Connect with us

Beharangozó

FK! 2016 Premium Selection #17

 

Érdekes módon úgy alakult az utolsó előtti forduló, hogy a záró etapra kevés nyitott kérdés maradt. Az AFC-ben kialakult a rájátszás mezőnye, két csapat már a biztos kiemelését is tudja, az NFC-ben pedig szintén kevés reális forgatókönyv elképzelhető. A Kandallóban az FK! Klub keretein belül a televíziós mérkőzések mellett a RedZone fog menni az emeleten, így az összes nyitott kérdést figyelemmel tudjuk követni.

 

premium-selection-szeles

 

New England Patriots @ Miami Dolphins

 

A Patriots egy győzelemmel biztos első kiemelt, de akár egy Raiders vereség is elég nekik. A Miami egyelőre hatodik kiemelt, tehát a Steelers ellen készülhet, de egy esetleges győzelemmel és Chiefs vereséggel lehetnek ötödikek is, úgy pedig a Texans jönne. Nem kérdés, hogy teperni fognak. Az idény eleji mérkőzésen a Patriots az első félidőben tönkreverte a Miamit, hogy aztán a második félidőbe annyira belealudjanak, hogy a feltámadó Dolphins majdnem megfogja őket. Ráadásul a Delfinek azóta egy teljesen új csapatként festenek. Jay Ajayi három darab 200 yardos mérkőzést is maga mögött tudhat, ezzel a negyedik ilyen játékos lett egy szezonon belül.

 

Amióta a futójáték hangsúlyosabb szerepet kap, az irányítóknak is jobban megy. Nem kérnek tőlük sokat, de azt sokkal jobban is hajtják végre. Tannehill például több mint 10%-ot javult passzpontosságban Ajayi első 200 yardos mérkőzése óta és bár a Dolphins nélküle kénytelen folytatni, Moore nagyszerűen vette át a gameplant. A Patriots ellen is a futójáték lehet a kulcs, mert Collins elcserélése óta a Patriots átlagban több yardot enged futásból, ráadásul Hightower is kisebb sérüléssel bajlódik. Tovább erősíti ezt a tényt, hogy Malcolm Butler és Logan Ryan kiváló formában van és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Patriots engedi a legkevesebb pontot mérkőzésenként. Bill Belichick ugyan lenyilatkozta, hogy véresen komolyan veszik az utolsó mérkőzéseiket is, de az utóbbi évek tapasztalatai azért mást mutatnak. Nem gondolom azt, hogy Tom Brady esetleg kiüli a mérkőzést, de el tudom képzelni, hogy a negyedik negyedben (második félidőben) már nem ő jön ki a pályára.

 

nemia

 

Carolina Panthers @ Tampa Bay Buccaneers

 

A Buccaneers playoffba jutásához nagyon sok dolognak kell összejönnie, de elsősorban le kell győzniük a csoportrivális Pantherst. Jameis Winston 27 touchdownt osztott már ki a szezonban, amihez még ha egyet hozzá tesz, akkor franchise rekord birtokosa lesz, méghozzá egyedül. Második évében ez nagy szó. Játéka amúgy is rengeteget fejlődött, igazi vezére lett a csapatnak és nagyon éretten kezeli a játékot. Ebben nagy segítségére van Mike Evans, aki szenzációs formában játszik. Kettőjük összjátéka a Panthers ellen is kulcsfontosságú lehet, ugyanis a Panthers secondary, de úgy az egész passz elleni védekezés elég gyenge. Ráadásul Cameron Brate kiesésével, eggyel kevesebb megbízható célpontja (főleg redzone) maradt Winstonnak, pedig a tight end 8 touchdown elkapásával már beállította az egy szezonban szerzett legtöbb TD elkapást bármelyik Buccaneers tight endtől.

 

mike

 

A Panthers pedig (a Broncoshoz hasonlóan) SB résztvevőként nem tudott rájátszásba kerülni, el lehet kezdeni gondolkozni hol csúsztak félre a dolgok. Greg Olsennek már megvan a harmadik egymást követő szezonja több, mint 1000 elkapott yarddal, Cam Newtonnak meg a hatodik egymást követő szezonja 3000 passzolt yarddal. Nem sok tétje van számukra a mérkőzésnek. Inkább az újoncok, mint például a sokat fejlődött corner, James Bradberry vagy a csalódást keltő fiatalok, mint Kony Ealy bizonyíthatnak.

 

cartb

 

New York Giants @ Washington Redskins

 

A Giants biztos ötödik kiemeltként várja az utolsó fordulót, ellenben a Redskinsnek nyernie kell, hogy bent legyen. Győzelemmel csak akkor esik ki. ha a két NFC North csapat X-el, erre pedig igen kicsi az esély. Ennek megfelelően Cousins irányításával otthon teljes gázzal repülnek neki a Giantsnek, ahol a sok sérült mellett nem is igazán van motiváció. A levegőben Jenkins kiválásával (és néhány pihentetéssel) sokkal támadhatóbb a passz elleni védekezés, ez pedig a liga talán egyik legjobb elkapó szekciójának igazi lehetőség. Chris Thompson az idény vége felé egyre nagyobb szerepet kap, a kiváló kezű futó pedig meghálálja a lehetőséget. A Giants leggyengébb védelmi pontja pedig pont a linebacker sor, így ő lehet ezúttal is a siker kulcsa. Ráadásul gyorsaságát sokszor futójátékoknál is kihasználja a Redskins, főleg tackle-ön kívüli, a széleket támadó futásoknál használják.

 

A Giants pedig tovább kísérletezgethet a playoffra. Paul Perkins például múlt héten 68 yarddal egyéni csúcsot ért el, ezt könnyen megdöntheti ezen a héten is, ha sok lehetőséget kap. Egyébként is elmondható a csapatról hogy a futójáték kicsit az idény végén beindulni látszik, persze néhány reménytelen kísérlet most is akad. Természetesen érdemes ezt a helyén kezelni, a hangsúly továbbra is a passzjáték és főleg az, hogy Beckham kezét minél előbb érje el a labda. A kiváló elkapó már 13 mérkőzést teljesített 125 yard felett, amivel első, ha a játékosok első három szezonját vizsgáljuk.

 

nygwas

 

Green Bay Packers @ Detroit Lions

 

A semleges szurkolók bizonyára nagyon szurkolnak a Redskinsnek, mivel ha kikap a washingtoni gárda, akkor ez a két csapat biztos bent van a rájátszásban, már csak a konkrét kiemelés lenne a kérdés. Azonban ha nyer a Redskins, akkor a vesztes csapat kiesett, a győztes bent van, tehát a hétvége messze legizgalmasabb találkozója lehet.

 

jordy-nelson

 

A Packers az idény második felében olyan fokozatra kapcsolt, amelyet egyik már rájátszásba jutott ellenfél sem szívesen látna maga ellen. Aaron Rodgers az utolsó hét találkozót figyelembe véve a legjobb passer ratinget dobálja össze, átlagosan több mint 25 pontot tesznek fel és minden működik. Jordy Nelson vezeti az NFL-t TD elkapásokban és Rodgersszel újra egymásra találtak. Ez a Lions passzvédekezése ellen nem sok jót ígér, akik ellen a Cowboys viszonylag konzervatív play hívásokkal (tudom Dez TD passz) is a 42 pontot pakolt fel.

 

Igazi légi parádéra van kilátás, ugyanis a másik oldalra rátérve, a Lions is elsősorban passzjátékának köszönheti szezonját, ugyanis a futójáték a liga végén tanyázik. Ugyan a múlt heti találkozón Zennernek voltak szép megmozdulásai, de alapvetően nem lehet a kezükben adni a támadósort. Ez most is Staffordra marad, aki egyelőre elbírja a terhet, de mi, ha nem ez lesz az igazi erőfelmérő a számára. Legnagyobb segítsége a defense lehet, akik egyszer már megfogták a Packerst és ha az idény eleji játékukat hozzák, akkor egy szoros mérkőzésen dőlhet el az utolsó kiadó hely.

 

gbdet

 

A többi mérkőzésről röviden

 

Baltimore Ravens @ Cincinnati Bengals

 

Bár sok nyitott kérdés nem maradt a két csapat számára, az NFC North ütközetek mindig elég parázs hangulatot és nagy csatát szoktak hozni. A Ravensben Justin Tucker egy értékesített 50+ yardos field goallal az első lehet a történelemben, aki 11 ilyet is elhelyezett a póznák között, Mike Wallace pedig a 12. holló lehet, aki 1000 yard felé jutott, amennyiben 16 yardot összeszed. Mindkettőre valós esély kínálkozik. A Bengals oldalán A.J. Greennek 36 yard kellene az 1000 yardhoz, amivel mindössze a második játékos lenne, aki 6 egymást követő szezonban is átlépte ezt a határt karrierjének elején, ám csapata valószínűleg egészségét helyezi előtérbe és nem játszik. Azt se felejtsük el, hogy nagy valószínűséggel most láthatjuk Steve Smitht utoljára pályára lépni az NFL-ben.

 

phibal

 

Jacksonville Jaguars @ Indianapolis Colts

 

A Jaguars a büszkeségéért, a Colts a negatív szezon elkerüléséért hajt, azt hiszem mindkét csapat egyértelmű csalódásként könyveli el a szezont. Jalen Ramsey elmúlt két mérkőzésén 2 interceptiont, egy kikényszerített fumble-t és 9 leütött labdát tudhat maga mögött, egyértelműen a szezon második felére találta meg magát és ezzel talán a Jaguars egyik legjobbja is volt a szezonban, A Coltsban pedig Luck bár jó szezont hozott, megint nem tudott végig egészséges maradni, ez pedig kevésnek bizonyult.

 

jaxind

 

Chicago Bears @ Minnesota Vikings

 

A Maciknál a mérleg ellenére több jó teljesítmény is volt, kár hogy ez főleg újoncoktól érkezett, akiktől nem várhatták, hogy vezetik a csapatot. Jordan Howardnak 1178 futott yardja van, ami harmadik legtöbb egy elsőévestől a franchise történetében és ehhez még pakolhat hozzá. A Vikings bár úgy kezdte a szezont, mint egy valódi SB aspiráns, végül küzdenie kell az 50%-ért is a csapatnak. A támadók végig gyengék voltak, a védők pedig elfogytak a nagy terhelés alatt az év végére. Az offseason alatt rengeteg kérdés lesz a csapat háza táján, ugyanis a kezdő QB, a kezdő futó és az egész O-line bizonytalan.

 

chimin

 

Buffalo Bills @ New York Jets

 

A két Ryan már a szezon vége előtt távozott és a túloldalon ülő Bowles alatt is rezeg a kispad. Tyrod Taylor pihen a találkozón, így akár egy Manuel vs. Fitzpatrick (ne adj isten Hackenberg) párbaj is összejöhet. Egy biztos, talán a hétvége legkevésbé nézőcsalogató mérkőzésére van kilátás.

 

bufnyj

 

Dallas Cowboys @ Philadelphia Eagles

 

A Dallas a biztos első kiemelés tudatában pihenteti kezdőit, így Romot és Sanchezt is láthatjuk majd a pályán. Romo ráadásul a tavalyi szezon hálaadás-napi, Eagles elleni találkozó után lép először pályára az alapszakaszban, Sanchez pedig volt csapata ellen. A találkozó egyetlen érdekessége az lehetne, hogy Ezekiel Elliott megdönti-e a rookie rekordot, de ehhez azért elég extra mérkőzésre lenne szüksége, ami nem ér ennyi kockázatot.

 

dalphi

 

Cleveland Browns @ Pittsburgh Steelers

 

A Steelers biztos harmadik kiemelt az AFC-ben, így pedig a nagy hármas kiüli ezt a mérkőzést, ami esélyt jelent a Browns második győzelmére idén. Ugyanakkor Robert Griffin agyrázkódás protokoll alatt volt a héten, pályára tud lépni holnap, de vele vagy nélküle, még a nagy hiányzok ellenére se tennék egy biztos Browns winre a Kohászok otthonában.

 

clepit

 

Houston Texans @ Tennessee Titans

 

A Titans tönkretette az igazi izgalmakat az utolsó fordulóra, de amelyik csapat egy sorsdöntő mérkőzésen kikap a Jaguarstól, az semelyik univerzumban nem érdemli meg a rájátszást, a biztató játék ellenére sem. A Texans pedig bár nem tűnik jobbnak mint tavaly, de a kötelezőt tudja hozni, ami ehhez a csoporthoz elég, aztán a playoff már egy másik kávéház.

 

tenhou

 

New Orleans Saints @ Atlanta Falcons

 

A Falconsnak nagyon kell a győzelem, ugyanis ekkor bebiztosítanák a bye weeket, egy esetleges verséggel azonban a negyedik helyig is csúszhatnak. Ha Matt Ryan nem hoz borzasztó mérkőzést, akkor valószínűleg a legjobb passer ratinggel fejezi be a szezont és passzolt yardokban is a legjobb háromban zárhat. A Saintsnek ezzel szemben csak az lehet a célja, hogy egy csoport rivális életét nehezebbé tegye és elkerülje a negatív szezont, valamint Breesé maradhat a legtöbb passzolt yard is.

 

noatl

 

Oakland Raiders @ Denver Broncos

 

A Raiders 2002 után újra playoffban, így már biztos nem csalódás a szezon, de ha itt nyernek, akkor a bye is meglehet, sőt az AFC első hely is a Patriots mérkőzés kimenetelétől függően. Egy vereséggel és Chiefs győzelemmel azonban akár ötödikek is lehetnek. Carr sérülése súlyos, így az sem fog ártani, hogy McGloin kicsit gyakorol a playoffra. A bajnok már biztos nem védheti meg a címét, így pedig kiváló alkalom nyílik arra, hogy tovább kísérletezzenek Paxton Lynch szerepével. Rengeteg a nyitott kérdés az offseasonre, itt most nem gondolom, hogy a bárki sérülést kockáztatna, még a csoport rivális ellen se.

 

oakden

 

Arizona Cardinals @ Los Angeles Rams

 

A Cardinalsnál a legnagyobb kérdés, hogy David Johnsonnak meglesz-e a 16. mérkőzése is a szezonban, amikor több mint 100 scrimmage yardot szerez, ezzel pedig egyedüli csúcstartó lehet. A Rams szeret borsót törni a csoport riválisok orra alá és az újdonsült hazai pályán amúgy is szép győzelemmel búcsúzni.

 

arila

 

Kansas City Chiefs @ San Diego Chargers

 

A Chiefs hajt a második kiemelésre, amihez egy Raiders vereség is kell, ráadásul egy vereséggel és Dolphins győzelemmel a hatodik helyre csúsznának. A Chargersnél Bosa 9,5 sackkel a legjobb rookie ebben a kategóriában és egy fél sackkel a 10+ „zsákolok” között lenne rögtön első évében. A csapat ráadásul kikapott a Brownstól, ezzel az emlékkel pedig nem szívesen fejeznének be szezont.

 

kcsd

 

Seattle Seahawks @ San Francisco 49ers

 

A Seahawksnak meglehet még a bye week, bár nem a saját kezükben a sorsuk, egy vereséggel pedig majdnem biztos negyedikek lennének. Thomas Rawls a tavalyi egymás elleni mérkőzésen karriercsúcsot futott és erre most is esélye lehet. A 49ers a szezon második felére egyre biztatóbb játékot mutatót be, a sérüléseket ők sem tudták elkerülni, így még hazai pályán sem igazán esélyesek egy ilyen, a Seahawksnak téttel bíró mérkőzésen.

 

seasf

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!