Connect with us

Hír

Szabálytalan lett volna a Garoppolo sérülését okozó tackle?

Kiko Alonso, a Miami Dolphins védője még a hétvégén szerelte Jimmy Garoppolót, a New England Patriots játékosát. Az esetet akkor és utána is szabályosnak nyilvánították, senki nem szólalt fel ellene. Ugyanakkor az ESPN-en megjelent egy cikk Kevin Seiferttől, aki ezt többé-kevésbé megkérdőjelezi.

 

19patriots-web-master675

 

Saifert a szabálykönyv 12. Szabály 2. Szekció 9(b) cikkelyét hozza fel. Ugyanis az NFL szabálykönyvében vannak úgynevezett “védtelen játékosok” (ilyen például az elkapni készülő elkapó is, akit nem lehet csak úgy megütni), akik védeni próbál a szabálykönyv. Ide tartoznak sok esetben az irányítók is és elméletileg, mivel Garoppolo a cikk szerint “passing posture”, azaz passzoló testtartásban volt. Emiatt Alonso mondhatni szabálytalanul szerelte Garoppolót, mert nem lett volna szabad teljes testsúlyával ráesnie. Mivel megtette, 15 yardos büntetést is lehetett volna ítélni.

 

Ha megnézzük az esetet, akkor látszik, hogy Garoppolo kimozog a zsebből és az utolsó másodpercig kivár, hogy eldobhassa a labdát. Alonso már szinte repült, fél másodperc lehetett a passz eldobása és a kontaktus között, senki nem várhatja el, hogy ennyi idő alatt egy 110 kilós linebacker megálljon. Persze ennek az lett eredménye, hogy Garoppolo dobóválla megsérült. A szerelés ugyanakkor ezzel együtt sem volt elkésett vagy indokolatlan.

 

Manapság rengeteg gondot okoznak rohangáló irányítók, akik ebbe annak rendje és módja szerint meg is sérülnek. Nem a Newton féle direkt fejre menő ütközésekről beszélek, hanem a kvázi ártatlannak tekinthető szituációkra. Andrew Luck, Alex Smith, Cam Newton és társaik nagyon nagy csibészek tudnak lenni. Egyrészt bármikor megiramodhatnak, fontos yardokat, 1st downokat és pontokat szerezve ezzel, másrészt nem minden esetben törekednek arra, hogy megússzák a dolgot. Hány olyan esetet láttunk, amikor valamelyik irányító bedob egy testcselt és fut tovább, esetleg megindul az oldalvonal mellé, és amikor látja, hogy annyira nem akarják megcsapni, még bevetődik plusz két yardért. Ez pedig probléma és elő is jön a Garoppolo esetnél.

 

A videókon látszik, hogy Alonso teljes testsúllyal ráesik Garoppolóra, ami ugye a fentebb leírtak tükrében szabálytalan. Sok amerikai Patriots fanatikus felrója neki, hogy a kezét is kivette Garoppolo alól, nehogy még véletlenül is tompítson neki. Utóbbi szerintem nonszensz elképzelés, semmi tudatosságot nem látok benne, bár elismerem, hogy bele lehet látni a dologba. Az előbbi pedig olyan vegyes szerintem. A mérkőzést vezető Craig Wrolstad ezt nem ítélte szükségtelennek vagy durvaságnak Alonso teljes testsúlyos szerelését. Szerintem jogosan, mert bár minimálisan talán sikerülhetett volna mellé esnie, abszurd elvárás az ellenfél védőitől, hogy hímes tojásként bánjanak az irányítóval (ugyanakkor megteszik, rengeteg nevetséges irányító elleni durvaságot fújnak be, lásd a videót).

 

 

Azzal, hogy egy védő teljes sebességgel rohan a QB felé, lehetősége van arra, hogy beleüssön a labdába, kiharcoljon egy fumble-t, sacket szerezzen vagy csak simán megzavarja az irányítót. Neki ez a feladata. Ez egy kontakt sport, nem lehet kizárni a sérüléseket, és azért az irányítók többsége elég jól bírja a gyűrődést (Manning például úgy eldőlt karrierje végére, mint egy zsák krumpli). Azt mindenképp szankcionálni kell és keményen büntetni, ha egy játékos a másik térdére vagy fejére megy, ráadásul szándékosan, de az ilyen, a játék jellegéből fakadó balesetekkel nem lehet mit kezdeni. Ettől persze a szabálykönyv szerint lehetett volna Alonso szerelésére zászlót dobni.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!