Connect with us

Minden ami NFL

Másfél éve védtelen Cam Newton a zsebben, másokat bezzeg védenek a zászlók

Cam Newton és a futball jelenleg egy bántalmazó kapcsolatban vannak. A Carolina irányítója lassan heti szinten hívja fel a figyelmet a játék biztonsági problémáira – úgy tűnik, jogosan. Newtont az elmúlt másfél évben lényegében nem védik a szabályok a zseben belül.

 

Az amerikai futballban a bírók helyzete nem egyszerű. Ha rosszul fújnak, emberek sérülhetnek meg, karrierek mehetnek tönkre. Az elmúlt hetekben több játékos is (például Sherman és Norman) kikelt a liga ellen, hogy túlzottan biztonsági játékot játszanak, erre jön Newton, hogy pont a biztonsággal van baj. Mondjuk érthető, ha cornerbackek panaszkodnak, hogy nem durvulhatnak az elkapójukkal…

 

Cam Newton kifejezett problémája abban gyökeredzik, hogy 2014 óta nem dobtak az érdekében elfogadott Roughing the Passer büntetést. (A Broncos elleni meccsen a Stewartra dobott büntetést Newton Intentional Grounding-ja kiütötte.) Ezzel negatív értelemben vezeti a ligát, miközben látványos mennyiségű ütést szenved el. A Broncos elleni 4 sisaktalálat mellett már kihagyott egy mérkőzést agyrázkódás miatt, a Cardinals elleni meccsen pedig Calais Campbell ment rá úgy a térdére, hogy csak szerencsével kerülte el Newton az ACL-sérülést. Ez a mozdulat Campbelltől mellesleg durván szabálytalan volt, hiszen a liga tiltja a “vetődő”, mély szereléseket a zsebben tartózkodó irányító ellen. Természetesen zászló nem jött.

 

Newton problémája nem egyedi. Wentz ellen a Vikings-játékos Tom Johnson hajtott végre hasonlóan veszélyes mozdulatot, DeSean Jackson pedig a Bengals részéről kapott két szabályos, de durva sisakkontaktot, mindkettőtől le kellett mennie a pályáról. Itt fontos kiemelni: Newtonnak nem azzal van baja, ha futás közben szerelik, ezt tudatosan vállalja. A gond ott rejlik, hogy még a zsebben is életveszélyes körülményeket talál.

 

A Panthers irányítója érdekében a számok alapján valóban kevés büntetést dobnak be, a 2014-es szezon óta egyet sem. A szezon eddigi részében meccsenként átlagosan 0.3 Roughing the Passer született, míg Unnecessary Roughness 0.7. Ez azt jelenti, hogy átlagban egy csapathoz 1.13 és 2.66 ilyen “fogadott” zászló tartozik. A Carolina ellen egyiket sem érvényesítették még. Ez megütköző szám. RTP esetében még 9 másik csapat áll 0-val, UNR-nél azonban csak egy másik ilyen van. Newton ellenfelei az első 9 héten összesen 4 RTP-t szedtek össze, míg UNR-ből 15 darabot.

 

Ezek száraz számok, lássuk kicsit érzékletesebben. Az elmúlt másfél évben Newtont 59 alkalommal ütötték meg a zsebben, ezzel 9. a ligában. Viszont az előtte álló, nevesebb irányítók folyamatosan kapták a RTP-zászlókat. Brees 10, Brady és Winston 5-5, Rodgers 4, Wilson 3, Ryan 2 alkalommal kucorodhatott a referee védelmező szárnyai alá.

 

Illusztráljuk, hogy miért is félelmetes a kritika, amit Newton megfogalmazott.

 

Fejrángatás

 

Newton fejét a labda eldobása után megrángatták. Nincs zászló.

 

 

Brady bibis lett, megy a sárga zászló.

 

 

Térd alá vetődés és a lábak gyűrése

 

Newtonra szemből rászaladt Campbell, maga alá próbálta gyűrni a lábait. Nincs zászló.

 

 

Szegény Rodgers hasonlóan járt, repül a büntetés.

 

 

Mellkastalálat sisakkal dobás közben

 

Newton kinyitja a mellkasát a dobáshoz, kap is oda egyet. Nincs zászló.

 

 

Wilson ugyanilyen találatot kapott, a bíró meg is sajnálta egy zászlóval.

 

 

Sisakkontakt

 

Newtonba szándékosan sisakkal ugranak bele. Nincs zászló.

 

 

Rodgers is kapott egyet, ott volt a büntetés is.

 

 

Newtonnak nem először gyűlik meg a baja a játékvezetőkkel. Tavaly szeptemberben Newton elmondása szerint egy szükségtelenül durva szerelés után Ed Hochuli (mindenki kedvenc kipattintott nagyfaterja) azzal indokolta a zászló (és egy Personal Foul-büntetés) elmaradását, hogy Newton nem elég idős, hogy erre zászlót kapjon. Ugyan hangfelvétel nincs erről, a játék felvételén látszik, hogy Newton szinte lefagy Hochuli válaszától, és csak nevetni tud rajta.

 

 

Newton pozícióján kifejezetten nagy játékosnak számít. Az átlagos irányítókra közel tíz centit és 15 kilót ver rá, így származhat ebből, hogy kevesebb zászlót kap. Hasonló problémába ütközött még aktív korában a kosaras Shaquille O’Neal. 216 centis magasságával és 147 kilós súlyával az egyik legnehezebb és legerősebb játékos volt valaha – ennek okán pedig csak a legdurvább szabálytalanságokat fújták be az érdekében.

 

Cam Newton nem különleges elbánást szeretne – csak azt, amit mások is megkapnak.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!