Connect with us

Hír

BREAKING: A Patriots elcserélte Jamie Collinst Clevelandbe!

Wow. Ez volt az első reakciónk, amikor megláttuk, hogy a Patriots elcserélte legjobb linebackerét, Jamie Collinst a Cleveland Brownsba. És vagy ezerszer csekkoltuk, hogy biztos nem hamis accountról posztolták-e Twitterre. Belichick megőrült? Ez hogy illik a Moneyball filozófiába? Ki miért ment bele a cserébe? Mit jelent ez a jövőre nézve?

 

GLENDALE, AZ - FEBRUARY 01: Jamie Collins #91 of the New England Patriots reacts after stopping Marshawn Lynch #24 of the Seattle Seahawks in the first quarter during Super Bowl XLIX at University of Phoenix Stadium on February 1, 2015 in Glendale, Arizona. (Photo by Elsa/Getty Images)

 

A Patriots

 

A Patriotsnak jelenleg az a nagy rákfenéje, hogy túl jók, túl jó játékosokkal. Ugyan nem tűnik nagy problémának, azonban ez azt eredményezi, hogy nem tudnak mindenkit megtartani. Chandler Jones is ezért került Arizonába a holtszezonban, egyszerűen nincs annyi helyük a fizetési sapka alatt, hogy mindenki beférjen. Idén többek között a következő játékosoknak jár le a szerződésük: Dont’a Hightower, Malcolm Butler, Jabaal Sheard, Martellus Bennett, Logan Ryan, LeGarrette Blount, Duron Harmon.

 

Belichickék tehát nem Collinst választották közülük, amiben közrejátszott az, hogy Von Millerhez közeli szerződést szeretne magának állítólag, illetve hogy Collins idén többször is “szabadon mozgott” a pályán, nem feltétlen az előre felrajzoltak szerint, a Bills ellen csökkent is a snapszáma a korábbiakhoz képest. A csapatnál egyébként meg vannak elégedve Elandon Robertsszel, a hatodik körös újonccal, aki átveheti Collins helyét a kezdőben. Collinst biztos nem fizették volna meg, így pedig jobb ellenértéket kaptak érte, de erről később.

 

A Browns

 

Meglepő módon ők szereztek játékost és nem adtak így a trade deadline vészes közeledtével, miközben mindenki arra számított, hogy legnagyobb sztárjaik közül 1-2-t még draftcetlikre váltanak. Ehelyett megszerezték a liga egyik legjobb linebackerét. A korábbi második körös, 27 éves játékos kiváló coverage-ben, a harmadik legrosszabb passer ratinget engedte a belső linebackerek között az ellenfél irányítóinak (57.1), miközben a jelenlegi két kezdőjük 105.6 és 120.8-as ratinget enged. Ezen kívül passzsiettetési képességei is kiválóak Collinsnak.

 

cwhkqowukaaatzt

 

Könnyedén megengedhetik maguknak, tele vannak draftcetlikkel és pénzzel is a fizetési sapka alatt, így egy új szerződés simán bele fog férni jövőre.

 

Az ellenérték

 

A Browns egy harmadik körös kompenzációs cetlit ad a Patriotsnak a 2017-es NFL Drafton. A kompenzációs pickek lényege, hogy a tavaly elvesztett szabadügynökökért cserébe kapják őket a csapatok (ennél bonyolultabb, ha részletesen érdekel, ITT írtunk róla korábban). Ezek hivatalosan még nem kerültek megállapításra, azonban előre elég jól kalkulálhatóak, a Browns Alex Mack elengedéséért fog kapni egy harmadik körös cetlit (a kör végén, valahol a 98. pick körül), ez kerül át New Englandbe. Abba mellesleg érdekes belegondolni, hogy a Browns olyan dolgot cserélt el, amit technikailag még nem kapott meg.

 

A Patriots kapott volna Collinsért egyébként is egy harmadik körös cetlit (nagy valószínűséggel), amennyiben nem igazolják újra márciusban, viszont azt csak 2018-ban kapták volna meg, ráadásul így nem is kell figyelniük arra, hogy több kvalifikáló játékost engedjenek el, mint igazoljanak (ez egyébként feltehetőleg amúgy is teljesült volna). Ezzel tehát egy évvel korábban jutnak hozzá ehhez a bizonyos választási joghoz. A Brownsnak pedig annyi cetlije van, hogy bőven belefért egy top5-10-es linebackerért cserébe egy harmadik kör végi pick.

 

A jövő

 

A Patsnél semmi különös, megtarthatják Hightowert, aki futás ellen sokkal jobb, mint Collins. A Brownsnál azonban sokkal érdekesebb a helyzet. Collins ugyanis szabadügynök lenne az idény végén, de természetesen Clevelandben ezt nem szeretnék hagyni. Collins érzéseit nem tudjuk a trade-del kapcsolatban, mennyire szeretne a Brownsban játszani, de az ügynöke természetesen minden sablonos dolgot elmondott ezzel kapcsolatban. Szóval ha Collins nem szeretne hosszú távú gigaszerződést aláírni a csapattal, akkor a Brownsnak még mindig ott a lehetősége a franchise tagre. Ez csak annyiban bonyolítaná meg a helyzetet, hogy akkor Terrelle Pyorral kell mindenképp megegyeznie a csapatnak.

 

terrelle-pryor-600x400

 

Az egyébként elképzelhető, hogy már el is kezdődtek tárgyalások a felek között, Collins feltehetőleg hatalmas szerződést fog kapni a Brownstól, évi $15-6 millió körülit. Az lenne még érdekes, ha elengednék Collinst valami oknál fogva, mert akkor adott esetben 2018-ban igényt tarthatnak egy feltehetőleg harmadik körös kompenzációs pickre, de ez már csak játék a szabályokkal, Collins nem csak fél évre lett a Browns játékosa ennek a trade-nek a kapcsán.

 

Ki nyert?

 

Szerintem egyértelműen a Browns, a harmadik kör végén elég ritkán találni ilyen jó linebackert. Viszont a Patriotsot sem lehet megróni a dolog miatt, hiszen tudták, hogy Collins jövőre nem lesz már a csapatnál, így legalább kicsit jobb ellenértéket kaptak érte, mintha csak úgy elengedték volna. Az egy érdekes kérdés, hogy Collins fél évnyi hiánya megért-e a harmadik kör végi választási jog egy évvel való előrehozását. Szerintem nem.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!