Connect with us

Hír

Bírói hiba miatt vesztett a Browns?

0-4-gyel indult a Cleveland számára a szezon, ebből viszont 3 meccsen csak nyögvenyelősen tudták őket megverni. A Washington elleni meccs végjátékában azonban úgy tűnik, hogy a Redskinsnek ítéltek egy olyan fumble-visszaszerzést, ami során a labdát végig a Brownsos Duke Johnson birtokolta. Vagy mégsem?

 

Q4 10:39-nél 24-20 a Redskins javára. Crowell 17 yardos futás saját 25-ről, majd 8 yardos futás saját 42-ről. Ekkor Duke Johnson félpályáról fut, majd 5 yard után belekeveredik egy tömegbe a szerelése után, ahol kiütik a labdát a kezéből. Sajnos a hivatalos kameraálláson nem látni, ezért házi videókon mutatjuk meg, mi a probléma.

 

 

Igen, jól láttátok. A fumble után Johnson feláll a kupacból, és ott a kezében a labda. Még részletesebben, kimerevítve:

 

 

A line judge még a kupacot bontogatja és nagy erőkkel mutatja a Redskins első kísérletét, míg Johnson a labdát magasba tartva álldogál. Az NFL szabályai szerint a fumble bármely olyan cselekedet a labdavivő játékos részéről, a passzoláson és a rúgáson kívül, mely a labda birtoklásának megszűnését eredményezi. A labda földre érkezése előtt vagy után bármely csapat birtokba veheti és mozgathatja a labdát. Johnson egyértelműen birtokolta a labdát, hiszen a pálya területén volt teljes testével, majd felállt és a magasba emelte azt.

 

Ugyan a Redskins vezetett négy ponttal, a negyedből tíz perccel hátra, a Browns félpályáról vezetett egy dinamikus drive-ot, és sejthető, hogy ez teljesen megtörte őket. Az NFL hivatalos közleményt adott ki az esetről:

 

A pályán megítélt döntés a fumble volt, a Washington pedig megszerezte a szabad labdát. Több szögből is visszanézték a játékot, és semmi ok nem volt rá, hogy megállítsák a játékot, mivel semmi bizonyos nem látszódott belőle. A helyszíni bírói ítéletet megerősítette volna egy visszanézés is.

 

Semmi bizonyos nem látszódott valóban, csupán az, hogy Johnson a magasba emeli a labdát, mielőtt megszólal a bírói sípszó. (A sípszótól halottá válik a labda minden esetben.) A line judge látványosan nem a labdát figyelte, az embereket pakolászta odébb és intette be a first downt, közben pedig nem vette észre, hogy Johnsonnál van a bőr.

 

dukej

 

De Sarah Thomas line judge elmondta, hogy miért döntött így: mikor a kupachoz rohant, úgy látta, hogy egy ‘Skins-játékosnál van a labda. A fumble megszerzése után a kupac alján levő Redskins-játékosnak valószínűleg nem csak a keze és lábfeje ért a földhöz, így a labda (ha valóban történt turnover) halottá vált. Ennek értelmében Johnson már egy halott labdát húzott ki a kupacból és ezt emelte a magasba.

 

Mivel a turnoverben végződő játékokat mindig visszanézik, és a játékvezető is elvileg jó szögben állt, Hue Jackson megbízik az ítéletükben, és inkább a labdahordozó kezeinek biztonságát fejlesztené, csak ne legyen esetleges kétes bírói döntések befolyása alatt az eredményük. Jackson is érti, hogy sajnos csak és kizárólag a line judge volt olyan helyzetben, hogy lássa, mi történik, így meg kell bíznia benne.

 

A hivatalos közvetítésből valóban semmit nem lehetett látni, itt van a teljesség kedvéért:

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!