Connect with us

Prémium cikkek

Ki lesz az első 25 millió dolláros irányító?

Nyolc név: Carr, Bortles, Bridgewater, Bradford, Stafford, Cousins, Brees és Kaepernick. Közülük kerül ki az első 25 millió dolláros irányító? Ha igen, ki lesz az?

 

Seattle Seahawks v Oakland Raiders

 

Egy átlagos top irányító fizetése manapság 21 és 22 millió dollár közé esik. Ennyit kap Big Ben, Eli Manning, Russell Wilson vagy Aaron Rodgers is. Persze vannak kiugró esetek, mint például Flacco vagy Luck, akik közel 25 millió dollárt tesznek zsebre, de ez emberi ostobaságnak és a fizetési sapka növekedésének köszönhető. 2018 után viszont egy csomó (a fenti nyolc) relatíve top irányító szerződése lejár, az QB-kkal pedig nem szokták húzni az időt. Ezért kapott már idén szerződést Luck és a többiek. Emiatt nyugodtan számíthatunk arra, hogy az idei szezon után tömegesen fognak érkezni a nagy QB szerződések és nem kizárt, hogy lesz köztük 25 millió dollár per éves is.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A fizetési sapka

 

Legyen az átlag top10-es irányító szerződés értéke 21,5 millió dollár, ami nagyjából reális is. A cap 155 millió dollár, vagyis egy átlagos top irányító a fizetési sapka 13,8 százalékát viszi el. Az Over The Cap szerint 2018-ra a fizetési sapka 178 millió dollárra fog nőni, amit azt jelenti, hogy az átlag top10-es irányító szerződés nagysága 24,5 millió dollár/ év lesz. Nagyjából ennyit kap most Andrew Luck.

 

Ez egy jó irányvonal, és azok az irányítók, akiknek az alapszerződésük 2017 után járna le, ezzel tisztában is vannak, emiatt már jövőre is ilyen árat fognak kérni. Tehát mondhatni, a küszöbön áll a 25 milliós irányítók kora. Nem mintha feltétlenül megérdemelnék, egyszerűen ez a fizetési sapka velejárója: nem tudsz több jó játékost megfizetni, mint pár éve, mert a fizetések is arányosan nőnek, de a meglévőkre legalább sokat kell költeni.

 

Akik biztos nem fognak 25 milliót keresni

 

Az első név egyértelműen Colin Kaepernick. Elnézve a játékát, a megítélését és a körülötte lévő médiafelhajtást, még azt is nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy legyen csapat, ahol kezdő lehet, nemhogy azt, hogy ennyi pénzt keressen.

 

hi-res-88e43b161906567cf68b7e0d4e7f52ea_crop_north

 

Kizárnám továbbá Sam Bradfordot is, aki bár nem annyira reménytelen a Vikingsnál, nagyon nem váltotta meg a világot és nem néz ki jól a négy győzelem utáni négy vereség sem. Ahogy Blake Bortles is elásta magát, kipukkant a Jaguars lufi, ahelyett, hogy egyet előre lépett volna, kettőt sikerült hátra. Persze egy új edzői gárda csodát tehetne vele, de jelenleg sokkal valószínűbbnek tartom, hogy ő az ötödik éves opciójával fog játszani 2018-ban, minthogy jövőre bármilyen szerződést is kapna.

 

Hasonló véleménnyel vagyok Teddy Bridgewatert illetően is, egyszerűen túl olcsó, másrészt nagyon komoly sérülést szenvedett el, és nem tudni, lesz-e még olyan, mint korábban. A kockázati tényező miatt is kizárnám, hogy hatalmas pénzt kapjon, illetve azért, mert végtére is a top15-be is nehéz lenne betenni.

 

Akik nehéz helyzetben vannak

 

Kirk Cousins idén 4-0 pozitív mérlegű csapatok ellen, jól megy vele a Redskinsnek és franchise tag alatt játszik, tehát jövőre mindenképp szerződést kell kapnia. Ha megint franchise taget kapna, akkor olyan 26-27 milliót keresne, tehát azt ki lehet zárni, a piacon pedig biztos (elsősorban a Redskins) meg fogja valaki fizetni. Szerintem ő, mint franchise irányító, valahol 21,5-22,5 millió körül fog keresni, mert egyrészt nőtt a fizetési sapka, másrészt pedig max top15-ös QB. Bár azért nem lepne meg, ha a 24-et is súrolná. Végtére, amikor Peyton Manning 19 millióval volt a legjobban fizetett irányító, akkor kapott Jay Cutler 18,1 milliós fizetést.

 

AP RAIDERS SAINTS FOOTBALL S FBN USA LA

 

 

A másik ebbe a kategóriába tartozó irányító az Drew Brees. Borzalmas a szerződése: mindössze a 2017-es szezon végéig szól, de 2018-ban így is 18 millió dollárnyi halott pénz lesz utána. Ekkora már közel lesz a 39-hez, hosszútávon nem nagyon éri meg már belé fektetni, egy évre pedig nem hiszem, hogy adna neki valaki 25 milliót. Talán a Saints megtenné, ha nem kerülne így minimum 31 millióba.

 

Akiknek van rá esélyük

 

Akivel kapcsolatban először olvastam erről, az Matt Stafford. A Lions irányítója azóta már többször is cáfolta, hogy ő 25 millió dollárt szeretne, de ha sikerülne megnyerni idén a csoportot, ráadásul ezzel a clutch játékkal, akkor elég reális esély lenne rá, hogy a fizetése elérje legalább a fent említett 24,5 milliót. A 25 milliót még úgy sem merem megkockáztatni, hogy Stafford nem rosszabb, mint Luck és csak egy évvel idősebb, tehát a tankjában is van. De kétlem, hogy a Lionsnél ez presztízskérdés lenne, ahogy azt is, hogy Staffordot bántaná az az évi max egy millió dollárnyi kiesés. De a tendenciáknak megfelelően van rá esély.

 

460112506-0

 

Az én elsőszámú favoritom viszont az első 25 millió dolláros irányító posztjára nem más, mint Derek Carr. Neki második körösként nem lesz ötödik éves opciója, így 2017 után garantáltan lejárna a szerződése és egész biztos vagyok benne, hogy a fenti nyolcasból ő lenne a legvonzóbb célpont. Ő a legfiatalabb, jelenleg talán csak Matt Ryan és Tom Brady játszik nála jobban. A benne lévő potenciál, az előtte álló évek és egy idei rájátszás már bőven elég lenne ahhoz, hogy 2017 nyarán kapjon mondjuk egy minimum öt éves 125 millió dolláros szerződést.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!