Connect with us

Minden ami NFL

Top10 rookie 6 hét után

Eltelt hat hét ez pedig kiváló alkalom, hogy kicsit szemügyre vegyük a ligába került újonc játékosokat. Természetesen mindenkivel nincs idő foglalkozni, de a legjobbak nap, mint nap a szemünk előtt vannak és olyan kiemelkedően teljesítenek, mint akik már több éve profik. Mindenki nem férhetett fel a listára, így kommentben várjuk tőletek, hogy kik azok, akik szintén említést érdemelnek a felsoroltakon kívül.

 

1. Ezekiel Elliott

 

A két irányító mellett nem is olyan surranópályán, a már draft előtt legtöbbre taksált játékos, Ezekiel Elliott vezeti nálam a rookie-k listáját. Nem csak azért, mert 703 yardjával vezeti a ligát futott yardokban, amiből 383 kontakt után született (ami szintén első a ligában), hanem azért is mert érettebben játszik, mint a legtöbb tapasztalt futó. Már a prospect ismertetőink alkalmával kiemeltük, hogy blokkolási képességei is egyedülállóak a running backek közt, de azt talán kevesen gondolták, hogy a profik közt is ilyen gyorsan felveszi a ritmust. Az egyik legfontosabb tulajdonsága a türelem és a pályán való kiváló látás. Amikor fut, akkor pontosan tudja mikor kell teljes sebességgel berobbannia a lyukba és mikor kell megtennie azt az egy két toporgó lépést, ami ahhoz szükséges, hogy tiszta legyen a terep. Amikor blokkolnia kell rögtön beazonosítja emberét és többnyire jól áll bele a blokkba is.

 

Persze egy kiváló támadófal segíti munkáját, de nem a minimumot hanem a maximumot hozza ki a playekből. Egyensúlyérzéke is példa nélküli, a Packers elleni találkozó során több olyan ütést is kihordott lábon, ami után már a földön kellett volna feküdnie. Jól használja kezeit is és nehéz erőből levinni. Ami a negatívumokat illeti, érdemes megemlíteni, hogy akadt két fumble-ös mérkőzése is, de úgy néz ki ezt sikerült rendbe rakni nagyjából.

 

2. Dak Prescott

 

A második a listámon szintén egy Cowboys játékos, mégpedig a Romot kiválóan helyettesítő Prescott. A napokban érkezik majd egy cikkünk ami a Romo és az újonc közti vitát igyekszik tisztázni, ezért én most kizárólag Prescottra koncentrálok.

 

Prescott már az előszezon folyamán nagyon biztató jeleket mutatott, de még sokan szkeptikusan álltak hozzá, hogy majd élesben mennyire fog menni neki. Örömmel jelentjük, hogy kiválóan. Természetesen ő is akkor játszik a legjobban, amikor nincs rajta nyomás (a Cowboys fala mögött ez előfordul), ilyenkor a labdái több mint 65%-át pontosan dobja meg, de nyomás alatt sem jön teljesen zavarba. Kitűnően érzi a zsebet és ha érkezik is a nyomás, szépen mozog el előle. Mindezt bizonyítja az a tény, hogy mindössze 14%-ban tudják olyankor sackelni, mikor nyomást helyeznek rá.

 

prescott

 

Persze a kiválóan teljesítő offensive line és a nagyszerű playcalling segíti munkáját, de így is kivételesen hajtja végre, amit kérnek tőle. Sőt az utóbbi hetekben azt is megmutatta, hogy nehezebb dobásokat is bevállalja, ha kell. Múlt héten megdobta élete első interceptionjét, de így is ő maradt legtovább “tiszta”.

 

3. Carson Wentz

 

Újabb irányító, ráadásul egyenesen a FCS-ből. Carson Wentzet nagy várakozások előzték meg, de egyelőre maradéktalanul be is váltja őket. Érdemes megjegyezni, hogy offensive oldalon gyengébb csapat veszi körül, mint Prescottot, így nehezebb is a dolga, de így sem marad el sokban a Cowboys játékosától. Számomra leglenyűgözőbb tulajdonsága, hogy már most igazi vezérként irányítja ezt az Eagles offense-t, igaz nem is nagyon van más, aki a nyakába tudná venni a csapatot. Magabiztosan mozog a zsebben, érzi a nyomást és Prescotthoz képest kockázatosabb dobásokat is megdob. Gyakran láthatunk igen kicsi résbe bedobott labdákat, amelyek úgy vannak helyezve, hogy csak az elkapója érje el. Már azt is láthattuk tőle, hogy kellően mobilis is, ha kell kimozog a zsebből és elkerüli a sacket.

 

Rá is igaz azonban, hogy a playcalling többnyire nem hozza nehéz helyzetbe, pont annyit kérnek tőle, amire képes lehet. A labdára vigyáz, egy-két rosszul sikerült dobáson kívül nem volt turnovert érő átadása sem. Nem igazán lehet az elmúlt két vereséget a nyakába varrni, de egyelőre még az igazi clutch megmozdulások hiányoznak a repertoárjából.

 

4. Hunter Henry

 

A Chargersnek nincs többé szüksége Gatesre. Nyilván a rutinja hiányozni fog egyes esetekben, de Henry személyében úgy tűnik meg is van az utód. Kiváló route runner, jó kezekkel rendelkezik és blokkolni is tud amennyire megköveteli a gameplan. Én elsősorban a route futási skilljeit emelném ki, amelyek egy elsőéves tight endhez képest kiválóak. Seam, post útvonalakat rendre jó ütemben futja meg, érzi a zónák közti határokat és jól csinál helyet magának. Az már csak hab a tortán hogy a szűkösebben megdobott labdákat le is szedi.

 

 

Elég fürge is, double move-okkal megveri a figyelmetlen linebackereket vagy safetyket és nem veszti el az egyensúlyát a route végére sem. Blokkolásban talán már kevésbé látványos amit csinál, de ez általában a legtöbb játékosnál így van. Ennek ellenére nem kell instant lekapni futójátékoknál se, sőt igazán kiemelkedő ahogy segíti társait. Jól használja kezeit és testsúlyát kellően lent tartja, hogy végig kontroll alatt tartsa védőét. Hosszú ideig képes benne maradni a blokkokban, pont amíg a futójáték elhalad mellette.

 

5. Jack Conklin

 

Conklin úgy kellett ennek a Titansnek, mint egy falat kenyér. Valahol hihetetlen, de az elmúlt 6 találkozó alkalmával összesen 1 sacket vagy hitet engedélyezett. Ez a szám nem csak rookie-k közt, de a teljes mezőnyben kiemelkedő. Conklin stílusa nagyon agresszív, erőfutballra épít, ami tökéletesen illik a Titans run-heavy, power támadásaiba. A fiatal falember azonban nem csak futáshoz, de passzhoz is nagyon jól blokkol. Falemberhez képest gyorsan mozog és okosan használja azt a tényt hogy ő tudja mi fog történni, míg a védő nem.

 

6. Joey Bosa

 

Bosa kicsit hátrányban van a többiekhez képest, mert később kapcsolódott be a küzdelmekbe, de gyorsan letette a névjegyét. Nem feltétlenül sackekben nyilvánul ez meg, de már most annyiszor helyezte nyomás alá az ellenfél irányítóit, mint csapattársai eddig összesen és többször mint bármelyik másik rookie játékos.

 

 

Hihetetlenül gyors a a srác és ügyesen használja a kezeit is. Első lépést továbbra sem egy elit pass rusheréhez hasonlítanám, de második és harmadik lépése már rögtön zavart képes okozni. Elég erős testfelépítésű is és jól lát a pályán.

 

7. Sterling Shepard

 

Shepard nagyon bekezdett, aztán azóta kicsit alábbhagyott a nagy tempó. Ez persze nem csak az ő hibája, hanem a Giants támadósor is hajlamos eltűnni félidőkre. Shepard kitűnő útvonalfutó, igaz tárházának teljes szélességét nem kellett megmutatnia.

 

Egyelőre, amire számítottunk, egy igazi slot elkapó aki a pálya közepén a gyors slant, quick out route-okban rejtett lehetőségeket tudja kiaknázni. Kezei biztosak és védővel a nyakán is képes megcsinálni az elkapást. Nagyon fürge, ami persze senkit nem ér meglepetésként, de talán senki nem gondolta, hogy a labdával a kezében is ilyen jól vált irányt és téveszti meg az NFL tapasztaltabb védőit is.

 

8. Michael Thomas III

 

A Saints elkapójáról hasonlóak mondhatóak el, mint Shepardról. Gyorsan alkalmazkodott a NFL légköréhez és elsősorban gyorsaságával hívja fel magára a figyelmet. Ráadásul ő kicsit nagyobb darab is, mint Shepard és ezt jól is használja ki, eddigi mérkőzései során már 7 elrontott szerelést erőszakolt ki, melyek közül többet is ő maga rázott le magáról.

 

A redzone közelében is jó célpont, mert fele-fele labdák esetében is kellően erőszakos és kis területen is képes megverni védőjét. Nagyszerűen egészíti ki Cooks másik oldalát, képes a pályát vertikálisan is megnyitni, de a pálya közepén se jön zavarba.

 

9. Jatavis Brown

 

Újabb Chargers játékos a listán, de ő sem érdemtelenül. Ugyan ő is kevés lehetőséget kapott, de ha így folytatja akkor kirobbanthatatlan lesz. Egyszerűen mindenhol ott van a pályán, ahol egy linebackernek ott kell lennie és még talán ott is, ahol nem.

 

Egy igazi playmaker a pálya közepén, akire a csapatnak már régóta szüksége van. Sackeli az irányítót, fumble-t harcol ki, negatív yardos szerelést hajt végre, de ha kell covergae-ben is megállja a helyét. Nagyon gyors játékos LB-hez képest, de nagyon erős kezekkel rendelkezik, így ha valakibe belekapaszkodik akkor azt magával rántja a földre. Jól lát a pályán, így gyorsan észreveszi a játék irányát, ezért érhet oda már sokszor negatív yardon a játékhoz, ráadásul jól választja meg a szerelési szögeket is. Eddig több mint ígéretes amit mutat, már most bejátszotta magát a kezdőbe.

 

10. Rashard Robinson

 

Egy igazi under the radar játékos. Szurkolóin kívül nem sokan látják valószínűleg milyen jól játszik. Ez persze a jó cornerbackek egyik alaptörvénye. Ha nincs mellette elkapás, akkor ritkán mondjuk a nevüket, ha pedig még rookie-k is, akkor még nem is nagyon tudjuk a nevüket.

 

Robinsonét azért hamar megtanuljuk majd. Technikája kifinomult, végig az elkapójával tud maradni, nincs felesleges mozgás a játékában és nagyon agresszív is. Több labdaleütése volt eddig, mint bármelyik másik rookie secondary játékosnak és elkapásokat is alig enged. Futás ellen lenne még mit fejlődnie, de így is nagyon biztató a játéka. Első 100 profi snapjén kilencszer vették célba, amiből alig 30 yard jött össze, nem kell magyarázni a számokat.

 

Honorable mention: Will Fuller, Andy Janovich, Jordan Howard, Cody Whitehair, Karl Joseph, Jalen Ramsey

 

Szerintetek ki volt eddig a legjobb?

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!