Connect with us

Minden ami NFL

Mi van veled Stephen?

Stephen Gostkowski, a New England Patriots kickere, az elmúlt években a liga legjobbjává nőtte ki magát e téren, az idei szezonban viszont meglehetősen nagy hullámvölgybe került. Idén már két kihagyott extra pontnál, valamint három kihagyott field goalnál jár hét mérkőzés után.

102416-nfl-new-england-patriots-stephen-gostkowski-1-vadapt-664-high-61

 

Igazolásul rögtön álljon itt, hogy Gostkowski az előző alapszakaszban 52-ből 52 extra pontot értékesített és egész évben volt összesen három kihagyott field goalja. Nem csoda, hogy a hirtelen formahanyatlás következtében egyre többen gondolják azt, hogy hamarosan a Patriots megköszöni rúgójának eddigi közreműködését és mással folytatják a közös munkát – hiszen pont Bellichick az, aki akár egy elmulasztott edzés vagy egy fumble után lelkiismeretfurdalás nélkül vágja ki az adott játékost.

 

Bellichick azonban kategorikusan kiállt játékosa mellett és kategorikusan kijelentette, hogy továbbra is Gostkowskival képzelik el a jövőt.

 

„Senki nem dolgozik keményebben Steve-nél. Rendkívül tehetséges játékos, aki mentálisan is erős. Valahogyan túl leszünk ezen is.”

 

A tavalyi AFC döntő óta Gostkowski is tisztában van vele, hogy egy semmiségnek tűnő extra ponton is kárba veszhet egy évnyi kemény munka.

 

„Ki kell találnom, hogyan lehetnék újra konzisztens. Ez a munkám, ennek megfelelően komolyan is veszem. Nincs is annál rosszabb érzés, amikor egyedül te hibázol. A győzelem ellenére is csak az egyetlen elrontott játékodról tudsz beszélni. Ez hozzátartozik a poszthoz, bele kell törődni.”

 

A formahanyatlás okát egyébként két különböző dologban vélik felfedezni.

 

Az egyik, hogy mint köztudott, a Patriots tudatosan rúgja az ellenfél 1 yardos vonalára a kickoffokat. Ehhez azonban magának a rúgásnak a technikáját is meg kellett változtatnia, hiszen jobban rá kell fordulni a labdára, hogy az valamelyik sarok felé szálljon, hogy ezáltal a pályán belül egy hosszabb út nyíljon meg a játékszer számára. Ez pedig elég gyorsan beidegződik és rutinossá válik. A Miami ellen kihagyott 39 yardos mezőnygólnál azt figyelhetjük meg, hogy nem fordul a labdára eléggé, így az elszáll jobbra.

 

A Bengals ellen kihagyott extra pont pedig ennek a fordulás-történetnek a túlkompenzálása, amikor már túlságosan ráfordul és balról kerüli a kaput a labda.

 

Összehasonlításképpen pedig álljon itt végül a tavalyi rájtászásban, a Chiefs ellen végzett egyik field goal, ami gyakorlatilag tökéletesre sikerül. Érdemes megfigyelni a két jelenet közti árnyalatnyi különbségeket, már a nekifutástól kezdve, egészen a mozdulatsor végéig.

 

A másik, a pálya. Ha jobban megfigyeljük, akkor a kihagyott rúgások többsége hazai pályán történt (3 otthon, 2 idegenben). Ráadásul mindegyik 50 yard alatt volt (48 yardos FG a Bills ellen, 39 yardos a Dolphins ellen és egy kihagyott extra pont a Bengals ellen), ami a bőven értékesíthető kategória. Ezzel szemben idegenben csupán a Browns elleni 50+ yardos kísérletet rontotta el, ami egyébként benne van a dologban, illetve a Steelers elleni XP-t. Több játékos is panaszkodott a szezon során, hogy túlságosan puha a Patriots pályájának talaja, ami a kitámasztásoknál okozhat problémát. Ezért a vezetőség arra a döntésre jutott, hogy kicserélik az egészet, bízva abban, hogy ez megoldhatja az effajta gondokat a jövőben. Persze azt ne várjuk, hogy egy csapásra minden megváltozik, azonban a csapat elkötelezettségét a probléma megoldása irányában jól jellemzi.

 

Egyébként nem csak Gostkowski teljesít rosszul a top rúgók közül idén, ugyanígy igaz ez a vasárnapi Seattle@Arizona meccs két főhősére is, Stephen Hauschkára és Chandler Catanzarora is.  Előbbi 12/14 FG és 9/11 extra pont értékesítési mutatóval áll, utóbbinál ugyanezek a számok 8/11 és 17/18. Az ő teljesítményüket mégsem kritizálják annyira, pedig nagyon hasonló statisztikával rendelkeznek, mint a Patriots rúgója.

 

A különbség esetükben talán a szerződésük. Amíg a két kollégája még újonc szerződésében van, addig Gostkowski a liga legjobban kereső kickere. Tavaly 17,2 millió dolláros szerződést írt alá a Patriotsnál, amiből 10 millió garantált a tavalyi és az idei évre. A kivágása azonban szinte elképzelhetetlen. Még ha egy rosszabb periódusban van, akkor is a liga egyik legjobb kickere, luxus lenne őt csak úgy szélnek ereszteni, a kivágása több problémát generálna, mint amennyire megoldást nyújtana.

 

Ahhoz, hogy miért nem éri meg gazdaságilag, ugorjunk a következő offseasonra. A Patriotsnál év végén komoly kérdések merülnek majd fel, amikor Hightowerrel, Collinsszal és Butlerrel is szerződést kéne hosszabbítani – ezt a kérdéskört egyébként egyszerűsítette a Chandler Jones trade még a nyáron. Jelenleg 65 millió dollárral van a plafon alatt gárda, amiből akár meg is lehet állapodni mindhármójukkal. Ehhez a 65 millióhoz 1.5 millió jönne hozzá, hogyha kivágnák jövő év június 1-je előtt Gostkowskit, vagyis olyan hatalmas összegek nem szabadulnának fel, ami biztosan garantálná a három kiváló védő szerződtetését és még a kickerüket is elvesztenék.

 

Tavaly a szemünk előtt játszódott le a kickerek csoportos romlása, illetve a Pittsburgh rúgókálváriája. Ez pedig már bőven elég ahhoz, hogy helyén kezelje a csapat a jelenleg kialakult helyzetet és év közben ne variáljon kicker poszton.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!