Connect with us

Hír

Ők nem úszták meg: a keretszűkítés áldozatai

Jelenleg bő kerettel dolgoznak a csapatok, de előbb 75, majd 53 főre kell csökkenteniük a keret számát. Ebben a posztban gyűjtjük össze a legnagyobb lapátra kerülő neveket:

 

2016.09.04

 

jaguars Josh Sitton, G
 Felszabadul: 6,8 millió dollár

 

Hatalmas meglepetésre a Packers kivágta a liga egyik legjobb guardját. Vélhetőleg azért, mert ilyen-olyan okokból (betegség) nem tudta magát csúcsformába hozni, illetve már 30 éves és a csapat jobban szereti fiatal játékosokkal feltölteni a keretét. Bővebben itt írtunk róla.

 

jaguars Justin Forsett, RB
 Felszabadul: 3 millió dollár

 

Forsett egy hetedik körös futó volt még 2008-ban és karrierje első hét évében leginkább a cserék cseréjeként használták. Aztán elkerült Baltimore-ba, ahol első évében rögtön Pro Bowlba jutott, hisz 5,4-es átlaggal 1200 yardot és 8 TD-t termelt. A tavalyi éve nem volt annyira rossz, de a Ravens el van eresztve futókból, Forsett pedig már 30 éves, így inkább elengedték.

 

jaguars Mark Sanchez, QB 
 Felszabadul: 4,5 millió dollár

 

Nem volt meglepő a cut, mindenki erre számított. Sanchez elveszítette a kezdő pozíciót már az első hét után, a negyedik héten pedig már nem is játszott. A Cowboys minden esetre köszönte szépen és le is igazolta az irányítót.

 

jaguars Ronnie Hillman, RB 
 Felszabadul: 1,7 millió dollár

 

Hillmannel idén áprilisban kötött a Broncos egy egyéves szerződést 2 millió dollárral, sokáig még azt is pedzegették, hogy jobb lehet, mint a nagy szerződést kapó Anderson. Ha jobb is lesz, azt már nem a Broncosnál teszi az egykori harmadik körös futó.

 

jaguars Kyle Love, DT
 Felszabadul: 800 ezer dollár

 

Emlékszünk még Love-ra? A 2010-ben draftolatlan újoncként a ligába kerülő DT két évig volt a Patriots kezdő tackle-je, de mióta elhagyta New Englandet, nagyon nem jött ki neki a lépés. Az utóbbi négy évben 17 meccsen játszott, kettőn kezdőként. Ebből 15 mérkőzést tavaly játszott le a Panthernél, szerzett is három sacket, azonban ez kevés volt üdvösséghez.

 

jaguars Ego Ferguson, DE
 Felszabadul: 480 ezer dollár

 

Úgy tűnik, hogy az új rezsimek nem szeretik a régiek játékosait. Ferguson még csak 24 éves, a 2014-es draft második körében került a Bearshez, első szezonjában mind a 16 meccsen játszott. Tavaly sérülés miatt csak négy jutott neki, illetve összeszedett egy négymeccses eltiltást is az idei szezonra, vélhetően ez tette be neki a kaput.

 

jaguars Logan Paulsen, TE 
 Felszabadul: 800 ezer dollár

 

Jordan Reed, Niles Paul és Vernon Davis mellé már nem fért be Paulsen, aki karrierje során 42 meccsen kezdett a 75-ből, ez idő alatt 79 elkapást, 801 yardot és hattouchdownt szerzett. Elsősorban blokkoló TE-volt és egy nagyon jó speacial teamer, de a tavalyi szezont teljes egészében kihagyta és kérdéses, hogy tudje-e  akorábbi játékát hozni.

 

jaguars Aaron Dobson, WR 
 Felszabadul: 872 ezer dollár

 

Bill Belichick nem tud elkapókat draftolni. Aaron Dobson, akit három éve a második körben húzott ki, hatalmas csalódás volt. Egyrészt mindössze 24 meccsen tudott csak pályára lépni, másrészt ezeken összesen 698 yard és négy TD jött össze. Nem nagyon fognak utána kapkodni a csapatok.

 

jaguars Moritz Boehringer, WB 
 Felszabadul: 337 ezer dollár

 

Ő volt az első játékos az NFL történetében, akit egyenesen Európából draftoltak az ligába. A német Boehringert a 6. körben választotta a Vikings. Érdekes sztori vele kapcsolatban, hogy az NFL Network helyszíni stúdiójában volt körülbelül 15 pickkel a Vikings előtt és arról beszélt, hogy Adrian Peterson youtube-videóiból ismerte meg a focit és ezért a Vikings a kedvenc csapata, akik egyébként több figyelmet is fordítottak rá a draft process alatt. Mike Mayock, a Network szakértője pedig üzent Mike Zimmernek és Rick Spielmannek a kamerán keresztül, hogy draftolják a srácot, Zimmerék pedig figyeltek és nem sokkal később kihúzták a nagydarab német elkapót. Bár az első keretszűkítést még túlélte, a másodikat már nem sikerült.

 

jaguars Cecil Shorts, WR
 Felszabadul: 1,8 millió dollár

 

Úgy fest, Shortsnak nem volt helye DeAndre Hopkins és Will Fuller mellett. Ez mondjuk annyira nem meglepő, bár azért egy harmadik számú elkapónak nem lenne rossz. Bár, ha azt nézzük, hogy 2012-ben 979 yardot és hét TD-t szerzett a Jaguarsszal, amit azóta sem tudott megismételni, sőt, tavaly 482 yard és 2 TD jött össze, akkor érthető a dolog. Ugyanakkor neki annyira nem kell izgulnia, biztosan talál magának valami munkát még az NFL-ben.

 

jaguars Sam Barrington, LB
 Felszabadul: 600 ezer dollár

 

Barrington hetedik körös pickből 2014-re a Packers egyik kezdő ILB-jévé nőtte ki magát és nem is volt vészesen rossz. Tavaly viszont csak egy meccs jutott a 25 éves játékosnak, bizonyára a sérülékenysége miatt döntöttek a kivágása mellett, hisz a tehetsége és a potenciálja adott lenne a keretben maradáshoz.

 

jaguars Dee Milliner, CB 
 Felszabadul: 0  dollár

 

Milliner elküldésével a Jets egy petákot nem szabadított fel, mindössze benyelt 4 millió dollár halott pénzt. Pedig a 2013-ban első körben elkelt corner remek újonc évet produkált, azonban a folyamatos sérülések kicsinálták a karrierjét. Az utóbbi két évben csak 8 meccsen játszott, azt sem valami jól.

 

2016.09.03.

 

jaguars Jahri Evans, G
 Felszabadul: 600 ezer dollár

 

Hatalmas meglepetésre a Seahawks kivágta a nemrég leszerződtetett Jahri Evans, aki jó eséllyel a csapat legjobb támadófalembere lehetett volna. Pete Carroll mester ezek szerint másként látta és elküldte a korábban a liga legszűkebb elitjébe tartozó guardot. Bővebben itt írtunk róla.

 

jaguars Kalan Reed (Mr. Irrelevant), CB
 Felszabadul: 400 ezer dollár

 

A cornerback volt a 2016-os draft utolsó kiválasztott játékosa, de nem sikerült kiharcolnia a rosterhelyet. Pedig volt két kiharcolt fumble-je az előszezonsorán, a speciális egységbe akár még be is férhetett volna. Jó esélye van azonban a Titans gyakorló csapatába kerülni.

 

jaguars Aaron Murray, QB 
 Felszabadul: 562 ezer dollár

 

Murray-t nem tudta elcserélni a Chiefs, így Nick Foles érkezése miatt kivágta. A játékos a 2014-es draft ötödik körében került a csapathoz, ami akkor nagy stealnek számított. Még mindig lehet benne potenciál, a Vikingst és a Cowboyst nagyon is érdekelheti a játékjoga, nem lenne meglepő, ha valamelyikük lecsapna rá.

 

jaguars Henry Melton, DT 
 Felszabadul: 600 ezer dollár

 

Nemrég még 6-8 sacket jósoltam Meltonnak a Broncos védelmében, de úgy fest, a kései kvázi sztárigazolások nem nagyon jöttek be a csapatoknak. Meltonról bővebben itt írtunk.

 

jaguars Stevie Brown, S
 Felszabadul: ?? dollár

 

Stevie Brown carolinai pályafutása is nagyon rövidre sikeredett. Róla itt írtunk bővebben.

 

jaguars Ryan Davis, DL
 Felszabadul: 2,5 millió dollár

 

Szintén meglepő cut, ezúttal a Jaguarsztól. Ryan Davis nem volt egy kezdő játékos, de az utóbbi két évben 10 sacket szerzett és egy nagyon korrekt kis kiegészítő ember volt. A Jax megpróbálta kinebackerré átképezni, de nem volt teljes a siker, vélhetően ezért búcsúztak el tőle.

 

jaguars Donald Butler, LB 
 Felszabadul: ??: dollár

 

Butler nagyon jól indította a karrierjét a Chargersben, viszont az utóbbi három évben folyamatosan romlott a teljesítménye, tavaly pedig már a kezdőből is kiszorult. Úgy tűnt, hogy a Cardinals elit védelmében hasznos tag lehet, azonban sikerült hoznia a chargerses formáját. Ő volt egyébként az, akivel 2014-ben egy 7 éves, 51 millós szerződést kötött a San Diego, majd a 2015-ös szezon után kivágta.

 

jaguars Chris Clemons, S 
 Felszabadul: 700 ezer dollár

 

2012 és 2013 között Clemons a liga jobb safetyjei közé tartozott, termlete a tackle-öket, jól védekezett a passz ellen is, nem csoda, hogy beruházott rá a Cardinals. 2014-ben azonban csak egy meccsen lépett pályára és nulla mindennel zárta az évet. Tavaly hét mérkőzésen játszott és összesen öt tackle fűződik a nevéhez. Ráadásul pályán kívüli balhéi is voltak, így nem meglepő a távozása.

 

jaguars D’Joun Smith, CB 
 Felszabadul: 185 ezer dollár

 

Smith-t a tavaly draft harmadik körében szerezte meg a Colts és 600 ezer dollárnyi halott pénz marad utána. Elküldésének oka az egészségi állapota, a csapat meg nem szeretett volna tovább várni, ezért mindössze egy szezon után elküldte a cornerét.

 

2016.09.02.

 

jaguars Manny Lawson, OLB
 Felszabadul: 2,6 millió dollár

 

Lawson volt az első nagy nevű játékos, akit kivágtak a második keretszűkítési hullámban. Az OLB 2006-ban első körös volt, de soha nem hálálta meg igazán belé fektetett bizalmat. Egyszer sem volt Pro Bowler vagy All Pro, 2014-ben már a Bills kezdőjéből is kiszorult. Igaz, Rex Ryan alatt sikerült magát visszaverekednie az első csapatba, de a játéka hagyott kívánni valót maga után. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Bills annak ellenére küldte el, hogy nagyon vékonyak LB poszton.

 

jaguars Justin Hunter, WR
 Felszabadul: 1,4 millió dollár

 

Hunter a 2013-as draft második körének legelején került a Titanshez. Nem váltotta meg a világot, legjobb évében 498 yardot szerzett, három év alatt pedig 8 TD került a neve mellé. Erről bővebben itt írtunk.

 

jaguars Jerome Feltont, FB 
 Felszabadul: 350 ezer dollár

 

Nagy valószínűséggel két Gronkowski lesz idén a ligában. A Bills ugyanis kivágta a fullback Jerome Feltont, az újonc Glenn Gronkowski pedig vele versenyzett az 53-as keretbe kerülésért. Remélhetőleg Rex Ryan nem csak trollkodni akar ezzel a döntéssel, hiszen Feltonnak még három évre szóló szerződése volt, és 2 millió dollárnyi halott pénz maradt utána a sapkában.

 

jaguars Bishop Sankey, RB 
 Felszabadul: 490 ezer dollár

 

Sankey a 2014-es draft második körében lett kiválasztva és az ő karrierje sem alakult valami fényesen Tennessee-ben. Úgy néz ki, hogy az új vezetés módszeresen kivagdossa a régi vezetés korai választottjait. Erről bővebben itt írtunk.

 

2016.08.30.

 

jaguars Zach Mettenberger, QB
 Felszabadul: 600 ezer dollár

 

Mettenbergert kiszorította Marcus Mariota a Titansből, a Chargersben pedig esélye sem volt a második számú irányító posztra, hisz az előszezonban csak két sikeres passza volt egy interceptionért. A Steelers csapott le rá.

 

jaguars John Sullivan, C 
 Felszabadul: 5 millió dollár

 

 

Nem akadt cserepartner, így Sullivannek mennie kellett. Bővebben itt írtunk róla.

 

jaguars Brandon Tate, WR 
 Felszabadul: 900 ezer dollár

 

Tate-et még a New England Patriots választotta ki a 2009-es draft harmadik körében, de nem nagyon volt jó semmire, ezért két év után el is küldték. A Bengalsban megtalálta a számításait, öt évig volt a csapat speciális egységének egyik oszlopos tagja. Ugyanakkor évről évre egyre kevesebb visszahordás jutott neki, amiket egyre kisebb hatékonysággal végzett el, így mennie kellett.

 

jaguars Perry Riley, LB 
 Felszabadul: 4 millió dollár

 

 

Riley 2014-ben kötött egy három éves, 12 millió dolláros szerződést a Redskinsszel, ám utolsó évére már nem tudott megmaradni a keretben. 2010-ben draftola a Redskins, és karrierje elején nem is játszott rosszul. Azonban az utóbbi két évben sikerült az amúgy sem túl acélos Redskins védelemből is kifelé lógnia. Tavaly mind a kilenc meccsén kezdő volt.

 

jaguars Stephen Paea, DE 
 Felszabadul: 750 ezer dollár

 

 

Érdekes lépés ez a Redskinstől, hisz majd 4 millió dollár halottpénzt kénytelenek Paea után elkönyvelni. A 3-4-s defensive endet egyébként tavaly igazolták le, de csak egy meccsen volt kezdő. Igaz, nem játszott olyan jól, mint a bearses korszakában, de ha szerephez jutott, nem volt rosszabb, mint a többiek. Meglepő az elküldése.

 

jaguars Björn Werner, DE 
 Felszabadul: 675 ezer dollár

 

Az Indianapolis Colts egy 1/24-es picket áldozott a pass rusher Bjoern Wernerre 2013-ban, de a játékos soha nem tudott megragadni a kezdőben és mindössze 6,5 sackre futotta három év alatt. A Colts ennek megfelelően ki is vágta a védőt, aki a Jacksonville Jaguarsban sem tudott maradandót alkotni. Nem fognak utána kapkodni.

 

 

jaguars Britton Colquitt, P 
 Felszabadul: 3,2 millió

 

Colquitt 2009 óta erősítette a Broncos csapatát, amivel ő volt a rangidős a csapatnál. Ennek ellenére John Elwayék úgy gondolták, hogy nem ér meg évi 3,2 millió dollárt, így inkább a hetedik körös Riley Dixonnak szavaztak bizalmat.

 

jaguars Bryan Stork, C 
 Felszabadul: 600 ezer dollár

Stork a Patriots Super Bowl győztes centere, akinek a helye megingathatatlannak tűnt, egyedül a sérüléseivel (négy agyrázkódás) voltak problémák. Ugyanakkor úgy néz ki, hogy ez utóbbi túlságosan is komoly gondnak számított, hisz Storkot még elcserélni sem sikerült, mert megbukott a Redskins orvosiján. A Patriotsnál nem gondolkodtak sokat, ki is vágták. Ezek – és a sérülések után – így néz ki a Pats támadófala:

 

pats fal

 


jaguars James Jones, WR 
 Felszabadul: 600 ezer dollár

Jonest sem a sok pénz miatt vágták ki, de eléggé kellemetlen ránézve, hogy a sérülésektől tizedelt Chargers elkapók közé sem fért be. Részletesebben róla itt írtunk.

 

 

jaguars Quinton Coples, LB 
 Felszabadul: ???

 

Coplest az első kör 16. választásával szerezte meg a Jets a 2012-es drafton. Nem volt rossz Rex Ryan alatt, 2013-ban és 2014-ben kezdő volt, utóbbiban 6,5 sack-kel a legjobb évét produkálta. Persze ez önmagában nem túl sok egy elsőkörös játékostól, és bár a Jets lehívta az 5. éves opcióját, még a tavalyi szezon közben elküldték. Volt a Dolphinsban is, mielőtt Los Anglesbe került, de sehol nem váltotta meg a világot, így egy korábbi első körös tehetséggel kevesebb.

 


jaguars Brandon Browner, CB 
 Felszabadul: 760 ezer dollár

 

Amikor Browner visszatért a Seahawkshoz, Seattle-ben mindenki odáig volt tőle, hogy most aztán megint az igazi lesz a Legion of Boom. Carroll mester elképzelése az volt, hogy Brownert majd a sotban fogja használni, első sorban a tight endek ellen, ez azonban nem lett valami sikeres. A kétszeres Super Bowl győztes corner így az első keretszűkítést sem élte túl, pedig a 760 ezres fizetése tényleg csak apró volt, mindenféle garantált tartalom nélkül.

 

 

jaguars K'Waun Williams, FS 
 Felszabadul: 600 ezer dollár

Vicces módon Williams elküldése érdekesebb és érthetetlenebb, mint Browneré. A 2014-ben draftlatlan újonként a ligába kerülő safety két év alatt ugyanis 26 meccsen lépett pályára Clevelandben, tavaly 39 tackle, egy sack és három kierőszakolt fumble került a neve mellé. 600 ezres fizetésével bőven elfért volna a rosteren, csakhogy állítólag túlságosan macerás volt. Például nem volt hajlandó játszani az előszezon első fordulójában, amiért a csapat eltiltotta és meg is büntette, bár az ügynöke később mutatott egy orvosi véleményt, hogy ügyfelét műteni kell. Így vagy úgy, de a csapat elköszönt tőle és míg nem tisztázottak az egészségügyi kérdések, Williams aligha talál munkát.

 


jaguars Geoff Schwartz, OT/G 
 Felszabadul: 480 ezer dollár

 

A már 30 éves Schwartz a hetedik körben került a ligába, de sikerült magát beverekednie a legjobbak közé, legalábbis egy nagyon kis időre. A sérülések aztán teljesen kicsinálták. Hogy mennyire mélyen van, jól mutatja, hogy még a Lions másodvonalába sem fért be, ráadásul egy eddig pályát soha nem látó Brandon Thomas szorította ki. Nem valószínű, hogy a szezonkezdet előtt, vagy akár úgy általában talál még csapatot magának.

 

2016.08.29.

 


jaguars Terrance Knighton, DT 
 Felszabadul: 1,7 millió dollár

Knightont nem is olyan rég még a liga egyik legjobb defensive tackle-jeként tartották számon még Denverben, ehhez képest tavaly nem kellett már a Redskinsnek sem, a Patriotsban pedig az első keretszűkítést sem érte meg. Elküldésével a csapat 1,7 millió dollárt spórol meg.

 


jaguars Paul Kruger, OLB 
 Felszabadul: 5,3 millió dollár

 

Kruger elküldése meglepő, a Browns talán legjobb jelenlegi linebackere, akinek ráadásul még két évig volt érvényes szerződése. A Ravensszel Super Bowlt nyerő védőnek persze nem a tavalyi éve volt a legjobb – ahogy senkinek sem a Brownsban – de a 30 éves játékos még bőven elfért volna a Browns rosterén. Hiába, teljes átalakítás van.

 


jaguars Rueben Randle, WR 
 Felszabadul: 500 ezer dollár

 

A 25 éves Randle-t úgy küldte el az Eagles, hogy egymillió dolláros fizetéséből 500 ezer garantált volt. Ha nem jó, hát nem, bővebben itt írtunk róla.

 


jaguars Major Wright, SS 
 Felszabadul: 1,75 millió dollár

 

Nagyon úgy fest, hogy Wright egyedül Lovie Smith-nek tetszik, ugyanis annak idején még vele draftola le a Bears és ő vitte magával a Tampához. Most, hogy a Bucsnak új mestere van, ki is vágták a strong safety-t. Pedig nem volt ő még anno a Bearsben olyan rossz, 2011 és 2013 között kezdő volt, utolsó évére már a 100 tackle-t is elérte egy szezonban, illetve ez idő alatt 9 interceptiont, három pick sixet és három kierőszakolt fumble-t szerzett.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!