Connect with us

Minden ami NFL

Mit várhatunk az újonc irányítóktól?

Sokáig úgy tűnt, egyetlen elsőéves irányító sem fogja kivezetni csapatát az első héten a pályára, azonban végül ketten, Dak Prescott és Carson Wentz is megkapja a lehetőséget ilyen-olyan okokból kifolyólag. Érdekes módon két teljesen különböző szezonra számíthatunk a két fiatal QB-tól, azonban egy közös: ne a statisztikákból induljunk ki.

 

carson-wentz-dak-prescott-eagles-cowboys-rookie-qbs

 

Én alapvetően nagyon szeretem a statisztikákat, de sokszor rendkívül félrevezetőek lehetnek. Ez az újonc irányítóknál kiváltképp igaz, hiszen ha csak az utóbbi évekből szemezgetünk is találhatunk rendkívül furcsa dolgokat. Például Donovan McNabb rookie szezonja rosszabb volt, mint Tim Tebow egyetlen kezdőként megvívott idénye 2011-ben. Újoncként Cam Newtonnak rosszabb INT mutatója volt, mint Blaine Gabbertnek. Andrew Luck yard/attempt mutatója gyengébb volt, mint például Josh Freemannek vagy Christian Pondernek.

 

Az első, tanulóév sok szempontból is, főleg ha nem annyira profiként és felkészültként érkezel a ligába, mint Andrew Luck vagy Jameis Winston például. Idén egyik (kezdő) újonc irányító sem mondhatja el ezt magáról, sőt, fényévekre vannak például Luck egyetemről kijövő énjétől. Wentztől és Prescottól viszont két teljesen különböző felfogást, játékstílust várhatunk idén.

 

Dak Prescott egy olyan Cowboys offense-be csöppent bele, ami rajta kívül szinte egytől egyik elit tagokból áll. A támadófal a legjobb a ligában, Dez Bryant a legjobb elkapók között szerepel, Jason Witten egy nagyon rutinos tight end és az első körös Zeke Elliott is a legsokoldalúbb újonc futó, akit talán valaha látott a világ. Így neki nem kell majd sokat vállalnia, rengeteg futással fog operálni a Cowboys és amikor passzjátékra kerül a sor, akkor is főleg Wittent fogja keresni biztonsági játékokkal vagy feldobja Dezre, hogy fizikai előnyét kamatoztatva oldja meg a kétes helyzeteket. Természetesen jönni fognak a hibák, az interceptionök, de kisebb mértékben, mint Wentznél. Amit nagyon érdekes lesz figyelni, hogy hátrányban mire képes, amikor nem lehet folyamatosan a futójátékkal operálni.

 

Carson Wentz ellenben el fogja engedni a karját folyamatosan annak ellenére, hogy egy kiváló védelem áll mögötte és ezek alapján nem is lenne erre szükség feltétlenül. Rengeteg rossz döntésre lehet tőle számítani és emellett rengeteg nagy játékra is, igazi “gunslinger” mentalitás várható az egyetemi másodosztályban edződött fiatalembertől. A prototípus méretekkel megáldott, rendkívül atletikus QB abban lesz nagyon jó, hogy meghosszabbítsa a játékokat – ez nem látszik majd semmilyen statisztikai lapon. Ha a fal összeomlik, ő ki fog tudni menekülni és akár a földön, akár a levegőben megoldja majd ezeket a helyzeteket. A hibák számát menet közben csökkenteni fogja és lehet majd rajtuk javítani, nyomás alatt például magasan passzol, ebből származhat majd több INT is a szezonban. A felsoroltak mellett fókuszáljunk idén inkább a playmaker képességére, azaz hogy mennyi parádés játékot fog tudni összehozni első évében.

 

Kíváncsian várjuk mit tud kihozni magából a két úriember, illetve hogy év közben megszerzi-e a kezdő posztot az 1/1-es Jared Goff és a szintén első körben kiválasztott Paxton Lynch. Meglátjuk mennyire veszik fel az éles meccsek tempóját, de a világmegváltó csodáknak még nincs itt az ideje.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!