Connect with us

Beharangozó

2016 FK! Premium Selection #10

A bye weekeknek és a válogatott mérkőzéseknek hála ezúttal csak három mérkőzés kerül a Premium Selectionbe, de nem is a mennyiség hanem a minőség a lényeg. Az FK! Klub keretein belül a Kandalló felső emeletén, ezúttal két jó formában lévő, defense dominálta csapat csap össze, majd a jövő egyik lehetséges nagy QB sztárja látogat a múlt/jelen egyik csillagához, hogy aztán éjjel megismétlődjön a két évvel ezelőtti Super Bowl. Nézzük mit várhatunk a mérkőzésektől.

 

Kansas City Chiefs @ Carolina Panthers

 

Egy játékos akire figyeljünk

 

Nehéz kiválasztani egy játékost, mert a Chiefs már jó ideje nem kiemelkedő egyéni teljesítményeiről híres, hanem csapatként működnek zseniálisan, a Panthers pedig a tavalyi Newton show után szintén rászorul a csapatmunkára. Arról már szerintem minden bőrt leszedtünk, hogy Newton mennyi ütést kap és hogy mennyire védik, ezért a választottam a két csapat talán egyetlen All-pro szinten játszó játékosa, Greg Olsen. 45 elkapásból 673 yardja van, ami nem csak hogy a legjobb a tight endek között, de a hetedik legtöbb a ligában is. Az idei Panthers passzjáték egyetlen igazán megbízható fegyvere, aki a Chiefs ellen is kulcsfigura lehet. Nem feltétlenül azért, mert mint egy szokásos tight end check down opciót kínál a pálya közepén, hanem azért, mert vertikálisan is képes megnyitni a pályát és míg a Chiefs cornerek igazi playmakerek, ugyanez nem mondható el a linebackerekről vagy safetykről. Persze kitűnő képességű játékos például Derrick Johnson vagy Eric Berry is, de az idei formájuk alapján Olsen ellen könnyen bajban lehetnek.

 

olsen

 

Egy érdekes matchup

 

Legérdekesebb történet az a Panthers O-line-ja és a Chiefs pass rusha közt lehet. Az már lassan bebizonyosodni látszik, hogy a Pathers támadófal virágzása csak egyszezonos történet és különösen a két tackle súlyosan elmarad a tavalyi teljesítménytől. Dee Ford, és Tamba Hali így könnyen odaérhet, hogy kiüsse sackelje Newtont. A Panthersnek erre mindenképp orvosságot kell találnia, mert nem elég hogy Newton testi épsége veszélyben lesz, de az előrehaladás is nehézkes lehet. Ha az előbb kiemeltem Olsent akkor itt is ki kell emelnem egy embert, méghozzá Dee Fordot, aki két csalódást keltő év után úgy tűnik elkapta a ritmust. Az elmúlt két hét alatt 5, összesen pedig már 9 sacket tudhat magáénak és Houston távollétében kezébe vette a pass rush irányítását.

 

Mi várható?

 

A Panthers akkor képes meccset nyerni, ha nem hagyják, hogy a Chiefs sok pontot pakoljon fel, mert egy ilyen kemény defense ellen múlt héten is megszenvedtek támadóoldalon. Newton helyében kerülném a nagy passzjátékokat, különösen azt a Marcus Peterst, akinek már idén is 5 interceptionje van, ezzel pedig vezeti a ligát, de a Chiefs nélküle is majdnem egy interceptiont átlagol meccsenként. A futójáték múlt héten a Rams ellen csődöt mondott, így pedig nagyon akadozott az egész támadójáték is, most mindenképpen szükségük van egy potens running game-re, mert a Chiefst nem olyan egyszerű 10 ponton tartani, mint múltheti ellenfelüket.

 

kccar

 

Dallas Cowboys @ Pittsburgh Steelers

 

Egy név akire figyeljünk

 

Itt mindenképp érdemes szót ejtenünk arról, hogy Tony Romo a szezonban először teljes edzésmunkát végzett a héten és visszatérése már nagyon a levegőben lóg. Ugyan a héten még nem lesz aktív, de nagyon érdekes a Cowboys helyzete. Dak Prescott az egyik legjobb formában lévő irányító a ligában és nagyszerűen vezeti eddig a Dallast. Ha a fala megvédi – márpedig többnyire megvédi -, akkor a harmadik legjobb passer rating az övé, 121,5-ös mutatóval. 10 és 20 yard között az egyik legpontosabban passzoló irányító és yardjainak a 60%-a levegőből érkezik, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy folyamatosan a check down passzokkal operálna.

 

Houston Texans v Dallas Cowboys

 

Ennek ellenére ha Romo egészséges és vállalja a játékot a közeljövőben, akkor nem gondolom, hogy megtehetik hogy nem teszik vissza előbb-utóbb a kezdőbe. Ugyan annak a híve vagyok, ha valami jól működik, azt ne bontsuk meg, itt mégis annak a pártján állok, hogy Romo legyen az irányító. Aztán ha jönnek a folyamatos vereségek, akkor el lehet gondolkodni a folytatásról, de miért ne feltételeznénk, hogy egy ilyen fal mögött ő is tudna ilyen teljesítményt nyújtani. Ráadásul Elliott futójátéka őt is segítené, így sok terhet venne le a válláról. Prescott az Eagles elleni mérkőzést leszámítva nem volt még igazán nehéz helyzetben és ott sem feltétlenül ő hozta el a megváltást. Nem tudjuk mi történik vele, ha egyszer az elbizonytalanodás szele megsuhintja, valamint arra is készülni kell, hogy playoffban még sosem járt, Romo pedig már nem egyszer és ha netán szükség lenne Romo játékára, akkor neki is kell a felvezetés.

 

Egy érdekes matchup

 

Ezekiel Elliott kiharcolta magának, hogy már ne csak úgy beszéljünk róla, mint a legjobb rookie támadó, de mint a legjobb támadó játékos lehetséges várományosa. Hét mérkőzésen mint 4 yardos átlagnál is jobban futott, ebből négy mérkőzésen egyenesen jobb mint 5 yardos átlaggal. A szezon folyamán már 18 kiharcolt missed tackle-nél jár és úton van, hogy az utóbbi évek egyik (ha nem a legjobb) futóteljesítményét nyújtsa. A Steelers futás elleni védekezése a Ravens ellen nagyon is rendben volt, de előtte például Ayaji nem szégyellt több, mint 200 yardot feltenni ellünk. Amennyiben nem állítják meg az újonc futót, úgy elég nagy bajba kerülhetnek.

 

Mi várható?

 

A Steelersnek arra van szüksége a győzelemhez, hogy végre az offense úgy teljesítsen, ahogy egy Big Ben, Antonio Brown, Le’Veon Bell által vezetett egységtől illik. A Cowboys védelme a kisebb nevek ellenére elég megbízható. Nem playmakerek, de különösen a red zone-ban nagyon jól működnek. A harmadik legkisebb százalékkal születik a dallasi red zone-ban touchdown és az utóbbi mérkőzéseken már a turnoverek is megjöttek. Én most Big Benéktől azt várom, hogy magukra találnak és a jó dallasi védelmet elég rendesen megszórják. Belltől 150 scrimmage yardot, Browntól 100+ elkapott yardot várok és azt, hogy a Steelers hazai pályán magára talál.

 

dalpit

 

Seattle Seahawks @ New England Patriots

 

Egy név akire figyeljünk

 

Ha nincs a Bills elleni mérkőzés, akkor nem várnék semmit ettől a mérkőzéstől. Addig ugyanis a Seahawks támadójáték a falnak és Wilson sérülésének köszönhetően pocsék volt. A hétfő esti rangadón azonban Russell Wilson, nem tudom honnan, olyan teljesítményt húzott elő, ami újra contenderré teszi őket. 155.8-as passer ratinget produkált nyomás alatt, márpedig a mérkőzések nagy részében nyomás alatt van, mivel az O-line egyelőre a liga legrosszabbja, a 10 yardon belüli dobásai mind pontosak voltak és 10 yardnál távolabbi löketek is néhány kivételtől eltekintve tökéletesek. Mozgásából nem lehetett megállapítani igazán hogy sérült lenne, tökéletesen mozgott a zseb helyén lévő légüres térben és lábmunkájával megoldotta a nyomás alatt lévő szituációkat is. A Patriots pass rush nem a legacélosabb a ligában és ez a sackek kevés számában is megmutatkozik. Nem gondolom, hogy nagyobb nyomást helyeznének Wilsonra, mint tette azt a Bills, így ha a coverage nem lesz nagyságrendekkel jobb, akkor hasonló mérkőzésre lehet kilátás, mint kedd hajnalban – a labda ezen oldalán.

 

wilson

 

Egy érdekes matchup

 

Csak azért hasonlóra, mert amilyen meglepetésre jól működőtt a Seahawks offense, annyira akadtak gondok a defense-ben. A Bills futásaival kevés csapat tud mit kezdeni, de az igazi első számú elkapó nélküli Bills passzjátékot illett volna jobban megfogni. Most pedig a liga ellenállhatatlanabb passzgépezete érkezik, a liga legjobb tight endjével, akik ellen elég idegenül mozog a Seattle defense. Bradyék ellen csak a tökéletes defense játék elegendő, de ehhez megfelelő pass rush is szükséges. Michael Bennett kiesésével pedig ez kicsit rosszabbul muzsikál, mint előtte. Ha Bradynek elég ideje van, akkor könnyedén találja meg Gronkot seam és post útvonalakon is, melyekkel már a Super Bowlon se tudott mit kezdeni a legendás secondary.

 

Érdekesnek ígérkezik a Sherman-Brady párharc is. Nem csupán Sherman nagy szája miatt, de jelenleg Brady a jobb oldalra (Sherman oldalára) küldött passzaival 4/9, 162, TD mélyen, és 36/46, 337, 6 TD 15 yardon belül. Mindeközben ugyanezekre a helyekre Sherman mélyen csupán 35%-át engedi a passzoknak elkapni, és 50-es passer ratinget enged csak. Várható, hogy a jobb oldalára Brady inkább rövideket fog megereszteni, ahol Sherman már nem annyira jó. Ez viszont gond lehet a Seahawks számára. Jellemzően maguk előtt tartják a teret, Cover 3-védelemmel zárják a mély utakat, a cornerek a saját térfelük felől fogják az elkapókat, a linebacker-sor pedig sokat esik hátra középtávú zónákat fogni. Ez jó lehet a Patsnek, akik kifejezetten kedvelik a dinamikus rövid passzokat és az inkrementális előrehaladást, de egyetlen hiba is végzetes lehet, és mély támadásokra kényszerülhetnek – egy Cover 3-védelem ellen.

 

Mi várható?

 

Én csak reménykedni tudok abban, hogy egy hasonlóan színvonalas és a végletekig kiélezett csata várható, mint a Bills ellen volt, de ehhez alighanem a Seattle és Wilson akkori játéka szükséges. A tight end játék mindenesetre mindkét félnél nagyon aktív lesz, kulcs lesz melyik védelem oldja meg könnyebben a másik kiváló tight end levédekezését. A futójátékoktól sokat nem várok, nem hiszem hogy olyan domináns tudna lenni bármelyik oldalon hogy az a meccset döntően befolyásolja.

 

Azon dőlhet el a meccs, hogy mennyire tudják megfogni Bradyt, aki jelenleg élete formáját hozza. Négy meccset kihagyott, és még így is úton van a 4000 yard felé. Közel tökéletes passer ratinget mutatott fel eddig, és sikerült az egyik legnagyobb hibáját, a 2.5 másodperc után eldobott passzok pontatlanságát kijavítania, 39 évesen.

 

seane

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!