Connect with us

NCAA

NCAA College Football – Week 5

A College Football kedvelőinek minden szombati nap egy Karácsonnyal ér fel, és ez alól ez a nap sem képez kivételt. A sorsolás és a szerencse úgy hozta, hogy az ötödik fordulóban három olyan párharc is lesz, ahol top10-es csapatok mérik össze erejüket. Az egyik ilyen mérkőzés le is ment már, ott a #10 Washington verte 44-6-ra a #7 Stanford alakulatát. A másik két mérkőzést ma este/éjszaka rendezik, de nem csak azokért lesz érdemes virrasztani, hiszen más meccsek is hozhatnak bőven izgalmakat. Mi felvezetjük, miért is lesz érdemes ma sokáig virrasztani!

 

collegeszéles

 

 

Georgia Tech Yellow Jackets vs #14 Miami Hurricanes – október 1., 18:00 (magyar idő szerint)

 

Az Atlantic Costal Conference egyik rangadójának ma leszünk szemtanúi, ha GT-Miami meccsre kapcsolunk. A két csapat párharcát a Yellow Jackets vezeti, de nem sokkal, mert csupán eggyel több győzelmet arattak, mint jelenlegi ellenfelük, így az örökmérleg 11-10-es állást mutat. A legutóbbi meccsen viszont a ‘Canes nyert 38-10 arányban, amikor sikerült eredményesen védekezni a hírhedt Georgia Tech triple option ellen. Ha újfent sikerrel akar távozni a floridai csapat, akkor megint kőkemény védelemre és hasonlóan kiemelkedő irányítóteljesítményre lesz szükség, mint a tavalyi mérkőzésen, amikor Kaaya 300 yarddal véreztette ki a GT defense-t.

 

Egy érdekes matchup: Mark Walton (#1) vs P.J. Davis (#40). A Miami erős futójátékkal büszkélkedhet, melyet egyelőre Walton vezet a szezonban 48 labdacipeléssel 401 yardért és 7 touchdownért. Ez a teljesítmény igen csak megsüvegelendő három meccs alatt, ráadásul mindhárom mérkőzésen minimum 116 yard jött össze. A Yellow Jackets részéről Davis lesz a legnagyobb faktor a futás megfogásában, hiszen egy igazi tackle-gyárosról van szó, aki már 24 szerelést szerelést jegyez a szezonban. Parázs ütközetekre számíthatunk a kissé alul méretezett futó és linebacker között.

 

Egy név, akire figyeljünk: Brad Kaaya (#15). Kaaya harmadik éve számít már kezdő irányítónak a Hurricanes élén, és ez idő alatt az egyik legnépszerűbb NFL prospectté nőtte ki magát. Alkata nagyon hasonlít a prototípus profi irányítójáéhoz, hiszen viszonylag magas (6’4), így könnyen át tud látni a támadófal felett és képes a zsebből játszani. A pro style offense, melyben “nevelkedett” is az előnyére szól, hiszen szeretik a játékosmegfigyelők, ha a franchise leendő arca otthonosan mozog egy profibb játékrendszerben. Hátrányként azt kell említeni vele kapcsolatban, hogy a döntéshozatala nem túl konzisztens, képes borzasztó olvasásokra és dobásokra egyaránt, melyből eladott labdák és elmulasztott nagy játékok születnek. Mindenesetre, azoknak a szurkolóknak, akiknek a szeretett NFL csapata irányítógondokkal küzd, érdemes Kaayat figyelnie, mert a jövőben sokszor fogják őt felhozni (akár) első körös tehetségként is.

 

kaaya

 

 

#4 Michigan Wolverines vs #8 Wisconsin Badgers – október 1., 21:30 (magyar idő szerint)

 

A hétvégén 3 olyan mérkőzést is rendeznek, melyen top10-es csapatok mérkőznek meg, ebből az egyik klasszikus a Michigan-Wisconsin párharc. Természetesen mindkét csapat veretlen eddig és kirobbanó formát mutat, valamint mindkettejük a legjobb 4 csapat közé szeretne kerülni, hogy év végén a College Football Playoffban vehessen részt. Az “életben maradáshoz” a Michigannek van nagyobb esélye, hisz hazai pályán fogadja a Wisconsint és komplettebb csapat képét is festi a Harbaugh-alakulat. Az utóbbi két mérkőzésen a Badgers győzedelmeskedett, de khaki nadrágos főedző érkezése óta nagyot fordult a világ. Aki itt a W-vel fog távozni, az óriási lépést tesz a top4 felé, ezért nagyon kiélezett és feszült mérkőzésre számíthatunk.

 

Egy érdekes matchup: Jabrill Peppers (#5) vs Alex Hornibrook (#12). Jabrill Pepperst talán nem kell most túlragozni, hiszen az aktuális Heisman-listánkon szerepelni szokott, és tudjuk, hogy mekkora állatról van szó. A defense-ben mindenhol felbukkanó játékos szép kis erőpróba elé fogja állítani a fiatal és kevés tapasztalattal rendelkező Badgers QB-t, de azért Hornibrookot sem kell félteni, hiszen az előző mérkőzésén a passzai 70%-ban célt találtak, mikor nyomást helyeztek rá.

 

Egy név, akire figyeljünk: Jake Butt (#88). Az egyetemi foci egyik legjobb tight endjéről beszélünk Butt személyében, aki Harbaugh alatt nagyot lépett előre, hogy akár az első kiválasztott TE legyen a 2017-es NFL Drafton. A michigani öltöző legnagyobb vezére, aki ha felszólal, elcsendesül mindenki körülötte. Érdekes szokása, hogy mérkőzések előtt Bibliát olvas, hogy felkészüljön az összecsapásra. Titulálhatjuk a Wolverines offense legjobb játékosának, aki az irányító legjobb barátja is egyben, ha az bajba kerül. Többen a fiatal Jason Wittenhez hasonlítják a játékát, hiszen rendkívül atletikus, agilis és labdaügyes tight end.

 

butt

 

 

California Golden Bears vs #18 Utah Utes – október 2., 00:00 (magyar idő szerint)

 

Sokan biztosan emlékeznek a két csapat tavalyi találkozójára, amikor Jared Goff 5 interceptiont vétett a Utah védelme ellen, ezzel felkeltve a károgók első hullámát. A hazai pályán játszó Arany Macik 2-2-vel állnak, míg a Utes veretlen (4-0), és nagyon úgy tűnik, hogy a vendégek jobb játékerőt képviselnek, hiszen a tengerentúlon is esélyesebbnek vélik őket. Izgalmas lesz megfigyelni, mennyire fogja tudni kordában tartani a Urat védelme a California életveszélyes támadógépezetét. A kulcs a labdavesztések száma lesz, és ha a Golden Bears kiküszöböli a hibákat, akkor bőven esélye lehet meglepni az esélyesebb gárdát.

 

Egy érdekes matchup: Chad Hansen (#6) vs Reginald Porter (#29). Davis Webb kedvenc célpontja eddig 50 elkapásból 656 yardot és 6 TD-t jegyzett, és ezzel a legeredményesebb WR-ek között van ebben a szezonban. A szélen szinte foghatatlan receiverrel most Porter fog sokat felállni, akivel vigyáznia kell mind Hansennek, mind pedig irányítójának, hiszen igen csak labdaérzékeny játékos, aki eddig két interception fogott és volt egy labdaleütése is. Ahogy az egész védelemnek, úgy a Utes corner backjének is hosszú éjszakája lesz, és maximális koncentráció és fegyelem kell tőle, ha nem akarja, hogy szénné égesse Hansen őt.

 

Egy név, akire figyeljünk: Davis Webb (#7). A szezon előtt sokan úgy gondolták, hogy Jared Goffot nehéz lesz pótolni, Webb ezzel pont nem így volt. A korábbi Texas Tech játékos, mást már kaliforniai sztár gyakorlatilag túlszárnyalja mindazt, amit az idei 1/1-es csinált az elmúlt évben. A passzorientált szisztémába tökéletesen illik Webb, aki eddig 1837 yardot és 18 TD-t passzolt négy mérkőzés során, és gyakorlatilag apró miszlikre szedte az összes, vele szemben felálló védelmet. A profi játékosmegfigyelőknek megvan a maga bajuk az irányítóval, mivel sokan úgy vélik, hogy a rendszer teszi naggyá őt, és fenntartásokkal kezelik a statisztikáit. Ebben lehet valami, az viszont biztos, hogy Webb jelenleg igen magas szintet hoz, sőt minden elvárást felülmúlt eddig.

 

webb

 

 

#5 Clemson Tigers vs #3 Louisville Cardinals – október 2., 02:00 (magyar idő szerint)

 

Kétség kívül ez lesz a hétvége mérkőzése, mely sorsdöntő lehet több szempontból is. A Lamar Jackson vezette Louisville eddig sebes vonatként száguldott át az összes ellenfelén, a legkevesebb pont, amit egy meccsen elértek, az 59 volt(!) volt úgy, hogy játszottak a Florida State ellen is. A Clemson eddig – kis túlzással – beragadt, de így is veretlenül várják az eheti fordulót, ezért a két top5-ös csatája a playoffra is nagy hatást fog gyakorolni. Ha Jackson tovább alázza az ellenfelet, akkor gyakorlatilag oda is lehet adni neki a Heisman-trófeát, viszont ha nem jön össze a Clemson legyőzése, gyakorlatilag kevés esélyük marad a négybe jutásra és a Heisman-versenyben is csökkenni fog az esélye. Deshaun Watson klasszisa lehet a döntő, ha igazi pontzuhatag lesz, fel kell tudnia lépnie, hogy tartsa az iramot a Cardinals sztárjával, ez mindenképp döntő lehet.

 

Egy érdekes matchup: Cordrea Tankersley (#25) vs James Quick (#17). Tankersley személyében a legveszélyesebb Tigers védőt ismerhetjük meg, aki annak reményében tért vissza az utolsó évére, hogy bajnoki címet szerezhessen. Ennek eléréséhez a legveszélyesebb Cardinals elkapót, Quicket kell majd levédekeznie. Ugyan a clemsoni cornert nem nagyon szeretik célba venni az irányítók, mégis bajba kerülhet egy-egy nagy játéknál, mert az elkapóban megvan a potenciál, hogy megégesse a vele szemben felálló védőt, ezt igazolja az eddigi 22,5-es elkapásonkénti yardátlaga.

 

Egy név, akire figyeljünk: Devonte Fields (#92). Az egész Louisville-t tekintve, talán Fields sztorija a legérdekesebb mind közül. A DE/OLB 2012-ben a Texas Christian University-n (TCU) kezdte meg a karrierjét, ahol azonnali kezdőnek számított és már az elején letette a névjegyét, sőt beválasztották az év freshman álomcsapatába is. A derűs kezdet azonban itt véget ért, hiszen második szezonjában jöttek a sérülések, ráadásul kiderült, hogy feltételezhetően bántalmazta ex-barátnőjét, melynek következtében a TCU el is küldte őt. Egy évet töltött a Trinity Valley Community Colleg-ban, majd a Louisville adott neki új esélyt, melyet 10,5 sackkel és 22 negatív yardos szereléssel hálált meg a pass rusher. Utolsó évére az egyetemi foci egyik legveszélyesebb passzsiettetőjeként és a 2017 NFL Draft korai körös tehetségeként tartják számon. Ha csak a futballtudását vesszük, akkor sima első körös lenne, viszont problémái kérdőjeleket vetnek fel, így bőven elképzelhető, hogy csúszni fog a játékosbörzén, ha nem tudja a csapatokat meggyőzni arról, hogy teljesen megváltozott és jó útra tért korábbi balhéi után.

 

fields

 

Érdemes még figyelni:

 

#2 Ohio State Buckeye vs Rutgers Scarlet Knights – október 1., 18:00 (magyar idő szerint)

#25 Georgia Bulldogs vs #11 Tennessee Volunteers – október 1., 21:30 (magyar idő szerint)

South Carolina Gamecocks vs #9 Texas A&M Aggies – október 1., 22:00 (magyar idő szerint)

#1 Alabama Crimson Tide – Kentucky Wildcats – október 2., 01:00 (magyar idő szerint)

LSU Tigers vs Missuori Tigers – október 2., 02:00 (magyar idő szerint)

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!