Connect with us

NCAA

NCAA College Football – Week 4

Tovább robog az NCAA College-vonat és bár nem lesz egyszerű a múlt heti mérkőzések színvonalán túltenni, azért bőven akadnak most is olyan ínyenc párosítások, melyeket hiba lenne szem elől téveszteni. A válogatott fehérvári mérkőzése után a szerencsésebbek haza is tudnak érni a hatórási kezdetre, és ha már a magyar vonatkozásánál tartunk, megemlékezünk egy olyan játékosról is, akinek a felmenői jó eséllyel Magyarországról vándoroltak az USA-ba.

 

collegeszéles

 

#23 Ole Miss Rebels vs #12 Georgia Bulldogs – szeptember 24., 18:00 (magyar idő szerint)

 

Nem kisebb revansra készül a Rebels, minthogy sikerüljön megtörni azt a 10 meccses vereségi szériát, mely 1997 óta tart a Bulldogs ellen. A két csapat örökmérlege 32-12-1 a Georgia javára, melyből egyértelműen kivehető, hogy a párbaj messze áll a kiegyensúlyozottól. Ez próbálja meg most plasztikázni a Mississippi, és ha eltekintünk a rangsorban elfoglalt helyüktől, akkor nem kis esélye van annak, hogy hazai pályán “meglepjék” a magasabban rangsorolt ellenfelüket. A tengerentúlon mindenesetre esélyesebbnek gondolják a hazai alakulatot, de a dicsőséghez vastagon fog kelleni a szerencse, na meg Chad Kelly is, aki egy rosszabb teljesítménnyel magával ránthatja az egész csapatot.

 

Egy érdekes matchup: DeMarquis Gates (#3) vs Nick Chubb (#27). Gates-nek nem lesz egyszerű dolga, hiszen az Alabama után egy újabb jól futó csapattal lesz dolga, sőt az NCAA egyik legjobb running backje próbálja majd áthágni magát a tehetséges linebackeren. Chubb kisebb gödörben van, hiszen előző két meccsén összesen nem futott 150 yardot, és bár az Ole Miss MLB-je sem a legjobb formáját mutatta az elmúlt hetekben, azért azt nem lehet kizárni, hogy sokszor fognak találkozni a pályán egy-egy szerelés jóvoltából. A párharcot illetően Chubbnál van a tehetségfölény, de ez nem jelenti azt, hogy Gates ne tudná megállítani a jövő NFL-sztárját.

 

Egy név, akire figyeljünk: Jacob Eason (#10). Talán kijelenthető, hogy a georgiai irányító a legtehetségesebb freshman QB (még csak 18 éves!) egyetemi berkeken belül, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy az előző, Missouri Tigers elleni mérkőzésen egy 4&10-es szituációnál passzolt győztes TD-t a meccs utolsó perceiben. Érdemes tudni róla, hogy egy tipikus zsebirányító, ezért nem nagyon fog highlight videó készülni a kiszabadulásaiból, lábon megoldott játékaiból, azonban az igazi fegyver nála a testalkata, a karja és a passzolási képessége. Még ilyen fiatalon is képes jó döntéseket hozni, a nagy karjának köszönhetően a mélyebb passzai is ülnek, ráadásul 6’5″ magas, tehát a zsebből is kiválóan látja a pályát, továbbá földre vinni is nehéz. Ha valaki a jövő 1/1-es várományosát szeretné követni, érdemes lesz Eason játékát fürkésznie.

 

eason

 

#14 Tennessee Volunteers vs #19 Florida Gators – szeptember 24., 21:30 (magyar idő szerint)

 

Nem kisebb dologra készül most a haza pályán játszó Tennessee, minthogy megszakítsa a 11 mérkőzéses nyeretlenségi sorozatát a nagy rivális Florida ellen. Erre minden esélye megvan a házigazdáknak, hiszen hazai pályán léphetnek közönség elé és magasabban is tartják számon a szakértők, sőt a fogadási irodák is a Volst vélik esélyesebbnek. Lesz is miért visszavágni, hiszen az előző randevújukkor a Gators egy 63 yardos touchdownnal szerzett előnyt az utolsó percekben és miután a Tennessee rúgója kihagyta a sorsdöntő mezőnygólt, a Florida örülhetett a végén. Most is hasonlóan kiélezett párbajt várunk.

 

Egy érdekes matchup: Joshua Dobbs (#11) vs Jalen “Teez” Tabor (#31). Pikáns összecsapás ez a Vols tehetséges irányítója és az egyetemi foci egyik legtehetségesebb cornerbackje között. Dobbstól nagy előrelépést vártak végzős évére, ez eddig nem történt meg, de még csak most jön a szezon java és itt a remek alkalom, hogy egy jövőbeli NFL corner ellen bizonyítson. Remélhetőleg célba fogja venni azokat az elkapóit is, akiken Tabor dolgozik majd, hiszen ezekből a megmozdulásokból parázs jelenetek alakulhatnak ki. A született trash talker CB mindent meg fog tenni, hogy lehalássza a felé szálló labdákat és egy kis emberkedéssel magára haragítsa a hazai csapatot és szurkolóit.

 

Egy név, akire figyeljünk: Laszlo Toser (#43). Jó eséllyel nem fogjuk tudni figyelni Toser (Tőzsér?) játékát, hiszen nem számít kezdőnek Tennessee-ben, mégis érdemes megemlékezni róla, mert feltehetőleg apai ágon igen szoros kapcsolatban áll Magyarországgal. László 1997-ben látta meg a napvilágot a Tennessee állam déli részén fekvő Ooltewah településen Sonya Toser és idősebb Laszlo Toser gyermekeként. A fiatal rúgójátékos 2015-ben iratkozott be az egyetemre sportösztöndíj nélkül, tehát messze nem volt egyszerű dolga már az elején. Első évében nem is számítottak rá és egyelőre még ebben a szezonban sem jutott lehetőséghez rúgásoknál. Azt azonban érdemes tudni róla, hogy középiskolásként viszonylag sikeres játékosnak számított, 79 kickoffból 72-t rúgott touchbackre, 15/20 volt a field goal mutatója és közel 100%-kal rúgta az extra pontokat. Ha idén nem is fogunk semmit látni belőle, azért mindenképp érdemes fejben tartani, hogy a Volunteersben van egy magyar felmenőkkel rendelkező focista is.

 

toser

 

#16 Baylor Bears vs Oklahoma State Cowboys – szeptember 25., 01:30 (magyar idő szerint)

 

Hogy ne csak egy konferencia meccseit harangozzuk be, így most a BIG12 konferencia egyik rivalizálását vezetjük fel. Aki a pontgazdag, látványos támadójátékokban gazdag mérkőzések híve, annak kihagyhatatlannak ígérkezik ez a mérkőzés, még akkor is, ha hajnali fél kettőkor lesz a kickoff. A Baylor rekordot jelentő, sorozatban negyedszer igyekszik 4-0-ával indítani a szezont, míg az Oklahoma State szépen felállt a Central Michigan elleni, meglepetést keltő vereségből, így akár egy kiélezett csatát is láthatunk. Eredetileg a Bears jóval esélyesebb, de ne írjuk le a Cowboyst, ha fejben minden rendben lesz a csapatnál, bőven lesz esélyük megfogni a vendéglátójukat.

 

Egy érdekes matchup: Ashton Lumpkin (#6) és Ramon Richards (#7) vs Mason Rudolph (#2). Két cornerbacket is érdemes kiemelni az Oklahoma State irányítója ellen, hiszen Rudolph elég nagy passzgyáros (legutóbbi meccsén 540 yardot ért el), így mind Lumpkinnak, mind pedig Richardsnak esélye lesz egy-egy labda lehalászására. Bár Rudolph viszonylag biztos és pontos irányítónak számít, mégse mehet biztosra, mert a két szélső védő igen rutinosnak számít, így résen lesznek, ha a junior quarterback passzra szánja el magát, kérdés már csak az, hogy mennyire sikerült felkészülniük a Cowboys sztárjából.

 

Egy név, akire figyeljünk: KD Cannon (#9). Egy újabb “terméke” a baylori elkapógyárnak, aki hihetetlen számok produkálására képes még akkor is, ha ez az offense nem éppen az elkapókra van kihegyezve. Mindezek ellenére, Cannon igyekszik nem fukarkodni a kiugró teljesítményekkel idén sem, hiszen a legutolsó, Rice elleni mérkőzésén 9 elkapásból 213 yardot ragasztott fel, melyhez további 2 TD is párosult. Jelenleg ő az egyetemi foci egyik legrobbanékonyabb, legkiszámíthatatlanabb szélső elkapója, aki hanyag eleganciával veri meg a rá állított védőt/védőket. Minden bizonnyal, jelentkezni fog a 2017-es NFL Draftra, és jó eséllyel vasárnaponként is meg fogja villogtatni tudását, mely jelenleg élményszámba megy ebben a szezonban.

 

kdcannon

 

Arizona Wildcats vs #7 Washington Huskies – szeptember 25., 04:30 (magyar idő szerint)

 

Nem kell azoknak sem aggódnia, akik reggelig akarnak focit nézni, hiszen a nyugati parton ilyenkor még nagyban zajlik a élet. A párharcot a Huskies vezeti 20-11-1 arányban, de a legutóbbi 8 meccsükön rendre a hazai csapat győzedelmeskedett, tehát nem érdemes lesajnálni a Vadmacskákat. Az viszont mindenképp a Washington mellett szól, hogy félelmetesen ügyes védelmük van és őket erősíti az ország jelenleg leghatékonyabb irányítója. Látványos, sokpontos mérkőzésre számíthatunk, ahol bőven megvan az esélye, hogy nem egy bravúros elkapást vagy éppen védelmi touchdownt látunk, ezért mindenképpen érdemes fennmaradni/hajnalban kelni.

 

Egy érdekes matchup: Trey Griffey (#5) vs Sidney Jones (#26). Griffey egyelőre nem fut kiemelkedő szezont, hiszen 9 elkapásból “csak” 153 yardot és egy touchdownt ért el, mégis a Cats legeredményesebb elkapója eddig. Az ő levédekezése lesz majd Jones feladata, aki az egyik legjobb CB egyetemi szinten, és az elvakultabbak már-már az ex-Husky Marcus Petershez hasonlítják. A washingtoni cornert eddig nem sokszor merték célba venni és ez a sorozat most is folytatódhat, de bízunk benne, hogy próbára fogják tenni a tehetséges védőt.

 

Egy név, akire figyeljünk: Jake Browning (#3). A 20 éves irányító eddig lejátszotta a pályáról az ellenfél védelmeit az előző három mérkőzésen, passzolt 744 yardot és 12 TD-t, valamint csupán egy interceptiont vétett. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy egyik defense sem volt világverő, így “könnyű” volt nagy számokat hozni, de amellett nem szabad szó nélkül elmenni, hogy a másodéves irányító mekkorát fejlődött az előző szezonhoz képest. Játéka sokkal érettebb, kiforrottabb és ez leginkább a hibák elkerülésében jelentkezik. 70% felett érnek célba labdái és kevés olyan passza van, mely lehalászható. Most azonban egy nagyobb ellenféllel szemben kell megmérettetnie magát, de ami mindenképp mellette szól az a magabiztossága és vezérszelleme, és ez a két dolog mindenképp az átlag irányító felé emeli őt ezen a szinten.

 

NCAA Football: Washington State at Washington

 

Érdemes még figyelni:

 

#8 Michigan State Spartans vs #11 Wisconsin Badgers – szeptember 24., 18:00 (magyar idő szerint)

#4 Michigan Wolverines vs Penn State Nittany Lions – szeptember 24., 21:30 (magyar idő szerint)

Auburn Tigers vs #18 LSU Tigers – szeptember 25., 00:00 (magyar idő szerint)

UCLA Bruins vs #7 Stanford Cardinal – szeptember 25., 02:00 (magyar idő szerint)

#10 Texas A&M Aggies vs #17 Arkansas Razorbacks – szeptember 25., 03:00 (magyar idő szerint)

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!