lóg ki a legnagyobbak közül, viszont 100%-ig biztos vagyok benne, hogy egyik másik csapattal sem játszott volna 6 Super Bowlon és nyert volna négy gyűrűt.

 

Persze tegyük hozzá, hogy ő is kellett azokhoz a sikerekhez, elit irányító nélkül Bill Belichick sem lett volna ilyen sikeres. A Patriots szerencséje, hogy minden idők talán legjobb edzője és minden idők egyik legjobb irányítója egyszerre voltak egy helyen.

 

Hogyan befolyásolja ez Garoppolót?

 

Bill Belichick 16-5-ös mérleggel rendelkezik Tom Brady nélkül az alapszakaszban. Ez arányaiban megfelel annak a mérlegnek, amivel Tom Bradyvel együtt rendelkezik. Hosszabb távon vélhetőleg azért nem lett volna ennyire sikeres egy Matt Cassellel, de összességében a Patriots alatta megfoganatosított rendszere elég lett volna arra, hogy egy top csapat legyen New Englandben.

 

garoppolo-1

 

Matt Cassellel végül eléggé befürdött a Chiefs, jobbnak tűnt a Patriotsban, mint amilyen alapvetően volt. Persze annyira nem kezdett be, mint most Jimmy Garoppolo a fumble-jei ellenére, amennyiben vissza tud térni és győzni a Bills ellen, egész biztosan lesz kérője, különösen akkor, ha Josh McDanielst elviszi valaki főedzőnek. Ez egyértelműen a tehetség számlájára írható, egyszerűen megvan Garoppolóban a franchise irányítóhoz szükséges kvalitások. Ez pedig azt jelenti, hogy rendszer ide vagy oda, Garoppolo mindenképp egy olyan valaki, akire érdemes akár sokat is áldozni.

 

De mennyit ér Garoppolo és mit jelent Brissett győzelme?

 

Először is fontos, hogy ne misztifikáljuk túl egy-egy draft pick értékét. A Bills például Sammy Watkinsért két első kört adott összesen, a Vikings egy első kört és két harmadikat küldött a fiatal Jared Allenért, a Packers pedig oda adott egy első körös picket a korábban másodikban kihúzott Brett Favre-ért, aki amúgy teljes homály volt Atlantában, már amikor játszott. Meg hát ott a Sam Bradford trade is.

 

Amennyiben a Green Bay Packers úgy döntene, hogy köszönik szépen, ők elcserélnék a tejesen egészséges Aaron Rodgerst, akkor röhögve elkérhetnének érte mondjuk hat első kört, meg még annyi aprót, amennyit nem szégyellnek. Hisz nem jobban megéri hat első kört oda adni egy bizonyított, Hall of Fame kaliberű korszakos legendáért, mint négy első kört egy RGIII-ért vagy Jared Goffért, vagy bármelyik újoncért, akikből ki tudja, hogy mi lesz?

 

Amennyiben Garoppolo hozni fogja az első két meccsén mutatott játékát és a Patriots legyőzi a Billst, akkor a Patriots legalább első kört is kérhet érte, de akár egy Goff vagy Wentz ár sem lenne túl sok érte. Hisz egyrészt egy évig nagyon olcsó befektetés, másrészt már most sokkal többet mutatott, ráadásul sokkal jobban, mint például Brock Osweiler. Főleg, ha McDanielst is viszik hozzá.

 

garoppolo-2

 

Ezt az értéket Brissett győzelme egyáltalán nem befolyásolja. Az egy futásán kívül igazából semmi extrát nem csinált (nem is volt rá ideje felkészülni), abszolút biztonsági játékokat hívtak rá és a feltett pontjait a speciális egység és a védelem által összehozott jó mezőnypozíciójának köszönheti. Ám nyert vele a csapat, így a Patriots nem fog Garoppolohóz ragaszkodni, hisz egyrészt az ideivel együtt négy évig rendelkezésükre áll majd egy Tom Brady, illetve ott van Brissett, aki a BB féle rendszerben, jó edzőkkel és csapattal körülvéve, ha nem is Brady szinten, de sikeresen elvezetheti a csapatot.

 

Hol köthet ki Garoppolo?

 

Garoppolo megtartását az is nehezíti Patriots részről, hogy a szabadügynök piacon biztosan lenne olyan, aki letenne elé 15-18 millió dollárt éves fizetés gyanánt. Ezt a Patriots egyszerűen nem teheti meg, hacsak Brady az idei szezon végén vissza nem vonul. Három irányítót a rosteren tartani, ráadásul úgy, hogy 40 millió körül foglalnak a sapkából, egyszerűen nonszensz gondolat. Arra pedig nem szabad alapozni, hogy majd Garoppolo kedvezményt ad. Persze ad, miért ne adna? Ám az 1-2 millió lehet a piaci árához képest, nem pedig alsó hangon 8-10. Az sem egy elvetemült ötlet, hogy a csapat inkább Bradyt cseréli el utolsó éveire, hisz a szerződése nem tartalmaz “no trade” záradékot, bár valószínűbbnek tartom, hogy inkább visszavonulna, minthogy a Brownsban játsszon. Így tehát marad a kérdés, hol köthet ki Garoppolo.

 

Jelen állás szerint a legideálisabb potenciális kérő és jelölt a Washington Redskins lehet szerintem. Amennyiben Kirk Cousins befürdik, könnyen lapátra kerülhet vele együtt Jay Gruden vezetőedző is. Egy olyan tehetséges és jó offense-szel rendelkező csapatnak ideális lenne McDaniels, és mellé Garoppolo, és talán biztonságosabb befektetés, mint RGIII. Hasonlóan érdekes elképzelés lenne a Browns, ahol RGIII nem vált be, McCown egy csere kaliber, Cody Kessler pedig tehetségben nincs Garoppolo szinten, bár a Money Ball elvbe nem illik bele egy raklapnyi pick elcserélése.

 

További opció lehet még a Chicago Bears vagy a San Francisco 49ers. Előbbinél Cutler egyértelműen nem megoldás, marketing, gazdasági és szakmai szempontból is megérné őt lecserélni annak ellenére, hogy nem tartom egy rossz irányítónak. A 49ersnél pedig nem kérdés, hogy irányító problémák (is) vannak. Blaine Gabbert pont annyira jó, mint egy összezuhant Colin Keapernick. Ahogy a Bearsnél is írtam, gazdasági, marketing és szakmai szempontból is mérné a váltás.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!